"κλικ για μεγέθυνση"
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Music Corner

"Της νύχτας τα ηχεία"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια συλλογή με τραγούδια του Λάκη Παπαδόπουλου είναι μια περιπέτεια. Χωρίς Υπερβολή. Γιατί ο Λάκης δεν χωράει πουθενά. Και δεν μιλάμε για τα 2 cd, αυτής της συλλογής. Ή μάλλον μιλάμε και γι' αυτά. Αλλά όχι κυρίως γι' αυτά. Μιλάμε για την περιπέτεια που έχει ως κατάληξη την συλλογή που κρατάτε στα χέρια σας. Γιατί όταν βάζεις κάτω τα τραγούδια που έχει γράψει, ακόμα και όταν αποκλείεις εκείνα που χώρεσαν στην προηγούμενη συλλογή, δεν ξέρεις τι να κρατήσεις και τι να αφήσεις απέξω. Ο Λάκης έχει την δική του άποψη. Φτιάχνει την δική του λίστα. Η Κατερίνα (η Παπαδοπούλου) έχει αντιρρήσεις. Εμπορικής φύσεως κυρίως. Αλλά όχι μόνο. Και καλλιτεχνικής φύσεως. Φτιάχνει την δική της λίστα. Ο Νεκτάριος Κόκκινος (παραγωγός) βρίσκεται ανάμεσα στην επιθυμία του καλλιτέχνη, τον οποίο κατανοεί, αλλά και στις προσταγές της αγοράς και κάνει τον διαιτητή. Και η υπόλοιπη εταιρία παρακολουθεί ανθρώπους να τρέχουν στους διαδρόμους, e-mails να ανταλλάσσονται, συμφωνεί, διαφωνεί και τελικά καλείται να πράξει τα δέοντα. Δελτία τύπου, αποκλειστικότητες, κομμάτια στον τύπο, εκπομπές, ραδιόφωνα, αυτό που λέμε promo.
Και η ταινία δεν σταματάει εδώ. Εδώ ξεκινάει. Ή μάλλον έχει ξεκινήσει λίγο καιρό πριν, αλλά δεν το ξέρουμε οι υπόλοιποι. Η Μαργαρίτα (Μάτσα) έχει ακούσει «Της Νύχτας τα ηχεία» με την φωνή του Λάκη. Αυτό το τραγούδι θέλει τον Μητροπάνο του λέει. Ρωτάει τον Λάκη, παίρνει το τραγούδι και το πηγαίνει στον Δημήτρη Μητροπάνο. Εκείνος το ακούει και λέει αμέσως: κλείσε studio.
Και μετά αλλάζει το πλάνο και είμαστε όλοι στο γραφείο της Λίας (της Χατζηδημητρίου) γιατί έχει έρθει η Κατερίνα και κρατάει ένα cd στα χέρια της, που όλοι οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε τι είναι. Η Κατερίνα κλαίει συνέχεια και οι υπόλοιποι ακούμε τις πρώτες νότες και τα πρώτα λόγια με την φωνή του Λάκη:

«Μεσάνυχτα στο ξέφωτο στην έρημη πλατεία
Φωνάζω πια δεν σ' αγαπώ
Και η φωνή μου σταματά σε κάτι κτίσματα παλιά...»

Και μετά μπαίνει η φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου. Και μετά από 20 χρόνια από το «Για να σ' εκδικηθώ», τους ακούμε ξανά μαζί.

«Ξαναφωνάζω δυνατά,
Κι είπα ξανά δεν σ' αγαπώ
Με μια φωνή σαν κεραυνό
Στην μαύρη ησυχία, να ξανακούσω την ηχώ
Να λέει πια δεν σ' αγαπώ...»

