"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Music Corner

"Τραγούδια με ουσίες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΟΥΣΙΕΣ… Αλλά και με ευαισθησίες, ιστορικές μνήμες και ήθος που καταγράφουν μια κοινωνική πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώθηκε από το 1920 ως τις μέρες μας, σε όλα τα είδη του αστικού τραγουδιού -σμυρναίικο, ρεμπέτικο, οπερέτα, επιθεώρηση, ελαφρό, λαϊκό, σύγχρονο, ροκ- που κάνουν χρήση "ουσιών".

Ο Γιώργος Νταλάρας αγκαλιάζοντας με αγάπη όλο αυτό το υλικό καταφέρνει για άλλη μια φορά, με τις αξεπέραστες ερμηνευτικές του ικανότητες και τη βαθιά μουσική του γνώση, να δώσει το καλλιτεχνικό του στίγμα σε τραγούδια με ιστορία 100 και πλέον χρόνων και να καταδείξει το αυτονόητο δικαίωμα της τέχνης να μιλά για τα ανθρώπινα πάθη. Έτσι εκπληρώνει και την υπόσχεση, που 25 χρόνια πριν είχε δώσει στο ακροατήριό του, όταν παίζοντας δυο χασικλίδικα τραγούδια στις συναυλίες του Ορφέα είχε αναγγείλει την κυκλοφορία ενός δίσκου αφιερωμένου σε… τραγούδια με ουσίες.

Ο μελετητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης, ο οποίος είχε και την ιδέα, μετά από πολύχρονες έρευνες συγκέντρωσε πάνω από 2000 τραγούδια με θέμα τις ουσίες "απαγορευμένες" και μη, από όπου επέλεξε και το υλικό των δύο πολυτελών εκδόσεων που θα κυκλοφορήσουν, παραδίδοντας μας ουσιαστικά την πρώτη εμπεριστατωμένη μουσικά και ιστορικά γι' αυτό το είδος έκδοση.

Πρόκειται για τη ζωντανή ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση των παραστάσεων "ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ" (ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ "ΤΣΙΛΙΕΣ… ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ") που δόθηκαν στις 4 και 5 Ιουλίου στο Ωδείο Ηρώδου στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2007.

Δύο ανατρεπτικές παραστάσεις που ενθουσίασαν και δίχασαν το κοινό, εγείροντας ενστάσεις στους πιο συντηρητικούς. Δύο συναρπαστικές παραστάσεις που μετέτρεψαν το Θέατρο Ηρώδου του αττικού σε καφέ αμάν, όπου μας "ταξίδεψαν" με τις εμπνευσμένες, καίριες και πολλές φορές θεατρικές ερμηνείες τους μαζί με το Γιώργο Νταλάρα, οι Χρήστος Θηβαίος, Μπάμπης Τσέρτος, Ασπασία Στρατηγού και βέβαια οι Μάρθα Φριντζήλα, Νίνα Λοτσάρη, Χαρά Κεφαλά, Θέμης Σερμιέ, Ζαχαρίας Καρούνης και ο Στέλιος Βαμβακάρης. Η Εστουδιαντίνα, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, με τη γνωστή μουσική ευελιξία της συνέβαλε αποφασιστικά στην άρτια καταγραφή του υλικού, "χρωματίζοντας" με τα όργανά της, τα τραγούδια. Ο Πάνος Παπαδόπουλος είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια και την επιμέλεια χώρου της παράστασης.

Η έκδοση της UNIVERSAL MUSIC GREECE περιλαμβάνει: 2 CD με περισσότερα από 150 λεπτά ζωντανής μουσικής με 42 γνωστά αλλά και σπάνια τραγούδια-ηχογραφήματα, ένα 2ωρο DVD από τις παραστάσεις και βιβλίο 60 σελίδων με σπάνιο αρχειακό και ιστορικό υλικό.

ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗ-ΑΠΟΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΠΑΘΗ. ΜΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΟΥ ΣΠΑΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΙΣΜΟΥ!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Πολύ τολμηρό το εγχείρημα που ανέλαβαν οι συντελεστές αυτής της δουλειάς. Από τη μία να συγκεντρώσουν και να ξαναφέρουν στο "φως" τόσα "χασικλίδικα" κομμάτια που είναι φυσικό να προκαλέσουν τη μήνην αρκετών συντηρητικών και από την άλλη να τα ερμηνεύσουν στη κοιτίδα του πολιτισμού μας, στο Ηρώδειο!

