"κλικ για μεγέθυνση"
ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Music Corner

"Ανάδυση"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα Κίτρινα Ποδήλατα, ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Παντελιάς, παρουσιάζουν τον έβδομο και ωριμότερο δίσκο της μέχρι τώρα πορείας τους, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης και στίχων όσο και σε επίπεδο παραγωγής, με τίτλο "ανάδυση".
Στα έντεκα τραγούδια του νέου τους άλμπουμ τα Κίτρινα Ποδήλατα ροκάρουν με πολύ δυνατά κομμάτια που μας παρασύρουν με τον ηλεκτρικό τους ήχο αλλά και μας ταξιδεύουν
με υπέροχες μπαλάντες. Οι στίχοι αφορούν θέματα που απασχολούν κάθε σύγχρονο σκεπτόμενο νέο- τα κοινωνικά προβλήματα κι αδιέξοδα, το περιβάλλον που δεν φροντίζουμε και φυσικά τον έρωτα, πάντα όμως με αισιόδοξη ματιά και θετική αντιμετώπιση.
Στο νέο τους άλμπουμ τα Κίτρινα Ποδήλατα συνεργάζονται με τη Δήμητρα Γαλάνη, η οποία όπως έχουν αποδείξει οι επιλογές της όλα αυτά τα χρόνια, στηρίζει τους νέους δημιουργούς που πιστεύει. Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει μοναδικά το τραγούδι "Ξένη ακτή" μαζί με τα Κίτρινα Ποδήλατα.
Στην "ανάδυση" περιλαμβάνεται και το τραγούδι τους "Θα πάρω φόρα" το οποίο τα Κίτρινα Ποδήλατα τραγουδούσαν στις ζωντανές τους εμφανίσεις ήδη από το καλοκαίρι ξεσηκώνοντας το κοινό τους.
Τα Κίτρινα Ποδήλατα υπογράφουν τη μουσική, τους στίχους και την ενορχήστρωση σε όλο το άλμπουμ ενώ στο τραγούδι "Πατρίδα αναποφάσιστη" τους στίχους υπογράφει η Λίνα Δημοπούλου. Η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου συμμετέχει στο εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ "Βαθιά πληγή" που εκφράζει έντονο προβληματισμό για την καταστροφή
που προκαλούμε στον πλανήτη μας. Οι παιδικές φωνές τονίζουν την αναγκαιότητα και τη σπουδαιότητα του οικολογικού μηνύματος.
Η "ανάδυση" προς το φως, των κρυμμένων αντοχών και των υγιών ενστίκτων μιας κοινωνίας που μπορεί να ανταπεξέλθει σε καιρούς δύσκολους και να οδηγήσει τον κόσμο μας
στο μέλλον, είναι το συγκεκριμένο μουσικό μήνυμα από τα Κίτρινα Ποδήλατα.
Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος έχουν δυνατό λόγο και ευαισθησίες και οτιδήποτε κάνουν σε σχέση με τη δουλειά τους, το κάνουν με συνέπεια, αγάπη και σεβασμό για τη μουσική και το κοινό. Ακούστε τους δυνατά!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τα Κίτρινα Ποδήλατα φτάσανε λοιπόν αισίως στην έβδομη δισκογραφική τους δουλειά. Έντεκα τραγούδια στο γνώριμο μουσικό ύφος του συγκροτήματος αποτελούν το «Ανάδυση».

Το cd ανοίγει με το «Βαθιά πληγή», ένα τραγούδι με οικολογικό μήνυμα στο οποίο συμμετέχει και η παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου. Γενικά στο cd υπάρχουν τρία – τέσσερα τραγούδια με πολιτικό θέμα, απευθυνόμενα κυρίως στην «Γενιά των 700 ευρώ», όπως έχουμε συνηθίσει να την αποκαλούμε. Το «Θ' αντέξω» είναι ένα από αυτά, όπως και το «Θα πάρω φόρα» που έχει ήδη ακουστεί σε εμφανίσεις των παιδιών στην τηλεόραση και σε live συναυλίες.