Και συγκινούμαστε... Και το τραγούδι μπαίνει στο repeat. Και παίρνουμε όλοι από μια κόπια. Και από όποιο γραφείο περνάς ακούγεται ένα μόνο πράγμα. «Της νύχτας τα ηχεία» το τραγούδι με την μουσική του Λάκη Παπαδόπουλου και τους στίχους του Γιώργου Βρούβα. Το τραγούδι του Λάκη Παπαδόπουλου και του Δημήτρη Μητροπάνου. Και κάνουμε ένα promo video για να ανακοινώσουμε την συνεργασία, για να μοιραστούμε την χαρά μας. Το στέλνουμε και εισπράττουμε συγκίνηση από τα απαντητικά e-mails. Και επιβεβαιώνουμε αυτό που νιώθουμε.
Και μετά πρέπει να γραφτεί ένα Δελτίο Τύπου που να ανακοινώνει αυτά και άλλα. Τι καινούριο υπάρχει μέσα στην συλλογή πέρα από «Της νύχτας τα ηχεία». Ότι οι Onirama έχουν διασκευάσει την «Γυριστρούλα», που τόσα χρόνια μετά συνεχίζει να γυρνάει, αυτήν την φορά φορώντας τα καινούρια της ρούχα. Αυτά που της φόρεσαν οι Onirama και την έκαναν μια femme fatale της νέας χιλιετίας.
Και ύστερα έρχεται η σειρά του «Κουρσάρου». Το τραγούδι του Λάκη Παπαδόπουλου και του Παύλου Μάτεσι. Πενταήμερες και σχολικές εκδρομές, γαλαρίες και αμέτρητοι έφηβοι το έχουν συνδέσει με την επανάσταση τους και την φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Μετά από 26 χρόνια από την πρώτη ηχογράφηση του, ο Λάκης Παπαδόπουλος το δισκογραφεί για πρώτη φορά με την δική του φωνή.
Και πέρα από αυτά, υπάρχουν και όλα τα άλλα που έχουμε αγαπήσει. Και χώρεσαν σε 2 cd. Αγαπημένες φωνές:
Αρλέτα, Γλυκερία, Χρήστος Δάντης, Ελένη Δήμου, Λίτσα Διαμάντη, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Κότσιρας, Μανώλης Μητσιάς, Βίκυ Μοσχολιού, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Βασίλης
Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Δημήτρης Πουλικάκος, Σάκης Ρουβάς, Μπάμπης Στόκας, Ισιδώρα Σιδέρη, Nukhet Duru.
Κι αγαπημένα τραγούδια:
"Το Παλιό Μου Παλτό", "Τσαλακωμένη Πεταλούδα, "Τα Φθινοπωρινά Τα Χρώματα", "Θα Φύγεις Μονάχη", "Βρώμικα Φιλιά", "Αρτίστα", "Δεν Έχω Στιγμές", "Κάτι Γλυκό", "Τσάι Γιασεμιού", "Κάποτε Κάπου", "Έτσι Απλά Σ' Αγαπώ", "Χάρτινη Ζωή", "Κατά Βάθος ... Αλεπού", "θα Φύγω Νύχτα", "Οδός Κηφισίας", "Να Μ' Αγαπάς", "Δεν θα Χωρίσουμε Ποτέ", "Σερενάτα", "Θήβα 88", "Τα Ήσυχα Βράδια", "Και Θα Χαθώ", "Αν Μ' Αγαπάς Ασε Με Ελεύθερο", "Ελπίζω", "Έφη Χτύπα Το Ντέφι", "Νύχτα Στην Πανεπιστημίου", "Τανγκό (Η Νύχτα Πίστα)", "Batida De Coco", "Χαίρω Πολύ", "Ο Τάκης", "Έφυγε Η Γυναίκα Μου Από Το Σπίτι", "Πράγμα Που Δεν Έκανες".


