"κλικ για μεγέθυνση"
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΝΙΕΡΗ

Music Corner

"Το καινούριο πρόσωπο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα κυκλοφορία από τον Καθρέφτη και τον Ζέφυρο. Η λαϊκή φωνή της Κατερίνας Ρανιέρη σε μια συλλογή από τραγούδια που γράψαν την δική τους ιστορία και επανέρχονται στην επικαιρότητα με αυτές τις νέες αποκαλυπτικές ερμηνείες.

Τραγούδια κλασσικών δημιουργών του λαϊκού τραγουδιού από των Β. Τσιτσάνη, Β. Βασιλειάδη, Γ. Ζαμπέτα και Μπ. Μπακάλη μέχρι τους νεότερους Τ. Σούκα και Σπ. Παπαβασιλείου καθώς και ένα ιδιαίτερο τραγούδι του Γ. Πάριου.

Η Κατερίνα Ρανιέρη κατάγεται από την Θεσσαλονίκη, την πόλη που μας έχει δώσει τις περισσότερες σπουδαίες φωνές στο ελληνικό τραγούδι, έχει μια πολυετή και συνεπή πορεία στο λαϊκό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους τραγουδιστές: Π.Τερζή, Μ.Χριστοδουλόπουλο, Γ.Πάριο, Στρ.Διονυσίου, Δημ.Μητρόπανο, Π.Παπαδοπούλου, Ρ.Σακελλαρίου, Π.Πάνου, Γ.Λύδια, Β. Μοσχολιού, Μ.Λίντα, Μ.Μητσιά καθώς και τους συνθέτες Αντ. Βαρδή και Τ.Σούκα.

Τραγούδια που ήδη έχουν ξεχωρίσει από το CD και ακούγονται από τα ραδιόφωνα είναι τα «Μην Ανάβεις φωτιές» και «Το καινούργιο πρόσωπο»

Την ενορχήστρωση των τραγουδιών έκανε ο Άγγελος Δαμίρης


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Το καινούριο πρόσωπο" είναι η Κατερίνα Ρανιέρη; Οχι και τόσο... Καθαρή λαϊκή φωνή, έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του λαϊκού πενταγράμμου. Τώρα μας παρουσιάζει ένα προσωπικό CD με τραγούδια παλιότερα αλλά από τα πιο αξιόλογα του είδους. Ακούγοντας για πρώτη φορά τον καινούργιο αυτό δίσκο, μου έκανε εντύπωση η φωνή της. Την προσοχή μου τράβηξε και το μπουζούκι, κύριο όργανο σε όλα τα τραγούδια. Πρόκειται για τραγούδια γνωστά σε μια νέα εκτέλεση. Διασκευές πάνω σε συνθέσεις των Γ. Ζαμπέτα, Β. Τσιτσάνη αλλά και Τάκη Σούκα, χωρίς να παραβλέπουμε το "Καρδιά μου μόνη" του Γιάννη Πάριου.

Τι να πρωτοπείς για τραγούδια που έχουν γράψει από μόνα τους την ιστορία τους; Τι να προσθέσεις περισσότερο στο "Τα ξένα χέρια", όταν ο χρόνος έχει αποδείξει την αξία του; Όμορφη η εισαγωγή που κάνει το μπουζούκι στο "Καινούριο πρόσωπο". Αναγνωρίσιμος ο ήχος του μπουζουκιού του Γιώργου Ζαμπέτα, υπερβολικά οικεία η μελωδία των "Ποιο δρόμο να πάρω" και "Κανένας Αναμάρτητος" του Τάκη Σούκα. Οι μελωδίες του έχουν ...στοιχειώσει τα παιδικά μας χρόνια εκεί στη δεκαετία του '70. Όταν το ραδιόφωνο ήταν το μόνο μέσο ψυχαγωγίας κι όταν τα "μπουζούκια" ήταν για τους λίγους. Αυτές οι λαϊκές μελωδίες ξέφευγαν από τα ανοικτά παράθυρα τις γειτονιάς...

Η Κατερίνα Ρανιέρη έχει, αναμφισβήτητα τη φωνή που ταιριάζει σ' αυτά τα τραγούδια. Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με τις μεγάλες λαϊκές ερμηνεύτριες που μας τα πρωτογνώρισαν. Αυτό που πρέπει να της αναγνωρίσουμε είναι η λαϊκή χροιά στη φωνή της, ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο "στέκεται" σε κάθε κομμάτι του δίσκου, ο σεβασμός με τον οποίο αντιμετώπισε κάθε τραγούδι και την σωστή της ερμηνεία.

Χαίρομαι που γνώρισα αυτή τη φωνή, αν και δεν είμαι φαν του λαϊκού ρεπερτορίου. Πιστεύω ότι το καλό πρέπει να λέγεται! Αντικειμενικά πρόκειται για μια δυνατή λαϊκή φωνή.


HIGHLIGHTS:

... --- ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Δεν υπάρχει ένθετο! Στην εσωτερική πλευρά της θήκης του cd, αναφέρονται οι τίτλοι των τραγουδιών στα ελληνικά και στα αγγλικά, οι δημιουργοί τους (συνθέτης - στιχουργός) και οι μουσικοί.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Το καινούργιο πρόσωπο", "Τα ξένα χέρια", "Κανένας Αναμάρτητος" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Το καινούριο πρόσωπο
που 'ρθε στην παρέα
με κοιτάει περίεργα
με κοιτάει παράξενα
με κοιτάει ωραία
με έχει αναστατώσει...

Μέχρι εχτες δεν το 'ξερα
σήμερα το γνώρισα
και με συγκλονίζει
και την κάθε σκέψη μου
τη ζωή μου ολόκληρη
τώρα την ορίζει"...


(στίχοι:
Λούλα Παπαγιαννοπούλου - "Το καινούργιο πρόσωπο")

Music Corner

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΑΝΙΕΡΗ

Τίτλος CD
"ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ"
Εταιρεία: ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Είδος: CD

Ενορχηστρώσεις
Άγγελος Δαμίρης
Σχεδιασμός
Νίκος Σεργάνης
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 40:30
2/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Το καινούριο πρόσωπο
02. Μην ανάβεις φωτιές
03. Καρδιά μου μόνη
04. Κανένας αναμάρτητος
05. Αξιοπρέπειά μου
06. Αν μ' αγαπούσες λίγο
07. Νύχτα ονειρομάνα
08. Ποιο δρόμο να πάρω
09. Το χαστούκι
10. Το παλιό το μονοπάτι
11. Τα ξένα χέρια
12. Λατρεία μου

MC Team ID