"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Music Corner

"Το φίλτρο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ. Έναν τίτλο που "κυριολεκτεί", επέλεξε ο Γιώργος Νταλάρας για τη συλλογή - ρετροσπεκτίβα με τις καλύτερες στιγμές της δισκογραφίας του από πέντε άλμπουμ.

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ περιλαμβάνει: Tέσσερα καινούργια τραγούδια, σε στίχους: Λευτέρη Παπαδόπουλου, "Θα σε ξεπεράσω", "Όπου πας θα γυρίσεις" (μουσική: Μιχάλης Κουμπιός και Νικόλας Κουμπιός, αντίστοιχα) και του στιχουργού Νίκου Σταθόπουλου (μουσ: Μ. Κουμπιού) με τίτλο: "Κυριακάτικό μου δάκρυ" και "Άγρια Ζωή". Το τελευταίο, ένα πολιτικό τραγούδι, φωτογραφίζει τη ζωή που ξεδιπλώνεται σαν χάρτης παράδοξα αδειανός. Τρία τραγούδια που δοκιμάστηκαν σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, "πήραν χρώμα" από το δικό μας παλμό, ξαναμπήκαν στο στούντιο και διασκευάστηκαν. Και εφτά τραγούδια που ξεχώρισαν.

"ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ, πέρα από το ομώνυμο τραγούδι του Άλκη Αλκαίου (από τη σειρά Άξιος Λόγος, σε μουσική Μ. Κουμπιού) έχει και την έννοια του "φιλτραρίσματος" της τελευταίας μου δουλειάς στο στούντιο", λέει ο Γιώργος Νταλάρας. Και για την "Άγρια Ζωή" σημειώνει: "Ανήκει στα τραγούδια εσωτερικής ανάγκης. Στις στιγμές που θέλεις να περάσεις τη δική σου αλήθεια. Που γράφεις για την ψυχή σου".

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ. 14 τραγούδια της συλλογής που κυκλοφορεί διεθνώς με ένα cd κι ένα dvd, από τα άλμπουμ του Γιώργου Νταλάρα: "Με το 'να Πόδι στ' Άστρα και τα δυο στην Κόλαση", "Εξαφάνιση", "Σπάει το Ρόδι", "Πάντα Κάτι Μένει", "Οι Τροβαδούροι της Καρδιάς μου" και τα βιντεοκλίπ των τραγουδιών "Θα περιμένω εδώ" και "Όλα μιλούν για σένα" (μουσική: Μιχάλη Χατζηγιάννη - στίχοι: Νίκος Μωραΐτης, "Ρίξε μια σκάλα στο φεγγάρι" (μουσική: Στέλιου Γαργάλα - στίχοι: Ζωή Παναγιωτοπούλου) και "Έρημα χωριά" (μουσική: Dasho Kurti - στίχοι: Ηλίας Κατσούλης).

ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ. Γιώργος Νταλάρας. Η φωνή του, αυτή η ανατρεπτική μεταφορά που μας ταξιδεύει ακαριαία στα τοπία της ψυχής, αλλάζει χίλια πρόσωπα κι όμως ηχεί οικεία εντός μας, όπως η αναπνοή. Μιλάει άραγε στο εγώ μας ή στο αίμα μας, όπως γράφτηκε ή μήπως είναι ο καλύτερος ακροατής μας;


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω καταλάβει το λόγο που κυκλοφόρησε αυτή η δουλειά. Για να βγουν στην αγορά 4 νέα τραγούδια που αντί να κυκλοφορήσουν σε ένα cd single έφτασε να βγει μια πολυτελής έκδοση (αν και με πολλές ελλείψεις για να χαρακτηριστεί και ουσιαστικά πολυτελής) που συνοδεύεται και από dvd; Προστέθηκαν μερικές επανεκτελέσεις, προστέθηκαν σκόρπια τραγούδια από τη δισκογραφία του Νταλάρα στη Universal (που δεν είναι και μεγάλη με τη συγκεκριμένη εταιρεία) και στο άσχετο βγήκε και ένα dvd με 4 τραγούδια και το αποτέλεσμα είναι τι ακριβώς; Ποιος ο στόχος αυτής της δουλειάς; Το cd ονομάστηκε "το φίλτρο". Δηλαδή "φιλτράρει" τις κινήσεις του Νταλάρα τα χρόνια που δισκογραφεί με τη Universal; Best of του Νταλάρα δεν μπορεί πάντως με τίποτα να χαρακτηριστεί, καθώς ο τραγουδιστής έχει ένα "θρυλικό" παρελθόν και ότι ακούμε εδώ μόνο best of δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε σχέση με το παλιότερο ρεπερτόριό του.

Έχω την εντύπωση πως "Νταλάρας είναι και πουλάει" και αυτός ήταν ένας πολύ απλός τρόπος να αυξήσουμε τη τιμή μιας δουλειάς που αρκούσε να κυκλοφορήσει σε ένα cd single. Από την άλλη πραγματικά κουράζεσαι να παρακολουθείς τη σύγχρονη δισκογραφία με τα ατελείωτα best of, τις επανεκτελέσεις και τα live. Που πήγε η έμπνευση; Που είναι η δημιουργία; Που κρύβονται οι νέες προτάσεις; Αγοράζουμε πλέον cd για να ακούσουμε 10 παλιά τραγούδια και 1 καινούργιο...