Τα "τραγούδια με ουσίες" παρουσιάστηκαν σε δύο παραστάσεις στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με τίτλο "Όταν συμβεί στα πέριξ - Τραγούδια για ...τσίλιες και μία νύχτες", το προηγούμενο καλοκαίρι, στις 4 και 5 Ιουλίου. Το διπλό album περιέχει πολλά τραγούδια που ακούμε συχνά και στις μέρες μας και μιλούν για μαστούρα και καημούς, τραγούδια που έχουν τη τιμητική τους σε ρεμπετάδικα και σε ταβέρνες. Τραγούδια που έχουν διαμορφωθεί μέσα από τα δεινά που έζησε ο λαός μας σε καιρούς φτώχειας και πολέμων. Δεν ήμουν παρών στις δύο συναυλίες στο Ηρώδειο. Κι έτσι δεν ξέρω και ούτε μπορώ να φανταστώ ποιοι, με τι διάθεση, ακόμα και με τι ντύσιμο παρακολούθησαν αυτές τις συναυλίες. Γιατί το να βλέπεις κυρίες υψηλής κοινωνίας με απαστράπτουσες τουαλέτες να εκστασιάζονται με το "φέρε πρέζα να πρεζάρω", είναι σίγουρα θέαμα με ..."ουσία" ακόμα πιο δυνατή κι από τις ουσίες των τραγουδιών! Εδώ λοιπόν υπάρχει η πρώτη ένσταση. Θα προτιμούσα αυτά τα τραγούδια να παιχτούν σε μια σειρά παραστάσεων στο φυσικό τους χώρο, σε ρεμπέτικα στέκια στου Ψυρρή και όχι στο Ηρώδειο. Μου κάνει κάπως να ακούω χειροκρότημα επιπέδου σταδίου για τη "σούρα και μαστούρα", μου κάνει κάπως να φτάνει στ' αυτιά μου ένας τέλειος ήχος για τραγούδια που πρέπει να είναι πιο ..."τσαλακωμένα" ακουστικά, ακόμα και ενορχηστρωτικά.

Δεύτερη ένσταση στην επιλογή των τραγουδιών. Ενώ το cd ακολουθεί μια ρεμπέτικη / λαϊκή πορεία, κατά το τέλος έρχεται για παράδειγμα και ο ..."Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής από το Τζιμπουτί" και αναγκάζει τον ..."μάγκα του Βοτανικού" να τη κάνει με ελαφρά πηδηματάκια! Δεν λέω κι ο Γουίλι ο έρμος με χασίς έχει μπλέξει κι αυτός, αλλά μάλλον έπρεπε να μείνει "αποκλεισμένος" από αυτή τη δουλειά, γιατί με την ίδια λογική γιατί να μην έχει θέση παρακαλώ και το θρυλικό "cocaine" του Eric Clapton; Κάπου οι ουσίες ανακατεύονται επικύνδινα και η συνταγή μοιάζει να χαλάει (ευτυχώς το κομμάτι αυτό είναι πολύ μικρό στο δεύτερο cd).

Θα έκανα και μια τρίτη ένσταση για κάποια τραγούδια με "ουσίες" που δεν επιλέχθηκαν, αλλά δεν θα τη προχωρήσω αυτή την ένσταση κύριε πρόεδρε, γιατί δεν θέλω να είμαι περισσότερο αρνητικός σε μια δουλειά που κατά τ' άλλα είναι πολύ προσεγμένη και έχει δυνατές ερμηνείες. Ο Γιώργος Νταλάρας είναι μοναδικός όταν ερμηνεύει ρεμπέτικα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία. Ούτε και ο Μπάμπης Τσέρτος, που ξέρει καλά αυτά τα τραγούδια. Αυτή που με εντυπωσίασε ήταν η Μάρθα Φριντζήλα που όποτε πήρε το μικρόφωνο ήταν συγκλονιστική στις ερμηνείες της. Πολύ καλός και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του μέγιστου Μάρκου που μάλλον θα πρέπει να νιώθει περήφανος για το τέκνον του! Δεν διαθέτει βέβαια εκείνη τη μοναδική βραχνή μπάσα φωνή του μπαμπά, έχει όμως το δικό του στυλάκι και είναι πολύ καλός. Ο Ζαχαρίας Καρούνης είναι μια φωνή που βγήκε πρόσφατα στο χώρο και αμέσως έδειξε τις ιδιαίτερες δυνατότητες του. Έχοντας "θητεύσει" στο πλευρό της Μαριώς, έχει μάθει και αυτός να ερμηνεύει άψογα ρεμπέτικα και λαϊκά κομμάτια και στη δουλειά αυτή δεν φαίνεται να δυσκολεύεται να τα αποδώσει. Με τον Θέμη Σερμιέ κάνουν απολαυστικά ντουέτα! Η Ασπασία Στρατηγού έχει ένα νησιώτικο ηχόχρωμα στη φωνή της, ωστόσο καταφέρνει να μη βγαίνει έξω από τα νερά της τραγουδώντας ρεμπέτικα. Η παρέα διαθέτει και μια ερμηνεύτρια με δυνατότητες όπερας! Η Νίνα Λοτσάρη ανέλαβε τα πιο "θεατρικά" τραγούδια της δουλειάς, ρούμπες και ταγκό και φαντάζομαι αυτά θα χάρηκαν περισσότερο οι κύριες με τις τουαλέτες που έγραφα στην αρχή! Ωστόσο και αυτά τα κομμάτια είναι λίγο εκτός κλίματος με τον βασικό ήχο της δουλειάς. Η Χαρά Κεφαλά τραγουδάει επιτυχημένα το πιο πεταχτό "είμαι μια τσαχπίνα". Ο Χρήστος Θηβαίος είναι κι αυτός εξαιρετική φωνή, αλλά στη παρούσα δουλειά ανέλαβε τα "ροκάκια" και τελκά είναι σαν τη "μύγα μες στο γάλα"...

