"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Music Corner

Διασκευές
Γράφει ο
Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Cafe de l' art - Passion"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η σειρά "Cafe de l' art" που ξεκίνησαν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης το 1999 στο label της Eros, έχει ήδη κερδίσει μία περίοπτη θέση στην καρδιά των εραστών της καλής μουσικής. Πρόκειται για πολύ γνωστά και αγαπημένα μουσικά θέματα, διασκευασμένα για δύο κιθάρες, που αποδίδουν ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης.

Τώρα, και πάλι στο label της Eros, κυκλοφορεί η έκτη συνέχεια της πολύ επιτυχημένης σειράς Cafe de l' art, με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Passion". Τα έντεκα μουσικά θέματα και τα τρία τραγούδια που περιλαμβάνονται στο "Cafe de l' art 6" είναι όπως αναφέρει και ο Νότης Μαυρουδής στο σημείωμά του "ένας μικρός θρίαμβος γύρω από την παγκοσμιοποίηση της μουσικής". Luna Rossa, Litanie des Saints, Besame mucho, Take Five, Libertango, Sodade, Eleanor Rigby, Que Hiciste, I just called to say I love you κ.α.

Τα τρία τραγούδια που περιλαμβάνονται στο άλμπουμ, ερμηνεύουν τρεις σπουδαίοι ερμηνευτές. Η Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύει το "Youkali" του Κουρτ Βάιλ, ο Χρήστος Θηβαίος το "Corsica" του Πιέτρο Γκουελφούτσι και ο Νίκος Αλιάγας το "Ne me quitte pas" του Ζακ Μπρελ. Όπως αναφέρει και ο Ν. Μαυρουδής, "η Σ. Θεοδωρίδου, ο Χ. Θηβαίος και ο Ν. Αλιάγας εισχωρούν με τις δικές τους αισθήσεις στο κιθαριστικό τοπίο και μας δίνουν ευτυχείς στιγμές σε αυτή τη συνεργασία".

Στις κιθάρες ο Νότης Μαυρουδής και ο Παναγιώτης Μάργαρης.Παν. Μάργαρης - Σόνια Θεοδωρίδου - Ν. Μαυρουδής

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ανήκει στα ξεχωριστά πρόσωπα του ελληνικού τραγουδιού ο Νότης Μαυρουδής. Είναι ένας συνθέτης με τη δική του ιστορία και με το δικό του αποτύπωμα στη δισκογραφία των τελευταίων σαράντα χρόνων. Τα τραγούδια του, από τα νεοκυματικά "Άκρη δεν έχει ο ουρανός", "Ήταν μεγάλη η νύχτα", "Φώναξέ με αγάπη" ως τα μεταγενέστερα "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια", "Πρωινό τσιγάρο", "Παλιάτσος", "Κάθε μια νύχτα" έχουν ως βασικό τους γνώρισμα τη μελωδία. Μια μελωδία όχι "σπάταλη" και ευφρόσυνη, αλλά "ευγενική" και συχνά μελαγχολική. Δεξιοτέχνης της κιθάρας, με τον ήχο της να κυριαρχεί στις συνθέσεις του, ο Νότης Μαυρουδής έγραψε ωραίες μελωδίες σε ποίηση Μάνου Χατζιδάκι και σε στίχους Γιάννη Κακουλίδη, Άκου Δασκαλόπουλου, Άλκη Αλκαίου, Τάσου Σαμαρτζή ενώ τον τραγούδησαν η Αρλέτα, η Ελένη Βιτάλη, η Έλλη Πασπαλά, ο Μανώλης Μητσιάς, η Γλυκερία...

Από το 1999, μαζί με το μαθητή του Παναγιώτη Μάργαρη, έχει καταπιαστεί συστηματικά με τα "Cafe de l' art". Μια σειρά cd κιθαριστικής απόδοσης τραγουδιών από την εγχώρια, αλλά και από την παγκόσμια μουσική σκηνή.

Έχοντας προηγηθεί πέντε εκδόσεις, φτάσαμε στο έκτο "Cafe de l' art", με τον τίτλο "Passion". Από τι αποτελείται; Από έντεκα μουσικά θέματα και τρία τραγούδια, όλα προερχόμενα από το διεθνές ρεπερτόριο. "Μελωδίες, μοτίβα, μουσικοί τρόποι που κατάφεραν να κυριαρχήσουν στο κοινό αίσθημα σε παγκόσμια κλίμακα. Θαρρείς και έσπασαν την εμμονή της εθνικότητας που υπάρχει βαθιά ριζωμένη σε χώρες όπως η Ελλάδα", γράφει ο Νότης Μαυρουδής.

Αν σας αρέσει ο συγκεκριμένος τρόπος διασκευής και παρουσίασης των τραγουδιών, με δύο κλασικές κιθάρες από δύο "μάστορες" της κιθάρας, τότε στο "Passion", όπως και στα προηγούμενα "Cafe de l' art", θα βρείτε αυτό που ζητάτε. Ωραίος ήχος, "καθαρός", λιτός αλλά όχι "άδειος", με τις μελωδίες να ξαναγεννιούνται μέσα απ' τις ...παθιασμένες κιθάρες του Νότη Μαυρουδή και του Παναγιώτη Μάργαρη.
Με τη συμμετοχή τους στο "Passion" η Σόνια Θεοδωρίδου και Νίκος Αλιάγας (αποδίδει με πολύ ιδιαίτερο και μετρημένο από πλευράς αισθήματος τρόπο το "Ne me quitte pas" του Jacques Brell) προσθέτουν τις δικές τους ξεχωριστές ερμηνευτικές αποχρώσεις. Ο Χρήστος Θηβαίος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να "πει" το "Corsica" του Petru Guelfucci, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν ξέρει πως να χειριστεί τη φωνή του...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό. Με ένα κατατοπιστικό σημείωμα του Νότη Μαυρουδή και με τα ενδιαφέροντα σχόλια του Ξενοφώντα Ραράκου για όλα τα μουσικά μέρη του άλμπουμ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Το υλικό αποτελεί μια ενότητα, οπότε είναι άδικο να ξεχωρίσουμε κάποια κομμάτια. Προσφέρεται για ακρόαση από την αρχή ως το τέλος...


Ν. Μαυρουδής - Χρ. Θηβαίος - Παν. Μάργαρης

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Στο "Passion" οι στίχοι δε "μιλάνε", αφού έχουμε να κάνουμε με μουσικές, που "κρύβουν" το δικό τους αίσθημα...

Music Corner

ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΓΑΡΗΣ

Τίτλος CD
"CAFE DE L' ART - PASSION"
Εταιρεία: EROS
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Στέλιος Φωτιάδης
Καλλιτεχν. Παραγωγή
Νότης Μαυρουδής
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 68:06
1/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Luna rossa
02. Litanie des Saints
03. Corsica - Χρήστος Θηβαίος & Χορωδία
04. Por una cabeza
05. Eleanor rigby
06. Que hiciste
07. Ne me quitte pas - Νίκος Αλιάγας
08. I just called to say i love you
09. El condor pasa
10. Sodade
11. Youkali - Σόνια Θεοδωρίδου
12. Take five
13. Besame mucho
14. Libertango


MC Team ID