"κλικ για μεγέθυνση"
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΙΝΑΡΗΣ

Music Corner

"Αφιέρωμα στον Αντώνη Κατινάρη"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αντώνης Κατινάρης υπήρξε χαρισματικός λαϊκός συνθέτης, σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού με τελείως προσωπικό χαρακτήρα παιξίματος και άνθρωπος με ισχυρό και ατίθασο πνεύμα.
Επηρεασμένος από τις μικρασιάτικες ρίζες του, έδειξε την αγάπη του στη λαϊκή μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Αυτοδίδακτος στο μπουζούκι, ξεκίνησε να παίζει στην ηλικία των 13 χρόνων, στην πόλη που γεννήθηκε, τα Χανιά, όπου πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως βιρτουόζος.
Στις αρχές της δεκαετίας του '60 με την έλευση του στην Αθήνα, ξεκίνησε και η συνθετική του καριέρα.
Τα τραγούδια του ερμήνευσαν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής όπως οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώτα Λύδια, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πάνος Γαβαλάς, Ρίτα Σακελλαρίου, Μανώλης Μητσιάς, Χαρούλα Λαμπράκη, Σταμάτης Κόκοτας, Μιχάλης Μενιδιάτης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης κ.α.
Αμέτρητες είναι και οι συμμετοχές του ως εκτελεστή σε κομμάτια επιφανών συνθετών όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Πάνος Γαβαλάς κ.α.
Το τραγούδι του «Τι να σου κάνει μια καρδιά», σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (με την οποία συνδεόταν με βαθιά φιλία) σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας διαδρομής με πολλές επιτυχίες.
Το παρόν «Αφιέρωμα στον Αντώνη Κατιναρη» που κυκλοφορεί από το label «μικρός ΗΡΩΣ» αποτελεί μια συλλογή από τα ωραιότερα λαϊκά τραγούδια του που αγαπήθηκαν στις περασμένες δεκαετίες, αναγεννημένα μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των Κώστα Μακεδόνα, Γιώργου Μαργαρίτη, Γεράσιμου
Ανδρεάτου, Στέλιου Διονυσίου, Μαρίας Κατινάρη και Γιάννη Ντουνιά.
Μια αναφορά κι ένας μικρός φόρος τιμής στο έργο ενός δημιουργού 300 ηχογραφημένων τραγουδιών που βίωσε το λαϊκό τραγούδι σαν θέση και στάση ζωής.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Σε ποιους μπορεί να απευθύνεται το συγκεκριμένο cd; Στους φίλους του "παλιού" λαϊκού τραγουδιού, σ' όσους γνωρίζουν τον Αντώνη Κατινάρη και τα τραγούδια του και σ' όσους θα 'θελαν να πάρουν μια γεύση από τη γραφή του συγκεκριμένου δημιουργού, που θεωρείται ένας σπουδαίος δεξιοτέχνης και ένας αυθεντικός λαϊκός συνθέτης. Μπορεί να μην ήταν ιδιαίτερα προβεβλημένος, όπως άλλοι ομότεχνοί του, μπορεί να μην άνοιξε δρόμους, όμως το στίγμα του το άφησε...

Στο εν λόγω δισκογραφικό "Αφιέρωμα στον Αντώνη Κατινάρη", κλήθηκαν να ηχογραφήσουν εκ νέου τραγούδια του, τραγούδια κλασικά στο είδος τους, ο Γιώργος Μαργαρίτης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο Στέλιος Διονυσίου, ο Γιάννης Ντουνιάς, αλλά και η Μαρία Κατινάρη και ο Θοδωρής Κατινάρης.

Το να "κριτικάρω" το πως τραγούδησαν ο Μαργαρίτης ή ο Ντουνιάς, δύο ερμηνευτές με θητεία ζωής στο λαϊκό τραγούδι, είναι περιττό. Εξυπακούεται πως απέδωσαν το συγκεκριμένο υλικό όσο καλύτερα μπορούσαν. Αλλά και οι νεότεροι (Μακεδόνας, Ανδρεάτος, Διονυσίου) ήταν εξίσου πειστικοί στο πως "έφεραν" με τις φωνές τους στο σήμερα τραγούδια με τη δική τους ιστορία...


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Θα βρείτε ένα εκτενές και πολύ κατατοπιστικό κείμενο του Κώστα Μπαλαχούτη για τον Αντώνη Κατινάρη, "που το όνομα και η τέχνη του κρύβονται πίσω από σπουδαία τραγούδια, εξαιρετικές μελωδίες και ταξίμια".
Υπάρχει, ακόμα, ένα σημείωμα της κόρης του Κατινάρη, Μαρίας.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Άκου τι θα πω", "Τι να σου κάνει μια καρδιά", "Μ' έκανε η αγάπη σου ξενύχτη", "Και εν τω μεταξύ", "Δώδεκα η ώρα νταν", "Μπαγλαμάδες και μπουζούκια"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μακάρι να 'χα δυο καρδιές
μες στη ζωή την ψεύτρα
η μια να λειώνει στις φωτιές
κι η άλλη να 'ναι πέτρα.

Μες στη ζωή μου την πεζή
και τη βασανισμένη
τι να σου κάνει μια καρδιά
κι αυτή σακατεμένη.

Μακάρι να 'χα δυο καρδιές
η μια για να πονάει
κι όταν την πνίγουν οι καημοί
η άλλη να γλεντάει"...


(στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - "Τι να σου κάνει μια καρδιά")

Music Corner

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΙΝΑΡΗΣ

Τίτλος CD
"ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΙΝΑΡΗ"
Εταιρεία: ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΣ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Άγγελος Σφακιανάκης
Ενορχήστρωση
Αντώνης Γούναρης
Νίκος Τατασόπουλος (12)
1 CD 15 Tracks
Διάρκεια CD: 47:42
4/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 Τα τραγούδια του cd

01. Άκου τι θα πω - Γιώργος Μαργαρίτης
02. Τι να σου κάνει μια καρδιά - Κώστας Μακεδόνας
03. Ταξιδιάρικο πουλί - Μαρία Κατινάρη
04. Μ' έκανε η αγάπη σου ξενύχτη - Γεράσιμος Ανδρεάτος
05. Και εν τω μεταξύ - Μαρία Κατινάρη
06. Δώδεκα η ώρα νταν - Γιώργος Μαργαρίτης
07. Εγώ, εσύ και τίποτα άλλο - Μαρία Κατινάρη
08. Η ψευτιά του κόσμου - Στέλιος Διονυσίου
09. Θέλω απόψε να μεθύσω - Μαρία Κατινάρη
10. Μπαγλαμάδες και μπουζούκια - Γιάννης Ντουνιάς
11. Η αγάπη πήγε στράτα - Μαρία Κατινάρη
12. Θα σε μάθω γράμματα - Κώστας Δουμουλιάκας & Μαρία Κατινάρη
13. Χαμένα όνειρα - Μαρία Κατινάρη
14. Δε με θέλεις μια, δε σε θέλω δυο - Μαρία Κατινάρη
15. Άστατη καρδιά - Θοδωρής Κατινάρης

MC Team ID