"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"(α)"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τους γνωρίσαμε από την ομάδα του Σταμάτη Κραουνάκη "Σπείρα - Σπείρα". Η Βικτωρία Ταγκούλη συμμετείχε ως τραγουδίστρια - performer και ο Χρίστος Θεοδώρου ως συνθέτης σε όλες σχεδόν τις παραστάσεις της ομάδας από το 1999 μέχρι το 2007.

Η Βικτωρία Ταγκούλη, πτυχιούχος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του πανεπιστημίου Μακεδονία, πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών, του μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Kodaly και διπλωματούχος μονωδίας με καθηγητή τον Κωνσταντίνο Πασχάλη, εκτός από τη συμμετοχή της στις παραστάσεις της Σπείρας - Σπείρας, συμμετείχε στην παράσταση "Εγκλήματα κι εγκλήματα" του Α. Στρίνμπεργκ με πρωταγωνιστές τον Μ. Χατζησάββα και τη Κ. Καραμπέτη (χειμ. 2007-2008) και πρωταγωνίστησε στο μονόπρακτο μιούζικαλ "Προς κατεδάφιση" του Tenesse Williams σε μουσική Χρίστου Θεοδώρου, λιμπρέτο Διαμαντή Γκιζιώτη και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη (Ιουλ. 2008). Φέτος εμφανίζεται στην παράσταση "Φουρκέτα" της Ελένης Γκασούκα στο θέατρο Εμπορικόν.

Ο Χρίστος Θεοδώρου εκτός από τις παραστάσεις της Σπείρας-Σπείρας, έχει γράψει μουσική για 16 θεατρικές παραστάσεις και δύο κινηματογραφικές ταινίες.

Το (α) είναι η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Βικτωρίας Ταγκούλη σε έντεκα τραγούδια του Χρίστου Θεοδώρου. Οι στίχοι είναι του Χρήστου Κανελλόπουλου, της Μαρίας Θεοδώρου, του Γιώργου Σαχίνη, του Διαμαντή Γκιζιώτη και του Γρηγόρη Χατζάκη ενώ υπάρχουν και δύο μελοποιημένα ποίηματα, το "Κι έπινα μέσ' απ' τα χείλια σου" του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και "Τα γιασεμιά" του Κωστή Παλαμά. Τέλος, μία νέα μελοποίηση του τραγουδιού της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου "Ο μπάρμπας μου ο Παναγής". Η Βικτωρία Ταγκούλη που ξεχώρισε ήδη από τα πρώτα της βήματα στην ομάδα Σπείρα- Σπείρα, ερμηνεύει μοναδικά και με έντονη θεατρικότητα τα ατμοσφαιρικά τραγούδια του Χρίστου Θεοδώρου. Το πρώτο τους άλμπουμ με τον χαρακτηριστικό τίτλο (α), απλά δεν πρέπει να λείπει από τη δισκοθήκη σας!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Τη Βικτωρία Ταγκούλη την είδα και την άκουσα για πρώτη φορά στο θέατρο "Χώρα", όταν ο Σταμάτης Κραουνάκης με τη "Σπείρα - Σπείρα" παρουσίαζε την παράσταση "Όλοι μαύρα κι ένα πιάνο", ένα "θέαμα τραγουδιών με υπόθεση". Ο Κραουνάκης τη σύστηνε ως εξής: "Η βελούδινη Βικτωρία είναι λυρική τραγουδίστρια και καθηγήτρια φωνητικής". Ξεχώριζε!

Από τότε πέρασαν δέκα χρόνια, το πείραμα του Κραουνάκη με τους νέους καλλιτέχνες πέτυχε, η "Σπείρα" στάθηκε για τα καλά στα πόδια της, απέκτησε φανατικούς θαυμαστές και έπεισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι αποτελεί, πια, μια υπολογίσιμη ομάδα στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Κι όλα αυτά, μετά από σκληρή δουλειά και επίπονη μαθητεία δίπλα στο μέγα Κραουνάκη. Δύο από τα παιδιά της "Σπείρας", δύο από τα "παιδιά" του Κραουνάκη, συναντιούνται τώρα σ' ένα cd με τον τίτλο "(α)", στο οποίο η Βικτωρία Ταγκούλη ερμηνεύει έντεκα τραγούδια του Χρήστου Θεοδώρου.

