"κλικ για μεγέθυνση"
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Music Corner

"Μη μου γκρεμίζεις τ' όνειρο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν είναι ο κόσμος μάταιος.
Μάταιος είναι ο πόνος
Θαρρείς πως είναι ανίκητος
Μα τον κερδίζει ο χρόνος...

Αυτός ακριβώς ο στίχος υπήρξε το προσάναμμα της συνεργασίας του Παντελή Θαλασσινού και του Κώστα Φασουλά. Η συνάντηση τους «γέννησε» έντεκα τον αριθμό τραγούδια, με προορισμό τη φωνή του Μανώλη Λιδάκη.

Είναι η πρώτη φορά που ο κορυφαίος ερμηνευτής της γενιάς του ηχογραφεί τραγούδια ενός συνθέτη κι ενός στιχουργού. Επιλογή εύστοχη, καθότι ο Μανώλης Λιδάκης «πειθάρχησε» στην ιδιαίτερη συγκίνηση του, αυτή που αισθάνθηκε στην πρώτη του επαφή με το εν λόγω υλικό.

Το άλμπουμ «Μη μου γκρεμίζεις τ' όνειρο», είναι αποτέλεσμα της πολύμηνης δημιουργικής διαδικασίας των τριών συντελεστών του, οι οποίοι πορεύτηκαν με οδηγό τη φορτισμένη και ειλικρινή τους διάθεση. Πρόκειται για τραγούδια ερωτικά και όχι αισθηματικά, «αποσπάσματα» ενός διαλόγου δυο ερωτευμένων, που συζητούν για τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης διαδρομής μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρουν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Κώστας Φασουλάς, σε κείμενο τους που συνοδεύει την έκδοση: «...έντεκα τραγούδια, της αλήθειας μας δρόμοι... Έντεκα χειρολαβές, του δικού μας αιθερικού τρένου. Πρώτος επιβάτης ο Μανώλης. Ιδανικός. Πρώτο τραγούδι, "Δεν είναι ο κόσμος μάταιος". Τελευταίο, "Η πιο θλιμμένη Κυριακή". Ίδια μ' αυτή που "πέταξε" στους ουρανούς ο φίλος μας ο Ηλίας. Λιάκο, μη χάνεσαι, να μας θυμάσαι κάπου κάπου. Και προχωράμε. Με τη σκάλα τη μεγάλη αναμμένη. Σ' αυτό το δρόμο που η καρδιά μας επιμένει».

Ο ξεχωριστός Σωτήρης Λεμονίδης έχει κάνει την ενορχήστρωση, ενώ την ευθύνη της παραγωγής είχε ο Γιώργος Μακράκης.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μια από τις πιο μαγικές φωνές του Ελληνικού τραγουδιού, ο Μανώλης Λιδάκης, επιστρέφει με 11 καινούρια και πολύ όμορφα τραγούδια. Και τα 11 είναι γραμμένα από τον Παντελή Θαλασσινό και τον Κώστα Φασουλά, δίνοντας έτσι μια ενιαία ταυτότητα στο ύφος του δίσκου, τόσο στοχουργικά όσο και μουσικά.

Τα τραγούδια κινούνται στους γνωστούς δρόμους του έντεχνου - λαϊκού και ξεχειλίζουν από συναίσθημα καθώς μιλάνε για την αγάπη και τον πόνο, τον έρωτα και το θάνατο, τη διαδρομή στη ζωή εν γένει. Η μουσική όμως, οι ενορχηστρώσεις και οι ερμηνείες είναι συγκρατημένες προσδίδοντας ένα επιπλέον βάθος στους στίχους, μια μεστότητα που τους επιτρέπει να μιλήσουν απευθείας στην ψυχή του ακροατή, χωρίς τις κορώνες και τις υπερβολές (στιχουργικές, ερημενευτικές και άλλες) που μαστίζουν ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας μουσικής παραγωγής δίνοντας την εντύπωση της ελαφρότητας και της ανειλικρίνειας. Εδώ έχουμε μια ώριμη και ειλικρινή κατάθεση από τους καλλιτέχνες, κάτι που σίγουρα θα θέλαμε να ακούμε πιο συχνά.

Και στη μέση όλων αυτών, η μοναδική φωνή του Μανώλη Λιδάκη: στιβαρή, αισθαντική, υπέροχη δίνει στα τραγούδια το επιπλέον πάτημα για να φτιάξουν έναν πραγματικά καλό δίσκο.


HIGHLIGHTS:

... Η φωνή, οι μελωδίες, οι στίχοι, οι ενορχηστρώσεις. Ξεχνάμε κάτι; ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει στίχους και σημειώματα από τους δημιουργούς και τον ίδιο τον Μανώλη Λιδάκη.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Αν θες να δεις τα θαύματα", "Δείξε μου το δρόμο", "Αγάπη θέλει το κορμί", "Η πιο θλιμμένη Κυριακή" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Αν θες ν' ακούσεις κύματα
Όταν χτυπούν σε βράχο
Θυμήσου μόνο τη στιγμή που μ' άφησες μονάχο
Κι αν θες να δεις τα θαύματα,
Πώς γίνονται μικρό μου
Δως μου ξανά το σώμα σου και πάρε το δικό μου
"...

(στίχοι: Κ. Φασουλάς, Π. Θαλασσινός - "Αν θες να δεις τα θαύματα")

Music Corner

ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΙΔΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"ΜΗ ΜΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙΣ Τ' ΟΝΕΙΡΟ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Υπεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Σωτήρης Λεμονίδης
Φωτογραφίες
Γιώργος Χρηστάκος
Γιάννης Τσόλκας
Μανώλης Χιώτης
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 39:47
1/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Δεν είν' ο κόσμος μάταιος
02. Θάλασσά μου
03. Δικά σου λόγια
04. Αν θες να δεις τα θαύματα
05. Μια παράξενη φωνή
06. Δείξε μου το δρόμο
07. Ποιος κυβερνά τον έρωτα
08. Μη μου γκρεμίζεις τ' όνειρο
09. Να 'ρχεσαι μόνο δεν αρκεί
10. Αγάπη θέλει το κορμί
11. Η πιο θλιμμένη Κυριακή

MC Team ID