"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

Music Corner

"Που πάμε μετά..."

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Που πάμε μετά..., το καινούριο album του Γιάννη Πάριου.
Ο Γιάννης Πάριος μετά το πλατινένιο «Ρεσιτάλ μιας φωνής», την ζωντανή ηχογράφηση από τις μαγικές νύχτες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συνεργάζεται με νέους συνθέτες, καταθέτει την δική του αστείρευτη στιχουργική και μας προτείνει νέα τραγούδια.
Νέα τραγούδια, από συνθέτες της νεότερης γενιάς, Στο "Που πάμε μετά..." ο Γιάννης Πάριος συναντά δισκογραφικά για τρίτη φορά τον γιο του Χάρη Βαρθακούρη με τον οποίο μοιράζεται το «Ανήμερα του Έρωτα», τραγούδι που έγραψαν και ερμηνεύουν παρέα. Ο Χάρης Βαρθακούρης έχει γράψει όμως και την μουσική σε 4 ακόμα τραγούδια σε στίχους του Γιάννη Πάριου.
Συναντιέται για πρώτη φορά με τον Γιάννη Χριστοδουλόπουλο και τον Νίκο Μωραΐτη. Ο Γιάννης Πάριος άκουσε το τραγούδι που τελικά είναι και το πρώτο single του album, «To πουλάω το σπίτι», το οποίο ήδη βρίσκεται στον αέρα των ραδιοφώνων της χώρας και είναι η επόμενη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία, ενθουσιάστηκε και το ερμήνευσε συγκλονιστικά. 2 ακόμα τραγούδια σε στίχους Νίκου Μωραΐτη και μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου συμπεριλήφθηκαν στο album. To ένα από αυτά έδωσε και τον τίτλο στον δίσκο: «Που πάμε μετά...»
Η ιστορία όμως δεν σταματάει εδώ και η παρέα όλο και μεγαλώνει. Αυτή τη φορά πίσω από το τραγούδι που έγραψαν ο Γιάννης Πάριος τους στίχους και ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος την μουσική, και έχει τίτλο «Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο», κρύβεται και η συμμετοχή έκπληξη του Λάκη Λαζόπουλου. Αν και έκπληξη δεν είναι τόσο η συμμετοχή του Λάκη Λαζόπουλου όσο η ερμηνεία του στο συγκεκριμένο τραγούδι.
To album κλείνει με το «Ψέμα (Μπαλάντα του Χρήστου)» σε μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου και στίχους του Χρήστου Κρετσόβαλη, που είναι ένα από «τα τραγούδια του φυλακισμένου», που παρουσιάστηκαν στο Αλ Τσαντίρι του Λάκη Λαζόπουλου.
Σταθερό μέλος της παρέας και στενός συνεργάτης του Γιάννη Πάριου, ο Αχιλλέας Θεοφίλου έχει για μια ακόμα φορά την επιμέλεια της παραγωγής του δίσκου.
«Που πάμε μετά...». Δεν αναρωτιόμαστε. Ξέρουμε. Χανόμαστε στην μελωδία και την φωνή του Γιάννη Πάριου.
Καλή Ακρόαση.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Περίπου τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία της τελευταίας του δουλειάς με καινούργιο υλικό («Δε γυρίζω πίσω» το 2005) και δέκα μήνες μετά τη ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής, ο Γιάννης Πάριος επιστρέφει με δώδεκα καινούργια τραγούδια. Ο αγαπημένος ερμηνευτής αυτή τη φορά εμπιστεύθηκε ένα νέο συνθέτη, τον Γιώργο Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος υπογράφει τα μισά κομμάτια του άλμπουμ και τα υπόλοιπα ανήκουν συνθετικά στον ίδιο τον τραγουδιστή και στο γιο του Χάρη.

Ήδη πριν κυκλοφορήσει το CD, στα ραδιόφωνα ακουγόταν το promo τραγούδι «Το πουλάω το σπίτι» το οποίο προσωπικά δε μου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Γενικότερα, είμαι κάθετα αντίθετος με αυτή την ιστορία των «προεπιλεγμένων» κομματιών πριν τεθεί σε κυκλοφορία ένας δίσκος. Από τη στιγμή που περιλαμβάνει συνήθως 10 έως 14-15 τραγούδια, το καλύτερο είναι να διαλέξει ο κόσμος ποιο του αρέσει και να το κάνει επιτυχία, όπως γινόταν παλιά με τους δίσκους βινυλίου. Βεβαίως, ακόμη και τότε υπήρχε ένα είδος “promo” καθώς τα πιο «χτυπητά» κομμάτια ή εκείνα που ήθελε να προωθήσει η εταιρεία έμπαιναν πρώτα στις πλευρές των δίσκων, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι δεσμευτικό για τα «σουξέ». ¶λλωστε, πολύ συχνά τα τραγούδια που ήταν πρώτα δεν γίνονταν επιτυχίες…

