"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Music Corner

"Από τη σιωπή του χρόνου"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΜανώΛης Λιδάκης, ο κορυφαίος τραγουδιστής της γενιάς του, ανήκει πλέον στο δυναμικό της Legend. Η σημαντική αυτή συνεργασία εγκαινιάζεται με το cd «Από τη σιωπή του χρόνου», που περιλαμβάνει την παράλληλη δισκογραφία του Μανώλη Λιδάκη (δηλαδή τις συμμετοχές του
τραγουδιστή σε δισκογραφικές δουλειές συναδέλφων του) και δύο ακόμη τραγούδια.
«Το Λάφυρο» είναι το ένα από αυτά και βασίζεται στον πρώτο στίχο του Μιχάλη Γκανά, τον οποίο ο ποιητής έγραψε το 1969. Μελοποιήθηκε το 2007 από τον νεαρό ταλαντούχο συνθέτη Νίκο Ζουρνή και ηχογραφήθηκε το 2008 για να συμπεριληφθεί στο cd που κρατάτε στα χέρια σας.
Το άλλο είναι το τραγούδι «Πώς να σωπάσω» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Κώστα Κινδύνη, ένα από τα πολυαγαπημένα του Μανώλη Λιδάκη, που πάντα ήθελε να ηχογραφήσει.
Ο ίδιος ο τραγουδιστής αναφέρει:
«Εργασιομανής ο χρόνος, σε αντίθεση με μένα, ήρθε και βάφτισε αυτή τη δουλειά. Και ενώ ο ίδιος είναι σιωπηλός και άφθαρτος, φθείρει τα περισσότερα στη ζωή μας. Πλάι του όμως στέκονται, άφθαρτες κι αυτές, οι πνευματικές δημιουργίες, που, όταν είναι ουσιαστικές, είναι τόσο ισχυρές που χαρακτηρίζουν ακόμα κι αυτόν. Έτσι, τα τραγούδια αυτής της συλλογής χάραξαν το χρόνο μου με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση , με αγάπη, με αναμνήσεις και αποτελούν τελικά ένα ξεχωριστό κομμάτι της ζωής μου. Ιδιαίτερα συνδεδεμένος λοιπόν με αυτά, ήρθε η ώρα να βγουν από τη Σιωπή του Χρόνου μου για να σας πλησιάσουν νοερά και να αγγίξουν και το δικό σας χρόνο».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Στο νέο CD του Μανώλη Λιδάκη, "Από τη σιωπή του χρόνου", με το οποίο εγκαινιάζεται η συνεργασία του αγαπημένου τραγουδιστή με την εταιρεία Legend, συνυπάρχουν δεκάξι τραγούδια - συμμετοχές σε δουλειές άλλων, με δύο νέες ηχογραφήσεις.

Το πρώτο καινούριο κομμάτι, το "Λάφυρο" (ο πρώτος στίχος του Μιχάλη Γκανά στα 1969 που μελοποίησε το 2007 ο νεαρός Νίκος Ζουρνής) έχει ενδιαφέρουσα μουσική και ενορχήστρωση. Το δεύτερο, "Πώς να σωπάσω" του Σταύρου Ξαρχάκου και του Κώστα Κινδύνη, όπως δηλώνει ο ίδιος ο τραγουδιστής, εδώ και χρόνια το περιλαμβάνει στις ζωντανές εμφανίσεις του και πάντα ήθελε να το ηχογραφήσει. Φοβερή η ερμηνεία του εδώ.

