"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Νεροποντή"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ. 6 χρόνια μετά τις "Περιπέτειες ενός προσκυνητή", ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει στην τέχνη του τραγουδιού με ένα δίσκο που έρχεται "σαν μια δροσιά ξαφνική, λυτρωτική. Σαν μια ραγδαία στιγμή που σε βγάζει έξω από τα σχέδια σου, έξω απ' το αυτονόητο". Έτσι προέκυψε το υλικό της ΝΕΡΟΠΟΝΤΗΣ, "σαν χείμαρρος σε αργή κίνηση".

ΚΙ έτσι εξελίχθηκε. Σαν ένα εκτός εποχής δριμύ γεγονός που προαναγγέλλει μια τροπική άνοιξη. Σαν ένα κοντσέρτο κρουστών, πνευστών κι εγχόρδων γεμάτο αντηχήσεις.

Αγγίζοντας μια ευρύτατη εκφραστική γκάμα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στη νέα του δουλειά ενορχηστρωτικά κινείται μεταξύ συμφωνικής ορχήστρας, τεσσάρων χορωδιών και ακουστικής κιθάρας. Η μουσική του, γεμάτη ενέργεια με γερές δόσεις μελωδίας, ρομαντισμού και πραγματικότητας, ξετυλίγεται μέσα από 15 κομμάτια-σταθμούς στο βηματισμό της ίδιας της ζωής.

Δίσκος πολυμορφικός, μουσικά εμπνευσμένος και δημιουργικός, η ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ συνδυάζει το βυζαντινό μέλος και το φανκ, τις μελωδίες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με μια "εκτός εντέχνου" τρέλα που εκφράζεται με χιούμορ, φαντασία και συναίσθημα, αλλά και με απαγγελία -στο πιο προσωπικό τραγούδι του δίσκου, την "Πατρίδα", που μέσα από μια τρομερής αμεσότητας ελεύθερη προσέγγιση της προσωπικής και συλλογικής ιστορίας, μας επαναφέρει σε μια "κρίσιμη στιγμή" που είμαστε έτοιμοι ν' ακούσουμε και ν' αναγνωρίσουμε…

15 τραγούδια σε στίχους, μουσική και ενορχήστρωση Αλκίνοου Ιωαννίδη με την πολύτιμη συμβολή του ηχολήπτη Βαγγέλη Λάππα. 15 κομμάτια που μέσα από μια αόρατη αρχιτεκτονική, τη μουσική φωτίζουν τα γνώριμα μοτίβα της θεματολογίας του ιδιαίτερου αυτού τραγουδοποιού, όπως επιγραμματικά εκφράστηκαν στον πρώτο προσωπικό του δίσκο, "Ο Δρόμος, ο Χρόνος και ο Πόνος".

15 κομμάτια που γράφτηκαν μέσα σε μια θύελλα, ήρθαν όμως αθόρυβα μέσα από μια συνάντηση κορυφής των μουσικών που συμμετέχουν στο δίσκο. Της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου σε ένα ντουέτο με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, του Χρίστου Τσιαμούλη στο νέι και στα βυζαντινά φωνητικά, του Βαγγέλη Καρίπη και του ¶γγελου Πολυχρόνου στα κρουστά, του Μιχάλη Διακογιώργη και του Χρήστου Ραφαηλίδη στη μαρίμπα, του Ηρακλή Βαβάτσικα στο ακορντεόν, του Μάνου Αχαλινωτόπουλου στο κλαρίνο, του Σωτήρη Λεμονίδη στα πλήκτρα, του Παντελή Στόικου στην τρομπέτα, του Αντώνη Ανδρέου στο τρομπόνι, του Μιχάλη Καπηλίδη στα τύμπανα, του Γιώργου Καλούδη στο βιολοντσέλο, της Βιβής Γκέκα στο μαντολίνο, του Ηλία Σδούκου στη βιόλα, της Μαρίας Μπιλντέα στην άρπα, της Ζαφειρίας Βασιλείου στις καμπάνες, του Μιλτιάδη και του Τάσου Παπαστάμου στο βιολί, του Παναγιώτη Καμβυσίδη στην τούμπα, του Σπύρου Κάκου στο κόρνο, του Σταύρου Λάντσια στο πιάνο και στις μελλόντικες, του Μιχάλη Σιγανίδη, του Γιάννη Παπατριανταφύλλου και του Βαγγέλη Ζωγράφου στο κοντραμπάσο, του Γιώτη Κιουρτσόγλου στο ηλεκτρικό μπάσο, του Μιχάλη Σιγανίδη στο κοντραμπάσο, του Βαγγέλη Λάππα και του Τέο "B. Bug" Θεοδωρίδη στην ηλεκτρική κιθάρα και του Αλκίνοου Ιωαννίδη στα πλήκτρα, την ακουστική κιθάρα και στις φλογέρες.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο "Εν Φωναίς" υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Στουπάκη, η παιδική χορωδία του Ωδείου "Ηχογένεση" και η Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση του Naiden Todorov.