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ακούγοντας το διπλό "Της Νύχτας Τα Ηχεία", υπήρξαν 3 πράγματα που μου έμειναν στο μυαλό:
Πρώτον, ότι ο Λάκης Παππαδόπουλος έχει γράψει πολλά τραγούδια που αγαπήθηκαν, όπως αποδεικνύει και η συμμετοχή του κοινού στα "'Ησυχα βράδια" - μια ζωντανή εκτέλεση του τραγουδιού από τον Γιάννη Κότσιρα υπάρχει σε αυτή τη συλλογή. Τα τραγούδια του τα τραγούδησε μια πληθώρα από σημαντικούς όσο και ετερόκλητους δημφιλείς ερμηνευτές, από Δημήτρη Μητροπάνο, τη Γλυκερία, τη Βίκυ Μοσχολιού και το Μανώλη Μητσιά μέχρι τον Δημήτρη Πουλικάκο, το Σάκη Ρουβά και τους Πυξ Λαξ (και αναφέρω μόνο λίγους). Ωστόσο, ο καλύτερος έπαινος είναι ότι πολλά από αυτά τα τραγουδήσαμε και οι περισσότεροι από εμάς σε κάποια στιγμή της ζωής μας: ειδικά για όσους έζησαν τη δεκαετία του 1980, θα δυσκολευτώ να πιστέψω ότι δεν τραγούδησαν ποτέ τη "Γυριστρούλα", τον "Κουρσάρο" ή τη "Σερενάτα". Εδώ μάλλον θα πρέπει να γίνει και μια ειδική μνεία στους στίχους της Μ.Κριεζή: ανεξαρτήτως αν σας άρεσε ή όχι, πάω στοίχημα ότι το ρεφραίν "Δεν θέλω να σε ξαναδώ/ μανάρι μου τα κάναμε σαλάτα/ θέλω μονάχα να σου πω/ πως απόψε γέννησε η γάτα" δεν το ξεχάσατε ποτέ!
Δεύτερον, ο Λάκης Παππαδόπουλος έχει μεγάλη γκάμα στο ρεπερτόριο του, μεγαλύτερη από ότι θυμόμουν: στα 35 τραγούδια της συλλογής θα βρείτε από rock n' roll μέχρι λαϊκά, από κλασικό ροκ μέχρι bossa nova και jazz, από reggae μέχρι tango κι ο Παππαδόπουλος μοιάζει να νιώθει το ίδιο άνετα σε όποιο μουσικό "κοστούμι" κι αν φοράει
Το τρίτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια σύγχυση: ποια ακριβώς είναι η λογική αυτής της συλλογής; Το διπλό CD περιλαμβάνει παλιές επιτυχίες σε αυθεντικές εκτελέσεις , επανηχογραφήσεις άλλων παλιότερων τραγουδιών και το νέο ντουέτο με το Δημήτρη Μητροπάνο, το "Της Νύχτας Τα Ηχεία", το οποίο δεν φτάνει σε τίποτα το προηγούμενο ντουέτο τους "Για να σε εκδικηθώ" (το οποίο με τη σειρά του απουσιάζει περιέργως από εδώ).
Δεν υπονοώ ότι δεν μου άρεσε η νέα "Γυριστρούλα" των Ονιράμα (κάθε άλλο - πολύ όμορφη τη βρήκα), η "Σερενάτα" από την Ανδριάνα Μπάμπαλη ή ο σπιντάτος "Κουρσάρος" από τον ίδιο τον Λάκη Παπαδόπουλο. Και σίγουρα ένα χαμόγελο έκανε την εμφάνισή του ακούγοντας το "Κατά βάθος...αλεπού" από την Ελένη Δήμου ή το "Batida de Coco" από την Αρλέτα. Απλά, εφόσον πρόκειται για μια αναδρομή στην καριέρα του Λάκη Παπαδόπουλου, δεν θα βοηθούσε να ακούγαμε τα τραγούδια σε μια χρονολογική σειρά ή να είχαμε περισσότερες ιστορικές λεπτομέρειες για τις ηχογραφήσεις ή/ και τον αντίκτυπο τους; Αν βέβαια θέλετε απλώς μερικά από τα καλύτερα τραγούδια του Λάκη Παπαδοπούλου (ανεξαρτήτως χρονολογικής σειράς ή εκτέλεσης) σε μια συσκευασία και χωρίς να έχετε "καιρό και για τα άλλα", τότε αυτή η διπλή συλλογή θα εκπληρώσει τις επιθυμίες σας.


HIGHLIGHTS:

Οι αναμνήσεις που ξυπνάνε μερικά από τα πιο γνωστά κομμάτια των τελευταίων τριών δεκαετιών .