Ας δούμε λίγο αναλυτικότερα τα καινούργια κομμάτια αυτού του cd. Το "θα σε ξεπεράσω" σε μουσική Μιχάλη Κουμπιού και στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, είναι ο "κράχτης" της δουλειάς, το τραγούδι "σουξέ" που θα την οδηγήσει. Χασάπικο που ο Νταλάρας το απογειώνει με την ερμηνεία του...
Το "Κυριακάτικό μου δάκρυ" (Μιχάλης Κουμπιός / Νίκος Σταθόπουλος) ξεχωρίζει για το παραδοσιακό του χρώμα και τον καθαρό λαϊκό ήχο του. Δεν ακούμε συχνά τόσο "συνειδητοποιημένα" λαϊκά τραγούδια σήμερα...
Τραγούδι των Μιχάλη Κουμπιού και Νίκου Σταθόπουλου είναι και το επόμενο. "Άγρια ζωή" ο τίτλος του, πιο επαναστατικός ο χαρακτήρας του, πολιτικοποιημένο ζεϊμπέκικο που πάντως δεν κολλάει σαν ύφος με τα προηγούμενα, όμως έχει περισσότερο βάθος και ουσία. Δύσκολο τραγούδι που αξίζει να προσεχθεί.
Το "όπου πας θα γυρίσεις" του Νικόλα Κουμπιού σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου συμπληρώνει τον κύκλο των νέων τραγουδιών της δουλειάς. Πιο έντεχνος ο χαρακτήρας του, μπαλάντα, με σαφώς μικρότερη δυναμική από τα προηγούμενα κομμάτια.

Τα υπόλοιπα 10 τραγούδια είναι "ατάκτως" επιλεγμένα από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του Νταλάρα. Άλλα πολύ γνωστά, άλλα όχι και τόσο. Κάποια είναι σε επανεκτέλεση (με εξαίρεση το "η αιτία είσαι εσύ", τα υπόλοιπα χωρίς σημαντική διαφορά στο ύφος), άλλα έχουν απλώς μεταφερθεί αυτούσια από τις αρχικές δουλειές. Επιμένω πως αυτό το "ανακάτεμα" κάπου πάσχει. Δεν είναι best of, δεν έχει συμπαγή χαρακτήρα, χάνεις το ύφος, το στυλ, τη ...μπάλα!


HIGHLIGHTS:

... Τα καινούργια τραγούδια είναι τελικά αυτά που δίνουν "points" στη δουλειά! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Έκπληξη! Δεν υπάρχει! Γι' αυτό έγραψα και παραπάνω πως μπορεί να χαρακτηριστεί πολυτελής έκδοση με τη τετράπτυχη κασετίνα που φιλοξενεί τα δισκάκια, αλλά στην ουσία η πολυτέλεια πάσχει!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Από τα καινούργια κυρίως τα "θα σε ξεπεράσω" και "άγρια ζωή", ενώ αρέσει και το "κυριακάτικό μου δάκρυ". Τα παλιότερα είναι γνωστά και σας αφήνω να επιλέξετε εσείς!

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αφήνουμε το κόσμο να χαθεί
στους δρόμους της βροχής και του ανέμου
της μοίρας μας το τραύμα το βαθύ
διαδίδεται με τύμπανα πολέμου...

Μαθεύτηκε στα πέρατα της γης
κι οι εμπόροι ξεσκονίζουν τα τεφτέρια
το στόμιο της λαλέουσας πηγής
το φράζουν τυμβορύχοι με τα χέρια...

Άγρια ζωή και φως σα χιόνι,
άνθρωποι διάφανοι και μόνοι
σκληρός καιρός κι άδικη ώρα
κακιά νεράιδα δίχως δώρα.
Νύχτα καμμένη γη των αστέγων
μέρα των σκλάβων των ανέργων
όνειρα γκρι και λόγια κρύα
σα χειμωνιάτικα τοπία
Άγρια ζωή"
...

(στίχοι: Νίκος Σταθόπουλος - "Άγρια ζωή")

Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΦΙΛΤΡΟ"
Εταιρεία: UNIVERSAL
Είδος: CD + DVD

Φωτογραφίες
Δημήτρης Κοιλαλούς
Artwork
Αντώνης Καπίρης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 52:24
12/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd
01. Θα σε ξεπεράσω
02. Κυριακάτικό μου δάκρυ
03. Άγρια ζωή
04. Άνεμος
05. Όπου πας θα γυρίσεις
06. Η αιτία είσαι εσύ
07. Όλα μιλούν για σένα
08. Ανάβει η ανατολή
09. Οι σταθμάρχες
10. Στο σώμα σου να κατοικώ (συμμετέχει η Σαββέρια Μαργιόλα)
11. Σε φεγγάρια λυπημένα
12. Το πέλαγο κορμί σου (νέα εκτέλεση)
13. Εξαφάνιση (β' φωνή: Δέσποινα Ολυμπίου)
14. Το φίλτρο

Τα video clip του dvd
01. Θα περιμένω εδώ
02. Ρίξε μια σκάλα στο φεγγάρι
03. Όλα μιλούν για σένα
04. Έρημα χωριά

MC Team ID