"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Music Corner

"Κ. Γ. Καρυωτάκης"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μουσική και τα τραγούδια που ο Βασίλης Δημητρίου έγραψε για την τηλεοπτική σειρά «Κ.Γ. Καρυωτάκης» σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά που προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία από την ΕΤ1, κυκλοφορεί τώρα σε CD από τη Lyra.
Από ένα τραγούδι ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς, ο Χρήστος Θηβαίος και η Μάγδα Πένσου. Ο Μανώλης Μητσιάς ερμηνεύει το «Ψυχή μου» σε ποίηση Κ.Γ. Καρυωτάκη, ο Χρήστος Θηβαίος το «Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες...» επίσης σε ποίηση Κ. Γ. Καρυωτάκη και η Μάγδα Πένσου το «Γιατί μ' αγάπησες» σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη. Οι ηθοποιοί Δημοσθένης Παπαδόπουλος και Μαρία Κίτσου που πρωταγωνιστούν στη σειρά, απαγγέλουν από ένα ποίημα του Καρυωτάκη και της Πολυδούρη αντίστοιχα.
Ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς λέει μεταξύ άλλων για τον Βασίλη Δημητρίου και τη μουσική του στη σειρά:
«Ήξερα τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου πολύ καιρό πριν τον γνωρίσω. Μάλιστα στη δισκοθήκη μου είχα ένα ολόκληρο ράφι με έργα του. Καθώς γνωριστήκαμε κατάλαβα πόσο δίκιο έχουν αυτοί που υποστηρίζουν πως το έργο τέχνης είναι η προέκταση της προσωπικότητας του ίδιου του δημιουργού. Ο Βασίλης είναι αυτό που οι νότες του δηλώνουν. Ευαίσθητος, τρυφερός, ρομαντικός και συνάμα εκρηκτικός και δυναμικός. ... Όταν άρχισαν τα γυρίσματα και παρακολούθησε τα πρώτα πλάνα, σαν να κεραυνοβολήθηκε. Άρχισε να σχεδιάζει μοτίβα, να δοκιμάζει μελωδίες, να σκέφτεται όργανα και ενορχηστρώσεις. Ακολουθούσε το πρόγραμμα του συνεργείου για μεγάλο διάστημα. Κι ύστερα στην αίθουσα του μοντάζ έμενε σιωπηλός να κοιτά τα χρώματα, τις κινήσεις της μηχανής και των ηθοποιών, τις ερμηνείες. Η εικόνα γινόταν ήχος, οι αποχρώσεις της φωτογραφίας μελωδίες, οι παύσεις δημιουργικές σιωπές. Τον είχα πια καταλάβει. Ο Βασίλης Δημητρίου ήταν ο μουσουργός της εικόνας. Ο συνθέτης που έδινε ψυχή στη φωτογραφία, που αγκάλιαζε τους ηθοποιούς και τη δράση και προέκτεινε το λόγο σε μουσική. Γι' αυτό και οι μελωδίες του είναι τόσο ανθρώπινες, τόσο συναισθηματικές, τόσος αληθινές. Όσο προχωρούσε το μοντάζ, ολοκληρώνονταν και τα μουσικά θέματα. Μου έπαιζε διάφορα στο πιάνο και μια υπόγεια συγκίνηση με κατέκλυζε. Σκέφτηκα τον Καρυωτάκη που μίλησε για "διαφυλαγμένη συγκίνηση".
Στην ηχογράφηση ο Βασίλης ήταν εκφραστικός, δημιουργικός, ανεξάντλητος. Όταν ολοκληρώθηκε το τραγούδι των τίτλων και μας το 'βαλε να το ακούσουμε, ήμαστε 3-4 άτομα πέρα απ' τους μουσικούς και τον ηχολήπτη - σηκώθηκα κι έφυγα χωρίς να χαιρετήσω. Δεν ήθελα να με δουν βουρκωμένο».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν ο Βασίλης Δημητρίου γράφει για την τηλεόραση, γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι το αποτέλεσμα της γραφής του θα είναι αντάξιο της εγνωσμένης συνθετικής του αξίας, αλλά και της μεγάλης προσφοράς του στο ελληνικό τραγούδι.

Στην προκειμένη περίπτωση, κλήθηκε από το σκηνοθέτη Τάσο Ψαρρά να "ντύσει" μουσικά τις εικόνες του τηλεοπτικού "Καρυωτάκη", που προβλήθηκε φέτος το χειμώνα από την ΕΤ1. Μια καλογυρισμένη σειρά εποχής, που φώτισε τη ζωή και τη δράση του Κ. Γ. Καρυωτάκη, με πρωταγωνιστές τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο στο ρόλο του αυτόχειρα ποιητή και τη Μαρία Κίτσου στο ρόλο της ποιήτριας Μαρίας Πολυδούρη.

