"κλικ για μεγέθυνση"
ΤΡΙΦΩΝΟ

Music Corner

Έντεχνα / Διασκευές
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Προσοχή Τρίφωνο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Χ 3 = ΤΡΙΦΩΝΟ: ΕΡΩΦΙΛΗ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΡΙΦΩΝΟ. ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΚΟΜΑ. ΑΠΟ ΤΟ 1 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 17 ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ TO CD. ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ. ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ, Ο,ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΧΑΡΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΖΩΗ, ΕΡΩΤΑΣ, ΑΓΑΠΗ, ΠΟΝΟΣ, ΠΑΤΩΜΑ, ΣΥΝΝΕΦΑ, ΖΩΗ, ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΡΙΦΩΝΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ.
3 ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ. «ΦΟΥΡΤΟΥΝΑ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ». ΤΟ ΑΛΛΟ TOY CARLOS LIBEDINSKY ΤΩΝ TADEMUS, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. GENTE QUE SI ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ «ΝΑ Μ' ΑΓΑΠΑΣ». ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΥΡΑ ΦΡΟΣΥΝΗ».
ΚΑΙ 2 ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ. TO "HERE IT IS" TOY LEONARD COHEN ΚΑΙ TO "BECAUSE" ΤΩΝ BEATLES.
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΥΧΑ. ΣΤΙΧΟΙ ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΩΝ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ, ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΥΠΑ, GORAN BREGOVIC, ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΓΑΛΑΝΗ, ΚΙΚΙ LESENDRIC, ΓΙΑΝΝΗ ΣΠΑΘΑ.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΡΙΦΩΝΟ.
ΚΑΛΗ ΑΚΡΟΑΣΗ.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Είχαμε καιρό ν' ακούσουμε καινούργια δουλειά από το Τρίφωνο. ¶ξιζε όμως η αναμονή, αφού τα παιδιά του συγκροτήματος, ο Νίκος Κουρουπάκης, η Ερωφίλη και ο Δημήτρης Υφαντής, αυτή τη φορά δεν ήρθαν μόνα. Τα ...έφερε η Λίνα Νικολακοπούλου, που ανέλαβε το νέο τους cd "Προσοχή Τρίφωνο".

Τι περιέχει; Τρία νέα τραγούδια - δύο εισαγόμενα ("Να μ' αγαπάς" & "Κυρά Φροσύνη") και ένα με την υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη ("Φουρτούνα στο πλυντήριο") - και εννιά παλιότερα, που παρουσιάζονται εδώ - τόσο χάρη στις τριφωνίες όσο και χάρη στις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις - ολοκαίνουργια! Κοινός συνδετικός κρίκος όλων των τραγουδιών είναι οι στίχοι της Λίνας Νικολακοπούλου. "Κι αν ρωτήσετε γιατί: Επειδή ο ουρανός είναι γαλανός! Έτσι για την εκδρομή που όλοι θέλουμε όλο και πιο συχνά να πάμε", όπως σημειώνεται στο ένθετο.

Θεωρώ χρήσιμο να θυμηθούμε εδώ από που έρχονται αυτά τα τραγούδια, γιατί από το ένθετο του άλμπουμ απουσιάζει μια τέτοια - χρηστική, κατά τη γνώμη μου - αναφορά. Έχουμε και λέμε: "Το πάρτυ" ηχογραφήθηκε το 1996 από τον Μανώλη Μητσιά στο δίσκο του με το σέρβο Kiki Lesendric "Στο δρόμο με τα χάλκινα". Ο "Δερβίσης" ανήκει στα τραγούδια του δίσκου "Ανθρώπων έργα", που κυκλοφόρησε το 1993 με την ¶λκηστη Πρωτοψάλτη. Η ίδια τραγούδησε και την "Τριανταφυλλιά του κόσμου", σε μουσική του Νίκου Αντύπα, στο δίσκο του '97 "Σαν ηφαίστειο που ξυπνά". Επίσης, πρώτη η ¶λκηστις Πρωτοψάλτη πέρασε την "Έξοδο κινδύνου" στον ομότιτλο δίσκο του '84 με το Γιάννη Σπανό. Με τη φωνή της πρωτοηχογραφήθηκε και το "Τριανταφυλλάκι" στο "Παραδέχτηκα" (1991) με τον Goran Bregovic. Το "Δι' ευχών" τραγουδήθηκε από τη Χαρούλα Αλεξίου το 1992 σ' ένα δίσκο μ' αυτό τον τίτλο, με τραγούδια του Νίκου Αντύπα. Ο ίδιος έγραψε μουσική και για "Τα πέδιλα" (δίσκος "Δι' ευχών"), που εδώ τα βρίσκουμε στην αγγλική εκδοχή τους. Τη "Μπλούζα" τραγούδησε η Ελένη Βιτάλη στο "Οπωσδήποτε παράθυρο" (2002) και, τέλος, το "Πώς περνούν οι άνθρωποι" ανήκει στα τραγούδια του δίσκου "Ανάσα, η τέχνη της καρδιάς" (1995), που έγραψε και τραγούδησε η Δήμητρα Γαλάνη.

