"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Music Corner

"Ήμουν κι εγώ εκεί"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Πρόκειται για μια ανθολογία τραγουδιών που τραγούδησα σε δίσκους φίλων και γνωστών όταν μου ζητήθηκε είτε γιατί γράφτηκαν έχοντας εμένα υπ' όψιν, είτε γιατί ζητούσαν, κατ' αυτούς, τη δική μου ερμηνεία. Ήμουν κι εγώ εκεί, να μοιραστώ την αγωνία και τις προσδοκίες τους συμμετέχοντας, αφού κατά βάσιν με εξέφραζαν.
Τα τραγούδια αυτά υπάρχουν σε δίσκους που είναι πια δυσεύρετοι και σε κάποιες περιπτώσεις δεν επανεκδόθηκαν. Ιδού λοιπόν το σύνολο σχεδόν αυτών των συμμετοχών σε μια συλλογή
".
Νίκος Παπάζογλου
Είναι Λύρα και στρόγγυλος...

Για πρώτη φορά συγκεντρώνεται σε ένα άλμπουμ, η παράλληλη δισκογραφία του Νίκου Παπάζογλου, τα τραγούδια δηλαδή που έχει τραγουδήσει σε δίσκους άλλων, εκτός της προσωπικής του δισκογραφίας.
Το "...ήμουν κι εγώ εκεί" περιλαμβάνει 18 τραγούδια, από τα πολύ γνωστά και αγαπημένα "Πότε Βούδας πότε Κούδας" των Π. Βαγιόπουλου- Μ. Ρασούλη, "Όλοι δικοί μας είμαστε" των Χρ. Νικολόπουλου - Μ. Ρασούλη, "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια" των Ν. Ξυδάκη - Μ. Ρασούλη και τα "Άστρο του πρωινού" του Θανάση Παπακωνσταντίνου και "Κίρκη" του Σωκράτη Μάλαμα, μέχρι τα πιο σπάνια "Βαρδάρης" του Γιώργου Σφυρίδη σε ποίηση Θωμά Κοροβίνη, το παραδοσιακό "Από τον πουνέντη" καθώς και το παραδοσιακό παραμύθι "Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν" που ο Νίκος Παπάζογλου αφηγείται μοναδικά.
Το άλμπουμ αρχίζει με τον "Πρόλογο" του Παντελή Χατζηκυριάκου από το άλμπουμ "Ο Χασομέρης" και ενδιάμεσα μας ταξιδεύει με το "Χάρτινο το φεγγαράκι... και αποσπάσματα" από το άλμπουμ 'Ο κύριος Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κύριο Χατζιδάκι και θα 'ρθει οπωσδήποτε', την "Πύλη της άμμου" του Λουδοβίκου των Ανωγείων, την "Παράβαση" από τους 'Αχαρνής' του Διονύση Σαββόπουλου, "Σαράντα μίλια ναυτικά" των Μικρών Περιπλανήσεων, τις "Ψείρες" των Χειμερινών Κολυμβητών, "Με το τραγούδι, με το κρασί" από τη ζωντανή ηχογράφηση 'Η Γλυκερία στο Λυκαβηττό', "Το τσιφτετέλι του Διογένη" των Ν. Κυπουργού- Μ. Ρασούλη καθώς και δύο ακόμη τραγούδια του Γιώργου Σφυρίδη σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα και Σίμου Ιωαννίδη αντίστοιχα.
Ένα άλμπουμ συλλεκτικό που έλειπε από την ελληνική δισκογραφία!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μετά τις συλλογές με διασκευασμένα τραγούδια, τις επανεκτελέσεις, τις επανεκδόσεις και λοιπές εμπορικές "αλχημείες" των δισκογραφικών, μια ακόμα μόδα είναι οι "παράλληλες δισκογραφίες"! Αν όμως για όλα τα προηγούμενα έχω κατά καιρούς τις ενστάσεις μου, αυτές οι "παράλληλες δισκογραφίες" νομίζω πως είναι μια τίμια και εξαιρετική ιδέα. Μπορεί να έχουμε κι εδώ να κάνουμε με μια συλλογή, όμως πρόκειται για κίνηση που βοηθά το κοινό να συμπληρώσει τη δισκογραφία του αγαπημένου του καλλιτέχνη, χωρίς να χρειάζεται να δώσει μια περιουσία για να αποκτήσει τα album τρίτων καλλιτεχνών. Και ειδικά όταν μιλάμε για σπουδαίους καλλιτέχνες που έχουν πολλές συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, τότε η "μέθοδος" αυτή λύνει πραγματικά τα χέρια των fans και όχι μόνο.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με το album "ήμουν κι εγώ εκεί", ενός πραγματικά λατρεμένου καλλιτέχνη, του Νίκου Παπάζογλου. Ο "Ινδιάνος" έχει στη μακρά καλλιτεχνική του πορεία πολλές ερμηνευτικές συμμετοχές σε δίσκους διαφόρων συναδέλφων του και εδώ γίνεται ένα καλό "μάζεμα" αυτών των τραγουδιών. Υπάρχουν μάλιστα κομμάτια από αρκετά παλιούς δίσκους βινυλίου που πολύ δύσκολα θα μπορούσατε να βρείτε σήμερα (έτσι κι αλλιώς το μεγαλύτερο μέρος της δισκογραφίας του - δικής του ή παράλληλης - ανάγεται σε αρκετά χρόνια πριν). Πολλά από αυτά τα τραγούδια έκαναν μεγάλη επιτυχία, συχνά "σκεπάζοντας" και τα τραγούδια του καλλιτέχνη που κυκλοφορούσε το δίσκο, ένα ακόμα δείγμα της καλλιτεχνικής αξίας του Νίκου Παπάζογλου. Εξαιρετικός ερμηνευτής, ειδικά στα ρεμπέτικα τραγούδια, δημιούργησε δικό του μουσικό "ρεύμα" χάρις στο μοναδικό του ύφος και την ιδιαίτερη φωνή του.

