"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΝΗΣ

Music Corner

"Historia de un amor"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τέσσερα χρόνια μετά την έκδοση του άλμπουμ "100 Κιθάρες - Ζωντανή ηχογράφηση στο Ηρώδειο", ηχητική μαρτυρία συναυλίας οργανωμένης από τον Βαγγέλη Μπουντούνη για το Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2004, που αποτέλεσε τη δισκογραφική έκπληξη της χρονιάς λόγω της πολύ μεγάλης αποδοχής της από το κοινό, κυκλοφορεί τώρα η δεύτερη "περιπέτεια" του Βαγγέλη Μπουντούνη με τις 100 Κιθάρες, το άλμπουμ "100 κιθάρες - Historia de un amor".

Ο Βαγγέλης Μπουντούνης σημειώνει: "Μπήκαμε στο στούντιο, με πολύ τρακ και πολλή αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι για πρώτη φορά (και όχι μόνο στην Ελλάδα) θα ηχογραφούσε μια τόσο μεγάλη ορχήστρα από κιθάρες. Η επιλογή της μουσικής, οι ενορχηστρώσεις, οι κιθαριστές, οι σολίστ, το στούντιο και οι ηχολήπτες επιλέχθηκαν για να υπηρετήσουν ένα μόνο στόχο: τη δημιουργία ενός CD που να σέβεται τους ακροατές του και, κυρίως, να μην προδίδει τη μουσική, αφού όλα τα έργα (εξαιρώ τα δικά μου!) είναι σημαντικά το καθένα στο είδος του. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργήσαμε ένα CD που χώρεσε όλα τα είδη και όλες τις εποχές της μουσικής και που, ίσως, αποδεικνύει αυτό που μου έμαθε ο μεγάλος μου δάσκαλος και φίλος Μάνος Χατζιδάκις: Πως η μουσική είναι μία: Η Καλή".

Οι επιλογές με τις οποίες δομήθηκε η έκδοση είναι πολύμορφες, πολύχρωμες, έξυπνα συνυφασμένες και εκτείνονται σε όλο σχεδόν το φάσμα της μουσικής, με τη φωνή να δηλώνει παρούσα σε μερικές από αυτές. Θα απολαύσετε τα: "Προσωπογραφία της μητέρας μου", "Αθανασία", "Η μπαλάντα του Ούρι" του Μάνου Χατζιδάκι, η "Άνοιξη" από τις Τέσσερις εποχές του Βιβάλντι, το "Ave Maria" του Σούμπερτ, το "Summertime" του Γκέρσουιν, το περίφημο ερωτικό τραγούδι "Historia de un amor" που εδώ ερμηνεύει ο Μάριος Φραγκούλης, το "O Pastor" των Madredeus, η σύνθεση "Cavatina" του Σ. Μάγιερς που ακουγόταν στην ταινία "Ο Ελαφοκυνηγός", τρία πολύ γνωστά παραδοσιακά ισπανικά κομμάτια, ένας παραδοσιακός Ιρλανδικός χορός, ο Ζωναράδικος παραδοσιακός σκοπός της Θράκης καθώς και τέσσερις συνθέσεις του Βαγγέλη Μπουντούνη - ένα βαλς, μία πολονέζ, ένα ναπολιτάνικο σαλταρέλο καθώς και την αφιερωμένη στον Μάνο Χατζιδάκι σύνθεσή του "Ένα τραγούδι για τον Μάνο".

Η σοπράνο Ελπινίκη Ζερβού είναι η γυναικεία φωνή που ερμηνεύει ή συμπληρώνει τα υπόλοιπα φυσικά όργανα, την κιθάρα, το βιολί, το μαντολίνο, το τσέλο, το κοντραμπάσο. Η Μάρω Ραζή, σύντροφος του Βαγγέλη Μπουντούνη στη ζωή και την τέχνη, συμμετέχει σε όλα τα έργα, παίζοντας πότε με την κανονική κιθάρα και πότε με την μικρή (requinto).


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Βλέποντας το όνομα του Βαγγέλη Μπουντούνη σε μία δουλειά είσαι σίγουρος για το άψογο καλλιτεχνικό, ηχητικό και τεχνικό αποτέλεσμα, αφού ο καλλιτέχνης είναι γνωστός για το υψηλό επίπεδο των δεξιοτήτων του. Ένας από τους δύο κορυφαίους αυτή τη στιγμή Έλληνες κιθαριστές με πολύχρονη εμπειρία και δημιουργική παρουσία στην κλασσική μουσική δεν μπορεί παρά να παρουσιάσει μία δουλειά αξιώσεων. Σε αυτήν υπάρχουν και συνθέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη μία από τις οποίες ονομάζεται "ένα τραγούδι για τον Μάνο".

