"κλικ για μεγέθυνση"
ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Music Corner

"Ζωντανό Κύτταρο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια ζωντανή ηχογράφηση με την Ελένη Βιτάλη είναι μεγάλο γεγονός από μόνο του.
ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ο τίτλος του διπλού cd που μόλις κυκλοφόρησε από τη LEGEND, ζωντανά ηχογραφημένο στον ιστορικό χώρο του ΚΥΤΤΑΡΟΥ τον χειμώνα που πέρασε. Η συνεργασία της Ελένης Βιτάλη με τον Haig Yazdjian έδωσε ένα ιδιαίτερο μουσικό χρώμα σε γνωστά κι αγαπημένα της τραγούδια, αλλά και σε παραδοσιακά και παλιά λαϊκά.
Με κέντρο βάρους το «Απέναντι μπαλκόνι» και το «7 και να προσέχεις», τις δύο απόλυτα προσωπικές της δουλειές, η Ελένη Βιτάλη θυμάται παλιά λαϊκά τραγούδια που αγάπησε, του Πάνου Γαβαλά, του Άκη Πάνου, την «Πριγκιπέσα» του Σωκράτη Μάλαμα, παραδοσιακά που δεν έχουν ξαναηχογραφηθεί με τη φωνή της («Τζιβαέρι», «Με γέλασαν μια χαραυγή») και αφήνει τον Haig Yazdjian να ντύσει μουσικά τα δικά της τραγούδια. Όπως σημειώνει ο ίδιος στο cd: «Η ηχογράφηση αυτή είναι για μένα κάτι σαν "καρτ ποστάλ". Μια αναμνηστική "φωτογραφία" με σκόρπιες εικόνες ενός ταξιδιού. Ενός όμορφου ταξιδιού που κράτησε τέσσερις μήνες. Από τις πρώτες, ατέλειωτες συναντήσεις με την Ελένη, τις πρόβες με την Αρετή και τους υπόλοιπους μουσικούς και μετά... "ζωντανοί" στο ΚΥΤΤΑΡΟ! Στη σκηνή κάθε Δευτέρα και Τρίτη τον χειμώνα του 2009. Όχι μόνοι μας. Με τον κόσμο να είναι δίπλα μας, κάθε στιγμή, σε κάθε νότα, σε κάθε γύρισμα, σε κάθε κουπλέ. Εγώ, ο «Ανατολίτης», η Αρετούλα της παράδοσης και... η Ελένη. Τελικά η Ελένη αποδείχτηκε περισσότερο «ανατολίτισσα» από εμένα. Στο μεγαλείο της φωνής αλλά και της ψυχής».
Έπαιξαν οι μουσικοί: Haig Yazdjian (ούτι, φωνή), Αρετή Κετιμέ (σαντούρι, φωνή), Γιάννης Κυριμκυρίδης (πλήκτρα), Tigran Sargsyan (πνευστά, φωνή), Κώστας Μερετάκης (κρουστά).


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Όταν έχεις να κάνεις με τη φωνή της Ελένης Βιτάλη, τότε νομίζω πως τα σχόλια περιττεύουν. Εν προκειμένω, σ' ένα διπλό live cd από το "Κύτταρο" την ακούμε, κυρίως, σε δικά της τραγούδια από "Το απέναντι μπαλκόνι" και από το πρόσφατο "επτά... και να προσέχεις", αλλά και σε παραδοσιακά, δημοτικά, λαϊκά. Μαζί της επί σκηνής ο Haig Yazdjian, που μοιράζεται με τη Βιτάλη "Το τραγούδι των γύφτων" του Διονύση Τσακνή, χαρίζοντάς του μια εκπληκτική ενορχήστρωση, καθώς και το τραγούδι "Η έρημος" με τους εξαιρετικούς στίχους του Νίκου Μωραΐτη, που με τη φωνή της Ελευθερίας Αρβανιτάκη συναντήσαμε για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια στο cd του Yazdjian "Amalur". Στις αξιομνημόνευτες στιγμές του "Κυττάρου" και "Η ξενιτιά", ένα παραδοσιακό αρμένικο σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου, που πρωτόπε η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Δίπλα στην Ελένη Βιτάλη και στο Haig Yazdjian βρέθηκε και η Αρετή Κετιμέ, που μας ξάφνιασε ευχάριστα ακούγοντάς την να τραγουδά το "Εις μνημόσυνον" (Αϊ γαρούφαλλό μου), ένα κλασικό τραγούδι - σταθμός στο "έντεχνο" ρεπερτόριο της Βιτάλη.

Στο "Ζωντανό Κύτταρο" υπάρχουν και κάποια κομμάτια που έχουν συμπεριληφθεί ξανά σε live δίσκους της ερμηνεύτριας, είτε στους "Δρόμους που αγάπησα" του '91, είτε στο "Προσκήνιο" του 2000. Όπως, το "Ίσως φταίνε τα φεγγάρια" του Νότη Μαυρουδή, το "Μακριά μου να φύγεις" του Πάνου Γαβαλά, το "Και τι δεν κάνω" του Άκη Πάνου, το "Ξενάκι" του Σταύρου Κουγιουμτζή... Δεν ξέρω τι εξυπηρετεί αυτή η επανάληψη, αν σκεφτεί κανείς ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα απουσιάζουν, για παράδειγμα, τραγούδια τόσο από τον ...κρυμμένο δίσκο της Βιτάλη "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ" όσο και από τις συνεργασίες της με συνθέτες, όπως ο Δημήτρης Λάγιος, ο Σταμάτης Σπανουδάκης ή ο Γιώργος Ανδρέου, που πολύ θα θέλαμε να τραγουδήσει κάποια φορά ζωντανά και να τους χαρίσει έτσι μια δεύτερη δισκογραφική ζωή.

