"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Music Corner

Ορχηστρικά
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Αλέξανδρος ΙΙ - Δρόμοι που δεν περπάτησες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεκατέσσερα χρόνια μετά τον πρώτο Αλέξανδρό του, "Το παραμύθι της Ανατολής, το όνειρο της Δύσης", έναν δίσκο πού άφησε εποχή, με τεράστιες πωλήσεις που συνεχίζονται αμείωτες και με σταθερό ρυθμό ως σήμερα, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μάς παρουσιάζει τον καινούριο του δίσκο : "Αλέξανδρος II - Δρόμοι που δεν περπάτησες".

Εδώ, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, συνθέτει και ενορχηστρώνει για την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που διευθύνει ό Ανδρέας Πυλαρινός και την Χορωδία της ΕΡΤ που διευθύνει ο Αντώνης Κοντογεωργίου. Μαζί τους, ο Στέλιος Πετράκης, στη λύρα και η Αουρέλια Δεσποτίδου στο βιολί.

Ένας δίσκος αλλιώτικος, με έντονες τις μυρωδιές της άνοιξης και της Ανατολής. Ένας δίσκος πού εκπροσώπησε μουσικά τη χώρα μας στο Πεκίνο. Ένας δίσκος που αφιερώνει ό Σταμάτης Σπανουδάκης, για δεύτερη φορά, στον αγαπημένο του ήρωα, πηγαίνοντάς τον, σε "δρόμους που δεν περπάτησε".

Λέει ο Σταμάτης Σπανουδάκης στο σημείωμά του, στον "Αλέξανδρο II": "Ξέρεις, ζω σε μια εποχή, που το "ποιητική αδεία" τείνει να αντικατασταθεί από το "ιστορική αδεία" και κάθε μωρο-νεοέλληνας βλέπει την ιστορία, όπως προστάζουν τα πεπαλαιωμένα, και συνήθως ιδιοτελή, πιστεύω του. Έτσι λοιπόν, αισθάνομαι τώρα, περισσότερο από ποτέ, την ανάγκη, να συνεχίσω να "αγκαλιάζω" με τη μουσική μου και εσένα, αλλά και ό,τι άλλο είναι πραγματικά δικό σου και δικό μας. Ό,τι είναι, ήταν και πάντα θα είναι, Ελληνικό. Λέω δικό μας, γιατί, δόξα τω Θεώ, είμαστε πολλοί που σκεφτόμαστε έτσι και ελπίδα μου είναι ότι θα γινόμαστε όλο και περισσότεροι. Γιατί η αλήθεια το 'χει αυτό. Συγκεντρώνει ήσυχα και μυστικά γύρω της "αληθινά πρόσωπα", που περιμένουν τη στιγμή, ή τον άνθρωπο, για να φανούν. Έτσι λοιπόν, και ανοίγοντάς σου και πάλι για λίγο τη ψυχή μου, σε αφήνω, δυστυχώς στα χέρια ανθρώπων, που δεν σ' αγάπησαν και δεν σε κατάλαβαν.
Αλλά κυρίως σε αφήνω στα πιο ασφαλή μουσεία της γης. Τις καρδιές μας
".


