"κλικ για μεγέθυνση"
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Music Corner

Έντεχνα / Λαϊκά
Γράφει η Εβίτα Αντωνέλλου
e.antonellou@musiccorner.gr
"Για μια νεράιδα"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λένε πως γερνάμε γιατί το μυαλό μας όσο περνάν τα χρόνια σιγά σιγά ξεχνάει να δώσει εντολή στα κύτταρα μας να ανανεωθούν.. Μα θαρρώ πως αυτό συμβαίνει επειδή ξεχνάμε να κοιτάμε τον κόσμο σα να τον βλέπουμε για πρώτη φορά κάθε πρωί που ξυπνάμε..
Έτσι βαραίνουμε και σκληραίνουμε και χάνουμε την παιδική μας ματιά.. Κι ο κόσμος γίνεται βαρετός κι αδιάφορος χωρίς μυστήριο…
Μα οι νεράιδες που είναι πλάσματα του ονείρου και του αιώνιου τώρα, έρχονται που και που να μας θυμίσουν ότι ο κόσμος είναι ακόμα μαγικός κι εμείς ακόμα παιδιά..
Κι επειδή οι νεράιδες είναι απρόβλεπτες και λίγο σκανταλιάρες(πως αλλιώς θα διατηρούσαν το μυστήριο τους άλλωστε), έτσι και το cd αυτό που είναι «για μια νεράιδα» κρύβει κάποιες εκπλήξεις(ευχάριστες πιστεύω)… Εύχομαι σ’ αυτούς που θ’ ακούσουν αυτό το cd να νιώσουν το μυστήριο και τη χαρά που φέρνει μαζί της μια νεράιδα όπως ένιωσα κι εγώ φτιάχνοντας αυτά τα τραγούδια…
Καλή ακρόαση..
Στυλιανός Βαρβέρης


Στέλιος Βαρβέρης - ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στον Πειραιά τα 1967.Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το μπουζούκι και τη λαϊκή μας μουσική. Σύντομα όμως το ενδιαφέρον του στράφηκε στην ανατολική μουσική, λόγια και παραδοσιακή. Κάνει ούτι και θεωρία ανατολικής μουσικής με το Χρίστο Τσιαμούλη, και παίρνει δίπλωμα βυζαντινής μουσικής με τον πρωτοψάλτη Νίκο Σωτηρίου.
Συνεργάζεται με διάφορα σχήματα και το 2000 μαζί με τον Στέφανο Αγιόπουλο δημιουργούν τις «Μισμαγιές»(Στέλιος Βαρβέρης ούτι, Στέφανος.Αγιόπουλος κρουστά, Λουκία Κωνσταντάτου κανονάκι,Ελένη Καλλιμοπούλου πολίτικη λύρα, Σύλβια Κουτρούλη νέι ), ένα σύνολο που ασχολείται με τη μελέτη και εκτέλεση της λόγιας ανατολικής μουσικής.
Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και στη δισκογραφία με διάφορους καλλιτέχνες όπως ο Ελένη Βιτάλη,η Γλυκερία, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Κώστας Παυλίδης, η Λένα Αλκαίου, η Μόρφω Τσαϊρέλη, ο Κώστας Μάντζιος, η Μαίρη Έσπερ, ο Μανώλης Καρπάθιος κ.α.
Διδάσκει ούτι στο μουσικό γυμνάσιο Αλίμου,στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων του Φοίβου Ανωγειανάκη, στο Δημοτικό Ωδείο Αργυρούπολης, στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας και στη Μουσική Σχολή Ηχοτρόπιο.
Από το 2006 δραστηριοποιείται με το μουσικό σύνολο Caravan (Στέλιος Βαρβέρης ούτι, Στέφανος.Αγιόπουλος κρουστά,Aνδρέας Σκάνδαλος κανονάκι ,Θοδωρής Κουέλης κοντραμπάσο,Σωτήρης Μαργώνης βιολί) πάιζοντας μαζί τους κλασσικό αλλά και πιο σύγχρονο ρεπερτόριο όπως Night Ark, Simon Shaheen,Resat Aysu κ.α.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Μία διαφορετική μουσική πρόταση που περπατάει σε μονοπάτια παραδοσιακά, βυζαντινά αλλά και λαϊκά, σε ήχους διαφορετικούς πιο ανατολίτικους... Εκεί μας πηγαίνει ο Στυλιανός Βαρβέρης στην καινούργια αυτή δουλειά.