Όσον αφορά το «Πού πάμε μετά», είμαι σίγουρος ότι το hit όχι μόνο του άλμπουμ αλλά ίσως της χρονιάς είναι το «Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο», το οποίο ο Γιάννης Πάριος μοιράζεται ερμηνευτικά με τον Λάκη Λαζόπουλο. Είναι ένα πολύ ωραίο και ρυθμικό κομμάτι που οπωσδήποτε θα κάνει θραύση το καλοκαίρι. Ήδη στα διάφορα μπαράκια και clubs παίζεται κατά κόρον και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Δεν ξέρω αν θ’ αντέξει στο χρόνο, αλλά σε πρώτη φάση έχει καλές προοπτικές. Γρήγορος ρυθμός κι έξυπνοι στίχοι είναι τα δυο κύρια χαρακτηριστικά του.

Από εκεί και πέρα, συναντάμε το σύνηθες κλίμα που επικρατεί στις δουλειές του Πάριου την τελευταία δεκαετία, από τη στιγμή δηλαδή που το ύφος του έγινε περισσότερο λαϊκό. Με βάση πάντα τον έρωτα στην άτυχη μορφή του, υπάρχουν ζεϊμπέκικα («Δεν έχω άλλο θάνατο»), χασάπικα («Ανήμερα του έρωτα») και λαϊκές μπαλάντες (το ομότιτλο, «Τσιγάρο», «Σε κερνάω την άνοιξη»), ενώ ο δίσκος κλείνει με το «Ψέμα» («Η μπαλάντα του Χρήστου») με στίχους του Χρήστου Κρετσόβαλη που βρίσκεται στη φυλακή.

Επίσης, υπάρχει το τρίτο ντουέτο του ερμηνευτή με το γιο του. Μετά τα «Πιο καλή η μοναξιά» το 1984 και «Έρωτας είναι θαρρώ» το 1995, έρχεται το 2008 το «Ανήμερα του έρωτα», το οποίο αρχικά είχε σχεδιαστεί να δώσει και τον τίτλο στο δίσκο που ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 14 Φεβρουαρίου, ωστόσο καθυστέρησε κι έτσι επιλέχθηκε το «Πού πάμε μετά».

Γενικότερα, είναι ένα άλμπουμ στα μέτρα του Γιάννη Πάριου που θα «τσουλήσει» εμπορικά και σίγουρα θα βγάλει τρεις-τέσσερις επιτυχίες, δεν ξέρω όμως αν κάποιες από αυτές θα ενταχθούν στο «κλασικό» ρεπερτόριό του, κάτι που δε συμβαίνει συχνά την τελευταία δεκαετία με κάποιες εξαιρέσεις (λ.χ. «Μου 'χεις κάνει τη ζωή μου κόλαση» και «Στο κάτω-κάτω της γραφής»).


HIGHLIGHTS:

Το ντουέτο με τον Λάκη Λαζόπουλο που ακούγεται πολύ και φυσικά η παρουσία του ίδιου του Πάριου που αποτελεί από μόνη της γεγονός.


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό, λιτό κι απέριττο, όπως τα περισσότερα που υπάρχουν στις δουλειές του Πάριου. Το επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος και περιλαμβάνει φωτογραφίες από το στούντιο και κάποιες παλαιότερες του ερμηνευτή (του εξωφύλλου είναι του Ντίνου Διαμαντόπουλου κι επιλέχθηκε προφανώς ως φόρος τιμής στη μνήμη του), καθώς και τους στίχους των τραγουδιών και τους συντελεστές. Η διεύθυνση παραγωγής όπως πάντα είναι του Αχιλλέα Θεοφίλου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
«Δεν έχω άλλο θάνατο», «Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο», «Ανήμερα του έρωτα», «Ψέμα».

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

«Έρωτας ένας, πρόσωπα δύο,
αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο.
Είσαι μια γυναίκα μέσα στην απόγνωση,
καταδικασμένη μες στην απομόνωση,
μια μικρή Ελλάδα που δεν ονειρεύεται,
σύνθημα στον τοίχο που απαγορεύεται».

(Στίχοι: Γιάννης Πάριος)

Music Corner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ

Τίτλος CD
"ΠΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕΤΑ..."
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Αχιλλέας Θεοφίλου
Φωτογραφίες
Ντίνος Διαμαντόπουλος
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 50:05
4/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


 


Τα τραγούδια του cd

01. Το πουλάω το σπίτι
02. Δεν έχω άλλο θάνατο
03. Που πάμε μετά...
04. Αλλού η θάλασσα κι αλλού το πλοίο
05. Τσιγάρο
06. Ανήμερα του έρωτα
07. Χωρίς εσένα δεν υπάρχω
08. Σε κερνάω την άνοιξη
09. Πόσο μου λείπεις
10. Να μ' αγαπάς όπου κι αν πας
11. Ποιος μας χωρίζει
12. Ψέμα (Η μπαλάντα του Χρήστου)


MC Team ID