"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥ

Music Corner

Λαϊκά / Διασκευές
Γράφει ο
Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Κι έφυγες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Virus Music έχει τη χαρά να παρουσιάζει το δισκογραφικό ντεμπούτο μιας σπουδαίας τραγουδίστριας, της Σοφίας Μάνου. Το παρόν cd single είναι το αποτέλεσμα της μουσικής συνάντησης της Σοφίας Μάνου με τον Στέφανο Κορκολή, ο οποίος επιμελήθηκε την παραγωγή της πρώτης δισκογραφικής της δουλειάς.
Η Σοφία Μάνου ερμηνεύει τα τρία γνωστά και πολύ αγαπημένα τραγούδια του Στέφανου Κορκολή «Ένα», «Λατέρνα», «Κι έφυγες», σε στίχους Πάνου Φαλάρα και Βαγγέλη Κωνσταντινίδη, καθώς και το παραδοσιακό «Από ξένο τόπο», σε διασκευή επίσης του Στέφανου. Κορκολή.

Η Σοφία Μάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ludwigshafen της Γερμανίας. Σε ηλικία μόλις έξι ετών ξεκίνησε την ενασχόληση της με τη μουσική, σπουδάζοντας φλογέρες και πιάνο στην "Musikschule Ludwigshafen". Έχει σπουδάσει Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική. Το 2000 επέστρεψε με την οικογένεια της στη Θεσσαλονίκη, όπου φοίτησε στο τμήμα Εμπορίας και διαφήμισης των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το 2002 μέχρι το 2005 συμμετείχε σε 60 συναυλίες με τίτλο «Εγώ είμαι προσφυγάκι», σε όλη την Ελλάδα. Επίσης συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες σε διάφορα μουσικά σχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το 1992 ο Στέφανος Κορκολής - στις δόξες του τότε - κυκλοφόρησε το album "Με τη φωνή του φεγγαριού" μέσα από το οποίο ξεχώρισε ιδιαίτερα η πολύ γνωστή "λατέρνα" που στη πορεία αναδείχθηκε σε "all time classic" κομμάτι! Στο tracklist του album υπήρχαν και το "ένα" και το ζεϊμπέκικο "κι έφυγες" που όμως δεν έκαναν τη μεγάλη επιτυχία.

Αυτά τα τρία λαϊκά τραγούδια, ο Στέφανος Κορκολής αποφάσισε να τα ξαναδοκιμάσει με νέες ενορχηστρώσεις, ξανά λαϊκές αλλά πιο σύγχρονες και με μια νέα φωνή που εμπιστεύτηκε, της Σοφίας Μάνου. Με τη προσθήκη και του Σμυρνέικου παραδοσιακού "από ξένο τόπο" - που μέχρι σήμερα έχουν ερμηνεύσει πολλοί καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και η Γλυκερία, η Μαρίζα Κωχ και η Καίτη Γκρέυ! - συμπληρώθηκε μια τετράδα λαϊκών κομματιών που "έχτισαν" το ντεμπούτο cd single της Σοφίας Μάνου.

Η νεαρή τραγουδίστρια δείχνει να έχει αξιόλογες φωνητικές δυνατότητες, ωστόσο ξεχωρίζει η ερμηνεία της κυρίως στο παραδοσιακό "από ξένο τόπο", κομμάτι που δείχνει να το ερμηνεύει με εξαιρετική άνεση, παρ' όλο που η διασκευή προσπαθεί να το κάνει πολύ σύγχρονο με ηλεκτρικές κιθάρες και σχεδόν καταστρέφει τα γνήσια στοιχεία του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν το ακούς ευχάριστα (αν και οι παλιότεροι που γνωρίζουν το τραγούδι φαντάζομαι θα ...ξυνίσουν και λίγο τα μούτρα τους στο άκουσμά του!).

Το cd single φαίνεται να αποτελεί έναν "πειραματισμό" του Στέφανου Κορκολή πάνω στη μουσική του και μια πολύ καλή αφορμή να γνωρίσουμε μια ακόμα νέα φωνή που έχει δυνατότητες και δημιουργεί μια αίσθηση αναμονής να την ακούσουμε κάποια στιγμή και σε δικά της τραγούδια.


HIGHLIGHTS:

... Η ερμηνεία της Σοφίας Μάνου στο παραδοσιακό "από ξένο τόπο" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Τετρασέλιδο χωρίς στίχους και χωρίς κάτι ιδιαίτερο για να αναφέρεις ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Από ξένο τόπο", "Λατέρνα"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Aπό ξένο τόπο κι απο αλαργινό, ωχ αμάν
ήρθε ένα κορίτσι φως μου, δεκαοχτώ χρονώ...

Ούτε στην πόρτα βγαίνει ούτε στο στενό, ωχ αμάν
ούτε στο παραθύρι φως μου, δυο λόγια να της πω...

Έβγα κόρη του γυαλού, άστρο λαμπερό, ωχ αμάν
χάρισέ μου την ελίτσα που 'χεις στο λαιμό
"...

(στίχοι: Παραδοσιακό Σμύρνης - "Από ξένο τόπο")

Music Corner

ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥ

Τίτλος CD
"ΚΙ ΕΦΥΓΕΣ"
Εταιρεία: VIRUS MUSIC
Είδος: CD Single

Επιμ. Παραγωγής
Στέφανος Κορκολής
Δημήτρης Χωριανόπουλος
Γιώργος Δεμελής
Φωτογραφίες
Γιώργος Κανάκης
1 CD 4 Tracks
Διάρκεια CD: 16:03
3/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

1. Ένα
2. Λατέρνα
3. Κι έφυγες
4. Από ξένο τόπο

MC Team ID