Με τις μουσικές και τα τραγούδια του για τον "Καρυωτάκη", ο Βασίλης Δημητρίου μας παρέδωσε - γι' άλλη μια φορά - ένα ολοκληρωμένο δισκογραφικό έργο, μετά τα πρόσφατα "Ματωμένα χώματα" και τα παλιότερα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά", "Η πρόβα του νυφικού", "Η αγάπη άργησε μια μέρα", "Ο μεγάλος θυμός"... Όλα, με τηλεοπτική αφορμή...

Στον Καρυωτάκη, "ζωγράφισε" με τις νότες του στον καμβά του έργου, φώτισε τις σκηνές της σειράς, τις συμπλήρωσε, τις "είδε" αλλιώς. Οι μουσικές του σου αφήνουν το ίχνος τους και είναι πλήρως εναρμονισμένες με τις ανάγκες του σκηνοθέτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορούν να σταθούν και ως μεμονωμένο ακρόαμα. "Οι μελωδίες του είναι τόσο ανθρώπινες, τόσο συναισθηματικές, τόσο αληθινές", όπως σημειώνει στο ένθετο ο Τάσος Ψαρράς, που κάνει ακόμα λόγο για το "συνθέτη που έδινε ψυχή στη φωτογραφία, που αγκάλιαζε τους ηθοποιούς και τη δράση και προέκτεινε το λόγο σε μουσική".

Ο Βασίλης Δημητρίου μελοποίησε και τρία ποιήματα, ένα της Πολυδούρη ("Γιατί μ' αγάπησες"), που ερμήνευσε συγκλονιστικά - χωρίς υπερβολή - η πρωτοεμφανιζόμενη Μάγδα Πένσου και δύο του Καρυωτάκη ("Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες..." και "Η ψυχή μου"), που τραγουδήθηκαν - χωρίς εκπλήξεις - από τον Χρήστο Θηβαίο και τον Μανώλη Μητσιά αντίστοιχα.


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Με φωτογραφίες από σκηνές της σειράς, σημείωμα του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά "για τον Βασίλη Δημητρίου και τη μουσική του στον Κ. Γ. Καρυωτάκη", καθώς και τους στίχους τόσο από τα τρία τραγούδια του σάουντρακ όσο κι από τα ποιήματα "Κ' ήταν μια νύχτα ωραία..." της Μαρίας Πολυδούρη και "Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ..." του Κώστα Καρυωτάκη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Γιατί μ' αγάπησες", "Το βαλς της αγάπης", "Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες...", "Τα παιχνίδια της Άνοιξης", "Το δειλινό μιας αγάπης" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Δεν τραγουδώ, παρά γιατί μ' αγάπησες
στα περασμένα χρόνια.
Και σε ήλιο, σε καλοκαιριού προμάντεμα
και σε βροχή, σε χιόνια,
δεν τραγουδώ παρά γιατί μ' αγάπησες.

Μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου
μια νύχτα και με φίλησες στο στόμα,
μόνο γι' αυτό είμαι ωραία σαν κρίνο ολάνοιχτο
κι έχω ένα ρίγος στην ψυχή μου ακόμα,
μόνο γιατί με κράτησες στα χέρια σου"...


(ποίηση: Μαρία Πολυδούρη - "Γιατί μ' αγάπησες")

--------

"Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες
ο άνεμος όταν περνάει,
στίχους, ήχους παράφωνους ξυπνάει
στις χορδές που κρέμονται σαν καδένες.
Είμαστε κάτι απίστευτες αντένες...

...Μας διώχνουνε τα πράγματα, κι η ποίησις
είναι το καταφύγιο που φθονούμε".

(ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης - "Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες...")

Music Corner

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τίτλος CD
"Κ. Γ. ΚΑΡΥΩΤΑΚΗΣ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Βασίλης Δημητρίου
Ενορχήστρωση
Βασίλης Δημητρίου
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 46:21
5/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 


Βασίλης Δημητρίου


Τα τραγούδια του cd

01. Γιατί μ' αγάπησες (Μάγδα Πένσου)
02. Το βαλς της αγάπης
03. Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες... (Χρήστος Θηβαίος)
04. Γράμματα στη Μαρία
05. Τα παιχνίδια της Άνοιξης
06. Το δειλινό μιας αγάπης
07. Η ψυχή μου (απόσπασμα) (Μανώλης Μητσιάς)
08. Το βαλς της μνήμης
09. Τα περασμένα χρόνια
10. Κ' ήταν μια νύχτα ωραία... (διαβάζει η Μαρία Κίτσου)
11. Τι νέοι που φτάσαμεν εδώ... (διαβάζει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος)
12. Η τελευταία εκδρομή

MC Team ID