"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ

Music Corner

"Ματωμένα Χώματα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βασίλης Δημητρίου έχει υπογράψει μερικά από τα πιο πετυχημένα soundtrack για την τηλεόραση. Χρόνια τώρα, σταθερός συνεργάτης του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη σε σειρές που άφησαν εποχή: «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά», «Η Αγάπη Άργησε Μια Μέρα», «Κίτρινος Φάκελος», «Πρόβα Νυφικού», «Ο Μεγάλος Θυμός».
Φέτος συναντήθηκαν ξανά για την πιο φιλόδοξη παραγωγή της χρονιάς, τα «Ματωμένα Χώματα», που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου.
Ο Βασίλης Δημητρίου δούλεψε καιρό τη μουσική και τα τραγούδια που έντυσαν τις εικόνες του Κ. Κουτσομύτη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό!
Η μουσική ατμόσφαιρα μας παραπέμπει στη Μικρά Ασία της δεκαετίας του 1920, λίγο πριν τη μικρασιατική καταστροφή. Αποτυπώνει με ουσιαστικό τρόπο την μουσική που ανθούσε στα μικρασιατικά παράλια μεταφέροντας μας σε μια εποχή μακρινή και οριστικά χαμένη.
Τα τραγούδια της σειράς έπρεπε να βρουν τους κατάλληλους ερμηνευτές που να μπορούν να αποδώσουν το συγκεκριμένο ήχο και ανατέθηκαν στο Γιώργο Νταλάρα και στην Ελένη Τσαλιγοπούλου, φορείς και οι δύο της συγκεκριμένης μουσικής παράδοσης. Ο Γιώργος Νταλάρας ερμηνεύει σπαρακτικά τα τραγούδια «Ματωμένα Χώματα», «Σαν Το Κερί Της Παναγιάς» μεταφέροντας τον ακροατή στα πιο πονεμένα χρόνια του ελληνισμού. Μια υποδειγματική ερμηνεία που ξεχειλίζει συναίσθημα.
Η Ελένη Τσαλιγοπούλου αναβιώνει την χαρούμενη καθημερινότητα της εποχής στο «Θα 'ρθουν Οι Αγγελοι» ενώ δίνει μια μοναδική θηλυκότητα στον ερωτικό πόθο στα τραγούδια «Αχ Μωρέ Σμυρνάκι», «Να 'μουνα Το Γιασεμάκι».
Στο album συμμετέχουν ερμηνευτικά η πρωταγωνίστρια της σειράς, Μαρίσα Τριανταφυλλίδου, που δίνει ερμηνείες εξαιρετικής θεατρικότητας και η Φιντέ Κοκσάλ, που ερμηνεύει στα τούρκικα δύο τραγούδια του Δημητρίου που τονίζουν την έντονη παρουσία της ανατολίτικης μουσικής επιρροής στην μουσική της εποχής.
Ιδιαίτερη είναι και η παρουσία και η συμβολή της Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας.
To album «Ματωμένα Χώματα» δεν είναι απλώς μια σειρά μουσικών κομματιών που ντύνουν μια τηλεοπτική σειρά. Είναι μια σπουδαία δημιουργική στιγμή για έναν συνθέτη με μακρόχρονη παρουσία και ένα μουσικό σύμπαν που δεν αναπλάθει απλώς τη μουσική μιας εποχής αλλά πηγάζει απ' ευθείας από αυτή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Προτού περπατήσουμε στα δισκογραφικά "Ματωμένα χώματα", θεωρώ σκόπιμο να σταθούμε για λίγο στο συνθέτη Βασίλη Δημητρίου. Τα πρώτα δείγματα γραφής του τα βρίσκουμε στη δεκαετία του εβδομήντα στο LP "Ω τι κόσμος μπαμπά", αλλά και σε δίσκους 45 στροφών με τραγούδια του για τη Δήμητρα Γαλάνη, το Μανώλη Μητσιά, την Αφροδίτη Μάνου, το Στράτο Διονυσίου...

Στη δικογραφία συνεργάστηκε ακόμα με τη Σωτηρία Μπέλλου ("Σεργιάνι στον παράδεισο"), αλλά και αργότερα με την Κατερίνα Κούκα ("Τα όνειρα μαλώνουν"). Ασχολήθηκε, επίσης, με τη μουσική για πολλές θεατρικές παραστάσεις, καθώς και με τη μουσική επένδυση τηλεοπτικών σειρών, που - χάρη στη σκηνοθετική ματιά του Κώστα Κουτσομύτη - άφησαν εποχή ("Καπνισμένος ουρανός", "Κίτρινος φάκελος", "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", "Η πρόβα του νυφικού", "Η αγάπη άργησε μια μέρα", "Ο μεγάλος θυμός").

