"κλικ για μεγέθυνση"
Ν. ΒΟΣΤΑΝΗΣ - Κ. ΜΠΑΛΑΧΟΥΤΗΣ

Music Corner

"Όνειρο στην έρημο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυκλοφόρησε από τον Καθρέφτη το νέο CD ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ. Σύγχρονη δημιουργία με διαχρονικό άκουσμα μέσα από τραγούδια που την μουσική τους υπογράφει ο Νικήτας Βοστάνης και τους στίχους ο Κώστας Μπαλαχούτης. Σε τρία τραγούδια τους στίχους υπογράφουν η Αρετή Κελερμένου, η Αλέκα Μπότη και η Λιζέττα Καλημέρη.
Οι δύο συντελεστές του δίσκου προερχόμενοι από κοινές αλλά και διαφορετικές κατευθύνσεις και προσεγγίσεις του λαϊκού και σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού συναντώνται και συναλλάσσονται δημιουργικά καταλήγοντας σε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα – πρόταση πού ξεφεύγει από τα συνηθισμένα.
Ο Κώστας Μπαλαχούτης γνωστός από την συγγραφική του δραστηριότητα με βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία του λαϊκού τραγουδιού, αναφορές σε πρόσωπα γεγονότα και καταστάσεις, αλλά και μια παράλληλη ενασχόληση με στίχους για τραγούδια που πολλά από αυτά ξεχώρισαν έκαναν αίσθηση και έγιναν επιτυχίες. Ο Νικήτας Βοστάνης μουσικός και τραγουδοποιός με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με προϋπηρεσία σε ορχήστρες και συγκροτήματα μας παρουσιάζει την δεύτερη ολοκληρωμένη του δουλειά μετά το Τέρμα Γκάζι του 2004.
Ο ήχος του λαϊκού τραγουδιού από τις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά μπλέκεται με ένα Μεσογειακό άκουσμα και μιά νοσταλγική κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας των περασμένων δεκαετιών.
Η θεματολογία των στίχων βασίζεται στις καθημερινές σχέσεις των ανθρώπων και τον έρωτα επεκτείνεται όμως σε θέματα που δεν μας αφήνουν αδιάφορους με σύγχρονη ματιά και κοινωνική ευαισθησία που ξεφεύγει από τα κοινότοπα και συνηθισμένα... "Δεν υπάρχουν πια πατρίδες" - "... κι ας είναι από το Κίεβο ζεσταίνει τα όνειρά μου ...".
Οι φωνές που πλαισιώνουν το "ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ" είναι τρείς φωνές από την σύγχρονη μουσική σκηνή και μαζί τους ένας σπουδαίος τραγουδιστής από την προηγούμενη γενιά. Οι φωνές αυτές είναι του Κώστα Μάντζιου με 7 τραγούδια, της Σοφίας Παπάζογλου με 2 και της Λιζέττας Καλημέρη που ερμηνεύει το τραγούδι που υπογράφει και τους στίχους του. Τιμητική συμμετοχή από τον Γιάννη Ντουνιά σε ένα τραγούδι.
Το CD κλείνει με το οργανικό "Μέξ και Απέναντι" ένα μουσικό ταξίδι από την Αλεξάνδρεια στην Αθήνα.
Τις ενορχηστρώσεις του δίσκου έκανε ο Χαράλαμπος Καπελιαρής. Στις ηχογραφήσεις, που έγιναν από το Χρήστο Βιδινιώτη, συμμετείχαν πολλοί εκλεκτοί μουσικοί με παραδοσιακά λαϊκά και σύγχρονα μουσικά όργανα που όλοι μαζί συνέβαλλαν σε ένα τελικό πρωτότυπο άκουσμα με μουσικές εναλλαγές από αφηγηματικές μπαλλάντες μέχρι κλασσικά λαϊκά τραγούδια.
Η έκδοση κυκλοφορεί σε μια εντυπωσιακή συσκευασία με πολυσέλιδο που τον σχεδιασμό και την εικαστική επιμέλεια έκανε ο Δημήτρης Κατσουλάκος. Το mastering έκανε ο Θόδωρος Χρυσανθόπουλος ενώ την επιμέλεια και την παραγωγή της έκδοσης είχαν ο Μωυσής Ασέρ και ο Ανδρέας Τσουρινάκης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Ονειρο στην έρημο" έχει τίτλο το CD που κρατάω στα χέρια μου και ακούω και ξανακούω τις τελευταίες μέρες. Το εξώφυλλό του ήταν αυτό που τράβηξε την προσοχή μου πρώτα από όλα. Σε πρώτο πλάνο ένα κομμάτι ερήμου, μια βαλίτσα μισοχωμένη στην άμμο, ένα δισκάκι 45 στροφών (θέλω να πιστεύω) και λίγο πιο πέρα τέσσερις - πέντε τουλίπες, ενώ στο βάθος αχνοφαίνεται η φωτογραφία ορχήστρας πνευστών, των αρχών του 20ου αιώνα. Πρόκειται για την δεύτερη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη Νικήτα Βοστάνη. Δώδεκα καινούργια λαϊκά τραγούδια, σε στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη, κυρίως, καθώς και της Αλέκας Μπότη, της Αρετής Κελερμένου, αλλά και της Λιζέτας Καλημέρη. Ένα ορχηστρικό ("Μεξ και απέναντι") και ένα ταξίμι, συμπληρώνουν τα 14 tracks του δίσκου αυτού.

