"κλικ για μεγέθυνση"
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Music Corner

"Μπαλαρίνες επιτρέπονται"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Μπαλαρίνες επιτρέπονται", το καινούριο album του Φίλιππου Πλιάτσικα μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο "Omnia", δεν είναι η συνέχειά του, είναι πολλά περισσότερα. Ο Φίλιππος Πλιάτσικας περιγράφει το σήμερα τόσο ηχητικά όσο και θεματολογικά σε ένα concept album από αυτά που σπάνια πια κυκλοφορούν στην ελληνική δισκογραφία. "Μπαλαρίνες επιτρέπονται", "Καληνύχτα Αμαλία" και "Αδερφέ μου" τα τραγούδια που έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις από τις ραδιοφωνικές τους μεταδόσεις πριν ακόμα κυκλοφορήσει ο δίσκος.
Στίχους έχουν γράψει οι: Νικόλας Κολοκοτρώνης, Νεκταρία Τσαγκάρη, Όλγα Στεργιούδη, Κωνσταντίνα Πλιάτσικα, MC Yinka, Γιάννης Αγγουριδάκης, Milko-Vic, Νάντια Σπηλιωτοπούλου, Ντέπη Χατζηκαμπάνη, ενώ 2 σονέτα του William Shakespeare που συμπεριλαμβάνονται στο album, είναι σε απόδοση του Μάνου Ξυδού. Τα δύο ορχηστρικά θέματα του album "Ένα θέμα για την Τσέσικα" και "Αποχαιρετισμός", γράφτηκαν για την παράσταση "ο Έμπορος της Βενετίας" που ανέβηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου τον Δεκέμβριο του 2007.
Στο album συμμετέχουν ο MC Yinka, που τον πρωτοσυναντήσαμε στο προηγούμενο album του Φίλιππου Πλιάτσικα να ραπάρει στο "Ποιος έχει λόγο στην αγάπη" και το "Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα". Στην παρέα του "Μπαλαρίνες επιτρέπονται" προστέθηκε και ο Milko - Vic.
Όπως σε κάθε του δισκογραφικό βήμα, έτσι και σ' αυτό ο Φίλιππος Πλιάτσικας έχει δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα στην παραγωγή και τον ήχο του. Οι μίξεις του album έγιναν στο Studio "black rock" στην Σαντορίνη, που αποτελεί ένα studio διεθνών προδιαγραφών.
Το καινούριο album του Φίλιππου Πλιάτσικα έρχεται ως το soundtrack που περιγράφει την πραγματικότητας μας, για να γίνει και το soundtrack της καθημερινότητας μας.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το νέο cd του Φίλιππου Πλιάτσικα αποτελείται από αρκετές μπαλάντες, από κομμάτια με rock - ηλεκτρονικό ήχο, κάποια ορχηστρικά ενώ διαθέτει και πάλι ...ολίγη δόση από rap, συνταγή που ο καλλιτέχνης είχε δοκιμάσει στη προηγούμενη δουλειά του, "ΟΜΝΙΑ", με τον MC Υinka. Το "πείραμα" τότε πέτυχε και ο Πλιάτσικας είχε κάθε λόγο να το επιχειρήσει ξανά, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του Milko-Vic. Στο cd έχουμε κι άλλους πειραματισμούς, όπως γεύση reggae στο ομώνυμο χορευτικό κομμάτι "Μπαλαρίνες επιτρέπονται" αλλά και τα δυο σονέτα του Σαίξπηρ σε μετάφραση και προσαρμογή Μάνου Ξυδούς.

Ο δίσκος κινείται στο γνωστό, ευαίσθητο ύφος του Φίλιππου Πλιάτσικα, δημιουργώντας την αίσθηση του οικείου ενώ ταυτόχρονα μας μεταφέρει από την καθημερινή ρουτίνα στην όμορφη πλευρά της ζωής. Αξίζει να τονιστεί πως ορισμένα κομμάτια, όπως τα "αδερφέ μου" και "του μυαλού σου οι πυξίδες", προκαλούν τη προσοχή με τον κοινωνικό τους στίχο. Μιλούν για προβληματισμούς και ανησυχίες, πολιτικές και οικολογικές (καταστροφή του περιβάλλοντος, μετανάστευση, πολιτική ευθύνη, διεθνής ειρήνη).

