"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Music Corner

Pop / Έντεχνα
Γράφει ο Νίκος Αντωνίου
nikosantoniou@musiccorner.gr
"Οι φίλοι μου είμαι εγώ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά το εντελώς προσωπικό "Τι γυρεύεις στον ύπνο μου πατέρα", ο Διονύσης Τσακνής παρουσιάζει το νέο του δίσκο με τίτλο "Οι φίλοι μου είμαι εγώ". Ο πολύ χαρακτηριστικός τίτλος του άλμπουμ, έχει να κάνει με το γεγονός ότι για πρώτη φορά ο Τσακνής δεν ερμηνεύει δικά του τραγούδια κατά κύριο λόγο, αλλά κρατάει μόνο το ρόλο του τραγουδιστή, ερμηνεύοντας τραγούδια που έγραψαν γι' αυτόν φίλοι του δημιουργοί. Ο ίδιος λέει χαριτολογώντας: "Είναι η πρώτη φορά στα 25 χρόνια του ταξιδιού μου στη δισκογραφία που μπήκα στον κόπο των τραγουδιστών και στο "δράμα" τους όταν ετοιμάζουν μια ολοκληρωμένη δουλειά, με δεδομένο το γεγονός πως η εξάρτησή τους απ' τους δημιουργούς (συνθέτες και στιχουργούς) είναι αναπόφευκτη".

Οι φίλοι που έγραψαν τραγούδια για τον Διονύση Τσακνή είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας (το ένα σε στίχους Γιάννη Αγγουριδάκη), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους Δήμητρας Μπλίκα, ο Γιάννης Σπάθας σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας σε στίχους Νίκου Ζούδιαρη, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου σε στίχους Μιχάλη Γελασάκη και η Ίρις Λουκά. Δύο τραγούδια έγραψε ο ίδιος ο Τσακνής, το ένα σε στίχους Λ. Δημοπούλου. Επιπλέον περιλαμβάνεται το γαλλικό τραγούδι "Un autre nom" σε ελληνικούς στίχους της Λίνας Δημοπούλου καθώς και ένα μελοποιημένο από τον Νίκο Ζούδιαρη ποίημα του Φρανσουά Βιγιόν, σε ελληνική απόδοση στίχων του Σπύρου Σκιαδαρέση.

Στο τραγούδι "Από 'δω" μαζί με τον Διονύση Τσακνή τραγουδά η Ειρήνη Ψυχράμη. Ο Αποστόλης Ψυχράμης έκανε την εναρμόνιση των φωνητικών. Η ενορχήστρωση είναι του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα. Υπεύθυνος παραγωγής είναι ο Γιώργος Μακράκης - που μάλιστα ήταν και ο πρώτος παραγωγός του Τσακνή στη δισκογραφία - με βοηθό τον Νίκο Μακράκη. Το artwork είναι του Πέτρου Παράσχη.

Ο Διονύσης Τσακνής βάζει την ψυχή του σε όλα τα τραγούδια που έγραψαν γι' αυτόν οι φίλοι του και το αποτέλεσμα είναι ένας υπέροχος δίσκος! Καλή ακρόαση!


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

"Οι Φίλοι Μου Είμαι Εγώ" μας λέει ο Διονύσης Τσακνής στον καινούριο του δίσκο, που για πρώτη φορά κάνει, όπως λέει και ο ίδιος, "το ντεμπούτο του όχι ως συνθέτης αλλά ως ερμηνευτής τραγουδιών φίλων του".

Ακολουθώντας τη λαϊκή ρήση που λέει "Δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι" ο Δ. Τσακνής μας χαρίζει ένα δίσκο που μόνο τα καλύτερα μπορούμε να πούμε και για τον ίδιο και για του φίλους του! Ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι Στ. Κραουνάκης, Φ. Πλιάτσικας, Γ. Σπάθας, Λ. Μαχαιρίτσας, Ι. Λουκά, Ν. Ζούδιαρης, Στ. Χατζηευσταθίου και άλλοι.

Γνωρίζοντας τους συντελεστές του δίσκου, αποφάσισα να τον ακούσω αρχικά χωρίς να γνωρίζω ποιος έγραψε τι και πραγματικά εντυπωσιάστικα σχεδόν από όλα τα τραγούδια! Η δεύτερη φορά αρκούσε για να τα λατρέψω.

