"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΩΞ

Music Corner

"Οι Βωξ τραγουδούν Γιάννη Μαρκόπουλο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέες εκτελέσεις αγαπημένων τραγουδιών του μεγάλου μας συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου αποτελούν τη νέα δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματος ΒΩΞ με ηχηρές συμμετοχές όπως αυτή του Λάκη Λαζόπουλου και του Μάνου Ξυδούς.

Οι Βωξ επέλεξαν τραγούδια που σφράγισαν εποχή από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα, τραγούδια που θέλησαν να εκφράσουν κάθε νέα γενιά που αντιστέκεται στη βία, στην αδικία και σε κάθε κοινωνικοπολιτικό σύστημα που αυθαίρετα απορρίπτει το ρομαντικό αυθορμητισμό και την ονειροπόλα αθωότητά της.

Οι Οχτροί, το Ώρα Μηδέν, το Παπαντόπ-ντοπ-ντοπ, το Όχι Δεν Πρέπει, ο Ηλεκτρικός Θησέας – την ερμηνεία του οποίου πρωτοεμπιστεύθηκε ο συνθέτης στο διαλεκτό του τραγουδιστή Παύλο Σιδηρόπουλο – είναι μερικά από αυτά, καθώς και το νέο τραγούδι του δίσκου Οι Νικημένοι, σε πρώτη εκτέλεση, που ο Μαρκόπουλος συνέθεσε το 2005 σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

Ο συνθέτης αγκαλιάζοντας τους Βωξ κλείνει το μάτι στη νέα γενιά.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το να ηχογραφήσεις ένα δίσκο με τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου εμπεριέχει το σημαντικό ρίσκο το εγχείρημα να παραμείνει στη σκιά των αυθεντικών τραγουδιών, ιδίως όταν μιλάμε για τραγούδια τα οποία (κάποια από αυτά τουλάχιστον) σημάδεψαν αρκετές γενιές στο παρελθόν. Το ζήτημα εδώ όμως είναι τα αν και πόσο τα τραγούδια αυτά θα φτάσουν σε νεότερες γενιές και όχι το κατά πόσον θα αντικαταστήσουν τα αυθεντικά στο συλλογικό υποσυνείδητο (κάτι εκ προοιμίου δύσκολο όταν μιλάμε για ερμηνείες όπως του Νίκου Ξυλούρη στο "Οι οχτροί"). Σε αυτό το σημείο οι Βωξ έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά. Αν και υπάρχουν λίγα χρόνια ως γκρουπ, η επιμέρους εμπειρία των μελών στη δισκογραφία, τους επιτρέπει να δώσουν ένα σύγχρονο αέρα στα τραγούδια του Μαρκόπουλου πατώντας σε ένα σύγχρονο έντεχνο ροκ ήχο, προσεγμένο στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: το ξέφρενο funky μπάσο στο "Παπαντόπ ντοπ ντοπ", το απαλό ηλεκτρονικό υπόβαθρο στο "Τραγουδώ τραγουδώ" ή τα έγχορδα στο "Μάθε το ζήτω".

Η επιλογή των τραγουδιών έχει γίνει προσεκτικά καθώς οι στίχοι τους δεν φανερώνουν το (κατά κύριο λόγο) μεταπολιτευτικό παρελθόν τους και ακούγονται και σήμερα επίκαιροι (με εξαίρεση το "Ταρζάν/ Τούμπου Τούμπουζα"). Επιπλέον, ο δίσκος περιέχει κι ένα καινούριο κομμάτι, το "Οι νικημένοι" το οποίο δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου. Σε συνδυασμό με την καθαρή και προσεγμένη παραγωγή / ενορχήστρωση, ο δίσκος των Βωξ κάνει μια καλή προσπάθεια να επικαιροποιήσει τη μουσική του Μαρκόπουλου και να τη φέρει σε νέα αυτιά (και πιθανώς να τη θυμίσει σε γηραιότερα).


HIGHLIGHTS:

... Τα τραγούδια (προφανώς!) σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και τίχους των Οδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Χρονά, Μήτσου Κασόλα, Αντώνη Ανδρικάκη, Γιώργου Σκούρτη, Δημήτρη Βάρου και του ίδιου του Γιάννη Μαρκόπουλου. Η παραγωγή και οι ερμηνείες ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό, περιέχει μόνο τα credits ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Όχι δεν πρέπει", "Τραγουδώ τραγουδώ", "Παπαντόπ ντοπ ντοπ", "Μάθε το ζήτω", "Ηλεκτρικός Θησέας" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ψάχνουν σημάδια στον αέρα να δείχνουν δρόμους ανοιχτούς
Τα χάσαν όλα σε μια μέρα, τις φήμες νόμιζαν χρησμούς
Μα δεν υπάρχουνε σημάδια κι ο δρόμος γίνεσαι εσύ
Γεμάτος κλάματα και χάδια, να ψάχνεις μια καινούρια αρχή
"...

(στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου - "Οι νικημένοι")

Music Corner

ΒΩΞ

Τίτλος CD
"ΟΙ ΒΩΞ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ"
Εταιρεία: ΠΑΖΛ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Ζίνα Αρβανιτίδη
Βαγγέλης Καραπέτρος
Οργάν. Παραγωγής
Νέλλη Ξυδούς
Φώτης Ανδρικόπουλος
1 CD 10 Tracks
Διάρκεια CD: 41:54
7/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!


 


Τα τραγούδια του cd

01. Οι νικημένοι
02. Όχι δεν πρέπει
03. Παπαντοπ, ντοπ, ντοπ
04. Ώρα μηδέν
05. Οι οχτροί
06. Μάθε το ζήτω
07. Γιατί
08. Τραγουδώ τραγουδώ
09. Ηλεκτρικός Θησέας
10. α)Ταρζάν (απόσπασμα) - β) Τουμπου τουμπουζα

MC Team ID