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ανήκει στα σημαντικά κεφάλαια του ελληνικής μουσικής ο Σταμάτης Σπανουδάκης. Από τη δεκαετία του εβδομήντα, που έκανε την εμφάνισή του στη δισκογραφία, δίνει συνεχώς το παρόν άλλοτε με τη μουσική και τα τραγούδια του για τον κινηματογράφο ("Ξαφνικός έρωτας", "Πέτρινα χρόνια", "Η φανέλα με το 9", "Άντε γεια", "Νύφες"), άλλοτε με τραγούδια του για ερμηνευτές πρώτης γραμμής (Βιτάλη, Αρβανιτάκη, Πρωτοψάλτη, Μητσιάς, Πάριος), άλλοτε με τις προσεγγίσεις του στη Βυζαντινή μουσική παράδοση ("Κύριε των δυνάμεων", "Εφτά παρακλήσεις", "Ω γλυκύ μου έαρ", "Ημέρα Τρίτη") κι άλλοτε με μεγαλεπήβολα μουσικά έργα ("Αλέξανδρος το παραμύθι της ανατολής", "Το δάκρυ του Ιωάννη", "Μαρμαρωμένος βασιλιάς"...). Στο πλαίσιο αυτής της εργασίας, ήρθε και το τελευταίο του έργο "Αλέξανδρος ΙΙ - Δρόμοι που δεν περπάτησες". Ένας δεύτερος Αλέξανδρος, με άλλα λόγια. Ένα δεύτερο "γράμμα" του Σταμάτη Σπανουδάκη στον αγαπημένο του ήρωα, δεκατρία χρόνια μετά την πρώτη του γραφή. Με μουσικές για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, γεμάτες από το άρωμα, τη μαγεία, τον αισθησιασμό και το μυστήριο της ανατολής. Με μουσικές που γεννούν εικόνες και καταφέρνουν να σε παρασύρουν σε ένα ταξίδι αέναο και ονειρικό σε δρόμους "της φαντασίας και του παραμυθιού, του μεταξιού αλλά και της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, σε δρόμους της υποψίας του αληθινού Θεού και δρόμους της σωτήριας βεβαιότητας. Δρόμους ζωής, δρόμους θανάτου και, βέβαια, δρόμους αναστάσιμους" (Σταμάτης Σπανουδάκης).

Είναι εντελώς προσωπικός και, ως εκ τούτου, μοναδικός ο "τρόπος" του Σταμάτη Σπανουδάκη, η μουσική του σύλληψη, η προσέγγισή του στο θέμα που κάθε φορά επιλέγει να διαπραγματευθεί μουσικά. Είναι αυτό που είναι και είτε αρέσει είτε δεν αρέσει. Κι απ' ότι φαίνεται, από το 1995 και μετά που ασχολείται αποκλειστικά με τέτοιου είδους εργασίες, βρίσκει τεράστια ανταπόκριση στο κοινό, που μεταφράζεται και σε διόλου ευκαταφρόνητες πωλήσεις των σχετικών δίσκων.

Κατά τα λοιπά, ο "Αλέξανδρος" ταξίδεψε στο Πεκίνο στην έναρξη της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, έκανε μια στάση και στο Ηρώδειο και τώρα - όπως σημειώνει στο ένθετο ο Στ. Σπανουδάκης - αφήνεται "στα πιο ασφαλή μουσεία της γης. Τις καρδιές μας"!


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό. Με ένα εξομολογητικό "γράμμα" του Σπανουδάκη στον Αλέξανδρο και με εκτενή αναφορά στους συνεργάτες του δίσκου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Δρόμος του ονείρου", "Δρόμος της άνοιξης", "Δρόμος φωτιάς", "Δρόμος μαγιού"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Το έργο "Αλέξανδρος ΙΙ - Δρόμοι που δεν περπάτησες" είναι καθαρά ορχηστρικό. Μερικοί στίχοι που παρεμβάλλονται λειτουργούν ως συνοδευτικοί της μουσικής σύνθεσης και είναι δύσκολο να απομονωθούν. Ωστόσο, κρατάμε ένα δείγμα:

"Αίμα από το αίμα σου
γέννημα και θρέμμα σου
αρχαίοι χοροί λόγοι κρυφοί
ψαλμοί βυζαντινοί.

Ζωή φωτιά κι ανάσταση
φυλή σε άλλη διάσταση
μητέρα μου αληθινή
Ελλάδα μου είσαι συ
"...

(στίχοι: Σταμάτης Σπανουδάκης -"Δρόμος φωτιάς")

Music Corner

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΙΙ -
ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΣ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Σταμάτης Σπανουδάκης
Διεύθυνση Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας ΕΡΤ
Ανδρέας Πυλαρινός
Διεύθυνση Χορωδίας ΕΡΤ
Αντώνης Κοντογεωργίου
Artwork
Αντώνης Γλυκός
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 49:48
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Δρόμοι που δεν περπάτησες
02. Δρόμος του ονείρου
03. Δρόμος της άνοιξης
04. Δρόμος του λουλουδιού
05. Δρόμος Βυζαντινός
06. Δρόμος φωτιάς
07. Δρόμος μεταξιού
08. Δρόμος μαγιού
09. Δρόμος των μυστικών
10. Δρόμος ψυχής
11. Δρόμος δικός σου
12. Δρόμοι που δεν περπάτησες ΙΙ
13. Δρόμος της άνοιξης (live)

MC Team ID