"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Music Corner

"Σάββατο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γιώργος Δημητριάδης, ένας από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της γενιάς του, με τραγούδια που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη σύγχρονη ελληνική ροκ σκηνή, παρουσιάζει το νέο του άλμπουμ "Σάββατο" που κυκλοφορεί από το label "Μικρός Ήρως" του Άγγελου Σφακιανάκη που ήταν μάλιστα ο παραγωγός του όταν πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1994 ως Γιώργος Δημητριάδης και οι Μικροί Ήρωες.
Το "Σάββατο" είναι το 9ο άλμπουμ του Γιώργου Δημητριάδη και περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια, στα δώδεκα από τα οποία υπογράφει τη μουσική ο ίδιος. Ένα τραγούδι είναι σε μουσική Γιώργου Χαρατζόγλου ενώ υπάρχει και η διασκευή του τραγουδιού των Moody Blues "The story in your eyes" σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Δημητριάδη. Στίχους έγραψαν - εκτός από τον Γιώργο Δημητριάδη - ο Κώστας Λειβαδάς, ο Σταμάτης Πανταζόπουλος, η Δήμητρα Νεοφύτου και ο Σταύρος Σταύρου. Στο τραγούδι "Να πονάμε κι οι δυο" μαζί με τον Δημητριάδη τραγουδά η Σοφία Στρατή.
Kαθαρόαιμη ποπ - ροκ στο γνωστό ύφος του Γιώργου Δημητριάδη, μέσα από τη mod ματιά που τον χαρακτηρίζει. Τα τραγούδια αυτή τη φορά, αφορούν τον άνθρωπο που ζει στη μεγάλη πόλη, είναι αστικοί ύμνοι - όπως τα χαρακτηρίζει ο δημιουργός τους, τραγούδια ρόλων, χαρακτήρων και ανθρώπων και προέκυψαν από την περιπλάνηση του Γιώργου Δημητριάδη στους δρόμους αυτής της πόλης παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του και φτιάχνοντας πιθανά σενάρια για τις ζωές τους. Ο ίδιος το περιγράφει ως εξής:

ΕΠΙΤΟΜΗ
"Μετρώ ένα βράδυ λιγότερο, μα αντί να φοβάμαι, ζω περισσότερο αυτό το ταξίδι κι ας μετρώ απώλειες, δικά μου λάθη, δικά μου πάθη, πρόσωπα που αγάπησα και είτε έφυγαν μέσα στη ζωή, είτε τα 'κλεψε ο ύπνος ο αιώνιος, ανοίγοντας μου, παρά την θέλησή μου πολλές φορές, νέους δρόμους και νέους τρόπους να συνεχίσω την περιπλάνηση σ' αυτήν τη πολιτεία που πληγώνει όσα αγαπώ. Όμως εγώ την θέλω αυτήν τη πόλη γιατί είναι κομμάτι μου και είμαι δικό της, την πονάω γιατί πονώ τους ανθρώπους της και μεταμορφώνομαι στα διαφορετικά πρόσωπα που βλέπω στους δρόμους άλλοτε σκεπτικά κι άλλοτε χαρούμενα μα πολύ συχνά και λυπημένα. Μπαίνω αυθαίρετα σε ρόλους που τελικά δεν μου είναι ξένοι, κι ας φαίνομαι σε κάποιους ως αεροβάτης, τραγουδώντας για τα κομμένα μου φτερά, το μεροκάματο που το ξερνώ κάθε Σάββατο σε δρόμους που κάνω τον αθάνατο πάνω στη βέσπα μου ή τη μηχανή μου, θυμώνω και φωνάζω τι να σκεφτώ την στιγμή που θυμάσαι πως υπάρχω όταν εσύ είχες ξεχάσει πως υπήρχα εγώ, σε εκδικούμαι γιατί ίσως μάταια θέλω να πονάμε κι οι δυο, γυρνώ αυτοεξόριστος σε μία χώρα που με φοβάται γιατί θέλω να αγαπώ, γιορτάζω κάθε που τρέχω να σε βρω, σου κρατώ το χέρι όταν παίρνουμε την κατηφόρα γιατί εγώ είμαι εδώ για σένα όταν χάνεις τη μπάλα, μα δεν είμαι και Θεός κι αν στα δικά σου πόδια δεν σταθείς θα πέσουμε κι οι δυο, κι αν σε πλήγωσε κάποιος ήταν ο χειρότερος εχθρός μου που είναι ο εαυτός μου μα όταν σε κοιτώ κάτι μου λέει πως δεν έχει τίποτα χαθεί γιατί το γέλιο σου μου σώζει τη ζωή και βρίσκω ξανά την ουτοπία μου, το νησάκι της νοσταλγίας για μια καλύτερη ζωή που δεν θέλω να ξεχάσω σαν το παιδί που με χτυπά στην πλάτη και πεισμωμένα μου φωνάζει... ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!"
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ, Τραγουδοποιός / τραγουδιστής


