"κλικ για μεγέθυνση"
ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Music Corner

"Επτά ...και να προσέχεις"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξαφνικά και απρόσμενα η Ελένη Βιτάλη αποφασίζει να μπει στο στούντιο.
Η LEGEND της ανοίγει διάπλατα τις πόρτες και ο Μακράκης της ζητά να του φέρει δικά της τραγούδια.
Η Ελένη συμφωνεί αλλά απαιτεί ο τίτλος της δουλειάς να είναι 7.
7 λοιπόν... και να προσέχεις, της απαντά ο Μακράκης και ξεκινούν.
Γράφει, ακούν, αποφασίζουν, δημιουργούν...
Η Ελένη έχει ένα φίλο από τα παλιά, τον Σπάθα. Μπορούσε να λείπει;
Τον καλούν κι εκείνος μαζί με τον ταλαντούχο Μανόλη Ανδρουλιδάκη δίνουν χρώμα και αγάπη στις πρώτες δημιουργίες.
Η παρέα ξεκινά τις ηχογραφήσεις. Οι στιγμές μοναδικές. Οι προσωπικότητες τους, έντονες και διαφορετικές η καθεμιά, μπλέκονται μεταξύ τους, χωρίς εγωισμούς, πρωτεία και απαιτήσεις.
Καθαρές, απλές, εμπνευσμένες.
Η Ελένη έχει να κυκλοφορήσει δικά της τραγούδια από το 1994...
«Το θαύμα της ζωής...» λέει η «χαραμάδα» στο ρεφραίν της...
Αυτό το θαύμα ήρθε μετά από 14 χρόνια.
Ξαφνικά, απρόσμενα, με αγάπη.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Μια μικρή χαραμάδα στης ψυχής μου τη λάβα / ξεχειλίζει κι αρχίζει να τραγουδάει τ' αηδονάκι"... Με αυτούς τους στίχους ξεκινά ένα από τα τραγούδια του νέου δίσκου της Ελένης Βιτάλη που έχει τον προειδοποιητικό τίτλο "Επτά... και να προσέχεις". Επιτέλους άρχισε και πάλι να τραγουδάει το αηδονάκι...!

Ύστερα από το ανατρεπτικό "Απέναντι μπαλκόνι" το 1989 και το ιδιαίτερο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" το 1994 (σε στίχους και μουσική της ίδιας), η Ελένη Βιτάλη δεν είχε κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη studio δουλειά, μόνο έκανε συμμετοχές σε δίσκους άλλων, ενώ οι πιο πρόσφατες παρουσίες της ήταν το live "Προσκήνιο" το 2000 και το single "Ακολούθα τα πουλιά" το 2005. Με λίγα λόγια, το "Επτά... και να προσέχεις" έρχεται να καλύψει ένα κενό περίπου είκοσι χρόνων, χρονικό διάστημα στο οποίο μας έλειψε ασυγχώρητα.

Τα τραγούδια του νέου CD, δώδεκα τον αριθμό, είναι και πάλι γραμμένα από την ίδια. Τον τρόπο που αντιμετωπίζει τον κόσμο γύρω της η Βιτάλη τον ξέρουμε, εδώ απλώς έρχεται να μας τον επιβεβαιώσει, ίσως και να τον εξελίξει. Λίγα κομμάτια (μόλις τρία) έχουν ερωτικό χαρακτήρα. Τα υπόλοιπα ρίχνουν μια λοξή ματιά στην πονεμένη εσωτερικότητα του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά και στις εξωτερικές συνθήκες που τον καταδυναστεύουν. Μπορεί στο υλικό κάποιος να βρει αμιγώς λαϊκά όπως το ευδιάθετο "Καράβια αραγμένα", το ζεϊμπέκικο "Η τρέλα" με την εξαιρετική ενορχήστρωση, που είναι αντίστοιχο σε ήχο και σε συναίσθημα με το "Ανοίχτε τα τρελάδικα", το χασάπικο "Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια" με δεύτερη φωνή από το Γιώργο Νταλάρα, τα τσιφτετέλια "Κάρβουνα" και "Με κρασί, τσιγάρο και φιλιά" που θυμίζουν κάτι από αυθεντικό λαϊκό χορευτικό τραγούδι σαν αυτό που γράφονταν τις προηγούμενες δεκαετίες και μοντέρνα ακούσματα. Το "Απ' το παράθυρο" με "τσαμπουκαλίδικο" ροκ ήχο, το τζαζ "Ποδήλατο" με τις ανησυχίες περί ζωής, το προβληματισμένο "Επτά" και το "Ανάμνηση" με τις σουρεαλιστικές του αναζητήσεις. Υπάρχουν και οι μπαλάντες όπως η "Χαραμάδα" που μιλά για τη δύναμη που κρύβει η τραγουδίστρια μέσα της και το τρυφερό "Γράμμα και γραφή" το οποίο επίσης θυμίζει κάτι από τα παλιά. Η "Αρκούδα" αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση, αφού μιλά με συμβολικό τρόπο για την αιτία που κάνει την ερμηνεύτρια να τραγουδά.