Η ηχογράφηση του δίσκου έγινε στο "Στούντιο Αισθητικής" και στο "Studio Sierra". Το εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ¶ντης Ιωαννίδης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Η "Νεροποντή" σηματοδοτεί την επιστροφή του Αλκίνοου Ιωαννίδη στη δισκογραφία, ύστερα από απουσία έξι χρόνων. Είχαν, βέβαια, μεσολαβήσει μεμονωμένες συμμετοχές του σε διάφορες δισκογραφικές εκδόσεις, αλλά ολοκληρωμένο προσωπικό δίσκο είχε να παρουσιάσει από τις "Περιπέτειες ενός προσκυνητή", το 2003.

Τι έφερε η "Νεροποντή"; Τα καινούργια τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη, που συνθέτουν ένα ενδιαφέρον μουσικό ψηφιδωτό με παραδοσιακά μοτίβα, "έντεχνες" φόρμες, βυζαντινά φωνητικά, χατζιδακικά στοιχεία, ροκ αποχρώσεις... Ο Αλκίνοος αποδεικνύει - για μια φορά ακόμα - ότι έχει το χάρισμα να "ποιεί τραγούδια", ότι διαθέτει το ταλέντο και την έμπνευση τόσο στην τέχνη της σύνθεσης όσο και της ενορχήστρωσης. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι ποιητής! Στο στιχουργικό λόγο των τραγουδιών του αποκαλύπτεται μια γραφή ποιητική, τρυφερή, άμεση, πολιτική, σαρκαστική, αστραφτερή εσωτερικά.

Τα τραγούδια του αφήνουν το ίχνος τους στην ψυχή, δε χαϊδεύουν τα αυτιά, δεν ακολουθούν τις μόδες, δε στηρίζονται σε ευκολίες για να γίνουν αρεστά και εύκολα καταναλώσιμα. Γράφει για να επικοινωνήσει τις αλήθειες που τον πονάνε, τον λυτρώνουν, τον πληγώνουν, τον εξοργίζουν, τον θεραπεύουν...

Ακούστε τα τραγούδια της "Νεροποντής", αφεθείτε στον ...καταιγισμό τους και βάλτε το συγκεκριμένο cd στον κατάλογο των αγορών σας. Αξίζει και με το παραπάνω!


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή της Σόνιας Θεοδωρίδου... Και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βουλγαρικής Εθνικής Ραδιοφωνίας ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολυσέλιδο και καλοτυπωμένο. Σα βιβλιαράκι...
Γενικά, ολόκληρο το "πακέτο" του άλμπουμ, αποτελεί εικαστική πρόταση.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ο δρόμος σου είσαι εσύ", "Πατρίδα", "Απόψε", "Πέρασμα", "Έλα κοντά" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Φεύγεις και πας
είσαι καράβι
μπροστά κοιτάς
η θάλασσά σου πυρκαγιές και πάγοι.
Μα πιο μπροστά
πάντα θα στέκει
ο γυρισμός σου στη φουρτούνα αντέχει.

Φεύγεις, που πας
και που πιστεύεις
τι κυνηγάς
ποια γη σε θέλει, ποιον εαυτό γυρεύεις.
Όλα είν' εδώ
κι όλα για πάντα
και πιο μακριά σου είσαι μόνο εσύ"...

(στίχοι: Αλκίνοος Ιωαννίδης - "Ο δρόμος σου είσαι εσύ")

Music Corner

ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Τίτλος CD
"ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ"
Εταιρεία: MERCURY
UNIVERSAL
Είδος: CD

Δημιουργική Παραγωγή
Βαγγέλης Λάππας
Ενορχήστρωση
Αλκίνοος Ιωαννίδης
Φωτογραφίες
Αιμιλία Πετροπούλου
Φωτογράφηση εξωφύλλου
Τάσος Βρεττός
Εξώφυλλο
¶ντης Ιωαννίδης
Γραφιστική Επιμέλεια
¶ντης Ιωαννίδης
Αντώνης Καπίρης
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 52:58
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ο δρόμος σου είσαι εσύ
02. Πατρίδα
03. Μια νύχτα
04. Μη με κλειδώνεις
05. Απόψε
06. Ήταν ανάγκη;
07. Παιδί
08. Πέρασμα (με τη Σόνια Θεοδωρίδου)
09. Επιτυχία!
10. Έλα κοντά
11. Εις μνήμην
12. Σπορά
13. Είπα να ζήσω
14. Αύριο
15. Σαν Μιχάλης

MC Team ID