"κλικ για μεγέθυνση"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ

Music Corner

"Σινεμαδάκι μου"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύγχρονα λαϊκά τραγούδια σε στίχους του Νίκου Αναγνώστακη με τη σφραγίδα του Χρήστου Νικολόπουλου ο οποίος αποδίδει και ορισμένα από αυτά. Κεντρικός ερμηνευτής ο ταλαντούχος Γιάννης Ματσούκας. Τραγούδια απλά, καθημερινά, λαϊκά, ψαγμένα και προσεγμένα στις λεπτομέρειες που κάνουν την διαφορά. Δημιουργίες με συναίσθημα, χαρακτήρα, ανοιχτή ματιά, τεχνική, μεράκι, ψυχή αληθινή που θέλει - καίγεται να τα πει για τις χαρές, τις λύπες, τις στιγμές που φεύγουν, τα καλά που έρχονται.
Στο συνθετικό μέλος συμμετέχουν, εκτός του Χρήστου Νικολόπουλου, ο Γιάννης Πηλιχός και ο Θανάσης Βασιλάς. Όλοι οι συντελεστές του δίσκου διακρίνονται για τη βαθιά γνώση τους και τις ευαισθησίες τους γύρω από το τραγούδι και τις αλήθειες της ζωής. Ανάμεσα στα τραγούδια του δίσκου περίοπτη θέση έχει ο "Λευτέρης" που αναφέρεται στο λαϊκό ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο. Αλλά και τα υπόλοιπα δεν υπολείπονται σε αξία, γοητεία και ομορφιά.

ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ ΜΟΥ λοιπόν με νοσταλγία για το χτες, αισιοδοξία και όνειρα για το αύριο. Τραγούδια λαϊκά, σημερινά με Λ και Τ κεφαλαία.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Κρατώ στα χέρια μου ένα καινούργιο CD, με τον ρομαντικό (θα έλεγε κανείς) και τρυφερό τίτλο "Σινεμαδάκι μου". Σε μουσική, κυρίως, Χρήστου Νικολόπουλου, αλλά και Θανάση Βασιλά και Γιάννη Πηλιχού και στίχους Νίκου Αναγνωστάκη, με ερμηνευτή τον Γιάννη Ματσούκα.

Ο Χρήστος Νικολόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις. Ζει μέσα στη μουσική από το '60 μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια του, παλιά και νεότερα αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Το μπουζούκι του, αναγνωρίσιμο και ιδιαίτερο σαν τον γραφικό του χαρακτήρα, σαν την υπογραφή του.

Μοναδικός ήχος, γνώριμες μελωδίες, λαϊκή η μουσική. Λαϊκή η χροιά του Γιάννη Ματσούκα, θα ήθελα να τραγουδάει βάζοντας λίγο από την ψυχή του στο τραγούδι. Άκουγα τα λόγια του τραγουδιού, τη μελωδία, αλλά όχι την ψυχή του τραγουδιστή. Θα ήθελα, όχι απλά να τα τραγουδά σωστά, θα ήθελα να τραγουδά νιώθοντας τους στίχους. Μου έλειπε το συναίσθημα σε ό,τι άκουσα. Το ομώνυμο τραγούδι (Σινεμαδάκι μου), θυμίζει έντονα παλιές ελληνικές ταινίες, εκτός από τους στίχους και ως μελωδία, μας φέρνει στο μυαλό ατόφια (ίσως) την ταινία "Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο". Ο Βασίλης Αυλωνίτης τόσο ζωντανός στη θύμησή μας! Μ' άρεσε η ...πρωτοτυπία συνθέτη και στιχουργού να γράψουν και να αφιερώσουν τραγούδι στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Η μελωδία και κυρίως η εισαγωγή του "Γι' αυτό σου λέω ξεκόλλα" παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το bonus track "Ιλιάδα", παρά τον αρχαίο τίτλο, έχει ήχο πολύ σύγχρονο.

Ολόκληρο το CD περιέχει τα συστατικά και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν δίσκο "λαϊκό", δηλαδή ρυθμούς όπως ζεϊμπέκικα, χασάπικα, ακόμα και τσιφτετέλι. Μ' άρεσαν η Άσπα Θεοφίλου και η Δόμνα Κουντούρη στα φωνητικά...


HIGHLIGHTS:

... Ο Χρήστος Νικολόπουλος συμμετέχει στο συνθετικό κομμάτι ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει όλους τους στίχους των τραγουδιών, τους συντελεστές και όλους όσους βοήθησαν για την ολοκλήρωσή του. Με μια ανάσα νοσταλγίας στη δημιουργία του.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ο Λευτέρης", "Τα καλά παιδιά", "Αχ! Πώς το λένε"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όπως η φλόγα πίσω της αφήνει μόνο στάχτη
έτσι κι εσύ μου φέρεσαι λες και μ' έχεις άχτι
είμαι το δάσος σου εγώ κι εσύ ο εμπρηστής μου
Ενας ανέντιμος κριτής στη δίκη της ζωής μου...

Δεν έμαθες ποια είναι τα καλά παιδιά
και ποια τα κακομαθημένα
Μην εμπιστεύεσαι ποτέ καμιά ζαριά με ζάρια πειραγμένα
Δεν έμαθες ποιος φταίει και ποιος φυγοδικεί
και τις καλές προθέσεις μου ποιος ψεύτης αδικεί"...


(στίχοι: Νίκος Αναγνωστάκης "Τα καλά παιδιά")

Music Corner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΣΙΝΕΜΑΔΑΚΙ ΜΟΥ"
Εταιρεία: ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Μαρία Αναγνωστάκη
Φωτογραφίες
Νίκας Studio
Artwork
Μανώλης Μαρκάκης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 48:32
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Σινεμαδάκι μου...
02. Η σιωπή μου ρωτάει
03. Τα καλά παιδιά
04. Ο Λευτέρης (αφιερωμένο στον πρόεδρο ...Λευτέρη Παπαδόπουλο)
05. Το τόπι
06. Γι' αυτό σου λέω ξεκόλλα
07. Βάλτε με μάγκες φυλακή
08. Αχ! πως το λένε
09. Περαστικά
10. Θα διορθώσω τα ελληνικά μου
11. Δυο πενιές για τον Χρήστο
12. Έλα ένα βράδυ να με βρεις
13. Ιλιάδα (Bonus track)

MC Team ID