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Επιστροφή στα δισκογραφικά για τον Γιώργο Δημητριάδη, τον έλληνα "Roy Orbison" όπως συνηθίζω να τον αποκαλώ! Το νέο του cd έχει τίτλο "Σάββατο" και περιέχει 14 νέα τραγούδια με σχεδόν ενιαία θεματολογία που έχει να κάνει με τη ζωή στη πόλη και τους έρωτες που αναπτύσσονται μέσα από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Ο Γιώργος Δημητριάδης συνηθίζει να μας δίνει αφηγηματικά τραγούδια, απλώς αυτό το κάνει πιο "οργανωμένα" σε αυτό το album, το οποίο τηρεί και τον βρετανικό ήχο με τον οποίο τον έχουμε συνηθίσει, με τις κιθάρες να κατέχουν κυρίαρχη θέση στις ενορχηστρώσεις. Αν και διαφωνώ με την επιλογή του να παρουσιάσει 14 τραγούδια στο cd κάτι που έχει αποτέλεσμα ορισμένα από αυτά να μην έχουν κάτι να δώσουν, ωστόσο νομίζω πως δημιούργησε ένα αρκετά καλό album, με πολλά κομμάτια ικανά να μας βάλουν στον ρυθμό τους.

Το "τι να σκεφτώ" κουβαλάει κάτι από τη δυναμική αλλά και τη τεχνοτροπία του "σαν να μη πέρασε μια μέρα" και άνετα μπορεί να οδηγήσει αυτή τη δουλειά, αν και οι καιροί έχουν αλλάξει και τα ραδιόφωνα συχνά "στρουθοκαμηλίζουν" απέναντι σε τραγούδια αυτού του ύφους, ειδικά όταν προέρχονται από έναν καλλιτέχνη που μένει παγερά αδιάφορος στο star system. Το "του γέλιου σου οι σφαίρες" αποτελεί μια πολύ καλή διασκευή του "the story in your eyes" των Moody Blues, τραγούδι που ο Δημητριάδης το σεβάστηκε απόλυτα τηρώντας τα αυθεντικά του ηχοχρώματα. Δεν είναι από τα πιο γνωστά τραγούδια των Moody Blues, που άλλωστε στην Ελλάδα έχουν γίνει γνωστοί σχεδόν αποκλειστικά με το "nights in white satin", όσοι όμως τους γνωρίζουν καλύτερα ξέρουν πως το "the story in your eyes" είναι ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους. Το "Σάββατο" είναι ένα ακόμα τραγούδι με πολύ "ένταση", παρόμοια με αυτήν που βγάζουμε όλοι περιμένοντας ένα ...Σάββατο για να ισορροπήσουμε τη ρουτίνα μιας ολόκληρης εβδομάδας! Κάτι τέτοιο άλλωστε πραγματεύονται και οι στίχοι του τραγουδιού. Η "ουτοπία μου" είναι ένα ακόμα κομμάτι με "αληθινό" στίχο που προσωπικά ξεχώρισα μέσα από αυτή τη δουλειά.

