"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΑΜΑ

Music Corner

"Το φως & η αρχή"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Το φως και η αρχή" είναι ο τίτλος του νέου άλμπουμ των Νάμα, του Άρη και της Ιφιγένειας δηλαδή, που κυκλοφορεί από τη Lyra.

Οι Νάμα ξεκίνησαν το δισκογραφικό τους ταξίδι το 1992 με το πρώτο ομότιτλο άλμπουμ τους. Πρωτότυποι και εύστοχοι στο στίχο και τη μουσική, μας χάρισαν στα χρόνια που ακολούθησαν έξι συνολικά προσωπικούς δίσκους και πολλές επιτυχίες όπως ο "Οδυσσέας", το "Ψαράκι", "Μια Κυριακή", κερδίζοντας την αγάπη του κοινού και μια θέση ανάμεσα στους δημιουργούς του ποιοτικού σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού.

Στο έβδομο άλμπουμ τους με τίτλο "Το φως και η αρχή" παρουσιάζουν 12 καινούρια τραγούδια που εντυπωσιάζουν με τη ρυθμική πολυμορφία τους και το προσωπικό τους χρώμα στο στίχο και την ενορχήστρωση. Η μουσική σε όλα τα τραγούδια είναι του Άρη και οι στίχοι της Ιφιγένειας, ενώ ένα κομμάτι είναι αγγλόφωνο.

Με jazzy διάθεση και το χαρακτηριστικό τους ηχόχρωμα, οι Νάμα έρχονται να μας κατακτήσουν για μια ακόμη φορά, με τραγούδια όπως τα: "Το φως και η αρχή", "Χωρίς εσένα", "Τα 'παμε" αλλά και όλα τα άλλα του νέου τους άλμπουμ.

Ακούστε τους!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

ΟΚ, η επόμενη πρόταση θα ακουστεί σαν ανέμπνευστο κλισέ αλλά αυτό δεν την κάνει λιγότερο αληθινή: ο νέος δίσκος των Νάμα κυλάει σαν το όνομα τους, σαν καθαρό δηλαδή νερό πηγής (κάπου αλλού διάβασα ότι η ίδια λέξη σημαίνει και "τελετουργικό κρασί" αλλά ας κρατήσουμε ότι αναφέρει το site των Νάμα).

Αφού χρησιμοποιήθηκε το κλισέ, ας δούμε πως δικαιολογείται: οι Νάμα χρησιμοποιούν την ποπ/ροκ συνταγή που σίγουρα δεν είναι πρωτότυπη αλλά αφενός την ξέρουν καλά και αφετέρου δεν φοβούνται να την κάνουν πιο πικάντικη. Έτσι, πιο ροκ ήχοι ("Το φως και η αρχή" που μου θύμισε Fleetwood Mac) συνυπάρχουν με κλασική ποπ (το "Ζεστό καλοκαίρι" με μια τρομπέτα α λα Bacharach), μυρωδιές από παλιά λαϊκά ("Χωρίς εσένα") δίπλα σε δόσεις από bossa nova ("Τα 'παμε") και brit pop ("I can do anything" - με αγγλικούς στίχους όπως είναι προφανές) κοντά κοντά με ένα καταιγιστικό αχταρμά από rockabilly, southern soul και swing ("Είμαι εδώ").

Ίσως όλα αυτά φαίνονται παράταιρα μεταξύ τους στο χαρτί αλλά όχι όταν τα ακούει κανείς: ο Άρης Παυλής και η Ιφιγένεια έφτιαξαν ένα δροσερό δίσκο (νάτες πάλι οι παρομοιώσεις με το νερό!) ο οποίος είναι ποπ με την καλή έννοια του όρου και ακούγεται ευχάριστα από την αρχή μέχρι το τέλος. Κι αν που και που χρησιμοποιούν και 1-2 κλισέ (σε στίχους ή σε ριφάκια και συγχορδίες), δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τα αποτέλεσμα μετράει κι εδώ το αποτέλεσμα δικαιώνει τους Νάμα . Εξάλλου, όλοι χρησιμοποιούμε κλισέ καμιά φορά...!


HIGHLIGHTS:

... Κρυστάλλινη παραγωγή, γερές μελωδίες, όμορφα φωνητικά, επιρροές από ποικιλία μουσικών ιδιωμάτων ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Το φως και η αρχή", "Τα 'παμε", "Είμαι εδώ", "Ζεστό καλοκαίρι", "Μη γυρίσεις", "Χωρίς εσένα"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Είχα πιστέψει πως όπου και να 'μαι
Θα 'μαι από σένα μια ανάσα μακριά
Μα οι αποστάσεις μετριούνται σε αισθήματα
Και τίποτα πια δεν μας φέρνει κοντά

Είχα πιστέψει πως πάντα έτσι θα 'ναι
Θα έχω μπροστά μου για όλα καιρό
Δεν ξέρω αν άργησα ή αν βιάστηκα
Όμως το μέλλον είναι κιόλας εδώ
"...

(στίχοι: Ιφιγένεια - "Τώρα ξέρω καλά")

Music Corner

ΝΑΜΑ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΦΩΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΗ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 47:30
4/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Το φως και η αρχή
02. Τώρα ξέρω καλά
03. Κύματα
04. Χωρίς εσένα
05. Τα 'παμε (οι σχέσεις είναι λάθος)
06. Είναι καλύτερα εδώ
07. Ζεστό καλοκαίρι (cool mix)
08. Δε θα ξεχαστείς
09. Without you
10. Soundscape (instrumental)
11. Μη γυρίσεις


MC Team ID