Η επιλογή των κομματιών είναι ιδιαίτερη, καλύπτει μία ευρεία γκάμα όσον αφορά στα είδη της μουσικής με παραδοσιακό ελληνικό, ιρλανδικό χορό, κλασσικό και παραδοσιακό τραγούδι, οι δύο ερμηνευτές (Μ. Φραγκούλης και Ελ. Ζερβού) ντύνουν με τις αξιόλογες φωνητικές τους δυνατότητες τα κομμάτια και προβάλουν τα ξεχωριστά σημεία για το καθένα με αποτέλεσμα να κερδίζει τελικά η καλή μουσική και η κιθάρα που αναδεικνύεται ως όργανο. Φυσικά τα κομμάτια από την Πορτογαλία και την Ισπανία κερδίζουν τις εντυπώσεις αφού η κιθάρα είναι το κατ' εξοχήν μουσικό όργανο για την απόδοση τους. Μια δουλειά που μπορεί να φέρει το ευρύ κοινό σε γνωριμία με την κλασσική μουσική καθώς την αποδίδει με απλότητα, άρτια τεχνική, γνωστές επιλογές, αισθαντική ατμόσφαιρα, αναγνωρισμένους συντελεστές.

Όμως περίμενα ακούγοντας ένα cd που ο τίτλος του συνοδεύεται από τη φράση "100 κιθάρες" να εντυπωσιαστώ ακουστικά από τον αναμενόμενο ηχητικό όγκο του εγχειρήματος, πράγμα που δεν συνέβη. Ίσως εγώ να το έχω μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου πίστευα όμως ότι το ηχητικό αποτέλεσμα θα ήταν περισσότερο δυναμικό...


HIGHLIGHTS:

... Το εισαγωγικό σημείωμα με την υπογραφή του κ. Γιώργου Μονεμβασίτη. Η ενημέρωση κάνει τον ακροατή καλύτερο ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό με δύο σημειώματα (Μονεμβασίτης-Μπουντούνης) τα κομμάτια, ονόματα συντελεστών και συνεργατών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Sevilliana", το γνωστό τραγούδι που ερμηνεύει πάρα πολύ ωραία η Ελπινίκη Ζερβού,
"Summertime" γιατί ακούγεται όπως πραγματικά γράφτηκε δηλαδή σα νανούρισμα,
"El cafe de chinitas" επειδή η αδυναμία στο Λόρκα είναι μεγάλη και τέλος
την "Αθανασία" γιατί ο τρόπος που αποδίδεται είναι ονειρικός! ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"En el Cafe de Chinitas
Dijo Paquiro a Frasquelo:
"Soy mas valiente que tu,
Mas Gitano y mas torero"...

Hablaron las malas lenguas
De un torero de cartel
Y de un toro blanco y negro
Que nadie podia con el"...


(στίχοι: Παραδοσιακό - "El cafe de Chinitas")

Music Corner

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΝΤΟΥΝΗΣ

Τίτλος CD
"HISTORIA DE UN AMOR"
Εταιρεία: EROS MUSIC
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Στέλιος Φωτιάδης
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 61:27
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Προσωπογραφία της μητέρας μου (Μάνος Χατζιδάκις)
02. Le quattro stagioni - La primavera (Allegro) (Antonio Vivaldi)
03. Ζωναράδικος χορός (Παραδοσιακό Θράκης)
04. Historia de un amor (Carlos Eleta Almaran) - Μαριος Φραγκούλης
05. Το βαλς της Αγγελικής (Βαγγέλης Μπουντούνης)
06. Ave Maria (Franz Schubert) - Ελπινίκη Ζερβού
07. Sevillanas del siglo XVIII (Παραδοσιακό) - Ελπινίκη Ζερβού
08. Polonaise (Βαγγέλης Μπουντούνης) - Ελπινίκη Ζερβού
09. Ιρλανδικός χορός (Παραδοσιακό)
10. Summertime (George Gershwin)
11. O Pastor (Magalhaes, Gomes, Leao, Salgueiro, Ribeiro) - Ελπινίκη Ζερβού
12. Saltarello (Βαγγέλης Μπουντούνης)
13. Η μπαλάντα του Ούρι (Μάνος Χατζιδάκις)
14. Ένα τραγούδι για τον Μάνο (Βαγγέλης Μπουντούνης)
15. El cafe de Chinitas (Παραδοσιακό) - Ελπινίκη Ζερβού
16. Cavantina (Stanley Myers)
17. Boleras Sevillanas (Παραδοσιακό)
18. Αθανασία (Μάνος Χατζιδάκις)

MC Team ID