"κλικ για μεγέθυνση"
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Music Corner

"Στο δρόμο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Δρόμο είναι ο τίλτος του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του τραγουδοποιού Ηρακλή Κοντού.
Τα τραγούδια του δρόμου χορεύουν ανάλαφρα σε ρυθμούς και μελωδίες, ακούγοντας τη ζεστή ανάσα των ακουστικών οργάνων. Ο στίχος γεννάει αυθόρμητα τη μουσική και αφήνει το συναίσθημα να ταξιδεύει στην ελευθερία και την απλότητα της αλήθειας. Όλοι έχουμε πιαστεί από τις όμορφες σειρήνες των μουσικών του δρόμου, εκεί που η μελωδία γιατρεύει το άγχος του χρόνου και μας φωτίζει με το φως της αθωότητας των παιδικών μας χρόνων.
Στο ομώνυμο κομμάτι η μουσική και οι στίχοι είναι του Πάνου Κατσιμίχα.
Συμμετέχουν ο Παντελής Θαλασσινός σε ένα ντουέτο με τον Ηρακλή Κοντό («Αμοργός») και ο Βασίλης Λέκκας που ερμηνεύει, σε διασκευή του Δημήτρη του Μαρινόπουλου, το γνωστό τραγούδι του Γιάννη Γλέζου και του F.G. Lorca (απόδοση στα ελληνικά: Λευτέρης Παπαδόπουλος) «Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά».

Βιογραφικό
Ο Ηρακλής Κοντός είναι τραγουδοποιός και μουσικός (αυτοδίδακτος), παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα και τραγουδάει.
Την περίοδο 1984-1985 συγκροτεί ντουέτο με τον Πάνο Κατσιμίχα και παίζουν σε διάφορα clubs. Παράλληλα με τον Πάνο και το Γεράσιμο Ανδρεάτο φτιάχνουν το λαϊκό σχήμα «Εκτός Σχεδίου». Τα επόμενα δυο χρόνια επιμελείται της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στη μουσική σκηνή «Άλλοθι» με συνεργάτες τους: Γιάννα Κατσαγιώργη (τραγουδίστρια του Μάνου Χατζιδάκι), Γεράσιμο Ανδρεάτο, Χαρά Αργυροπούλου (συγκρότημα «Αγάπανθος»).
Στη συνέχεια συμμετέχει σε συναυλίες με τους Αδελφούς Κατσιμίχα και το Γιώργο Νταλάρα, εντός και εκτός Ελλάδας. Το 1993, μαζί με το Γιάννη Κωνσταντινίδη, βοηθούν σημαντικά στην επιτυχία της μουσικής σκηνής «Αρχιτεκτονική».
Το 1994-1995 γίνεται Καλλιτεχνικός Διευθυντής και συμμετέχει μαζί με τους Γιάννη Νικολάου («Λαθρεπιβάτες»), Πόπη Αστεριάδη (Νέο Κύμα), Μιχάλη Κακέπη («Σταυρός του Νότου») και την αδερφή του Δήμητρα Κοντού στην επιτυχημένη, την περίοδο εκείνη, μουσική σκηνή «Λαμπιρίδες».
Το 1998 ιδρύει το συγκρότημα «Αργοναύτες». Εμφανίζονται στη μουσική σκηνή «Μέδουσα» με τους Μπάμπη Στόκα και Πάνο Κατσιμίχα. Στη συνέχεια συνοδεύουν τον Πάνο Κατσιμίχα σε συναυλίες (χειμερινές και καλοκαιρινές) σ' όλη την Ελλάδα και την Κύπρο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2005.
Το Νοέμβριο του 2005 ηχογραφούν το cd «Αργοναύτες» και εμφανίζονται στη μουσική σκηνή «Συρμός» με τους Σωτηρία Λεονάρδου, Μαρία Ιακώβου και Γιώργο Περαντάκο.
Από το 2006-2008 το σχήμα «Αργοναύτες» γίνεται διμελές (Ηρακλής Κοντός - Δημήτρης Μαρινόπουλος) και παίζοντας με ακουστικό ήχο (unplugged) εμφανίζονται σε διάφορες μουσικές σκηνές με καταξιωμένους φίλους μουσικούς και ερμηνευτές:
Γιάννη Κωνσταντινίδη, Σοφία Τσέρου, Γεωργία Γρηγοριάδου, Έλσα Αφεντάκη, Ελεάνα Ζεϊγκίνογλου, Αλέξανδρο Ιακώβου, Γιάννη Καραπάνο («Παίδες Εν Τάξει») και άλλους.
Το 2009 ο Ηρακλής Κοντός με τη βοήθεια του συνεργάτη του Δημήτρη Μαρινόπουλου, ολοκληρώνει το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ με τίτλο «Στο δρόμο».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μία δουλειά με κλασσικές ενορχηστρώσεις και ακουστικές εκπλήξεις. Mε ευαισθησία, μελωδικότητα, ώριμη μουσική ενορχήστρωση και δεμένα θέματα. Ο Ηρακλής Κοντός δουλεύει στο χώρο της μουσικής πολλά χρόνια. Έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες που τον επηρέασαν μελωδικά ενώ από τη πρώτη του κι όλας προσωπική δουλειά, επιλέγει να παρουσιάσει κάτι ψαγμένο αλλά και "δύσκολο" συνθετικά. Κλασσικές ενορχηστρώσεις, τζαζ στοιχεία και παραδοσιακές μελωδίες είναι μερικά από τα θέματα αυτής της δουλειάς που της δίνουν έναν "πολυμορφικό" χαρακτήρα.

