"κλικ για μεγέθυνση"
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ

Music Corner

"Φωνές τις νύχτες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Κατερίνα Κούκα είναι αναμφισβήτητα μία χαρισματική τραγουδίστρια με πολύ έντονη προσωπικότητα, που στην εικοσάχρονη πορεία της στη δισκογραφία έχει ερμηνεύσει μερικά από τα ωραιότερα τραγούδια σπουδαίων δημιουργών όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Γιάννης Σπανός, ο Μάριος Τόκας, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Γιώργος Ζήκας κ.α.

Στη νέα της δισκογραφική δουλειά "Φωνές τις νύχτες" που κυκλοφορεί από τη Legend, έχει την χαρά να ερμηνεύει δεκατέσσερα υπέροχα καινούρια τραγούδια που έγραψαν γι' αυτήν ο Παντελής Θαλασσινός σε στίχους Ανδρέα Νεοφυτίδη και Δημήτρη Βαγουρδή, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Γιάννης Νικολάου, ο Πλούταρχος Ρεμπούτσικας, ο Τάκης Μπουρμάς σε στίχους δικούς του και του Σωτήρη Βώπη, ο Βασίλης Γκάντζος, ο Μιχάλης Τερζής, ο Κώστας Φαλκώνης και ο Γιάννης Πάριος ο οποίος κάνει και δεύτερες φωνές στο ομότιτλο κομμάτι του δίσκου.

Δεκατέσσερα τραγούδια, διαλεγμένα ένα ένα, που εκφράζουν απόλυτα την ερμηνεύτρια τους. Άλλωστε αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Κατερίνα Κούκα είχε πάνω από επτά χρόνια να παρουσιάσει νέο υλικό - ήθελε τα τραγούδια που θα πει, να συγκινούν πρώτα απ' όλα την ίδια, να τα νιώσει δικά της. Και αυτό συμβαίνει με κάθε τραγούδι του νέου δίσκου.

Το "Φωνές τις νύχτες" είναι ένα άλμπουμ που κρύβει εκπλήξεις γιατί παρουσιάζει και λιγότερο γνωστές ερμηνευτικές πτυχές της Κούκα, η οποία αναδεικνύει όχι μόνο τα λαϊκά με το απίστευτο μπρίο της αλλά και τα πιο μελωδικά τραγούδια με το σπάνιο συναίσθημά της. Μία τραγουδίστρια που δίνει την ψυχή της στα τραγούδια που ερμηνεύει.

Από το άλμπουμ έχουν ήδη ξεχωρίσει τα: "Αχ ζωή" και "Τα λόγια θα τελειώσουν" που παίζονται σε επιλεγμένους ραδιοφωνικούς σταθμούς.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Πριν από 7 χρόνια η Κατερίνα Κούκα είχε κυκλοφορήσει το album "στο απέναντι το ρεύμα" συνεργαζόμενη αποκλειστικά με τον Γιώργο Ζήκα που είχε γράψει τα τραγούδια. Είχε φανεί τότε μια τάση αναζήτησης σε νέα ακούσματα, ένας πειραματισμός σε διάφορους ήχους και ρυθμούς που ξέφευγαν από το "γλετζέδικο" λαϊκό το οποίο ωστόσο μέχρι τότε είχε ανεβάσει τη τραγουδίστρια ψηλά στο χώρο. Δυστυχώς αυτό το προηγούμενο cd, αν και είχε κάποια αρκετά καλά τραγούδια, χάθηκε μάλλον στη πολυμορφία των ήχων του, στην έλλειψη ταυτότητας και σαφούς προφίλ. Άποψή μου είναι πως μπέρδεψε λίγο το κοινό ενώ δεν βοηθήθηκε όσο του άξιζε και από τα media.

