"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ

Music Corner

"Ξυπόλητα φεγγάρια"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Ξυπόλυτα φεγγάρια ηχούν ως όνειρα σε απόδραση.
Όνειρα ξέμπαρκα, στιγματισμένα και αφορισμένα μιας χούφτας "συνωμοτών"
που αρνιούνται να συμμορφωθούν, να ωριμάσουν και να ευθυγραμμιστούν.
Γι' αυτό τους ευχαριστώ από καρδιάς
και τους παρακαλώ να μη με ξεχάσουν στο επόμενο μπάρκο.
Σταμ. Μεσημέρης

Ο Σταμάτης Μεσημέρης είναι μία πολυσχιδής προσωπικότητα, με πτυχία στις Πολιτικές Επιστήμες και την Κλινική Ψυχολογία αλλά και πολυγραφότατος στιχουργός και συνθέτης. Έγινε γνωστός τόσο από την πολύχρονη συνεργασία του με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου (από το 1989 μέχρι και σήμερα) αλλά και τις επιτυχίες του με την Γλυκερία, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και τη Μαρία Δημητριάδη ανάμεσα σε άλλους, όσο και από την προσωπική του δισκογραφία.

Στο νέο προσωπικό του άλμπουμ "Ξυπόλυτα φεγγάρια", ο Σταμάτης Μεσημέρης γράφει και ερμηνεύει δεκατέσσερα καινούρια τραγούδια, με διάθεση 'ομαδικής ψυχανάλυσης' όπως λέει ο ίδιος χαριτολογώντας! Τραγούδια σε ρυθμούς ποπ- ροκ που μιλούν για τον έρωτα, τη μοναξιά και τα όνειρα του σημερινού ανθρώπου.

Από το άλμπουμ δεν λείπουν οι συμμετοχές νέων καλλιτεχνών αφού είναι γνωστό ότι ο Σταμάτης Μεσημέρης επιδιώκει να συνεργάζεται με νέους ανθρώπους. Έτσι στο τραγούδι "Ο θεός του έρωτα", συμμετέχουν ο Γιώργος Μυλωνάς, ο Βαγγέλης Ασημάκης και ο Ευριπίδης Ζεμενίδης, ενώ στα "Παραμύθια της μαμής" και στο Open account οι Αλχημιστές και η Κατερίνα Παπακωνσταντίνου. Τέλος το τραγούδι "Φτερά από στάχυα" υπογράφουν οι Locomondo.

Ένα εναλλακτικό άλμπουμ για προσωπικές ακροάσεις!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Δε νομίζω πως ακούγοντας κάποιος το νέο δίσκο του Σταμάτη Μεσημέρη με τίτλο "Ξυπόλυτα φεγγάρια" θα είχε να κάνει κάποιο θετικό σχόλιο... Ή, να το θέσω διαφορετικά, μάλλον είναι υπερβολικά εναλλακτικός για τα δικά μου γούστα ή για τις δικές μου ...αντοχές!

Ο Σταμάτης Μεσημέρης είναι ένας αξιόλογος καλλιτέχνης ο οποίος έχει γράψει αρκετά καλά τραγούδια στο παρελθόν κι έχει πραγματοποιήσει αξιομνημόνευτες συνεργασίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κυρίως. Τον τελευταίο καιρό όμως έχει δώσει κάποια ανάξια λόγου δείγματα όπως το ανεκδιήγητο "Ανάποδες στροφές" στο "Ωραιότερο σημείο" της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και το μουδιασμένο σύνολο "Βατόμουρα" του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Η ίδια (υπερβολική;) διάθεση συνεχίζεται στο παρόν CD του οποίου τη μουσική και τα λόγια έχει γράψει ο ίδιος, όπως επίσης διεκπεραιώνει και τις ερμηνείες. Μουσικά δε θα έλεγα πως έχουν ενδιαφέρον τα κομμάτια, ούτε ερμηνευτικά. Οι στίχοι, ισορροπώντας ανάμεσα σε έναν άσχημα επιτηδευμένο σουρεαλισμό και σε μία ακαθόριστη πρόθεση ψυχικής ενδοσκόπησης, δεν έχουν τίποτα ιδιαίτερο να πουν ή να προτείνουν. Στιχάκια όπως "πώς να ζωγραφίσω την πέρλα αστροφεγγιάς / με τον απόηχο του πέλαγου χάντρα στα μαλλιά σου" ή "σ' αυτή τη χέρσα λοταρία εξιλαστήριων θυμάτων / ανακυκλώνεται η υστερία της μαλακίας των συνθημάτων" προτιμώ να τα' αφήσω ασχολίαστα. Καλό είναι να μην επιχειρείται η δημιουργία εντυπώσεων με την τεχνική πρόχειρης "ανάμιξης" μορφών Τέχνης: άλλο Ποίηση και άλλο Μουσική. Όταν "μπασταρδεύονται" τούτα τα δύο, πόσο μάλλον όταν κάποιο από αυτά φτιασιδώνεται, το αποτέλεσμα απέχει πολύ από το Ωραίο...

Με λίγα λόγια η νέα εναλλακτική δισκογραφική δουλειά του Σταμάτη Μεσημέρη θα τολμούσα να πω πως περισσότερο εξυπηρετεί προσωπικές "σκοπιμότητες" παρά απευθύνεται σε κάποιο κοινό.


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους και πληροφορίες για την παραγωγή.

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Πάλι εδώ στα αυτονόητα χαμένοι, πάλι εδώ στα ρηχά εγκλωβισμένοι
πάλι εδώ εραστές φαντασιώσεων, πάλι εδώ στις καλένδες ονειρώξεων
πάλι εδώ προαγωγοί του αρχαίου κάλλους, πάλι εδώ ιεραπόστολοι του χάους
πάλι εδώ φιλοσοφημένοι ευνούχοι, πάλι εδώ ουραγοί μα τροπαιούχοι
"...

(στίχοι: Σταμάτης Μεσημέρης - "Στην παράγκα των θαυμάτων")

Music Corner

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΕΣΗΜΕΡΗΣ

Τίτλος CD
"ΞΥΠΟΛΗΤΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Σταμάτης Μεσημέρης
Πίνακες ζωγραφικής
Ηλίας Κολύβας
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 74:59
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Ο Θεός του έρωτα (radio mix)
(συμμετέχουν Γιώργος Μυλωνάς - Βαγγέλης Ασημάκης - Ευριπίδης Ζεμενίδης)
02. Απόλυτη γαλήνη (ζημιά)
03. Πέρλα αστροφεγγιάς
04. Όμηροι
05. Ξεφτίλα every day
06. Στην παράγκα των θαυμάτων
07. Φτερά από στάχυα (Locomondo)
08. Στοιχειωμένοι πειρατές
09. Τα παραμύθια της μαμής (συμμετέχουν οι Αλχημιστές)
10. Φύλλο και φτερό
11. Στη μέση της πλατείας
12. Ο Θεός του έρωτα
(συμμετέχουν Γιώργος Μυλωνάς - Βαγγέλης Ασημάκης - Ευριπίδης Ζεμενίδης)
13. May day
14. Ξυπόλητα φεγγάρια (οργανικό)
15. Open account (bonus track)
(Αλχημιστές - Κατερίνα Παπακωνσταντίνου)

MC Team ID