Εγώ τώρα τι να πω; Όλα αυτά τα "μηνύματα" με ξένισαν κάπως. Δεν λέω πως πρέπει να τραγουδάμε συνεχώς για αγάπες και λουλούδια, αλλά στίχοι όπως «Έγινε η γη βαθιά πληγή, δώστε της ξανά ζωή...» μου φαίνονται κάπως πρόχειροι. Επιπλέον δεν με εκφράζουν και δεν ξυπνάνε την οικολογική μου συνείδηση, αν αυτός ήταν ο σκοπός τους. Το συγκεκριμένο κομμάτι ιδιαίτερα («Βαθιά πληγή»), ενώ συνθετικά ήταν αρκετά καλό, χρειάστηκα αρκετές ακροάσεις για να "χωνέψω" αυτό που άκουγα.
Τα υπόλοιπα τραγούδια τα βρήκα πιο ενδιαφέροντα, χωρίς όμως να ξεχωρίσω καποιο. Τα περισσότερα έχουν catchy ρεφρέν, που σου μένει εύκολα στο αυτί, χωρίς όμως απαραιτήτως να θυμάσαι τι λένε. Ξεχώρισα το «Ξένη ακτή» για τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και το «Σημάδι» για την απλότητά του.

Η αλήθεια είναι πως δεν βρήκα πολλές διαφορές από τα προηγούμενα albums. Τίποτα που να αποδεικνύει ωριμότητα. Θα έλεγα ότι έχουν κατασταλάξει ως προς τον ήχο τους και τώρα μου δίνουν την εντύπωση ότι ψάχνονται περισσότερο στιχουργικά. Το «Ανάδυση» είναι ένα cd που ακούγεται ευχάριστα, αλλά τίποτα παραπάνω. Περίμενα πολλά περισσότερα από ένα συγκρότημα τόσο καλό επι σκηνής, γεμάτο ενέργεια και δύναμη. Ίσως αυτό θα έπρεπε να προσπαθήσουν στην επόμενη τους δουλειά. Να μεταφέρουν όσο είναι δυνατόν το κλίμα των συναυλιών στο στούντιο. Μέχρι τότε, θα περιμένω να τους δω ζωντανά...


HIGHLIGHTS:

... Η συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη στο "Ξένη ακτή" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Δωδεκασέλιδο σε σκούρο φόντο. Περιέχει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την ηχογράφηση και τους στίχους των τραγουδιών...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Θ' αντέξω», «Ξένη ακτή», «Στα σύννεφα», «Σημάδι" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Με κλείσατε στο σπίτι, με σέρνετε απ' τη μύτη
αφού με πνίξατε στα χρέη και είσαστε πια όλοι ωραίοι
για ένα μισθό της πλάκας θα δουλεύω σαν μαλάκας
και οι μόνες διακοπές μου θα είναι ο μπλε ο καναπές μου
εκεί μπροστά στο χαζοκούτι με σκέψεις σαν μπαρμπούτι
έστω με ζάρια πειραγμένα πια θα παίξω και για μένα
τα δάση μου τα κάψατε, τον τσαμπουκά μου σπάσατε
της νιότης μου η δίκη δε θα γίνει καταδίκη
"...

(στίχοι: Κίτρινα Ποδήλατα - "Θ' αντέξω")

Music Corner

ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

Τίτλος CD
"ΑΝΑΔΥΣΗ"
Εταιρεία: MBI
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Κίτρινα Ποδήλατα
Ενορχήστρωση
Κίτρινα Ποδήλατα
Φωτογραφίες
Γιώργος Μαλεκάκης
Δάφνη Μύρκου
Artwork
Γιώργος Μαλεκάκης
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 44:39
1/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Βαθιά πληγή (συμμετέχει η Παιδική Χορωδία Σπύρου Λάμπρου)
02. Θ' αντέξω
03. Ξένη ακτή (με τη Δήμητρα Γαλάνη)
04. Στα σύννεφα
05. Θα πάρω φόρα
06. Γύρισα για σένα
07. Δύση και ανατολή
08. Φωτιά που αντέχει
09. Πατρίδα αναποφάσιστη (στίχοι: Λίνα Δημοπούλου)
10. Στην αρχή
11. Σημάδι

MC Team ID