Γενικά έχουμε να κάνουμε με μια ακόμα ενδιαφέρουσα δουλειά του Φίλιππου Πλιάτσικα, με αξιόλογα μουσικά και στιχουργικά ευρήματα, που θα σας ταξιδέψει σίγουρα...!


HIGHLIGHTS:

... Ευρηματικό σχετικά με την σύλληψη του τίτλου του αλλά και στιχουργικά το "καληνύχτα Αμαλία"

... Η προσπάθεια απόδοσης των σονέτων του Σαίξπηρ, στα κομμάτια: "αν σ'ονειρευτώ" και "περί μουσικής" (σε μετάφραση και προσαρμογή Μάνου Ξυδούς), είναι μια κίνηση με πολύ ενδιαφέρον


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Φρέσκο και νεανικό το ένθετο του δίσκου, αποτυπώνει μια αίσθηση χαράς και ζωντάνιας. Πλήρες όσον αφορά το περιεχόμενο του...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Του μυαλού σου οι πυξίδες", "Καληνύχτα Αμαλία", "Καμιά φορά νυχτώνει", "Αδερφέ μου", "Είμαστε" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Ποια φωτιά θα σβήσει όσα είδες και ποιο σύμπαν θα χορέψει στου μυαλού σου τις πυξίδες,
ποια παρέα θα δεχτεί τα όνειρα σου και ποια μάτια θα δροσίσουν με λυγμούς την αγκαλιά σου.
Ποια ρολά κατεβασμένα ζωγραφίζεις και ποια θέλω σου τελειώνεις και τα κάνεις αναμνήσεις
ποιο μαντήλι θα χαϊδέψει της ψυχής σου τον ιδρώτα και ποιος δύτης μες στο μαύρο σου βυθό θα ρίξει φώτα...

Ένα δεντράκι να φυτέψω με το χαμόγελο στα χείλη, ένα ζωάκι να χαϊδέψω προτού το κάνουν "τσίλι". Σ' ένα ποτάμι να πλυθώ προτού κάποιος το μολύνει, να μην λιώσουνε οι πάγοι και να ζήσουν οι πιγκουίνοι
Να μην βλέπω πόλεμο, να δω ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ και έναν υπεύθυνο που αναλαμβάνει την ευθύνη.
Το κομμάτι αυτό στο "καλό" σε κατευθύνει, γι' αυτό βάλτο στο μυαλό και εκεί ας παραμείνει
"...

(στίχοι: Γιάννης Αγγουριδάκης / Milko-Vic - "Του μυαλού σου οι πυξίδες")

Music Corner

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΑΣ

Τίτλος CD
"ΜΠΑΛΑΡΙΝΕΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ"
Εταιρεία: MINOS EMI
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Νεκτάριος Κόκκινος
Φωτογραφίες
Σύνθια Τζίτζη
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 48:17
2/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ένα θέμα για τη Τζέσικα (ορχηστρικό)
02. Είμαστε...
03. Καληνύχτα Αμαλία
04. Μπαλαρίνες επιτρέπονται
05. Όσο πεθαίνω ξαναγεννιέμαι
06. Έχω μόνο μια αγάπη
07. Καμιά φορά νυχτώνει
08. Αδελφέ μου (συμμετέχει ο MC Yinka)
09. Του μυαλού σου οι πυξίδες (συμμετέχει ο Milko-Vic)
10. Διάτρητο κουρέλι
11. Αν σ' ονειρευτώ
12. Όμηρος και Ελένη
13. Περί μουσικής
14. Αποχαιρετισμός (ορχηστρικό)

MC Team ID