"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΕΒΜΑ

Music Corner

"Ήχος ανοχής"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 χρόνια, 5 δίσκους μετά κι 1 single, οι ΝΕΒΜΑ χτυπάνε (ξανά!) δυνατά! Χτυπάνε με στίχους μέχρι το τέρμα. Φέρνουν τον πανικό, στη σκηνή, μένουν αληθινοί... Τρεις αγριεμένοι της φυλής των ράπερ (Ισορροπιστής, Αλέξης Δ., Dj Rico), δίχως πρέπει και μη, μας τα χώνουν απ' την αρχή!

Μια πλήρης περιγραφή του τι θα πει μουσική. Αυτό επιχειρούν οι ΝΕΒΜΑ στο ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ. Με στίχους επιθετικούς και άκρως βιωματικούς. Με τις συμμετοχές του Nivo, του Ταραξία, του Δήμου Μπέκε και φυσικά στο τραγούδι "(ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ) ΔΕ ΘΥΜΑΣΑΙ" του καλύτερο girl band, των MYSTIQUE, με x rated Version (στο τραγούδι ΚΑΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΥ), και με αστεία skit, διάσπαρτα σε όλο το δίσκο.

Ο ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ περιλαμβάνει 18 κομμάτια, με την υπογραφή του Dj Rico για το Family / 5η Εποχή στα αχτύπητα samples, άλλοτε funky κι άλλοτε πιο μελωδικά. Η μουσική είναι του Βαγγέλη Σερίφη, σε στίχους (κυρίως) του Αλέξη Δ. (Αλέξη Δεδεγκίκα) και του Ισορροπιστή (Νίκου Παυλίδη) και των Γιάννη Στεργίου, Β. Σερίφη, Σοφίας Αρβανίτη, του Νίκου (NIVO) Βουρλιώτη στο "ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΝΑ ΣΑΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ...), αλλά και του Γιάννη Πάριου, στο κομμάτι ΣΤΟ ΚΑΛΟ, που περιέχει δείγμα από το "ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ", με τη φωνή της Λίτσας Διαμάντη.

Κι είναι πολλά τα τραγούδια που θα σας εθίσουν, θα κάνουν την έκπληξη και θα σας κολλήσουν στο μυαλό και στο ρυθμό. Αφού οι ΝΕΒΜΑ στην αυτοκριτική τους, μας στήνουν όλους στον τοίχο, με στίχο ζόρικο και ανατρεπτικό, κραυγάζοντας ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ για ό,τι παλεύει να τους κρατήσει πίσω, κάτω, χαμηλά. Είναι οι ΝΕΒΜΑ και χτυπάνε δυνατά!

Από το "ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ", το single που περιλαμβάνεται στο ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ, και του οποίου το track αποτελεί διασκευή της μεγάλης επιτυχίας του Μ. Ρακιντζή "Δικός σου για πάντα" του 1991, και το "ΣΤΟ ΚΑΛΟ" ή το "ΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ", το "(ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ) ΔΕ ΘΥΜΑΣΑΙ" με τις MYSTIQUE... μέχρι το "ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ" με τον Δ. Μπέκε, το ζαλιστικό "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" και το ατίθασο "ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙΤΕ" ή το "ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ" και το "ΌΛΟΙ ΛΕΝΕ" με τη συμμετοχή του ΤΑΡΑΞΙΑ και του NIVO, ΟΛΟΙ, ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ θα μιλάνε για το ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ.

Οι ΝΕΒΜΑ έβαλαν στο ρεζερβουάρ τους - μετά τον πρώτο δίσκο (τον καφετί), τον μαύρο, τον άσπρο και τον κόκκινο, ένα ακόμη χρώμα, χρυσό! - γιατί αυτό αξίζει στο ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ένα cd που από την αρχή φανερώνει τον αγριεμένο και δυναμικό χαρακτήρα του. Ο Νίκος Βουρλιώτης ακούγεται μόλις ξεκινάει το δισκάκι να παίζει, καλώντας ουσιαστικά τους Νέβμα να ξεκινήσουν να ραπάρουν. Το συγκρότημα ανήκει εδώ και λίγα χρόνια στο δυναμικό του label του Βουρλιώτη, Family και αυτό έχει σαν συνέπεια να ακολουθεί μερικές συγκεκριμένες τακτικές. Κατ' αρχήν πολλές συμμετοχές άλλων καλλιτεχνών που συχνά μάλιστα προκαλούν εντύπωση καθώς προέρχονται από χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με τη hip-hop. Από την άλλη συχνά ακούμε χιουμοριστικές ατάκες, ειδικά κατά τη διάρκεια των skit που συχνά παρεμβάλλονται ανάμεσα στα τραγούδια. Και όπως συνήθως παρατηρώ σε σχετικές δουλειές, υπάρχει και εδώ (ευτυχώς όχι σε βαθμό που το συναντάς σε άλλες δουλειές) η απαιτούμενη ...έλλειψη μετριοφροσύνης (εμείς είμαστε οι καλύτεροι rapers και πάει λέγοντας) που απλώς επιτείνει την ..."αόρατη μα χειροπιαστή" κόντρα ανάμεσα σε rap group ή για να είμαι πιο ακριβής, ανάμεσα στις εταιρείες παραγωγής rap. Ωστόσο αυτό έχει αρχίσει να μη με ενοχλεί και τόσο καθώς καταλαβαίνω πλέον πως αυτή η η "κόντρα" αποτελεί τροφή και υλικό έμπνευσης για αυτά τα group. Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν είχα πάρει συνέντευξη πριν αρκετά χρόνια από κάποιο πολύ γνωστό hip hop group στο studio που δουλεύουν. Πήγα στη τουαλέτα και με έκπληξη αντίκρυσα σε χτυπητά σημεία (πχ πάνω στο καζανάκι!) φωτογραφίες ενός άλλου, μισητού group, που προφανώς ήθελαν έτσι να δείξουν πως το έχουν χ.......ο!