Μια δουλειά που κερδίζει τον χαρακτήρα "συλλεκτική" και αν το περιεχόμενο δεν σας ενοχλεί, φυσικά και σας τη προτείνω. Αυτές τις ουσίες άλλωστε είναι απολαυστικό να τις ακούς και όχι να τις ...πίνεις!


HIGHLIGHTS:

... Το εξαιρετικό ένθετο, οι εξαιρετικοί μουσικοί της Εστουδιαντίνας που συμμετέχουν και οι ερμηνείες... Α και το dvd που περιέχει δύο ώρες εικόνα από τις συναυλίες και 36 τραγούδια! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
60 σελίδες! Αυτό τα λέει όλα! Δεν νομίζω να έχετε δει πολλά 60σέλιδα ένθετα! Ξεκινάει με σημείωμα του Γιώργου Νταλάρα, στη συνέχεια διαβάζουμε ένα μεγάλο άρθρο περί ουσιών του Παναγιώτη Κουνάδη και κλείνουμε με ένα ακόμα άρθρο του ίδιου για τον ...Γιώργο Νταλάρα! Στις μεσαίες σελίδες υπάρχουν φωτογραφίες των καλλιτεχνών από τη συναυλία και στη συνέχεια οι στίχοι όλων των τραγουδιών! Εδώ είναι το μοναδικό ίσως μείον... Θα έπρεπε πιστεύω να υπάρχουν και κάποιες περισσότερες πληροφορίες για τα τραγούδια πέρα από τη χρονιά που κυκλοφόρησαν, όπως για παράδειγμα ποιοι τα πρωτοτραγούδησαν, τι σήμαιναν για την εποχή τους κλπ. Πρόκειται για μια συλλεκτικής αξίας δουλειάς και τέτοιες πληροφορίες είναι νομίζω απαραίτητες, ειδικά από τη στιγμή που υπήρχε επιτέλους η πρόθεση για ένα πολύ αξιόλογο ένθετο...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τα ρεμπέτικα ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Έμαθα πως παίζεις ζάρια, πως είσαι χασικλής
είσαι μάγκας τσικ λεβέντης, νυχτοπερπατητής...

Έλα μαγκάκι μου μικρό
που 'χω δυο λόγια να σου πω
τούρνε και τούρνε, τούρνε και ναι
πες το βρε μάγκα μου το ναι...

Μου 'παν είσαι μοσχομάγκας, είσαι και μπελαλής
και ξηγιέσαι στους τεκέδες, είσαι και νταβατζής...

Έλα βρε μάγκα πες το ναι
και ότι θέλεις από με
τούρνε και τούρνε, τούρνε και ναι
πες το βρε μάγκα μου το ναι"...