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει εισαγωγικό σημείωμα από τον Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη καθώς και από τον ίδιο τον Λάκη Παπαδόπουλο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τα ήσυχα βράδια", "Γυριστρούλα", "Κουρσάρος", "Σερενάτα", "Έτσι απλά σ'αγαπώ", "Χάρτινη ζωή", "Ελπίζω", "Νύχτα στην Πανεπιστημίου", "Και θα χαθώ"

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Τα ήσυχα βράδια, η Αθήνα θ'ανάβει
Σαν μεγάλο καράβι,
Που θα'σαι μέσα κι εσύ
Και δεν θα μου λείπεις γιατί θα 'ναι η ψυχή μου
Το τραγούδι της ερήμου
Που θα σ'ακολουθεί

(Τα ήσυχα βράδια - Στίχοι: Μαριαννίνα Κριεζή)

Music Corner

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τίτλος CD
"ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΗΧΕΙΑ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Team Spirit
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
2 CD 35 Tracks
Διάρκεια
CD1: 59:20
CD2: 70:39
4/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

CD1
01. ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΗΧΕΙΑ - Δημήτρης Μητροπάνος, Λάκης Παπαδόπουλος
02. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΤΟ (Palto) - Nukhet Duru
03. Ο ΚΟΥΡΣΑΡΟΣ - Λάκης Παπαδόπουλος
04. ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΗ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ - Φίλιππος Πλιάτσικας, Λάκης Παπαδόπουλος
05. ΤΑ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ - Λάκης Παπαδόπουλος
06. ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ ΜΟΝΑΧΗ - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
07. ΒΡΩΜΙΚΑ ΦΙΛΙΑ - Λάκης Παπαδόπουλος
08. ΑΡΤΙΣΤΑ - Πυξ Λαξ
09. ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΤΙΓΜΕΣ (ΒΙΤΡΙΝΕΣ) - Λάκης Παπαδόπουλος
10. ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ - Λάκης Παπαδόπουλος
11. ΤΣΑΪ ΓΙΑΣΕΜΙΟΥ - Αρλέτα
12. ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΠΟΥ - Μαργαρίτα Ζορμπαλά
13. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ Σ' ΑΓΑΠΩ - Γλυκερία
14. ΧΑΡΤΙΝΗ ΖΩΗ - Σάκης Ρουβάς, Λάκης Παπαδόπουλος
15. ΛΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ...ΑΛΕΠΟΥ - Ελένη Δήμου
16. ΘΑ ΦΥΓΩ ΝΥΧΤΑ - Λάκης Παπαδόπουλος
17. ΟΔΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - Βίκυ Μοσχολιού

CD2
01. ΓΥΡΙΣΤΡΟΥΛΑ - Onirama
02. ΝΑ Μ' ΑΓΑΠΑΣ - Σάκης Ρουβάς
03. ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΜΟΥ ΠΑΛΤΟ (Winter Version) - Χρήστος Δάντης, Λάκης Παπαδόπουλος
04. ΝΑ ΜΕ ΠΑΙΡΝΑΝΕ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ - Λάκης Παπαδόπουλος
05. ΣΕΡΕΝΑΤΑ - Ανδριάνα Μπάμπαλη
06. ΘΗΒΑ 88 - Λάκης Παπαδόπουλος
07. ΤΑ ΗΣΥΧΑ ΒΡΑΔΙΑ - Γιάννης Κότσιρας
08. ΚΑΙ ΘΑ ΧΑΘΩ - Ισιδώρα Σιδέρη
09. ΑΝ Μ' ΑΓΑΠΑΣ ΑΣΕ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ - Λάκης Παπαδόπουλος
10. ΕΛΠΙΖΩ - Δημ. Πουλικάκος - Λ.Παπαδόπουλος, Π.Κατσιμίχας
11. ΕΦΗ ΧΤΥΠΑ ΤΟ ΝΤΕΦΙ - Μανώλης Μητσιάς
12. ΝΥΧΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ - Ελένη Δήμου
13. ΤΑΝΓΚΟ (Η ΝΥΧΤΑ ΠΙΣΤΑ) - Λίτσα Διαμάντη
14. BATIDA DE COCO - Αρλέτα
15. ΧΑΙΡΩ ΠΟΛΥ - Μαργαρίτα Ζορμπαλά
16. Ο ΤΑΚΗΣ - Αρλέτα
17. ΕΦΥΓΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ - Λάκης Παπαδόπουλος
18. ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕΣ - Λάκης Παπαδόπουλος


MC Team ID