"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ

Music Corner

"Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το νέο label της Εταιρείας Γενικών Εκδόσεων φέρει τον τίτλο "7" και φιλοδοξεί να αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο δισκογραφικό τοπίο. Υπεύθυνος του εγχειρήματος είναι ο έμπειρος παραγωγός Ηλίας Μπενέτος, ο οποίος εγκαινιάζει την ετικέτα "7" με το διπλό live άλμπουμ του Μπάμπη Στόκα «Τρανουδήστε, μην ντρέπεστε».
Ο Μπάμπης Στόκας, η φωνή των Πυξ Λαξ, της μεγαλύτερης ελληνικής μπάντας, συστήνεται ξανά στο κοινό ως ερμηνευτής μέσα από τη ζωντανή ηχογράφηση του προγράμματος που παρουσίασε για κάποια διήμερα στο ZOOM, την ιστορική μουσική σκηνή της Πλάκας, με τίτλο «Από τον Παύλο Σιδηρόπουλο στους Πυξ Λαξ και από τον Ζαμπέτα στον Χατζιδάκι».
Με εφόδιο τη σπουδαία φωνή του, ο Στόκας αποδεικνύει σ' αυτό το cd (όπως και στις παραστάσεις του ZOOM) κάτι που στους μουσικούς κύκλους ήταν ήδη γνωστό: την ικανότητα του να κινείται με πρωτοφανή άνεση ανάμεσα στο λαϊκό και το έντεχνο, το ροκ και τις μπαλάντες. Στο cd «Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε» παρουσιάζει ένα ανθολόγιο αγαπημένων του τραγουδιών που με άξονα το προσωπικό του αίσθημα φέρνουν τον ακροατή σε επαφή με μερικές από τις ωραιότερες στιγμές του νεώτερου ελληνικού ρεπερτορίου.
Από τα λαϊκά κομμάτια «Τα πήρες όλα» και «Πάρε τα χνάρια» μέχρι τα έντεχνα «Δεν λες κουβέντα» και «Όμορφη πόλη», αλλά και το παραδοσιακό «Στο 'πα και στο ξαναλέω» ή το «Έβαλε ο Θεός σημάδι». Από το διπλό αυτό cd δε θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν τραγούδια της γενιάς του («Ανόητες αγάπες», «Νότος», «Μάσκες») αλλά και οι μεγάλες επιτυχίες των Πυξ Λαξ («Φωτιά», «Τι είναι αυτό που μας χωρίζει», «Πούλα με», «Λένε για μένα», «Γιατί», «Ο βασιλιάς»).


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κι άλλο live; Αυτό αναρωτήθηκα, όταν κλήθηκα να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο cd. Όμως, η σκέψη μου αναιρέθηκε, μόλις άκουσα τον Μπάμπη Στόκα να τραγουδάει τα κομμάτια που επέλεξε να συμπεριλάβει σ' αυτό το διπλό του άλμπουμ, με τον τίτλο "Τραγουδήστε, μην ντρέπεστε" και να ανταποκρίνεται με πλήρη επάρκεια σε ένα υλικό ευρείας γκάμας.

Περιλαμβάνει, πρώτα και κύρια, τραγούδια απ' όλες τις δισκογραφικές φάσεις των Πυξ Λαξ, με τους οποίους ο Στόκας συνέδεσε το όνομα και την τέχνη του. Αλλά και τραγούδια ομοτέχνων του τραγουδοποιών, όπως για παράδειγμα, το "Παπάκι" του Άσιμου, τις "Μάσκες" του Γερμανού, το "Μη γυρίσεις" των Κατσιμιχαίων, το "Νότο" του Μαχαιρίτσα, το "Φεύγω" του Περίδη... Και μαζί μ' αυτά, κλασικά τραγούδια με τις υπογραφές του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Μίμη Πλέσσα, του Σταύρου Κουγιουμτζή, του Δήμου Μούτση... Το ένα τραγούδι διαδέχεται το άλλο, η μια εποχή μπλέκεται με την άλλη και τα είδη εναλλάσσονται χωρίς προκλήσεις και υπερβολές στις ενορχηστρώσεις τους.

Δύσκολο το ρίσκο. Και μεγάλη η διαδρομή. Όμως, ο Μπάμπης Στόκας τα κατάφερε περίφημα. Και με τις μπαλάντες και με τα λαϊκά. Και ...έπαιξε πειστικά το ρόλο του ερμηνευτή σ' ένα ετερόκλητο υλικό. Δεν κατέθεσε τις "μεγάλες" ερμηνείες, αλλά δεν έχουμε και τέτοιου είδους απαιτήσεις από τον ίδιο. Το ότι δεν πρόδωσε και δεν καπέλωσε τραγούδια με τέτοια ιστορία και τέτοια αξία είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Η ακρόαση του διπλού cd κυλάει σα νεράκι, ο ήχος της ηχογράφησης από το "Zoom" είναι ιδιαίτερα φροντισμένος, οι μουσικοί παίζουν όπως πρέπει, τι άλλο θέλετε;


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό και πρακτικό. Με σημείωμα του Στόκα, με τους τίτλους και τους δημιουργούς των τραγουδιών. Θα ήμουν πολύ απαιτητικός αν ζητούσα να υπάρχει και μια αναφορά στην πρώτη ηχογράφηση του κάθε τραγουδιού;

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Φωτιά", "Αχ, ουρανέ", "Έβαλε ο Θεός σημάδι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κάθε δειλινό
κοιτώ τον ουρανό
το γαλανό
και μια φωνή τρελή
σα χάδι κι απειλή
κοντά της με καλεί.

Κάθε Κυριακή
μου λέει να πάω εκεί
εκεί εκεί
μου τάζει ωκεανούς
κομήτες μακρινούς
και ό,τι βάζει ο νους
"...

(στίχοι: Νίκος Γκάτσος - "Αχ, ουρανέ")

Music Corner

ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ, ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ"
Εταιρεία: 7
LEGEND
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Μπάμπης Στόκας
Ενορχήστρωση
Μπάμπης Στόκας
Μάριος Τούμπας
Φωτογραφίες
Νατάσσα Αδαμοπούλου
2 CD 35 Tracks
Διάρκεια
CD1: 66:21
CD1: 73:53
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1
01. Τι είναι αυτό που μας χωρίζει
02. Senor (Tales of yankee power)
03. Μ' όποια να 'ναι
04. Εικόνα του χειμώνα
05. Να 'ρθεις όπως θα 'ρθουν τα χελιδόνια
06. Μάσκες
07. Φωτιά
08. Ένας κόμπος η χαρά μου
09. Νότος
10. Ανόητες αγάπες
11. Πούλα με
12. Ο βασιλιάς
13. Μια ζωή στο ρίσκο
14. Λένε για μένα
15. Μια συνουσία μυστική
16. Μη με φοβάσαι

CD2
01. Αχ, ουρανέ
02. Φεύγω
03. Ξημερώνει Κυριακή
04. Έχω έναν καφενέ
05. Το ξέρω πια δε μ' αγαπάς
06. Καλοκαίρια και χειμώνες
07. Πάρε τα χνάρια
08. Τα πήρες όλα
09. Μη γυρίσεις
10. Καίγομαι
11. Δε λες κουβέντα
12. Στην Ελευσίνα μια φορά
13. Πριγκηπέσα
14. Ξημερώνει
15. Παπάκι
16. Γιατί
17. Όμορφη πόλη
18. Έβαλε ο Θεός σημάδι
19. Σ' το 'πα και σ' το ξαναλέω

MC Team ID