Στα "Ματωμένα χώματα", τώρα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με πέντε τραγούδια (δύο με το Γιώργο Νταλάρα και τρία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και την ηθοποιό Μαρίσα Τριανταφυλλίδου εναλλάξ), δύο τούρκικα από τη Φιντέ Κοκσάλ και αρκετά ορχηστρικά κομμάτια του Βασίλη Δημητρίου για την τηλεοπτική μεταφορά ενός πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου.

Ο Βασίλης Δημητρίου, που αφιερώνει το έργο αυτό στη μνήμη της μητέρας του και όλων των Μικρασιατών, θέλησε να αναβιώσει με τις νότες του την ατμόσφαιρα και το άρωμα μιας εποχής, που χάθηκε οριστικά και μιας περιοχής με πλούσια μουσική παράδοση. Μας ταξιδεύει στα "Ματωμένα χώματα", μέσα απ' το παράπονο, το σεβντά, τον έρωτα, τον καημό, τον πόνο, την απώλεια. Και το πετυχαίνει, έχοντας όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την καταγωγή, αφού οι ρίζες του κρατάνε από τη Μικρά Ασία. Τα τραγούδια του στο συγκεκριμένο άλμπουμ κουβαλάνε μνήμες άσβηστες και έτσι καταφέρνουν να αγγίξουν την ψυχή του ακροατή. Τους στίχους έγραψε ο ίδιος ο Βασίλης Δημητρίου, χωρίς, όπως λέει, να νιώθει στιχουργός. Το 'χει ξανακάνει άλλωστε και παλιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις κι έχει αποδείξει ότι μπορεί κάλλιστα...


HIGHLIGHTS:

... Μια αξιόλογη δισκογραφική εργασία και μια προσεγμένη έκδοση σε όλα τα επίπεδα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιλαμβάνει τους στίχους όλων των τραγουδιών, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ματωμένα χώματα", "Σαν το κερί της Παναγιάς", "Αχ μωρέ Σμυρνάκι", "Θα 'ρθουν οι άγγελοι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σε ματωμένα χώματα και σε στενά σοκάκια
εκεί πρωτογνωρίσαμε του κόσμου τα φαρμάκια.

Και όταν είχε ξαστεριά κι ερχόταν το φεγγάρι
εμείς του τραγουδούσαμε μαζί του να μας πάρει
μ' αυτό χανόταν κι έφευγε στα μακρινά, στα ξένα
και τα τραγούδια αρχίζαμε τα παραπονεμένα
στα ματωμένα χώματα"...


(στίχοι: Βασίλης Δημητρίου - "Ματωμένα χώματα")

Music Corner

SOUNDTRACK

Τίτλος CD
"ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ"
Εταιρεία: SONY BMG
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Χρήστος Καρυώτης
Επιμ. Παραγωγής
Βασίλης Δημητρίου
Φωτογραφίες Studio
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Γιώργος Τούμπαλης
1 CD 21 Tracks
Διάρκεια CD: 74:18
11/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Ματωμένα χώματα - Γιώργος Νταλάρας
02. Χαμπανέρα Οριεντάλ - Ορχηστρικό
03. Σαν το κερί της Παναγιάς - Γιώργος Νταλάρας
04. Κρυφό σ' αγαπώ - Ορχήστρα / Χορωδία
05. Αχ μωρέ Σμυρνάκι - Ελένη Τσαλιγοπούλου
06. Το φεγγάρι της αγάπης - Ορχήστρα / Χορωδία
07. Dertli topraklar - Φιντέ Κοκσάλ
08. Ανοιξιάτικο όνειρο - Ορχηστρικό
09. Θα 'ρθουν οι άγγελοι - Ελένη Τσαλιγοπούλου
10. Νυχτερινό - Ορχηστρικό
11. Να 'μουνα το γιασεμάκι - Ελένη Τσαλιγοπούλου
12. Κρυφό σ' αγαπώ (παραλλαγή) - Ορχήστρα / Χορωδία
13. Izmirli yarim - Φιντέ Κοκσάλ
14. Οι ώρες του φόβου - Ορχήστρα / Χορωδία
15. Να 'μουνα το γιασεμάκι - Μαρίσα Τριανταφυλλίδου
16. Οι ψυχές των ανθρώπων - Ορχήστρα / Χορωδία
17. Αχ μωρέ Σμυρνάκι - Μαρίσα Τριανταφυλλίδου
18. Αρμένικο παραμύθι - Ορχηστρικό
19. Θα 'ρθουν οι άγγελοι - Μαρίσα Τριανταφυλλίδου
20. Ρυθμικός αμανές - Ορχηστρικό
21. Σαν το κερί της Παναγιάς - Γιώργος Νταλάρας

MC Team ID