Ακούγοντας τα τραγούδια ένα προς ένα δημιουργήθηκε στην ψυχή μου ένα σπάνιο αίσθημα ευφορίας και κάθαρσης. Ένα αίσθημα πληρότητας. Από το "(α)" δεν πετάς τίποτα. Από το πρώτο - a capella - τραγούδι μέχρι το τελευταίο, όλα έχουν λόγο ύπαρξης. Και θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που αναφέρεται παραπάνω, στο δελτίο τύπου, ότι το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν πρέπει να λείπει από τη δισκοθήκη σας!

Στο υλικό υπάρχουν ακόμα "Τα γιασεμιά", που τα πρωτακούσαμε το 2005 στην έκδοση την αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά "Δεν ξέρω παρά να τραγουδώ", το ποίημα του Λαπαθιώτη "Κι έπινα μέσα απ' τα χείλια σου" και "Ο μπάρμπας μου ο Παναγής" σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου σε μια νέα μελοποίηση.

Η Βικτωρία Ταγκούλη με την πρώτη της προσωπική παρουσία στη δισκογραφία κατατάσσεται ανεπιφύλακτα στις μεγάλες λυρικές μας ερμηνεύτριες και ο Χρήστος Θεοδώρου δείχνει ότι και σπουδαίο συνθετικό ταλέντο διαθέτει και καλλιτεχνικό αισθητήριο. Τους εύχομαι, από καρδιάς, καλό δρόμο...
Μπράβο τους!


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους των τραγουδιών, με φόντο ένα πρωτότυπο εικαστικό περιβάλλον, σαν σκηνικό.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Μάτια κλειστά", "Η ζημιά", "Το κόκκινο ποτό", "Τα γιασεμιά" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Χωρίς να παραβλέπω την αξία της στιχουργικής γραφής των νέων στιχουργών (Χρήστου Κανελλόπουλου, Μαρίας Θεοδώρου, Γιώργου Σαχίνη, Διαμαντή Γκιζιώτη και Γρηγόρη Χατζάκη), θεωρώ ότι τιμητικά πρέπει να προτάξουμε εδώ το λόγο του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.

"...Έτσι αγάπη μου σε χόρτασα
κι έτσι τη γλυκάδα σου ήπια
μέσα στ' άνομα αγκαλιάσματα
στ' άνομα τα καρδιοχτύπια.

Κι απ' το μέλι ποθοπλάνταζε
το κορμί σου και το μάτι
κι οι μπερντέδες ήταν κόκκινοι
κι ήταν άσπρο το κρεβάτι"...


(ποίηση: Ναπολέων Λαπαθιώτης - "Κι έπινα μέσα απ' τα χείλια σου")

-----

"...Φτωχό σα λάχαινε να δει
δάκρυζε σαν μωρό παιδί
ως είχε και παράδες
κάθε Χριστού και Πασχαλιά
μοίραζε ψώνια αγκαλιά
στους φτωχομαχαλάδες.

Και κάποιο δειλινό μουντό
μας το 'νε 'φεραν σηκωτό
στο σπίτι λαβωμένο..."

(στίχοι: Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου - "Ο μπάρμπας μου ο Παναγής")

Music Corner

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΑΓΚΟΥΛΗ

Τίτλος CD
"(α)"
Εταιρεία: VIRUS MUSIC
Είδος: CD

Φωτογραφίες - Artwork
Κωστής Ζάγκας
Δημήτρης Καπνόριζας
Francesco Pagani
Ελίνα Στυλιανίδη
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 39:29
1/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Οι άγγελοι τα βράδια
02. Μάτια κλειστά
03. Η ζημιά
04. Το κόκκινο ποτό
05. Κι έπινα μέσα απ' τα χείλια σου
06. Τα γιασεμιά
07. Ο μπάρμπας μου ο Παναγής
08. Μάτια γκρίζα
09. Αμαρτία παλιά
10. Τα φτερά του έρωτα
11. Στον ουρανό είσαι ευχή

MC Team ID