"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ

Music Corner

"Καλό ταξίδι"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος Μακρινά ξαδέρφια με τίτλο "Καλό ταξίδι" κυκλοφορεί από τη Lyra.

Τα Μακρινά Ξαδέρφια ξεκίνησαν την πορεία τους το 2003 με τον δίσκο "Αποδοχή κληρονομιάς" και το 2004 παρουσίασαν τον δεύτερο δίσκο τους "Περιμένοντας το Θείο". Έχοντας όλο αυτό το διάστημα ψάξει τον ήχο τους και σπουδάσει την έκφρασή τους, εμφανίζονται τώρα στον τρίτο δίσκο τους ώριμοι, τολμηροί και με πολύ χιούμορ.

Το "Καλό ταξίδι" είναι αποτέλεσμα δεκαοκτάμηνων ηχογραφήσεων, αναζητήσεων και πειραματισμών. Τα τραγούδια έχουν μια λυρική άποψη ακόμα και όταν είναι άμεσα και επιθετικά και δεν χάνουν το χιούμορ τους. Ο ήχος τους αλλά και η διάθεσή τους είναι ροκ. Προσθέτουν ή αναμιγνύουν στοιχεία από την παράδοση μας και γενικότερα την ανατολή ή από άλλα είδη μουσικής, για να φτιάξουν τις δικές τους εικόνες, το δικό τους μουσικό λόγο.

Μεγάλη έκπληξη στο δίσκο είναι η διασκευή του τραγουδιού των Monthy Pythons από την ταινία 'Life of Brian', "ALWAYS LOOK AT THE BRIGHT SIDE OF LIFE", σε ελληνική απόδοση "Η φωτεινή πλευρά της ζωής" με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς Θοδωρή Αθερίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο και Σπύρο Παπαδόπουλο, τον Γρηγόρη Ψαριανό και τον Θοδωρή Κοτονιά.

Το "Καλό ταξίδι" ήταν η αφορμή για να τους πλησιάσουν φίλοι καλλιτέχνες και να δηλώσουν την εκτίμησή τους, τη φιλία τους αλλά και τη διάθεσή τους να παίξουν μαζί τους, με τη χαρά που προσφέρει μόνο η μουσική. Έτσι σ' αυτό το δίσκο συμμετέχουν ο Ψαραντώνης, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, η Ελένη Καπηλίδου και ο Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου.

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε εικαστικά ο γνωστός δημιουργός comics Κώστας Βιτάλης και το artwork o Kώστας Μιχαλός.
Η ενορχήστρωση ήταν μια ομαδική διαδικασία από τα ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Soundflakes Studio.
Επιμέλεια παραγωγής Άγγελος Σφακιανάκης. Είναι μια παραγωγή του Μικρού Ήρωα για την ΛΥΡΑ.

Τα ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ είναι οι: Θοδωρής Κοτονιάς - τραγούδι, νέι, κρουστά, Επίκουρος Τριανταφυλλίδης - βιολί, τραγούδι, Θάνος Κολοκυθάς - ακ. κιθάρα, τραγούδι, Νίκος Παπαδόπουλος - ηλ. κιθάρα, Θανάσης Αρχανιώτης - τύμπανα, Λουκάς Μεταξάς - μπάσο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Σαν πάρτυ με πολλούς καλεσμένους φαντάζει το νέο άλμπουμ των Μακρινών Ξαδερφιών. Παρελαύνουν πολλοί τραγουδιστές, ηθοποιοί μέχρι και ο βουλευτής Ψαριανός! Για όλο αυτό το μάζωμα αφορμή στάθηκε η διασκευή του τραγουδιού, "Always Look At The Bright Side Of Life". Αρχικά σηκώνει όλο το βάρος του δίσκου, μιας και σου αποσπά την προσοχή με το κέφι που κουβαλούν οι ερμηνευτές του. Είναι το τραγούδι που ακούγεται στα ραδιόφωνα, πριν ακόμα ο δίσκος κυκλοφορήσει επίσημα στο εμπόριο. Δεν είναι όμως το αντιπροσωπευτικό, μιας και στο άλμπουμ υφέρπει αυτή η αίσθηση μελαγχολίας που διέπει όλους τους έντεχνα καμωμένους δίσκους.