Πανταχού παρών στο νέο cd του Τριφώνου ο στιχουργικός - ποιητικός λόγος της Λίνας Νικολακοπούλου, στον οποίο αξίζει να σταθούμε ...προσοχή! Λόγος "φρέσκος" και ευρηματικός στα καινούργια τραγούδια, λόγος δοκιμασμένος σ' αυτά που διήνυσαν, ήδη, μια πρώτη δισκογραφική διαδρομή και βρίσκονται τώρα σε μια νέα αφετηρία. Λόγος πολλαπλών αναγνώσεων και δυνατών συναισθηματικών κραδασμών, που στις φωνές του Νίκου Κουρουπάκη, της Ερωφίλης και του Δημήτρη Υφαντή βρίσκει μια έκφραση διαφορετική, ζεστή, μελωδική, άρτια.

Οι τρεις τους ανταποκρίθηκαν με αίσθημα, σεβασμό και γνώση στο σπουδαίο υλικό που κλήθηκαν να ερμηνεύσουν. Σταθεροί και πιστοί στην αρμονία της μουσικής, αλλά πρώτιστα στην αρμονία των λέξεων, κέρδισαν την εμπιστοσύνη της Λίνας Νικολακοπούλου, που σχεδιάζει μαζί τους κι άλλα πράγματα στο μέλλον. Τρεις φωνές με διαφορετική καταγωγή, που ισορροπούν θαυμάσια στο κλαδί του τραγουδιού, για να αναφερθούμε και στο εύρημα του εξωφύλλου...!

Μπράβο τους!


HIGHLIGHTS:

... Η παρουσία της Λίνας Νικολακοπούλου. Στην επιμέλεια και παραγωγή του δίσκου, στα λόγια των τραγουδιών, σε ιδέες δημιουργικές. Η ίδια διαβάζει "Τα σπίτια", ένα δικό της κείμενο και "ακολουθεί" με τη φωνή της το Τρίφωνο στο "Here it is" του Leonard Cohen.

Στα "highlights" του άλμπουμ, καταγράφεται και η παρουσία εξαιρετικών μουσικών. Θέλετε ονόματα; Γιώργος Ζαχαρίου, Κώστας Μπαλταζάνης, Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Γιάννης Σπάθας, Αντώνης Μιτζέλος ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Θα περίμενα το ένθετο του cd να είναι περισσότερο κατατοπιστικό, ως προς τις πρώτες εκτελέσεις των παλιότερων τραγουδιών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Να μ' αγαπάς", "Τριανταφυλλιά του κόσμου", "Η Μπλούζα" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μιλάνε" και λένε πολλά οι στίχοι όλων των τραγουδιών... Επιλέγω ενδεικτικά ένα δείγμα από τα καινούργια και ένα από τα παλιότερα:

"Να μ' αγαπάς με τα λάθη μου όλα στη σειρά
στο σινεμά στο κορμί μου κόλλα τρυφερά
δεν είν' ο κόσμος ιδανικός για το ταξίδι είναι δανεικός
για να 'χει όνειρα να κάνει ο ενικός..."
(Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου - "Να μ' αγαπάς")

"Τα σώματα που αγάπησες
σου ανοίξανε θυρίδες στα σκοτάδια
κι εσύ που ως τώρα κράτησες
μου λες ας ήταν ψέματα τα βράδια…"
(Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου - "Έξοδος κινδύνου")

Music Corner

ΤΡΙΦΩΝΟ

Τίτλος CD
"ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΡΙΦΩΝΟ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Λίνα Νικολακοπούλου
Φωτογραφίες
Ολυμπία Βασιλείου
Ζωγραφικά
Ξένια Ροδοθεάτου
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 17 Tracks
Διάρκεια CD: 59:23
6/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!


 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

1. Να μ' αγαπάς (Gente Que Si)
2. Φουρτούνα Στο Πλυντήριο
3. Το Πάρτυ
4. Το σπίτια
5. Here it is
6. Δερβίσης
7. 'Εξοδος Κινδύνου
8. Τριανταφυλλιά Του Κόσμου
9. Because
10. Στα Γιάννενα Στη Λίμνη
11. Κυρά Φροσύνη
12. My white sandals (Τα πέδιλα)
13. Τριανταφυλλάκι
14. Δι' Ευχών
15. Η Μπλούζα
16. Τα σπίτια
17. Πώς Περνούν Οι ¶νθρωποι

MC Team ID