"κλικ για μεγέθυνση"
ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ

Music Corner

Διασκευές & Live
Γράφει ο Παύλος Ζέρβας
pavloszervas@musiccorner.gr
"Live & με τους φίλους του"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ορφέας Περίδης γιορτάζει τα 15 χρόνια παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι μ' ένα διπλό άλμπουμ, το ένα από ζωντανές ηχογραφήσεις και το άλλο στο στούντιο, με φίλους συνδημιουργούς.

Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί live του Περίδη και η πρώτη φορά που τα καλύτερα μέχρι τώρα τραγούδια του συγκεντρώνονται σε ένα άλμπουμ. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει και ο ίδιος: "περιλαμβάνει τις πιο σημαντικές στιγμές έκφρασης και επαφής μου με τον κόσμο που αγάπησε τα τραγούδια μου". Επιπλέον, η συμμετοχή των φίλων του Ορφέα που ερμηνεύουν τραγούδια του, δίνει στο άλμπουμ ιδιαίτερη και ξεχωριστή σημασία.

Το πρώτο CD ξεκινά με το μοναδικό καινούριο τραγούδι του άλμπουμ, την "Κυψέλη" σε στίχους και μουσική του Ορφέα Περίδη. Οι "άλλες φωνές" που ήρθαν να τραγουδήσουν και να δώσουν το δικό τους χρώμα στα τραγούδια του Ορφέα, ενός από τους πιο αγαπητούς τραγουδοποιούς της σύγχρονης γενιάς, είναι ο Διονύσης Σαββόπουλος (Ντέρμπι/ Χούλιγκανς), ο Σωκράτης Μάλαμας (Γιατί πολύ σ' αγάπησα), ο Παύλος Παυλίδης (Για πού το 'βαλες καρδιά μου), ο Φοίβος Δεληβοριάς (Μια νότα), ο Μανώλης Ρασούλης (Το βαλς, Δρομολόγιο) με τη Λιζέτα Καλημέρη στις δεύτερες φωνές, ο Πέτρος Βαγιόπουλος (Ρώσικά μου μάτια) και ο Δημήτρης Πάντος (Δε σε κοιτώ στα μάτια).

Το δεύτερο CD είναι ζωντανή ηχογράφηση από τις παραστάσεις στη μουσική σκηνή "Σταυρός του Νότου" τον Απρίλιο του 2008, μαζί με την Μελίνα Κανά και τη Λιζέτα Καλημέρη οι οποίες εδώ, ακούγονται στις δεύτερες φωνές. Η ένταση και ο παλμός της συναυλίας αποτυπώνονται σε πολύ αγαπημένα τραγούδια του Ορφέα Περίδη, όπως τα "Αχ, να σε δω", "Φωτοβολίδα", "Ζηλεύει η νύχτα", "Φεύγω", "Κάτι μου κρύβεις", "Υλαγιαλί", "Τα τραγούδια μου τ' Αμερικάνικα" κ.α.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Άλλο ένα album με live τραγούδια... Άλλη μία συλλογή... Στο κλίμα της εποχής και ο Ορφέας Περίδης, δεν κυκλοφορεί cd με νέα τραγούδια αλλά συγκεντρώνει κι αυτός τα παλιά του σε μια - ενδιαφέρουσα πάντως - συλλογή. Η νέα του δουλειά χωρίζεται σε δύο μέρη, όσα και τα cd από τα οποία αποτελείται. Στο πρώτο μέρος / cd ο καλλιτέχνης μας παρουσιάζει τα τραγούδια του σε νέες εκτελέσεις και ερμηνευμένα άλλοτε από τον ίδιο και άλλοτε από άλλους συναδέλφους του που συμμετέχουν στο παρόν εγχείρημα. Στο δεύτερο μέρος / cd μας παρουσιάζει τις επιτυχίες του live ερμηνευμένες από τον ίδιο με τη συμμετοχή και των Λιζέττας Καλημέρη, Μελίνας Κανά και Δημήτρη Πάντου, όπως τα ερμήνευαν πριν ένα χρόνο στο Σταυρό του Νότου.