Η τραγουδίστρια μετά από αυτή τη δουλειά επέλεξε να "εξαφανιστεί" δισκογραφικά και γεγονός είναι πως όλα αυτά τα χρόνια η φωνή και το μπρίο της μας έλειψαν. Με ενδιαφέρον λοιπόν περιμέναμε το νέο της cd το οποίο επιτέλους κυκλοφόρησε και περιέχει 14 νέα τραγούδια, αυτή τη φορά από διάφορους δημιουργούς. Η ενιαία ωστόσο ενορχηστρωτική γραμμή του Νίκου Κούρου, δίνει ένα πολύ πιο συμπαγές ακουστικό σύνολο - παρά τη παρουσία πολλών και συχνά άλλης "σχολής" δημιουργών - απ' ότι η προηγούμενη δουλειά της. Η Κατερίνα Κούκα αυτή τη φορά αφήνει πίσω τα τσιφτετέλια και περνάει σε πιο έντεχνα ακούσματα. Και πολύ καλά κάνει αφού το αποτέλεσμα βρίσκω να τη δικαιώνει. Τη θεωρώ φωνή με πολύ μεγάλες δυνατότητες και στα τραγούδια αυτού του δίσκου βρίσκει την ευκαιρία να το αποδείξει ξεκάθαρα!

Ίσως ορισμένους τους ξενίσει το πιο έντεχνο στυλ που ακολουθεί συνολικά το cd, όμως ποιοτικά αισθάνομαι ότι είναι η σπουδαιότερη δουλειά της τραγουδίστριας μέχρι σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι το μπρίο και το νάζι που απογείωναν τις ερμηνείες της παλιότερα σε πιο "πιασάρικα" τραγούδια, θα μας λείψουν (μόνο το "έρωτας τρελός" του Βαγγέλη Κορακάκη φαίνεται να προσφέρεται για ανάλογα "ζωηρά κέφια", άντε και το "τέρμα το λίγο" του Τάκη Μπουρμά), αλλά εδώ θα ακούσουμε μια Κούκα πιο αισθαντική και βαθύτερα λαϊκή. Θα ακούσουμε ωστόσο τη Κούκα και σε κάποιες εκπλήξεις, όπως να τραγουδάει ένα blues κομμάτι, τη "καταδίκη" του Γιάννη Νικολάου και να το αποδίδει άψογα ή ένα πιο "tango", τις "παράλληλες γραμμές" των Τάκη Μπουρμά και Σωτήρη Βώπη!


HIGHLIGHTS:

... Η Κατερίνα Κούκα γεμίζει το ρεπερτόριό της με πιο ουσιαστικά τραγούδια ...

... Ο Γιάννης Πάριος κάνει φωνητικά στο "φωνές τις νύχτες"! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ενδιαφέρον το εξώφυλλο. Το 8σέλιδο ένθετο κινείται σε ανάλογους με το εξώφυλλο χρωματισμούς και περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, σημείωμα της τραγουδίστριας και αναφορά στους συντελεστές του album.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Έπιασα κουβέντα", "Τα λόγια θα τελειώσουν", "Φωνές τις νύχτες", "Καταδίκη", "Το αίμα της καρδιάς μου", "Έρωτας τρελός" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τα λόγια θα τελειώσουν, θα παλιώσουν
αν δεν έχει η καρδιά φωνή
τα χέρια τι να δώσουν, θα παγώσουν
αν δεν έχει το κορμί να πει
τα λόγια θα τελειώσουν...

Να πονάω, να λυγίζω, να φοβάμαι και να ελπίζω
στα ίδια λάθη να γυρίζω, πάει να πει ακόμα ζω
στον Θεό για σένα πάω, κλέβω τ' άστρα και γυρνάω
στο λαιμό σου τα φοράω, πάει να πει πως σ' αγαπώ"...

(στίχοι: Τάκης Μπουρμάς - "Τα λόγια θα τελειώσουν")

Music Corner

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ

Τίτλος CD
"ΦΩΝΕΣ ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Ενορχήστρωση
Νίκος Κούρος
Φωτογραφίες
Γιώργος Καλφαμανώλης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 53:27
10/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Τα λόγια θα τελειώσουν
02. Αχ, ζωή
03. Φωνές τις νύχτες
04. Έπιασα κουβέντα
05. Το αίμα της καρδιάς μου
06. Έρωτας τρελός
07. Βρήκα τα φτερά μου
08. Παράλληλες γραμμές
09. Καταδίκη
10. Περασμένα ξεχασμένα
11. Τέρμα το λίγο
12. Μάνα πόλη
13. Μέρα τη μέρα
14. Η ζωή είναι ένα όνειρο τρελό (συμμετέχει ο Βασίλης Γκάντζος)

MC Team ID