Αξίζει να αναφέρουμε πως από την πρώτη στιγμή θα ξεχωρίσετε τον "Λήσταρχο Νταβέλη" σε μουσική και στίχους του Σ. Κραουνάκη, που παρά τους ελαφρώς ακραίους στίχους του, είναι υπέροχο, όπως και το "Κρυμμένο μυστικό (Το χαρτομάντηλο)" σε μουσική του Σταμάτη Χατζηευσταθίου και στίχους του Μιχάλη Γελασάκη καθώς και ένα ποίημα του Francois Villion, μελοποιημένο από τον Νίκο Ζούδιαρη. Στο δίσκο έχει γράψει μουσική και ο ίδιος ο Τσακνής σε δύο κομμάτια, το ένα μάλιστα, το "Μια Πέτρα Που Κυλάει" με ιδιαίτερα επίκαιρο στίχο. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το κομμάτι "Από 'δω". Μια πολύ όμορφη μπαλάντα των Δ. Μπαρμπαγάλα και Ν. Ζούδιαρη που ερμηνέυει, μαζί με τον Τσακνή, η Ειρήνη Ψυχράμη.

Ένας δίσκος εκλεπτισμένου ροκ και όχι μόνο, με πολύ όμορφες μελωδίες, προσεγμένους στίχους, ελαφρώς πολιτικοποιημένους σε κάποια σημεία, και υπέροχες ερμηνείες από τον Τσακνή. Περιλαμβάνει δηλαδή τα απαραίτητα συστατικά ενός πολύ καλού δίσκου. Εξαιρετική η δουλειά του Δημήτρη Μπαρμπαγάλα στις ενορχηστρώσεις των κομματιών καθώς και η παραγωγή του Γιώργου Μαρκάκη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος παραγωγός του Τσακνή. Ένας δίσκος αντάξιος των ονομάτων που τον δημιούργησαν. Αντάξιος του Τσακνή, αντάξιος των φίλων του, αντάξιος των προσδοκιών μας... Απολαύστε τον!


HIGHLIGHTS:

... Ο ιδιαίτερος στίχος όλων των κομματιών ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Λιτό το artwork, με φωτογραφίες του Τσακνή να βρίσκεται σε ένα parking αυτοκινήτων . Περιλαμβάνει τους στίχους των κομματιών και ένα σημείωμα του καλλιτέχνη ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Βουτιά", "Nα πληρώνω", "Λήσταρχος Νταβέλης", "Μια πέτρα που κυλάει", "Από 'δω", "Κρυμμένο μυστικό (Το χαρτομάντηλο)", "Ο κύριος Francois Villion" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Σ' έχω κρυμμένο και σε βρίσκω
σ' ένα δίσκο και στο καθιστικό
πάνω σου γράφω αριθμούς, γράφω λέξεις
κι όσο αντέξεις σε μελωδίες και ρυθμούς...

Σε ποτίζω των ματιών μου τα κλάματα
σε χαραμίζω πάνω στον ιδρώτα
Να μάθεις ότι δεν υπάρχουν θαύματα
τον άστεγο που σε πουλάει ρώτα"...


(στίχοι: Μιχάλη Γελασάκη - "Κρυμμένο μυστικό (Το χαρτομάντηλο)"

Music Corner

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ

Τίτλος CD
"ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Δημήτρης Μπαρμπαγάλας
Φωτογραφίες
Γιώργος Χριστάκος
Γιάννης Τσόλκας
Artwork
Πέτρος Παράσχης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD: 51:36
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Βουτιά (Un autre nom)
02. Φεγγάρια σκοτεινά
03. Να πληρώνω
04. Κι εσύ αργείς
05. Λήσταρχος Νταβέλης
06. Πέφτει χιόνι
07. Μια πέτρα που κυλάει
08. Από 'δω (συμμετέχει η Ειρήνη Ψυχράμη)
09. Έλα, ε
10. Πιο ψηλά
11. Κρυμμένο μυστικό (Το χαρτομάντηλο)
12. Ρε συ
13. Ο κύριος Francois Villion

MC Team ID