Η φωνή της Ελένης Βιτάλη είναι εξαιρετική - ποιος θα τολμούσε να ισχυριστεί το αντίθετο - οπότε κάθε σχόλιο επ' αυτής θα ήταν περιττό. Θα πω μόνο πως άκουσα ακέραιο το μοναδικό λυγμό της και αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά γυρίσματά της. Στη "Χαραμάδα" (που μιλά για το "θαύμα της ζωής") η ζεστασιά της φωνής της απλώνεται αγκαλιάζοντας τον ακροατή... Την επιτυχημένη ενορχήστρωση των τραγουδιών ανέλαβαν ο Γιάννης Σπάθας, παλιός της συνεργάτης και ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης, οι οποίοι έδωσαν στα τραγούδια ιδιαίτερα όμορφο ήχο.

Με αυτά τα δεδομένα, θα λέγαμε πως το "Επτά... και να προσέχεις" (του οποίου το υλικό είχε γραφεί εδώ και χρόνια) αποτελεί από μια δουλειά με άριστο περιεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι δεν "κάθεται" εύκολα στο αυτί με τις πρώτες ακροάσεις, αφού το υλικό χρειάζεται χρόνο για να επιτύχει το σκοπό του. Εξάλλου το cd δε φτιάχτηκε για να αποτελέσει καταναλωτικό προϊόν λίγων μηνών, ούτε για να δώσει σουξέ στα ραδιόφωνα. Η Ελένη Βιτάλη, μια αναγεννημένη "Περσεφόνη" που "γεύεται φλισκούνι, άγρια μέντα και ακούει αμόνι" ("Ανάμνηση") δηλώνει και πάλι την παρουσία της και εμείς οφείλουμε να σταθούμε "προσοχή"!


HIGHLIGHTS:

Η επιστροφή της μεγάλης και τρανής Ελένης Βιτάλη με ολοκληρωμένη δουλειά και μάλιστα σε δικά της τραγούδια, είναι όχι μόνο highlight αλλά το δισκογραφικό γεγονός της χρονιάς!


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απαράδεκτη η επεξεργασία των φωτογραφιών. Για ποιο λόγο η Ελένη Βιτάλη παρουσιάζεται 30 χρόνια νεότερη; Το ένθετο εκτός από τις "ψεύτικες" φωτογραφίες περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, ευχαριστήριο σημείωμα της τραγουδίστριας και πληροφορίες για τους συντελεστές.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Όλο το υλικό αξίζει την προσοχή σας...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Τρία εξάρια στη σειρά
κι εμείς καθόμαστε μπροστά
σε ένα ακρόαμα ακριβό που φέρνει λύπη
μα από τη λύπη ως τη χαρά
ένα στιχάκι διαφορά
να! στην παρέα και η τσαχπίνα η χαρμολύπη.

Τηλεόραση αν έχεις και εχθρό
τι τη θέλεις την πανώλη
με Διονύση και Μανώλη βγάλ' τα πέρα
κι αν πιστεύεις σε Χριστό
κλείσε όλα τα κανάλια
Βενετίας κι ακρογιάλια
κι ακρογιάλια ελληνικά σου τραγουδώ"...

(στίχοι: Ελένη Βιτάλη, "Επτά")

Music Corner

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Τίτλος CD
"ΕΠΤΑ ...ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Γιάννης Σπάθας
Μανώλης Ανδρουλιδάκης
Φωτογραφίες
Γιώργος Χριστάκος
Γιάννης Τσόλκας
Styling
Σοφία Ματθαιάκη
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 40:27
5/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Απ' το παράθυρο
02. Χαραμάδα
03. Καράβια αραγμένα
04. Η τρέλα
05. Το ποδήλατο
06. Γράμμα και γραφή
07. Κάρβουνα
08. Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια
09.Αρκούδα
10. Με κρασί, τσιγάρο και φιλιά
11. Επτά
12. Ανάμνηση

MC Team ID