Τα παραδοσιακά όργανα, κανονάκι, ούτι, ταμπουράς, νέυ κ.α., που χρησιμοποιεί ο συνθέτης με την ξεχωριστή και ιδιαίτερη ηχητική απόδοση που τα διακρίνει, δίνουν ένα ήχο καθαρό, αέρινο και ταξιδεύουν τον ακροατή σε μακρινούς τόπους. Εκεί λοιπόν που νομίζεις ότι ακούς τη μουσική από κάποιο παραμύθι, ξεκινάει το τέταρτο κομμάτι "τα παιδικά μας χρόνια", με λαϊκό παλιό ύφος και σε πηγαίνει σε άλλη εποχή, λίγο μετά το β' παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Αθήνα ήταν γεμάτη ταβερνάκια στα οποία οι παρέες γλεντούσαν με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια.
Το ίδιο και λίγο παρακάτω με το "νέα μέρα". Επίσης ωραίο λαϊκό κομμάτι...

Υπάρχει κι ένα ορχηστρικό (κρίμα μόνο ένα, η μουσική είναι πολύ όμορφη). Ένα βαλς (το βαλς για την Αμελί) θα μπορούσε άνετα να είναι θέμα σε τηλεοπτική σειρά.

Ο συνθέτης, γνώστης της ανατολίτικης, λόγιας και παραδοσιακής μουσικής, έχοντας σπουδάσει κοντά σε καταξιωμένους δασκάλους, έχοντας ο ίδιος δουλέψει πάνω σε αυτούς τους δρόμους, δίνει τη δική του άποψη, τη σκέψη και τους ήχους, δένοντάς τους με το στίχο του σε μία ολοκληρωμένη δουλειά.

Το μοναδικό τραγούδι που δεν είναι σε στίχους δικούς του αλλά του ποιητή Αλέξανδρου Γαλανού είναι το τέταρτο, "σε ώρα πικρή" που ο συνθέτης έχει ντύσει με μουσική απόλυτα ταιριαστή. Πολύ ωραία και η ερμηνεία της τραγουδίστριας Ειρήνης Νικολάου, που αναδεικνύει το κομμάτι με μία φωνή που ταιριάζει στο ύφος και τη μουσική του.


HIGHLIGHTS:

... Τα παραδοσιακά όργανα, η ενορχήστρωση και η ατμόσφαιρα που βγάζει το cd ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Όμορφο, απλό, περιέχει εισαγωγικό σημείωμα του συνθέτη, τους στίχους, φωτογραφίες, βιογραφικό σημείωμα του συνθέτη, τα ονόματα των συντελεστών, των μουσικών και τέλος τους τίτλους και στα αγγλικά ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Το "σ' ώρα πικρή" για το στίχο, τη μουσική και την ερμηνεία (για όλα δηλαδή), το βάλς και το "νέα μέρα" για την μουσική και το στίχο ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Όταν προβάλεις απ του δρόμου τη γωνιά
Μοσχοβολάς σαν ανθισμένη πασχαλιά
Το φως του ήλιου πάντα κρύβεις μ' απονιά
Την πλάση αφήνεις όλη μες τη σιγαλιά...

Εισαι η φλόγα που μου καίει την καρδιά
Τ' αγέρι που δροσίζει την ψυχή μου
Η δύση που αναπαύει την ματιά
Η νέα μέρα είσαι κι η αναπνοή μου"...

(στίχοι: Στυλιανός Βαρβέρης - "Νέα μέρα")

Music Corner

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

Τίτλος CD
"ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΡΑΪΔΑ"
Εταιρεία: ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ
Είδος: CD

Τραγουδούν
Παναγιώτης Μπαρμπερίου
Ειρήνη Νικολάου
Νίκος Μπάντρας
Στυλιανός Βαρβέρης
Επιμ. Παραγωγής
Μανώλης Καρπάθιος
Ενορχήστρωση
Στυλιανός Βαρβέρης
Πίνακας Εξωφύλλου
Στυλιανός Βαρβέρης
1 CD 10 Tracks
Διάρκεια CD: 43:15
3/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. ΡΟΔΟ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ τραγουδά η Ειρήνη Νικολάου (αυτοσχεδιασμός Νίκος Μπάντρας)
02. ΑΝ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΕΣ τραγουδά ο Νίκος Μπάντρας
03. Σ' ΩΡΑ ΠΙΚΡΗ (ποίηση Αλέξανδρου Γαλανού) τραγουδά η Ειρήνη Νικολάου
04. ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ τραγουδά ο Παναγιώτης Μπαρμπερίου, β' φωνή Στυλιανός Βαρβέρης
05. ΦΥΣΗΞΕ ΑΓΈΡΑΣ τραγουδά η Ειρήνη Νικολάου
06. ΝΕΡΑΪΔΑ τραγουδά ο Στυλιανός Βαρβέρης
07. ΝΕΑ ΜΕΡΑ τραγουδά ο Παναγιώτης Μπαρμπερίου, β' φωνή Στυλιανός Βαρβέρης
08. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ τραγουδά η Ειρήνη Νικολάου
09. ΕΝΑ ΒΑΛΣ ΓΙΑ ΤΗΝ AMELIE (οργανικό)
10. ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ τραγουδά ο Στυλιανός Βαρβέρης

MC Team ID