Τα κλασικά - φυσικά όργανα, κυριαρχούν. Ειδικά στο τελευταίο κομμάτι "Δονούσα" που είναι οργανικό όπως και το κλείσιμο με το θέμα από την "Αμοργό" νομίζω ότι δείχνουν το πραγματικό ύφος αυτής της δουλειάς. Πολλά ήταν τα κομμάτια που μου άρεσαν. Πολύ ωραίες και οι συμμετοχές. Η "Αμοργός" με τον Παντελή Θαλασσινό ξεκινάει με τον παραδοσιακό αυτοσχεδιασμό και αποτελεί έκπληξη για τον ακροατή η συνέχεια. Επίσης μ' άρεσε ο τρόπος που δένει το παραδοσιακό στοιχείο με το κλασσικό χωρίς να γίνεται γραφικό. Όπως και το "χαμένο παιχνίδι" που έχει δυναμική και ρυθμό.

Θα μου άρεσε περισσότερη θεματική ποικιλία, (κάποιες φορές νομίζω ότι η θάλασσα (ως θέμα) βρίσκεται παντού - εκτός αν αυτός ήταν εν τέλει ο σκοπός του δημιουργού...) ενώ θεωρώ ότι και ο στίχος σε ορισμένα τραγούδια είναι προβλέψιμος.

Να σημειώσω την ξεχωριστή και πολύ ιδιαίτερη ερμηνεία του Βασίλη Λέκκα στο τραγούδι του Λόρκα "από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά".


HIGHLIGHTS:

... Η νέα πρόταση, οι συμμετοχές, η διαφορετική ανάγνωση της παράδοσης και η αίσθηση ότι είσαι στο καράβι, στο Αιγαίο, μακριά από την Αμοργό που όμως εκεί θέλεις να βρεθείς ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Απλό, περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, τους δημιουργούς και όλους τους μουσικούς που έπαιξαν. Ωραίο το φωτογραφικό υλικό...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Από έρωτα πεθαίνουν τα πουλιά", "Αμοργός", "Η σιωπή της αγάπης", "Χαμένο παιχνίδι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Φτιάξε ρε φίλε ένα τσιγάρο
Βάλτου φωτιά να ζαλιστώ
Κι αν σε ρωτήσει πως τα πάω
Πες της πως άλλην αγαπώ...

Δεν ξαναπερνώ από την Αμοργό
Καράβι δεν θα πάρω θάλασσα δεν θα δω...

Βούλιαξε η αγάπη μου
Έσπασε το τιμόνι
Σκίζουν το στήθος μου βαθιά
του φόβου οι δαιμόνοι"...


(στίχοι: Ηρακλής Κοντός - "Αμοργός")

Music Corner

ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΝΤΟΣ & ΟΙ ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ

Τίτλος CD
"ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ"
Εταιρεία: ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Θανάσης Συλιβός
Ενορχήστρωση
Δημήτρης Μαρινόπουλος
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 54:25
5/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 
Τα τραγούδια του cd

01. Στο δρόμο
02. Παραμύθι δίχως όνομα
03. Γλυκιά συνήθεια
04. Αθάνατο νερό
05. Από έρωτα πεθαίνουν τα κλαριά (Βασίλης Λέκκας)
06. Αμοργός (εισαγωγή)
07. Αμοργός (Παντελής Θαλασσινός - Ηρακλής Κοντός)
08. Η σιωπή της αγάπης
09. Χαμένο παιχνίδι
10. Το τραγούδι της μάνας (Ηρακλής Κοντός - Πάνος Κολοβός)
11. Θάλασσα
12. Νεράιδα
13. Χάρτινα όνειρα
14. Δονούσα (οργανικό)

MC Team ID