"κλικ για μεγέθυνση"
ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

Music Corner

Λαϊκά / Διασκευές
Γράφει η Χριστιάννα Παντελάτου
chris.pantelatou@musiccorner.gr
"Ηθικόν Ακμαιότατον"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τους Ηθικόν Ακμαιότατον απαρτίζουν οι: Κώστας Καραγκιοζίδης (τραγούδι, μπουζούκι, ούτι, κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, κρουστά), Δημήτρης Ζαράρης (πλήκτρα, φωνητικά) και Γιώργος Καβακλιλής (τύμπανα). Τρεις εξαιρετικοί μουσικοί, παιδιά Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, που η κοινή τους καταγωγή και το πάθος τους για τη μουσική, τους ένωσε με μια πολύτιμη φιλία ετών που εξελίχθηκε και σε καλλιτεχνική δράση. Κοινός τόπος, η αγάπη τους για την ελληνική μουσική, από όπου αντλούν έμπνευση: παραδοσιακά, λαϊκά και ρεμπέτικο τραγούδι, μπλέκουν με πιο μοντέρνα στοιχεία και πάντα με φόντο την ουσιαστική και σε βάθος παιδεία των τριών μουσικών.
Το πρώτο τους άλμπουμ στην Ελλάδα είναι γεγονός και έχει τίτλο: "Ηθικόν; Ακμαιότατον!"
Σε αυτό, περιλαμβάνεται το νέο τους single "Φεύγω Απ' Τη Ζωή Σου", η σύγχρονη και κάτι παραπάνω από ευρηματική διασκευή στο παραδοσιακό "40 Μήλα Κόκκινα" (με τη συμμετοχή του Easy K), τα "Χαμένα Όνειρα" και άλλα τραγούδια που επαναπροσδιορίζουν και "παντρεύουν" με τον καλύτερο τρόπο τον ήχο του σύγχρονου έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού! Ανακαλύψτε τους!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Η πρώτη μου επαφή μαζί τους ήταν live, φέτος τον χειμώνα στη μουσική σκηνή "Αρχιτεκτονική", όπου εμφανίζονταν μαζί με τον Χρήστο Δάντη και τους "48 ώρες". Ευφυές το όνομα του συγκροτήματός τους "Ηθικόν Ακμαιότατον", έκδηλη η μεγάλη αγάπη τους για τη μουσική και ιδιαίτερα τη λαϊκή. Τώρα, έχω στα χέρια μου την πρώτη τους ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά (με τίτλο το όνομά τους), όπου περιέχονται 10 λαϊκά τραγούδια, διασκευές, και ένα ορχηστρικό.

Δεξιοτέχνες στα λαϊκά όργανα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχοντας τη γνώση, συνεχίζουν να μελετούν αλλά κυρίως επιμένουν ν' αγαπούν τη μουσική. Τρεις νεαροί, ο Κώστας Καραγκιοζίδης (Μπουζούκι, τραγούδι, Ούτι, Μπαγλαμά, Σάζι, Κιθάρα), ο Δημήτρης Ζαράρης (Πλήκτρα, Φωνητικά), ο Γιώργος Καβακλιλής (Τύμπανα & Κρουστά), παιδιά μεταναστών στη Γερμανία, γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και σπούδασαν εκεί έχοντας όμως την καρδιά τους γεμάτη από τον ήχο της πατρίδας μας. Ετσι τώρα έρχονται να παρουσιάσουν την δική τους άποψη γι' αυτό που λέμε "λαϊκή - παραδοσιακή ελληνική μουσική". Εμφανής η επιρροή των ρεμπέτικων, των κρητικών και των ποντιακών ήχων και ρυθμών, σε όλα τα τραγούδια του δίσκου. Έχοντας στο μυαλό τους μια πιο σύγχονη εκδοχή της λαϊκής μουσικής, κρατούν σταθερά τα λαϊκά μονοπάτια, εμπλουτίζοντάς τα με δυτικό ήχο, προχωρώντας λίγο πιο πέρα, διαλέγοντας μοντέρνες ενορχηστρώσεις, δίνουν σ' όλα τα τραγούδια μια νέα, πολύ νεανική πνοή και ματιά. Μας συστήνονται και μας συστήνουν ξανά τραγούδια γνώριμα και τόσο οικεία ("Το δικό μου πάπλωμα", "Τα δαχτυλίδια"), αφού πρώτα τα παντρεύουν με πιο δυτικό (πιο ροκ ίσως;) ήχο. Το αποτέλεσμα έχει πολύ ενδιαφέρον. Επίσης, είναι πολύ όμορφη η δική τους άποψη για το παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι "40 μήλα κόκκινα"...


HIGHLIGHTS:

... Η συνεργασία τους με τον Χρήστο Παπαδόπουλο (έχει γράψει τη μουσική στα "χαμένα όνειρα" και "φεύγω απ' τη ζωή σου") ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό, απέριττο, μαυρόασπρο. Περιέχει όλους τους στίχους των τραγουδιών, αναφέρει όλους τους συντελεστές και τους δημιουργούς, κλείνει με ένα ολιγόλογο σημείωμα του συγκροτήματος ενώ υπάρχουν και ευχαριστίες σε όλους όσους τους πίστεψαν και τους στήριξαν σ' αυτό το πρώτο τους βήμα στη δισκογραφία.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Φεύγω απ' τη ζωή σου", "Το δικό μου πάπλωμα", "Τα Δαχτυλίδια"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σε λάθος στιγμές οι ζωές μας βρέθηκαν
κρυφές διαδρομές δίχως προορισμό
Φεύγω απ' τη ζωή σου τώρα χάνομαι
για να σε μοιράζομαι άλλο δεν μπορώ.

Πες ποτέ πως δεν με γνώρισες,
μια σκιά που δίπλα της προχώρησες
ένα λάθος σου που δεν συγχώρησες, θα 'μαι κι εγώ.
Πες ποτέ πως δεν μ' αγάπησες
ήμουν σκόνη που για λίγο δάκρυσες
ένας δρόμος που δεν τον περπάτησες, ένας αριθμός"...


(στίχοι: Ελένη Πανταζή - "Φεύγω απ' τη ζωή σου")

Music Corner

ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

Τίτλος CD
"ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ"
Εταιρεία: WARNER
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Κώστας Καραγκιοζίδης
Φωτογραφίες
Tommy Mardo
Artwork
Χρήστος Δημητρίου
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 45:38
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!


Τα τραγούδια του cd

01. Χαμένα όνειρα
02. Μη μ' αγαπάς
03. Φεύγω απ' τη ζωή σου
04. Το δικό μου πάπλωμα
05. Δεν ήξερες που έμπλεκες
06. Τα δαχτυλίδια
07. Ο έρωτάς σου θάνατος
08. Κι ήρθες πάλι στο μυαλό μου
09. 40 μήλα κόκκινα
10. Θεσσαλονίκη
11. The last kiss (ορχηστρικό)

MC Team ID