"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

Music Corner

"Energia"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο μοντέρνος αλχημιστής της ελληνικής δισκογραφίας, Μιχάλης Ρακιντζής, με το μουσικό του πνεύμα και την πειραματική του φύση ως πηγή έμπνευσης, στόχευσε να μεταλλάξει τη μουσική γλώσσα επικοινωνίας του σε κάτι πιο "ενεργειακό", πιο ώριμο, πιο δυναμικό. Έτσι ο "μουσικοχημικός" μας παρήγαγε την ENERGIA.

Πειραχτικός και απολαυστικός ο στίχος στο ομώνυμο κομμάτι, για σκέψεις που όλοι έχουμε κάνει αλλά ποτέ ομολογήσει. Η αλχημεία του Μιχάλη πέτυχε. Με τους στίχους και τη μουσική του τόσο πρωτοπορειακά δοσμένα, μας θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του Μιχάλη, έναν καλλιτέχνη που έχει ακόμα πολλά να δώσει.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Νέα δουλειά για τον Μιχάλη Ρακιντζή που συνεχίζει για τρίτη δεκαετία να τροφοδοτεί την ελληνική δισκογραφία με τις ιδέες και το πολύ προσωπικό του ύφος. Μέσα του φαίνεται πως διαθέτει ακόμα πολύ ..."energia" που φροντίζει πάντα να τη μετουσιώνει σε νέα τραγούδια.

Στο νέο αυτό album θα ακούσουμε έναν πιο "εξελιγμένο" Ρακιντζή. Προσαρμόζει τη μουσική του σε σύγχρονες τάσεις κι έτσι τον ακούμε πολύ συχνά να ραπάρει! Νομίζω όμως πως το παρακάνει ελαφρώς. Δεν θα εξετάσω αν τα καταφέρνει ως ράπερ, γιατί ο Μιχάλης δεν είναι ράπερ. Σίγουρα κάποιος εκπρόσωπος της hip hop θα τα κατάφερνε καλύτερα και θεωρώ πως ο Ρακιντζής από τη στιγμή που σκέφτηκε να ωθήσει τη δουλειά του σ' αυτό το ύφος, καλό θα ήταν να είχε συνεργαστεί με κάποιους που το γνωρίζουν καλύτερα. Ωστόσο δεν είναι κακός. Απλώς θα μπορούσε το αποτέλεσμα με τη συμμετοχή κάποιου γνήσιου ράπερ να είναι πιο σωστό. Από την άλλη οι ήχοι του και οι ενορχηστρώσεις είναι για μια ακόμα φορά ξεκάθαρα δικό του έργο. Αρκεί ν' ακούς μερικές νότες από κάθε τραγούδι για να καταλάβεις πως πρόκειται για Ρακιντζή!

Το album "energia" έχει 14 κομμάτια, ανάμεσα στα οποία και μία διασκευή του παλιού καλού και αγαπημένου "προκαλείς". Πείτε με κλασσικό, αλλά προτιμώ σαφώς τη παλιά εκτέλεση! Ωστόσο έχει καταφέρει κάποιες δυνατές αλλαγές στο τραγούδι, καθώς νέα λόγια έχουν προστεθεί ενώ η rap ερμηνεία κάνει και εδώ την εμφάνισή της. Το cd ξεκινάει με το ομώνυμο "energia". 'Ενα "τρελό" κομμάτι που κάποιες στιγμές θυμίζει έντονα τη συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision που μας πέρασε, το περίφημο "Baila El Chiki Chiki". Έχει πάντως καλό ρυθμό και μπορεί να γίνει hit. Δεν είναι κάτι φοβερό, όμως το έξυπνο στήσιμό του και σε συνθετικό αλλά και σε στιχουργικό επίπεδο, το κάνουν ενδιαφέρον και ευχάριστο! Τις κατάλληλες προϋποθέσεις για επιτυχία έχει και το τραγούδι "νησάκι", στο οποίο συμμετέχουν οι Trilogy.

Το cd έχει διάφορες μεταπτώσεις στον ήχο του. Από τη rap που ήδη αναφέραμε πάει προς τη dance (χαρακτηριστικό δείγμα το "πλυντήριο"), αλλά και στο άλλο άκρο προς τη λαϊκή, ενώ δεν λείπουν και οι μπαλάντες. Ισορροπία υπάρχει όμως ανάμεσα σ' αυτά τα διαφορετικά είδη και οφείλεται κυρίως στη συμπαγή (και αρκετά γνώριμη) ενορχήστρωση του Ρακιντζή.


HIGHLIGHTS:

... Μέχρι τώρα ο Μιχάλης Ρακιντζής έδειχνε προσηλωμένος στο παρελθόν, όμως εδώ δείχνει να θέλει να εκσυγχρονιστεί βάζοντας συχνό ραπάρισμα στα τραγούδια του ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Αυτό το ..."ενεργειακό πεδίο" που βλέπετε να τυλίγει τον καλλιτέχνη στο εξώφυλλο κυριαρχεί και στις 12 σελίδες του ένθετου! Υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και ένα πολύ μικρό σημείωμα του Ρακιντζή ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Πρόσεχε", "Μάσκες", "Τοίχοι", "Νησάκι", "Energia"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Θες να σταματήσεις, στα παλιά να γυρίσεις
ταξίδι στο άγνωστο και πάλι ν' αρχίσεις
πληγώνεις το κορίτσι που σε έχει αγαπήσει
ξεχνάς πως τη ζωή της σου έχει χαρίσει.
Ξεχνάς τις υποσχέσεις, τα μεγάλα τα λόγια
γεμίζεις τη ζωή της θλίψη και στεναχώρια
και όταν τη καρδιά της πια την έχεις παγώσει
σ' αφήνει, φεύγει, την έχεις σκοτώσει.
Και τότε πάλι αλλάζεις, ζητάς να γυρίσει
το παίζεις λίγο θύμα, λες πως σ' έχει αφήσει
θέλεις να πιστεύεις ότι δε σ' αγαπούσε
πως τα αισθήματά σου τελικά αγνοούσε...

Πρόσεχε τι εύχεσαι, τι θέλεις στ' αλήθεια
γιατί να ξέρεις η ζωή μας παίζει παιχνίδια
ακούει και μας δίνει ότι εμείς της ζητάμε
φοβάμαι να εύχομαι, στ' αλήθεια φοβάμαι"...

(στίχοι: Μιχάλης Ρακιντζής - "Πρόσεχε")

Music Corner

ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ

Τίτλος CD
"ENERGIA"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Παραγωγή
Μιχάλης Ρακιντζής
Ενορχήστρωση
Μιχάλης Ρακιντζής
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 59:21
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Energia
02. Προκαλείς
03. Νησάκι (συμμετέχουν οι Trilogy)
04. Χύμα στο κύμα
05. Πρόσεχε
06. Την τύχη μου
07. Ψέματα
08. Πλυντήριο
09. Μάσκες
10. Χαίρομαι
11. Click
12. Τοίχοι
13. Άντρυ
14. Ζωή μου

MC Team ID