Δεν έχουμε να κάνουμε λοιπόν με μια στείρα επανάληψη, αλλά με μια δημιουργική επανεκτέλεση των επιτυχιών του Περίδη και αυτό δίνει μια διαφορετική ουσία στο cd. Η αλήθεια είναι ότι ο Ορφέας Περίδης, μπορεί να έχει κάποια τραγούδια που έκαναν τεράστια επιτυχία και έγιναν ευρέως γνωστά, κατά βάση όμως μπορεί να χαρακτηριστεί "δύσκολος" καλλιτέχνης. Δεν είναι εμπορικός. Δεν φτιάχνει τραγούδια για το κοινό, αλλά πάνω απ' όλα για τη τέχνη, έτσι όπως αυτός την πιστεύει. Ο περισσότερος κόσμος έχει πολύ καλή άποψη για τον καλλιτέχνη Περίδη, οι πιο πολλοί όμως δεν γνωρίζουν παρά ορισμένα τραγούδια του. Ο ίδιος - προς τιμήν του - δεν πουλάει τα πιστεύω του... Συνεχίζει τη καριέρα του με την ίδια λογική και το ίδιο ήθος με τα οποία μπήκε στο χώρο. Προτιμά ένα ψαγμένο κοινό και μια σταθερή πορεία. Ξέρει καλά πως με αυτό το τρόπο, στο τέλος, θα έχει διατηρήσει την αγνότητα απέναντι στη τέχνη του...

Στη παρούσα δουλειά ο Ορφέας Περίδης "φιλοξενεί" καλλιτέχνες από διάφορες "γωνίες" του ελληνικού τραγουδιού, που όμως - όπως και αυτός - κουβαλούν μια υψηλή αισθητική. Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Πέτρος Βαγιόπουλος, ο Μανώλης Ρασούλης, η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Παύλος Παυλίδης και ο Δημήτρης Πάντος, δίνουν μια διαφορετική ερμηνευτική άποψη στα τραγούδια του Περίδη. Το δεύτερο cd με τα live έχει σαφώς τα σημαντικότερα τραγούδια του καλλιτέχνη. Το πρώτο έχει πιο άγνωστα κομμάτια του, έχει όμως και ένα καινούργιο που φέρει το τίτλο "Κυψέλη" και φυσικά το ερμηνεύει ο ίδιος. Ένα βαρύ έντεχνο λαϊκό τραγούδι, με το γνώριμο μελαγχολικό στυλ του τραγουδιστή...


HIGHLIGHTS:

... Οι πολλές συμμετοχές διάφορων ερμηνευτών ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Ξέρετε πλέον ότι είμαι λίγο απαιτητικός με τα ένθετα, ειδικά όταν αφορούν συλλεκτικού χαρακτήρα δουλειές. Εδώ βλέπω ένα ένθετο που δεν με ικανοποιεί, δεν περιέχει στίχους, δεν περιέχει περισσότερες πληροφορίες για τα τραγούδια (ούτε καν σε ποιο cd υπήρχαν) και δεν γράφει τίποτα για τη καλλιτεχνική πορεία του Περίδη. Όμορφη η σχεδίαση του 8σέλιδου, αλλά αυτό δεν αρκεί...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Από τα βάθη της ψυχής
κι από του νου τα ύψη
απ' το βυθό της θάλασσας
ως τις βουνοκορφές
ψάχνω να σε βρω...

Μια σφαίρα υγρή γύρω απ' τη γη
μια ουράνια δεξαμενή
εκεί που λούζονται οι ψυχές
πριν να χαθούν στο σύμπαν
με έναν πήδο ένα πρωί
να μπω με μια βουτιά εκεί
απ' τον βυθό, απ' τον πάτο
να δω τα πάνω κάτω
να βρω όλα τα χαμένα
ίσως να βρω κι εσένα...