Σε καμιά περίπτωση, όμως, το σχόλιο για τη μάλλον πρόχειρη επιλογή του υλικού στο "Κύτταρο" δε μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι η Ελένη Βιτάλη είναι και πάλι παρούσα και με τη φωνή της εξακολουθεί να κάνει τη διαφορά...


HIGHLIGHTS:

... Η φωνή της Ελένης Βιτάλη. Οι ερμηνείες της. Όσα επαινετικά επίθετα κι αν επιστρατεύσει κανείς για να τις προσδιορίσει, λίγα θα 'ναι. Το πως η Βιτάλη τραγουδά, αποτελεί "σχολή" για τις νεότερες συναδέλφους της και μια "ακριβή" κατάθεση αλήθειας για το ελληνικό τραγούδι. Γράφει η ίδια: "Κύτταρο. Πότε υγιές, πότε αδιάθετο... Έτσι άφησα τη φωνή μου ζωντανή με τα καλά και τα κακά της. Ανθρώπινη". Και μεγαλειώδη, θα προσθέταμε...
Στα "highlights" και οι ενδιαφέρουσες ενορχηστρώσεις του Haig Yazdjian με τον αέρα της ανατολής, απ' τις οποίες απουσιάζει εντελώς το μπουζούκι! ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Το βρίσκω πρόχειρο και ...λίγο. Ένα τετρασέλιδο, στο οποίο στριμώχτηκαν φωτογραφίες, οι τίτλοι των τραγουδιών, καθώς και σημειώματα της Ελένης Βιτάλη και του Haig Yazdjian. Λείπει μια αναφορά - χρήσιμη και απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου - στους δίσκους απ' τους οποίους προέρχεται το υλικό.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Χαραμάδα", "Η έρημος", "Το τραγούδι των γύφτων", "Με γέλασαν μια χαραυγή", "Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια", "Ταχεία" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Εγώ τραγούδαγα τα βράδια στα σκυλάδικα
σ' ένα χαμόγελο κρυμμένη και πουλούσα
μία καρδιά μικρού παιδιού και άδικα
μες τα σκοτάδια λίγο φως αναζητούσα.

Μικρός ο κόσμος μου, στα μέτρα μου ασήμαντος
πως να γεννήσει η μιζέρια ένα θαύμα
μια λεπτομέρεια μονάχα εγώ του σύμπαντος
μια υποχρέωση η ζωή μου κι ένα τάμα"...


(στίχοι: Ελένη Βιτάλη - "Εγώ τραγούδαγα")

Music Corner

ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ

Τίτλος CD
"ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: Διπλό CD

Διεύθ. Παραγωγής
Γιώργος Μακράκης
Ενορχήστρωση
Haig Yazdjian
Φωτογραφίες
Μανώλης Χιώτης
2 CD 30 Tracks
Διάρκεια
CD1: 74:08
CD2: 74:00
6/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 


Τα τραγούδια του cd

CD1:
01. Hijazz Baladi - Οργανικό
02. Χαραμάδα
03. Πιο πολύ για μένα
04. Το τραγούδι των γύφτων - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη
05. Αρκούδα
06. Επτά
07. Η έρημος - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη
08. Yar ko parag - Haig Yazdjian
09. Aι γαρούφαλλό μου (Εις μνημόσυνον) - Αρετή Κετιμέ
10. Τζιβαέρι
11. Με γέλασαν μια χαραυγή
12. Fog el-nakhel - Haig Yazdjian
13. Η κιβωτός
14. Ίσως φταίνε τα φεγγάρια
15. Καράβια αραγμένα
16. Στην αγκαλιά μου δεν κοιμούνται αγγελούδια

CD2:
01. Εγώ τραγούδαγα (Τα σκυλάδικα)
02. Ταχεία
03. Yareh martou Yara gouda - Haig Yazdjian
04. Η ξενιτιά (Bin Geol) - Haig Yazdjian, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ
05. Πριγκιπέσα
06. Σ' το 'πα και σ' το ξαναλέω - Αρετή Κετιμέ
07. Μακριά μου να φύγεις
08. Και τι δεν κάνω
09. Hala hala - Haig Yazdjian, Tigran Sargsyan, Αρετή Κετιμέ
10. Ξενάκι είμαι και θα 'ρθω - Ελένη Βιτάλη, Haig Yazdjian, Tigran Sargsyan, Αρετή Κετιμέ
11. Χαλασιά μου
12. Ένα χειμωνιάτικο πρωί
13. Μια γυναίκα μπορεί
14. Ανάμνηση - Ελένη Βιτάλη ... αμανές: Tigran Sargsyan, Haig Yazdjian

MC Team ID