(στίχοι: Ανώνυμη δημιουργία - "Νέοι χασικλήδες")

Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΟΥΣΙΕΣ"
Εταιρεία: UNIVERSAL
Είδος: Διπλό CD + DVD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Νταλάρας
Επιμ. Έκδοσης
Παναγιώτης Κουνάδης
Φωτογραφίες
Γιάννης Βελισσαρίδης
Γιάννης Κανελλόπουλος
Προσωπικό αρχείο Γ. Νταλάρα
Artwork
Δημήτρης Καράμπελας
2 CD 42 Tracks
Διάρκεια
CD1: 66:16
CD2: 66:30
4/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. Της μαστούρας ο σκοπός (Όταν συμβεό στα πέριξ) - Γιώργος Νταλάρας
02. Η λιτανεία του μάγκα - Γιώργος Νταλάρας
03. Σούρα και μαστούρα - Γιώργος Νταλάρας
04. Νέοι χασικλήδες - Μάρθα Φριτζήλα
05. Παλιά στρατώνα - Γιώργος Νταλάρας, Στέλιος Βαμβακάρης, Μπάμπης Τσέρτος,
Χρήστος Θηβαίος, Νίνα Λοτσάρη, Μάρθα Φριτζήλα, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Θέμης Σερμιέ, Χαρά Κεφαλά
06. Το πεταμένο τσιγάρο - Ασπασία Στρατηγού
07. Το αλκοόλ κι η νικοτίνη - Χαρά Κεφαλά
08. Ο μπουφετζής - Μπάμπης Τσέρτος
09. Κουβέντα με το χάρο - Γιώργος Νταλάρας
10. Ρούμπα ο τεκές - Νίνα Λοτσάρη
11. Τριγκ-τριγκ τα ποτηράκια - Μπάμπης Τσέρτος
12. Το χασίς - Νίνα Λοτσάρη, Χαρά Κεφαλά,Ζαχαρίας Καρούνης
13. Είμαι πρεζάκιας - Γιώργος Νταλάρας
14. Ηρωίνη και μαυράκι - Γιώργος Νταλάρας
15. Ο βλάμης του Ψυρρή - Ζαχαρίας Καρούνης
16. Στην υπόγα - Γιώργος Νταλάρας
17. Ζεϊμπεκανό σπανιόλο - Στέλιος Βαμβακάρης
18. Εφουμάραμ' ένα βράδυ - Στέλιος Βαμβακάρης, Γιώργος Νταλάρας
19. Ο ξεμάγκας - Γιώργος Νταλάρας
20. Η φωνή του αργιλέ - Γιώργος Νταλάρας

CD2
1. Ταμπακιέρα - Μάρθα Φριτζήλα
2. Να 'χα μάνα να με δει - Ζαχαρίας Καρούνης, Θέμης Σερμιέ
3. Πέντε μάγκες - Μπάμπης Τσέρτος
4. Ο μάγκας του Βοτανικού - Γιώργος Νταλάρας
5. Φέρτε πρέζα (να πρεζάρω) - Γιώργος Νταλάρας
6. Μαστούρια - Γιώργος Νταλάρας
7. Ούζο χασίς - Μάρθα Φριτζήλα
8. Κοχλαράκιας - Θέμης Σερμιέ, Ζαχαρίας Καρούνης
9. Είμαι μια τσαχπίνα - Χαρά Κεφαλά
10. Ο μαστούρας - Στέλιος Βαμβακάρης
11. Το παράπονο του Δερβίση - Γιώργος Νταλάρας
12. Γιατί (γι' αυτό) φουμάρω κοκαΐνη - Ασπασία Στρατηγού
13. Είχα μια φορά κι εγώ - Νίνα Λοτσάρη
14. Μη μου χαλας τα γούστα μου (γιαφ-γιουφ) - Μπάμπης Τσέρτος
15. Το τελευταίο τραμ - Γιώργος Νταλάρας, Στέλιος Βαμβακάρης, Μπάμπης Τσέρτος,
Χρήστος Θηβαίος, Νίνα Λοτσάρη, Μάρθα Φριτζήλα, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Θέμης Σερμιέ, Χαρά Κεφαλά
16. ¶λα! - Γιώργος Νταλάρας, Στέλιος Βαμβακάρης, Μπάμπης Τσέρτος,
Χρήστος Θηβαίος, Νίνα Λοτσάρη, Μάρθα Φριτζήλα, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Θέμης Σερμιέ, Χαρά Κεφαλά
17. Πρέζα κοκαΐνη - Νίνα Λοτσάρη, Χρήστος Θηβαίος
18. Η - Χρήστος Θηβαίος
19. Ένας νέγρος θερμαστής απο το Τζιμπουτί - Χρήστος Θηβαίος
20. Η ζωή μου όλη - Γιώργος Νταλάρας
21. Μία ειναι η ουσία - Γιώργος Νταλάρας
22. Για τα μάτια π' αγαπώ - Γιώργος Νταλάρας, Στέλιος Βαμβακάρης, Μπάμπης Τσέρτος,
Χρήστος Θηβαίος, Νίνα Λοτσάρη, Μάρθα Φριτζήλα, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Θέμης Σερμιέ, Χαρά Κεφαλά

MC Team ID