Αχ, να σε βρω, αχ, να σε βρω
μόνο για λίγο να σε δω
ν' ακούσω τη σκιά σου
να μου φωνάζει γεια σου"...


(στίχοι: Ορφέας Περίδης - "Αχ, να σε δω!")

Music Corner

ΟΡΦΕΑΣ ΠΕΡΙΔΗΣ

Τίτλος CD
"LIVE & ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ"
Εταιρεία: IMPACT MUSIC
Είδος: Διπλό CD

Φωτογραφίες
Γιώργος Χριστάκος
Artwork
Αλέξανδρος Παπαλέξης
2 CD 31 Tracks
Διάρκεια
CD1: 55:01
CD2: 55:45
2/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 Τα τραγούδια του cd

CD1 (ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ)
01. ΚΥΨΕΛΗ - Ορφέας Περίδης
02. ΝΤΕΡΜΠΙ / ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΣ - Ορφέας Περίδης, Διονύσης Σαββόπουλος
03. Ο ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΔΑΣΩΝ - Ορφέας Περίδης
04. ΜΙΑ ΝΟΤΑ - Φοίβος Δεληβοριάς, Ορφέας Περίδης
05. Η ΣΚΙΑ - Ορφέας Περίδης
06. ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ Σ' ΑΓΑΠΗΣΑ - Σωκράτης Μάλαμας
07. ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΤΡΕΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ - Ορφέας Περίδης
08. ΓΙΑ ΠΟΥ ΤΟ 'ΒΑΛΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ - Παύλος Παυλίδης
09. Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΟΥ ΑΔΕΡΦΟΣ - Ορφέας Περίδης
10. ΡΩΣΙΚΑ ΜΟΥ ΜΑΤΙΑ - Πέτρος Βαγιόπουλος, Ορφέας Περίδης
11. ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ - Μανώλης Ρασούλης, Ορφέας Περίδης, Λιζέτα Καλημέρη
12. ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ Σ' ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ - Ορφέας Περίδης
13. ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΗ ΖΩΗ - Ορφέας Περίδης
14. ΤΟ ΒΑΛΣ - Ορφέας Περίδης, Μανώλης Ρασούλης, Λιζέτα Καλημέρη
15. ΔΕ ΣΕ ΚΟΙΤΩ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ - Ορφέας Περίδης, Δημήτρης Πάντος

CD2 (LIVE)
01. ΑΧ, ΝΑ ΣΕ ΔΩ! - Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Πάντος
02. ΖΗΛΕΥΕΙ Η ΝΥΧΤΑ - Ορφέας Περίδης
03. ΜΠΡΟΝΞ - Ορφέας Περίδης
04. ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ Τ' ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ - Ορφέας Περίδης
05. ΦΕΥΓΩ - Ορφέας Περίδης
06. ΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ - Ορφέας Περίδης, Λιζέτα Καλημέρη
07. Ο ΦΑΡΟΣ - Λιζέτα Καλημέρη, Ορφέας Περίδης
08. ΦΥΛΑΚΗ - Λιζέτα Καλημέρη, Ορφέας Περίδης
09. ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ - Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη
10. ΠΑΡΑΜΥΘΙ - Ορφέας Περίδης
11. ΦΩΤΟΒΟΛΙΔΑ - Ορφέας Περίδης, Μελίνα Κανά, Λιζέτα Καλημέρη, Δημήτρης Πάντος
12. ΥΛΑΓΙΑΛΙ - Ορφέας Περίδης
13. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΓΚΑΡΣΟΝΙΑ - Ορφέας Περίδης
14. ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ - Ορφέας Περίδης
15. ΑΛΥΣΙΔΕΣ - Ορφέας Περίδης
16. ΑΠ' ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΟΙΤΩ - Ορφέας Περίδης

MC Team ID