"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Music Corner

Έντεχνα / Διασκευές
Γράφει η Ευηάννα Νικολέρη
eviannaniko@musiccorner.gr
"Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιάννης Νικολάου γιορτάζει τα είκοσι χρόνια του στο τραγούδι, από το "Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε" που κυκλοφόρησε το 1987 μέχρι σήμερα. Το υλικό που ακούγεται σε αυτή τη συλλογή, μας ταξιδεύει στις μουσικές μεταλλάξεις του ανήσυχου τραγουδοποιού απ' το ροκ του '90 μέχρι την έκρηξη του έντεχνου και του παραδοσιακού αλλά και του ethnic ήχου του σήμερα.
Δέκα διαχρονικά και τέσσερα καινούργια τραγούδια ενορχηστρωμένα με σύγχρονο ακουστικό ήχο και δοσμένα με την μεστή πλέον ερμηνεία του έμπειρου τραγουδοποιού, αξίζουν την προσοχή και του πλέον απαιτητικού ακροατή.
Από τα καινούργια τραγούδια, ηχητική και στιχουργική πρόταση είναι το μεταφυσικό και φουτουριστικό "Κρυμμένο" με τη συμμετοχή της σοπράνο Βίκυ Σκλαβενίτη. Πρόταση επίσης είναι το τραγούδι αυτοκριτικής σε στίχους του Ηλία Κατσούλη "Εκείνο που φοβόμουνα".
Η λάτιν εκδοχή του αγαπημένου "Του Αυγούστου η φωτιά" με την συμμετοχή του ταλαντούχου διεθνούς βεληνεκούς Αργεντινού συνθέτη-πολυμουσικού Demian Gomez, παραπέμπει στην world music.
Χρήζει επίσης προσοχής το ντουέτο του με τον φίλο του συνοδοιπόρο, "Λαθρεπιβάτη", Παντελή Θαλασσινό στο "Νύχτα γλυκιά καλοκαιριού", που έγραψε για τις συναυλίες του καλοκαιριού του 2006 όπως και η μοναδική ερμηνευτική προσέγγιση του Πάνου Κατσιμίχα στο χιλιοτραγουδισμένο "Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω".
Συγκινητική είναι η μπαλάντα "Για τα τραγούδια ευχαριστώ" αφιερωμένη στους ΒΕΑΤLES.
Ενορχήστρωσε ο Τάσος Ζαφειρίου με την βοήθεια του Γιάννη Νικολάου.

Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Γιάννης Νικολάου είναι από τους πιο συμπαθητικούς ανθρώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής. Μονίμως χαμογελαστός, μοιάζει να έχει έναν ήλιο κολλημένο στο πρόσωπο του! Και τι περίεργο... Τα τραγούδια του, η φωνή του, μου φέρνουν στο μυαλό κάτι ηλιόλουστο και φωτεινό (ή μπορεί και να είμαι επηρεασμένη λόγω εποχής...)

Ωστόσο βρήκα λίγο άδικο για τα καινούργια τραγούδια να συνυπάρχουν σε ένα δίσκο με παλιότερα. Είναι όλα πολύ όμορφα, αλλά όταν το cd φτάσει στο τέλος, θα γυρίσεις να ακούσεις άλλη μια φορά τα ήδη γνωστά και αγαπημένα...

Προσωπικά κόλλησα με την «πειραγμένη» ενορχήστρωση του «Του Αυγούστου η φωτιά», απόλαυσα την φοβερή ερμηνεία του Γιάννη Νικολάου στο «Ίχνος», που πρωτοτραγούδησε η Λένα Αλκαίου (ξέρετε, αυτό με το εκδικητικό ρεφρέν «άναψα τσιγάρο με τα ρούχα σου, ίχνος δεν θα μείνει από 'σένανε...»), απόρησα που το «Εκείνο που φοβόμουνα» είναι καινούργιο τραγούδι, θα ορκιζόμουν ότι είναι αποθηκευμένο στα αγαπημένα μου, έπαιξα και ξαναέπαιξα το «Ανησυχώ για σένα, ανησυχώ», χαμογέλασα με το τραγούδι για τους Beatles, αν και το περίμενα πιο ..."μπιτλικό", μελαγχόλησα γιατί «Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω», αυτός ο άτιμος ο χρόνος φταίει... Μου έλειψε λιγουλάκι και ο Παντελής εκεί (ο Θαλασσινός ντε!), αλλά πήγα στο track 2 και τον άκουσα να αφήνει το στίγμα του στο «Νύχτα γλυκιά καλοκαιριού» με την χαρακτηριστική φωνή του.

Έπειτα; Έπειτα έβαλα το cd απ' την αρχή και τελείωσε, το ξαναέβαλα και ξανατελείωσε και αφού είδα και αποείδα (ή μάλλον άκουσα) αποφάσισα ότι θέλω και άλλο και ...ξέθαψα όλα τα album των Λαθρεπιβατών και ότι άλλο βρήκα να συμμετέχει ο Γιάννης Νικολάου! Διότι, δεν ξέρω αν παραμένει «λαθρεπιβάτης», εμάς όμως μας χάρισε ένα μουσικό ταξίδι πρώτης θέσης! Εύχομαι να κάνει το ίδιο και για σας...!


HIGHLIGHTS:

... Η latin ενορχήστρωση στο «Του Αυγούστου η φωτιά» και η ερμηνεία στο «Ίχνος» ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Σε καφέ χρώμα, με τους στίχους των τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
«Του Αυγούστου η φωτιά», «Ανησυχώ», «Ίχνος», «Εκείνο που φοβόμουνα», «Κερνάω καφέ»...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σκαριά παλιά σακατεμένα
στα πέλαγα του χρόνου τ' ανοιχτά
Τα όνειρα μου σκουριασμένα
ρημάζουν εδώ κάτω στα ρηχά...

Κι ένα φεγγάρι στα βαθιά,
ίδιο του Αυγούστου η φωτιά,
με ταξιδεύει
Σ' ότι έχει μείνει απ' τον παλιό,
απ' τον κρυφό μου ουρανό,
και με παιδεύει
"...

(στίχοι: Οδυσσέας Εισαγγελέας - "Του Αυγούστου η φωτιά")

Music Corner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τίτλος CD
"ΔΕ ΦΤΑΙΩ ΕΓΩ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΩ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Μωυσής Ασέρ
Ενορχήστρωση
Τάσος Ζαφειρίου
Γιάννης Νικολάου
Φωτογραφίες
Κυριάκος Παναγούλης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 50:21
3/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Κρυμμένο
02. Νύχτα γλυκιά καλοκαιριού (συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός)
03. Του Αυγούστου η φωτιά
04. Δε φταίω εγώ που μεγαλώνω (Τραγούδι : Πάνος Κατσιμίχας)
05. Εκείνο που φοβόμουνα
06. Ανησυχώ
07. Τ' άγρια πουλιά
08. Λογισμός
09. Του φεγγαριού (μαντινάδα)
10. Ίχνος
11. Όνειρα αυθαίρετα
12. Κερνάω καφέ
13. Για τα τραγούδια ευχαριστώ (αφιερωμένο στους Beatles)
14. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω


MC Team ID