Από κει και πέρα όμως το cd κρύβει και άλλα προτερήματα. Κυρίως κρύβει καλά τραγούδια που φτιάχτηκαν με μεράκι από τα παιδιά του συγκροτήματος. Αυτό που πρέπει να αναγνωριστεί στον Θοδωρή Κοτονιά (βασικό πυρήνα των Μακρινών Ξαδερφιών) είναι η ευχέρεια του να σκαρώνει τραγούδια που θα ακουστούν πολύ στο ραδιόφωνο και θα έχουν μια πορεία στο χρόνο σίγουρα όχι βραχύβια.

Δεν μπορώ να σας ξεχωρίσω κάποιο τραγούδι και πολύ χαίρομαι γι' αυτό. 17 στο σύνολο τους και τουλάχιστον τα 10 σε αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο. Προσέξτε την Σοφία Παπάζογλου να τραγουδά το "Όνειρο", φωνή σαρωτική και αίσθημα περίσσιο. Η Μελίνα Κανά μας θυμίζει κάτι από τα πρώτα χρόνια πορείας της στο ελληνικό πεντάγραμμο με το "Έλα να σε δω". Η Ελένη Καπηλίδου με τη φιλική της συμμετοχή απογειώνει το "Που Πας". Η δεύτερη διασκευή που υπάρχει στο δίσκο είναι το "Μες στης πόλης το Χαμάμ" που ο Κοτονιάς με τη βοήθεια του Ιμπραήμογλου το κάνει δίγλωσσο και το ηλεκτρίζει με το παραπάνω.

Τα Μακρινά Ξαδέρφια συνεχώς ανανεώνουν το έμψυχο υλικό τους και ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό τους. Καλλιτέχνες με διαφορετικές καταβολές συνεργάζονται, συνδημιουργούν χωρίς να σκέφτονται το επόμενο βήμα. Ο Θοδωρής Κοτονιάς ανανεώνεται, δεν χάνει το στίγμα του και κυρίως δεν επαναλαμβάνεται. Το "Καλό Ταξίδι" είναι μια φυσική μεστή συνέχεια των "Αποδοχή κληρονομιάς" και "Περιμένοντας το Θείο", των προηγούμενων δουλειών του συγκροτήματος.Μακρινά Ξαδέρφια - Αντώνης Καφετζόπουλος - Γρηγόρης Ψαριανός

HIGHLIGHTS:

... Οι συμμετοχές. Πολλές, αξιόλογες, μα κυρίως ουσιαστικές και απογειωτικές ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Κλασσικό και κατατοπιστικό. Το κάθε τραγούδι συνοδεύεται και από μια εικαστική απόδοση του τίτλου του...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Που πας", "Η φωτεινή πλευρά της ζωής", "Το όνειρο", "Το φαινόμενο του θερμοκηπίου" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Και αν χάθηκα σαν ξωτικό
Μέσα στα παραμύθια
Ξύπνησα από όνειρο γλυκό
Μες στην πικρή αλήθεια
"...

(στίχοι: Θοδωρής Κοτονιάς - "Το όνειρο")

Music Corner

ΜΑΚΡΙΝΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ

Τίτλος CD
"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Άγγελος Σφακιανάκης
Ενορχήστρωση
Μακρινά Ξαδέρφια
Εικονογράφηση
Κώστας Βιτάλης
Artwork
Κώστας Μιχαλός
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 53:56
1/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Καλό ταξίδι - Θ. Κοτονιάς
02. Που πας - Θ. Κοτονιάς & Ε. Καπηλίδου
03. Έλα να σε δω - Μ. Κανά
04. Ονειροχαμένη πόλη - Θ. Κοτονιάς
05. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου - Ψαραντώνης & Θ. Κοτονιάς
06. Μες στης πόλης το χαμάμ - Θ. Κοτονιάς & Ι. Ιμπραήμογλου
07. Hercolumbous? - Γ. Ψαριανός & Σ. Παπαδόπουλος
08. Η φωτεινή πλευρά της ζωής - Α. Καφετζόπουλος & Θ. Αθερίδης & Σ. Παπαδόπουλος & Γ. Ψαριανός & Θ. Κοτονιάς
09. Το σκαρί - Θ. Κοτονιάς & Σ. Παπάζογλου
10. Ο ουρανός και ο γκρεμός - Θ. Κοτονιάς
11. Στοιχειωμένα μου στιχάκια - Δ. Ζερβουδάκης
12. Ο θείος
13. Του έρωτα - Θ. Κοτονιάς
14. Το όνειρο - Σ. Παπάζογλου
15. Πλοίο φάντασμα - Θ. Κοτονιάς
16. Το σύννεφο - Ε. Καπηλίδου & Θ. Κολοκυθάς
17. Άνοιξε, σουσάμι - Θ. Κοτονιάς


MC Team ID