Ο "ήχος ανοχής" περιέχει πολύ υλικό, 18 κομμάτια και 75 λεπτά διάρκεια! Ο Ισορροπιστής, ο Αλέξης IV και ο dj Rico επιστρέφουν σχεδόν 5 χρόνια μετά τη προηγούμενη δουλειά τους. Ο τελευταίος δίνει ιδιαίτερο χρώμα στο album πειραματιζόμενος με ήχους γνώριμους από παλιότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως για παράδειγμα με το πολύ γνωστό στους μεγαλύτερους ηλικιακά "είσαι μια συνήθεια που 'χει πια περάσει, είσαι ένα λάθος τόσο μακρινό" (το θυμάστε με τη Λίτσα Διαμάντη;)! Από την άλλη οι συμμετοχές του Δήμου Μπέκε και των Mystique, νομίζω πως προκαλεί μια μικρή σύγχυση, ειδικά στους πιο "σκληροπυρηνικούς" του είδους. Παρ' όλα αυτά το τραγούδι που επελέγη σαν πρώτο single της δουλειάς και ήδη ακούγεται αρκετά στα ραδιόφωνα είναι το "μη κάνεις πως δε θυμάσαι" με τη συμμετοχή των Mystique.

Επίσης υπάρχουν στιγμές που το cd γίνεται όχι απλώς ακατάλληλο αλλά ..."αυστηρώς ακατάλληλο" για τους ανήλικους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει με το "και το ήθελε πολύ" που ίσως είναι το πιο ακραία υβριστικό κομμάτι που έχω ακούσει σε cd ευρείας παραγωγής.

Γενικά είναι ένα cd που δίνει πολλές αφορμές για να συζητηθεί. Είναι ένα cd των "άκρων" καθώς περιέχει ορισμένα κομμάτια που θα ακούσεις αρκετά ευχάριστα αλλά και κάποια άλλα που θα θέλεις να τα διαγράψεις με τη μία.


HIGHLIGHTS:

... Οι παραγωγές είναι πολύ προσεγμένες και ο ήχος "γεμάτος" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
16σέλιδο με αξιοπρόσεκτο εξώφυλλο. Περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, αναλυτική αναφορά των συντελεστών κάθε κομματιού και σημείωμα των Νέβμα. Όμορφη η σχεδίαση, κάτι που συναντάμε συχνά σε hip hop δουλειές...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Σε παρακαλώ", "(Μην κάνεις πως) Δε θυμάσαι", "Τα παιχνίδια είμαστε εμείς", "Τι να γράψω", "Απ' το μπαλκόνι σου" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μη κάνεις πως δε θυμάσαι, μη λυπάσαι,
μου λες ότι έχεις αλλάξει γνώμη, όμως άσε,
το έργο το 'χω δει, τη λύση έχω βρει
συγνώμη μα η μνήμη δε μ' αφήνει επιλογή
κοιτάζω μπροστά, γνωστά όλα αυτά,
σωστά τα μισά, όμως τα λόγα λειψά
πια δεν κλαις, λες με ξεπέρασες
όμορφη και νέα, όμως στα μάτια μου γέρασες...

Ξέχασες πως μου μίλαγες,
το ξέχασες πως με φίλαγες
και πέταξες μια ολόκληρη ζωή, πως μπορείς;
Έφυγε κάθε ελπίδα μου
όταν έφυγες μες στη νύχτα
και έτσι έμεινε τώρα μόνο η σιωπή"...

(στίχοι: Νίκος Παυλίδης, Αλέξης Δεδεγκίκας, Βαγγέλης Σερίφης - "(μη κάνεις πως) Δε θυμάσαι")

Music Corner

ΝΕΒΜΑ

Τίτλος CD
"ΗΧΟΣ ΑΝΟΧΗΣ"
Εταιρεία: FAMILY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Παραγωγή
Νίκος Βουρλιώτης
Μιχάλης Παπαθανασίου
Φωτογραφίες
Γιάννης Βελισσαρίδης
Artwork
Αλέξανδρος Δεδεγκίκας
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 75:33
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. 5ος
02. Μείνε εκεί που είσαι (feat. Pro Sinnerz)
03. Ξεφτιλιστείτε
04. Στο καλό
05. (Μην κάνεις πως) Δε θυμάσαι (με τις Mystique)
06. Σε παρακαλώ (feat. Nivo)
07. Απ' το μπαλκόνι σου
08. Για μια στιγμή (feat. Δήμος Μπέκε)
09. Όλοι λένε (feat. Nivo και Ταραξίας)
10. Χτυπάω με στίχους
11. Μέχρι το τέρμα
12. Και το ήθελε πολύ (x-rated version)
13. Πλήρωσε το τίμημα (feat. Nivo)
14. Πως την έχετε δει (feat. Μύρων)
15. Καλοκαίρι
16. Ο κύβος ερρίφθη
17. Τα παιχνίδια είμαστε εμείς
18. Τι να γράψω

MC Team ID