Τα υπόλοιπα τραγούδια δε θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα γνωστά, με εξαιρέσεις βέβαια, μα όλα τους είναι υψηλού επιπέδου δημιουργίες. Η καταπληκτική εκτέλεση του συγκλονιστικού "Κι αν τα μάτια σου δεν κλαίνε" (Λοΐζος - Δασκαλόπουλος) και τα πρόσφατα "Αμόνι και νερό" (Σμαργιανάκης - Λεκάκης) και "Σκοτάδι γυμνός" (Σμαργιανάκης), έχουν ακουστεί αρκετά. Υπάρχουν και δύο ζωντανές ηχογραφήσεις, η περίφημη "Μπαλάντα του κυρ Μέντιου" (Θάνος - Βάρναλης) και το γνωστό παραμύθι "Ήτανε μια φορά" (Ξαρχάκος - Φέρρης). Επίσης μπορεί κάποιος να ακούσει τραγούδια του Σωκράτη Μάλαμα ("Φύλλα αλκαλικά" σε στίχους του Άλκη Αλκαίου στο οποίο δυστυχώς ο Λιδάκης μιμείται φωνητικά το συνθέτη), του Νίκου Ζούδιαρη ("Το καράβι της φυγής"), δύο τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου σε λόγια του Βασίλη Τσιτσάνη ("Απόψε μες στη σιγαλιά" και "Πικρό ποτήρι", με τη δεύτερη φωνή της Χαρούλας Αλεξίου, η οποία προστέθηκε σ' αυτά ύστερα από μια τυχαία συνάντηση των δύο ερμηνευτών στο στούντιο του συνθέτη) και άλλα από διάφορους δημιουργούς.

Δυστυχώς δε δίνονται πληροφορίες σχετικά με τους δίσκους στους οποίους περιλήφθηκαν τα κομμάτια, ούτε το χρονικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται. Πέρα απ' αυτό, ακούγονται πολύ ευχάριστα και θεωρώ βέβαιο πως οι θαυμαστές του Λιδάκη θα τα αγαπήσουν, ενώ παράλληλα το "Από τη σιωπή του χρόνου" είναι μία καλή ευκαιρία για να αποκτήσει κανείς υλικό του Λιδάκη που δε θα μπορούσε εύκολα να παρακολουθήσει και να συγκεντρώσει από μόνος του.


HIGHLIGHTS:

... Η ...φωνάρα του Μανώλη Λιδάκη σε συνδυασμό με τη σεμνή παρουσία και τις προσεκτικές επιλογές του! Η συμμετοχή της Χαρούλας Αλεξίου στα τραγούδια του Χρήστου Νικολόπουλου ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους όλων των τραγουδιών και σημείωμα του τραγουδιστή. Δεν περιλαμβάνει όμως πληροφορίες σχετικά με την προέλευση των ηχογραφημάτων.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Κι αν τα μάτια σου δεν κλαίνε", "Πώς να σωπάσω", "Λάφυρο", "Απόψε μες στη σιγαλιά", "Πικρό ποτήρι", "Ήτανε μια φορά" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Από μικρό παράθυρο
πήρα τον ήλιο λάφυρο
περπάταγα στη θάλασσα
πόσα παπούτσια χάλασα
κι ακόμη να γυρίσω.

Ματάκια που σας πίκρανα
το δάκρυ σας να γλίτωνα.

Τα μυστικά σου σήκωνα
και σαν το σπόρο πλήθαινα
να 'χα σαράντα στόματα
και ρίζες μες στα χώματα
για να τα μαρτυρήσω"...


(στίχοι: Μιχάλης Γκανάς - "Λάφυρο")

Music Corner

ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Φωτογραφίες
Γιώργος Χρηστάκος
Γιάννης Τσόλκας
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 68:31
6/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Λάφυρο
02. Πως να σωπάσω
03. Το καράβι της φυγής
04. Κι αν τα μάτια σου
05. Αμόνι και νερό
06. Σκοτάδι, γυμνός
07. Καρδιά έχω άδεια
08. Μοίρα (Κισμέτ)
09. Απόψε μες στη σιγαλιά
10. Πουλί σε δέντρο αρχοντικό
11. Άστρο κρυφό
12. Φύλλα αλκαλικά
13. Μη μου αρνηθείς
14. Η μοίρα μου
15. Πικρό ποτήρι
16. Κάνε καρδιά μου στροφή
17. Η μπαλάντα του κυρ Μέντιου
18. Ήτανε μια φορά

MC Team ID