Κύριος ερμηνευτής των τραγουδιών ο Κώστας Μάντζιος, ενώ μαζί του ακούγονται η Σοφία Παπάζογλου και η Λιζέτα Καλημέρη. Λαϊκός ο ήχος όλων των κομματιών με έντονη τη μυρωδιά της ανατολής. Μ' άρεσε αρκετά η μουσική και κυρίως η εισαγωγή στο "Ο Ουρανός". Ο ήχος του βιολιού στο "Δεν υπάρχουν πια πατρίδες" παραπονιάρικος, αφήνει το κανονάκι να δώσει τον επίλογο της μελωδίας. Ο "Οδυσσέας", όπου τους στίχους υπογράφει η Λιζέτα Καλημέρη, έχει έντονο ανατολίτικο ήχο που δένει όμορφα με την φωνή της. Ένα αργό τσιφτετέλι, το "Στην άδεια πίστα", μας αφήνει να χαρούμε για μια φορά ακόμα τη γνώριμη φωνή του Κώστα Μάντζιου. Ομολογώ ότι ακούγοντας το "Κορίτσι απ' το Κίεβο" χαμογέλασα με το στίχο "...κι ας ήρθε από το Κίεβο... ζεσταίνει την καρδιά μου...". Εντελώς διαφορετική, μεστή, γεμάτη και καθαρά λαϊκή η φωνή του Γιάννη Ντουνιά ταιριάζει σαν γάντι στο "Είμαι βράχος και αντέχω". Ήταν έκπληξη για μένα η συμμετοχή του σ' αυτόν τον δίσκο. Μ' άρεσε η ερμηνεία της Σοφίας Παπάζογλου στο "Ονειρο στην έρημο" που βάφτισε το CD. Η μελωδία του ορχηστρικού "Μεξ και απέναντι" μου έφερε στο νου άλλες εποχές και άλλα μέρη, σαν να βρέθηκα στις αγορές της ανατολής!


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή του Γιάννη Ντουνιά... η Λιζέτα Καλημέρη και ως στιχουργός... ο τζουράς του Γιώργου Μουφλουζέλη ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους όλων των τραγουδιών, τα ονόματα των ερμηνευτών, αλλά και τους μουσικούς που έπαιξαν στο κάθε ένα από αυτά, καθώς και τους δημιουργούς. Στο εσώφυλλο βρίσκουμε μικρά σημειώματα των δημιουργών αλλά και των επιμελητών της παραγωγής. Υπάρχει και κάτι που δεν συναντάμε συχνά σε ένθετα: οι φωτογραφίες των στιχουργών! Φωτογραφίες από το στούντιο μας δίνουν το κλίμα της ηχογράφησης. Ποιοτικό και προσεγμένο στο σύνολό του το ένθετο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Είμαι βράχος και αντέχω", "Του πάθους η φωτιά", "Ονειρο στην έρημο", "Μεξ και απέναντι", "Οδυσσέας" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Απ' τα βάθη της ερήμου
Πέρασες για να σωθείς
Βρήκες σπίτι και πατρίδα
Και λιμάνι να πιαστείς...

Έτσι νομίζεις
Έτσι πιστεύεις
Και δεν λυγίζεις και παλεύεις"...

(στίχοι:
Κώστας Μπαλαχούτης "Ονειρο στην έρημο")

Music Corner

ΝΙΚΗΤΑΣ ΒΟΣΤΑΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΑΧΟΥΤΗΣ

Τίτλος CD
"ΟΝΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ"
Εταιρεία: ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Μωυσής Ασέρ
Νικήτας Βοστάνης
Επιμ. Παραγωγής
Νικήτας Βοστάνης
Ανδρέας Τσουρινάκης
Ενορχήστρωση
Χαράλαμπος Καπελιαρής
Φωτογραφίες
Δημήτρης Καψάλης
Σάντρα Βελεντζά
Γιώτα Βούζνα
Artwork
Δημήτρης Κατσουλάκος
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 52:04
12/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ο Ουρανός
02. Δεν υπάρχουν πιά πατρίδες
03. Σε αγκαλιά ανοιχτή
04. Οδυσσέας
05. Στην άδεια πίστα
06. Κορίτσι απ' το Κίεβο
07. Είμαι βράχος και αντέχω
08. Μείνε κοντά μου
09. Του πάθους η φωτιά
10. Όνειρο στην έρημο
11. Ταξίμι
12. Δεν έχω τίποτα να πω
13. Ο Χρόνος
14. Μεξ και απέναντι (ορχηστρικό)

MC Team ID