Στην αντίπερα όχθη όμως υπάρχουν και τραγούδια που δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο του album. Το ντουέτο για παράδειγμα με τη Σοφία Στρατή, αν και μου ήχησε πολύ ενδιαφέρον σαν συνεργασία, δεν μπορεί να σταθεί γιατί πολύ απλά το τραγούδι είναι πολύ αδύναμο. Το "σήμερα γιορτάζω" δεν έχει να προσφέρει κάτι ιδιαίτερο. Ο "χειρότερος εχθρός μου" δεν "τραβάει" συνθετικά...

Δεν μπορώ να προβλέψω τη εμπορική πορεία αυτού του cd στη σύγχρονη βιομηχανοποιημένη μουσική πραγματικότητα που δεν γουστάρει δημιουργίες με "αυθεντικότητα" και ιδιαίτερο ύφος. Δεν μπορώ να προβλέψω τη πορεία του όχι γιατί δεν ξέρω ποια θα είναι η αντίδραση του κοινού απέναντι στα συγκεκριμένα τραγούδια, αλλά γιατί ειλικρινά έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν αυτά τα τραγούδια θα φτάσουν ως ακούσματα στα αυτιά του κοινού. Εγώ θα σας πρότεινα να προσπαθήσετε να ανακαλύψετε μόνοι σας τις ιδιαίτερες στιγμές του album "Σάββατο"...


HIGHLIGHTS:

... Η προσεγμένη διασκευή "του γέλιου σου οι σφαίρες" και η "αλήθεια" του "η ουτοπία μου" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
8σέλιδο με τους στίχους των τραγουδιών και φωτογραφίες του καλλιτέχνη. Πετυχημένο το εξώφυλλο, καλό αλλά μονότονο το artwork ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Τι να σκεφτώ", "Η ουτοπία μου", "Σάββατο", "Τα κομμένα μου φτερά", "Του γέλιου σου οι σφαίρες", "Μη φοβηθείς την κατηφόρα", "Εγώ δεν είμαι Θεός"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Έκανα λάθος που σε πίστεψα για λίγο
εσύ καρδιά μου ήσουν φύλλο στον καιρό
πόνεσα τόσο να μπορέσω να ξεφύγω
να βρω κουράγιο μακριά σου πια να ζω...

Μια υπόσχεση δεν κράτησες μαζί μου
δεν θυμάμαι ένα δάκρυ σου αληθινό
δεν θα σου δώσω άλλο απ' τη ζωή μου
και μη ζητάς ξανά να το σκεφτώ...

Τι να σκεφτώ
τελειώσαν όλα
λάθος ερώτηση
σε λάθος ώρα
τι να σκεφτώ
τελειώσαν όλα
τη μοναξιά μου
θα αγαπήσω τώρα"...

(στίχοι: Σταμάτης Πανταζόπουλος - "Τι να σκεφτώ")

Music Corner

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Τίτλος CD
"ΣΑΒΒΑΤΟ"
Εταιρεία: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Άγγελος Σφακιανάκης
Επιμ. Παραγωγής
Γιώργος Δημητριάδης
Ανδρέας Βαϊτούδης
Φωτογραφίες
Ειρήνη Μιχοπούλου
Artwork
Ελένη Καζαντζάκη
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 52:35
5/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ένα βράδυ λιγότερο
02. Τι να σκεφτώ
03. Να πονάμε κι οι δυο (συμμετέχει η Σοφία Στρατή)
04. Σάββατο
05. Χίλιες ζωές
06. Του γέλιου σου οι σφαίρες (The story in your eyes)
07. Μη φοβηθείς την κατηφόρα
08. Σήμερα γιορτάζω
09. Αυτοεξόριστος
10. Σ' αυτή τη πόλη
11. Εγώ δεν είμαι Θεός
12. Ο χειρότερος εχθρός μου
13. Τα κομμένα μου φτερά
14. Η ουτοπία μου

MC Team ID