"κλικ για μεγέθυνση"
Ν. ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ - Δ. ΛΕΝΤΖΟΣ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Φαγιούμ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το περιοδικό και οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν την πρώτη προσωπική δουλειά του συνθέτη Νεοκλή Νεοφυτίδη σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου με τίτλο «Φαγιούμ».

Παρατηρώντας σήμερα τα βλέμματα των φαγιούμ (εκείνων των προσωπογραφιών που ανακαλύφθηκαν στην όαση Φαγιούμ της Αιγύπτου) νιώθουμε την αίσθηση ότι «αφηγούνται» τις δικές τους ή ...τις δικές μας ιστορίες. Κάπου εκεί συναντιούνται το παλιό και το νέο παίρνοντας το ένα κάτι από τη γεύση του άλλου.

Μια «μουσική δοκιμή-προσέγγιση» πάνω στο παλιό και στο νέο, μέσα από 12 διαφορετικές ιστορίες. Από τη μια διαχρονικές φόρμες, ρυθμοί και στιχουργικά σχήματα, βαφτίζονται στην όαση των παλιών αισθήσεων και εικόνων, κι από την άλλη, εκείνα τα παλιά πρόσωπα των φαγιούμ βαφτίζονται στην όαση του σήμερα και ξαναγεννιούνται δημιουργώντας μια σύγχρονη προσωπογραφία.

Τα 12 τραγούδια ερμηνεύουν ο Μανώλης Μητσιάς, η Σοφία Παπάζογλου, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Μανώλης Πασχαλίδης, και ο συνθέτης.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Σταύρος Αγιαννιώτηςκλασική, ακουστική κιθάρα,

Γιάννης Σινάνης μπουζούκι, τζουρά, Μιχάλης Σωτηράκης μπουζούκι, λαούτο, Νίκος Παπαναστασίου ακορντεόν, Ανδρέας Νικολής ντραμς, κρουστά, Τεό Λαζάρου κοντραμπάσο, Χάρης Μέρμηγκας κοντραμπάσο, Μάνος Αβαράκης φυσαρμόνικα, Μαρίνος Γαλατσινός κλαρινέτο, Διονύσης Κοκκόλης τρομπέτα, Mαριλίζα Παπαδούρη τσέλο, Πέτρος Γιωρκάτζης βιολί και Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο, μελόντικα.

Η ενορχήστρωση των τραγουδιών είναι του Νεοκλή Νεοφυτίδη, ενώ τα πορτραίτα Φαγιούμ, στο εξώφυλλο και το ένθετο, φιλοτέχνησε η Εβίνα Μακρή.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, στην πρώτη του δισκογραφική παρουσία, έγραψε και κυκλοφόρησε δώδεκα ωραία τραγούδια "παλαιάς κοπής" και αισθητικής αγωγής, που αφηγούνται με τρόπο απλό και ανεπιτήδευτο τις ιστορίες τους. Κι αυτό δεν είναι λίγο ούτε ευκαταφρόνητο. Μπορεί τα συγκεκριμένα τραγούδια να μην καινοτομούν μουσικά, αλλά γιατί σώνει και καλά η πρωτοτυπία να είναι πάντα το ζητούμενο; Γιατί να μην αρκούμαστε στο να χαιρόμαστε τα καλογραμμένα τραγούδια, που βγαίνουν απ' την ψυχή των δημιουργών τους; Γιατί να ζητάμε το - απροσδιόριστο πολλές φορές - κάτι παραπάνω; Έτσι κι αλλιώς, δε γράφουν όλοι για να αλλάξουν τον "ρουν" του ελληνικού τραγουδιού!

Σε στίχους του Δημήτρη Λέντζου - τον είχαμε γνωρίσει από τη συνεργασία του με το συνθέτη Μιχάλη Τερζή, τον συναντήσαμε και στον "Έρωτα αρχάγγελο" του Χρήστου Λεοντή - ο Νεοκλής Νεοφυτίδης καταθέτει με τα "Φαγιούμ" ένα υλικό που το ακούς ευχάριστα από την αρχή ως το τέλος, από το πρώτο ως το τελευταίο τραγούδι.

Σ' αυτό βοήθησε και η επιλογή των ερμηνευτών. Ο σπουδαίος Μανώλης Μητσιάς με την εξαιρετική Σοφία Παπάζογλου, της νεότερης γενιάς, έδωσαν με τις ερμηνείες τους στα τραγούδια του Νεοφυτίδη το χρώμα που τους ταίριαζε. Οι συμμετοχές του Μανώλη Πασχαλίδη και του Δώρου Δημοσθένους προσέθεσαν τις δικές τους πινελιές. Μου άρεσε ιδιαίτερα και ο τρόπος που ο Νεοκλής Νεοφυτίδης τραγουδά τρία κομμάτια από τα "Φαγιούμ" του...


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πληρέστατο. Και εικαστικά άρτιο. Από τα ένθετα που συναντάς όλο και σπανιότερα σε δισκογραφικές εκδόσεις. Συγχαρητήρια!

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Το άλλο μου μισό", "Φαγιούμ", "Ο μικρός αγέρας", "Αγρίμι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Οι ίσκιοι μοιάζουν μακριά όπως τ' αρχαία σκιάχτρα
όταν γυρνούν τα σώματα βαριά σαν την καρδιά τους
και του τσιγάρου η μικρή στα χείλη τους η καύτρα
φωτίζει σαν παλιά Φαγιούμ βαθιά τα πρόσωπά τους.

Κι εγώ με έρωτα βαρύ σαν πένθος που με λιώνει
και με τους χτύπους της καρδιάς να μου κρατούν το ίσο
μονάχος μου εχόρεψα στο μαρμαρένιο αλώνι
και τρεις φορές ορκίστηκα να μην ξαναγαπήσω"...


(στίχοι: Δημήτρης Λέντζος - "Φαγιούμ")

Music Corner

ΝΕΟΚΛΗΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΝΤΖΟΣ

Τίτλος CD
"ΦΑΓΙΟΥΜ"
Εταιρεία: ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Θανάσης Συλιβός
Ενορχήστρωση
Νεοκλής Νεοφυτίδης
Πορτραίτα Φαγιούμ
Εβίνα Μακρή
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 47:34
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!


Τα τραγούδια του cd

01. Το άλλο μου μισό - Σοφία Παπάζογλου
02. Φαγιούμ - Μανώλης Μητσιάς
03. Η παραγγελιά - Νεοκλής Νεοφυτίδης
04. Ο μικρός αγέρας - Σοφία Παπάζογλου
05. Παλιοί λογαριασμοί - Μανώλης Μητσιάς
06. Εγώ δεν έχω λυτρωμό - Σοφία Παπάζογλου
07. Οι φωτογραφίες - Μανώλης Πασχαλίδης
08. Αγρίμι - Νεοκλής Νεοφυτίδης
09. Επιστροφή - Σοφία Παπάζογλου
10. Απόκρεω - Δώρος Δημοσθένους
11. Μικρή εβδομάδα - Νεοκλής Νεοφυτίδης
12. Στων ψηφίων τη θλίψη - Μανώλης Πασχαλίδης

MC Team ID