Δεν χρειάζεται να γράψω ιδιαίτερα πράγματα γι' αυτό το album, περιέχει ορισμένες τεράστιες επιτυχίες από το "Πότε Βούδας, πότε Κούδας" μέχρι το "οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", αλλά και κάποια δυσκολότερα ακούσματα, που όμως άφησαν το δικό τους στίγμα στη πορεία του καλλιτέχνη, όπως από τη συμμετοχή του στη παράσταση "Αχαρνής" του Διονύση Σαββόπουλου. Περιέχει επίσης κομμάτια ηχογραφημένα σε studio αλλά και κάποια live, όπως το εξαιρετικό "με το τραγούδι, με το κρασί" το οποίο ερμήνευσε μαζί με τη Γλυκερία στον Λυκαβηττό και υπάρχει στο σχετικό live album της.

Συλλεκτικού χαρακτήρα δουλειά που θα πρέπει να υπάρχει στη δισκοθήκη σας...


HIGHLIGHTS:

... Πολλά σκόρπια τραγούδια του καλλιτέχνη, μεταξύ των οποίων και κάποια δυσεύρετα στις μέρες μας, μαζεύτηκαν σε ένα album ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Εξαιρετικό το εξώφυλλο! Στο 12σέλιδο ένθετο υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών καθώς και οι βασικές πληροφορίες για το κάθε τραγούδι, δηλαδή τα ονόματα των δημιουργών του και το album στο οποίο υπήρχε. Υπάρχει ακόμα σημείωμα του Νίκου Παπάζογλου. Ωστόσο θα περίμενα ένα πιο "γεμάτο" από πληροφορίες ένθετο.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Τι να πρωτοξεχωρίσεις σ' αυτή τη δουλειά... Θα σταθώ στα εξαιρετικά "Πότε Βούδας, πότε Κούδας", "Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια", "Με το τραγούδι, με το κρασί", "Όλοι δικοί μας είμαστε", "Ψείρες", "Το τσιφτετέλι του Διογένη", "Σαράντα μίλια ναυτικά", αλλά το καθέ κομμάτι εδώ έχει τη δική του αξία και ιστορία. Προσέξτε και τον πειραματισμό στο "χάρτινο το φεγγαράκι ...κι αποσπάσματα"! ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Δυόμισι χιλιάδες χρόνια μ' αγαπάς τρελά μου λες
ωχ αυτές βρε οι τρελές σου οι υπερβολές
μια στιγμή αν μ' αγαπούσες, μια στιγμίτσα μόνο αν
στο ριλάξ θα την περνούσα μια ζωή γκαγκάν.

Του Διογένη εγγονό με έχεις καταντήσει
και στα ίσια θα σ' το πω σ' αρχαίο μέλλον ζούμε κι οι δυο
για πιθάρι έχω το νου, φανάρι την καρδιά μου
ψάχνω ακόμα και παντού να σ' εύρω ψεύτρα εδώ και τωρατζού
"...

(στίχοι: Μανώλης Ρασούλης - "Το τσιφτετέλι του Διογένη")

Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ

Τίτλος CD
"ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΕΚΕΙ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Φωτογραφίες
Βαρβάρα Παπάζογλου
Artwork
Γιάννης Βενέτης
1 CD 18 Tracks
Διάρκεια CD: 61:37
2/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Πρόλογος
02. Άστρο του πρωινού
03. Κίρκη
04. Χάρτινο το φεγγαράκι ...κι αποσπάσματα (Ν. Παπάζογλου, Έλ. Πασπαλά, Δ. Σαββόπουλος)
05. Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια
06. Πύλη της άμμου (Ν. Παπάζογλου, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Σωκρ. Μάλαμας)
07. Πότε Βούδας πότε Κούδας
08. Παράβαση
09. Σαράντα μίλια ναυτικά
10. Όλοι δικοί μας είμαστε
11. Από τον πουνέντη - Παραδοσιακό
12. Ψείρες (Ν. Παπάζογλου, Ισίδωρος Παπαδάμου / Χειμερινοί Κολυμβητές)
13. Με το τραγούδι, με το κρασί (Ν. Παπάζογλου, Γλυκερία)
14. Κάποτε και τα λόγια ριζώνουν - Παραδοσιακό (αφήγηση Ν. Παπάζογλου)
15. Βαρδάρης (Ν. Παπάζογλου - Μαρία Θωίδου)
16. Μετάξι
17. Η παρέα
18. Το τσιφτετέλι του Διογένη

MC Team ID