"κλικ για μεγέθυνση"
ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

Music Corner

Παραδοσιακά / Λαϊκά
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"Ελένη & Σουζάνα Βουγιουκλή"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή ξεκίνησαν από πολύ νωρίς να πειραματίζονται με τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή, ως εγγενές μουσικό όργανο.
Το 1997 έδωσαν την πρώτη τους συναυλία ως «Βόρειο Σέλας» με ρεπερτόριο από τραγούδια a cappella, χωρίς όργανα, βασισμένα μόνο στη φωνή. Ένας λόγος για την προτίμηση τους στο a cappella είναι το ότι τα περισσότερα τραγούδια τους είναι παραδοσιακά, καθιστικά-αφηγηματικά.
Φυσικά ο κύριος όγκος των τραγουδιών τους παρουσιάζεται με τη συνοδεία κιθάρας, πιάνου και κρουστών που παίζουν οι ίδιες. Καθώς ο στίχος είναι ιδιαίτερα σημαντικός στα συγκεκριμένα τραγούδια, τα τραγουδάνε στην πρώτη γλώσσα και με σεβασμό στην προφορά και εκφορά της.
Το ρεπερτόριο τους αποτελείται από τραγούδια ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους συμπεριλαμβανομένων ελληνόφωνων της Κ. Ιταλίας, πορτογαλέζικα fados, ισπανόφωνα, γαλλικά, ιταλικά, ρουμάνικα, τούρκικα, αραβικά, τσιγγάνικα, σέρβικα, αμερικάνικο μπλουζ και τζαζ, αρμένικα, σεφαραδείτικα, πομάκικα και βουλγάρικα.
Σ' αυτό το ύφος κινείται και το πρώτο τους προσωπικό άλμπουμ «Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή», που περιλαμβάνει 16 τραγούδια, στην πλειοψηφία τους παραδοσιακά.
Στο άλμπουμ συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος (στο παραδοσιακό της Κ. Ιταλίας «Καληνύφτα»), ο Γιάννης Σπάθας (ηλεκτρική κιθάρα στα παραδοσιακά της Θράκης), ο Τάσος Καρακατσάνης (πιάνο) και ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κλασική κιθάρα).
Οι αδερφές Βουγιουκλή συνολικά τραγουδάνε σε πάνω από 20 γλώσσες και διαλέκτους, τις περισσότερες από τις οποίες κατανοούν αρκετά καλά. Όλα τα τραγούδια τους ξεχωρίζουν για την εκφραστικότητα τους και την αντοχή τους στο χώρο και στο χρόνο και τα δουλεύουν πολύ καιρό πριν να τα παρουσιάσουν, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πράγματα που δεν φαίνονται στα πρώτα ακούσματα.
Έχουν συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τους Άβατον, πολλές φορές με τον Θανάση Γκαϊφύλια, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Λέκκα. Από το 2004, συνεργάζονται με το Ερευνητικό Εργαστήρι Παραστατικών Τεχνών ALMA KALMA, υπό τον σκηνοθέτη-ερευνητή Γιάννη Μήτρου ως
performers-τραγουδίστριες.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Ανεπιφύλακτα θα χαρακτήριζα το cd των αδερφών Βουγιουκλή ως μια σπουδή της ανθρώπινης φωνής πάνω στην τέχνη του τραγουδιού, που δεν έχει όρια, τόπο, χρόνο... Για το ποιες είναι οι αδερφές Ελένη και η Σουζάνα Βουγιουκλή θα διαβάσετε παραπάνω, στο δελτίο τύπου. Τις πρωτόδα, προ μηνών, σ' ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα στον αειθαλέστατο και μέγιστο παραγωγό Γιώργο Μακράκη, που τους έδωσε την ευκαιρία να βγουν στο προσκήνιο.

Στο πρώτο τους δισκογραφικό βήμα οι αδερφές Βουγιουκλή επέλεξαν τα δύσκολα και, τελικά, κατάφεραν να μας "κερδίσουν" και να μας εντυπωσιάσουν επί της ουσίας. Ηχογράφησαν δεκάξι τραγούδια, που καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα: παραδοσιακά τα περισσότερα, από την Κάτω Ιταλία, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά και τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη ("Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ"), του Χρήστου Λεοντή ("Ξενιτεμένο μου πουλί"), του Μάνου Χατζιδάκι ("Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς"), του Γκόραν Μπρέγκοβιτς (τη διασκευή του στο τσιγγάνικο "Ederlezi"). Θέλω να σταθώ στο "Μάνα μου μάνα", που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον ποντιακής καταγωγής Χρύσανθο στο δίσκο "Δροσουλίτες", με τραγούδια του Χριστόδουλου Χάλαρη σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα που το άκουσα ξανά, γι' αυτό θέλησα να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία.

Πως τραγούδησαν οι δύο κοπέλες το υλικό του άλμπουμ; Έξοχα! Με τρόπο που σε καθηλώνει, σε συγκινεί, σε συνεπαίρνει και σε ταξιδεύει... Τι περισσότερο να ζητήσει κανείς από ένα ηχογράφημα; Οι φωνές τους σε απόλυτη αρμονία, γήινες και μαζί "εξωτικές", υπηρετούν με γνώση και σεβασμό το κάθε τραγούδι ξεχωριστά.
Μπράβο τους.


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τους στίχους όλων των τραγουδιών. Επίσης, θα βρείτε κείμενα του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, της Μαρίας Φαραντούρη, του Γιάννη Σπάθα, του Λουδοβίκου των Ανωγείων, του κριτικού Γιώργου Παπαδάκη και της Βίκυς Φλέσσα. Ακόμα, υπάρχει κι ένα σημείωμα των δύο αδερφών.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Ώρια μου ροντινέdda", "Μάνα μου μάνα", "Καληνύφτα", "Ξενιτεμένο μου πουλί", "Ederlezi"...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Μάνα μου μάνα
στο δρόμο μου σπείρανε
πέτρα κι αψιθιά.
Μάνα μου μάνα
τα νιάτα μου γείρανε
κάτω απ' τα σπαθιά.

Ουρανέ μου
στείλε μου νερό
να ποτίσω την έρημο
να φυτρώσει
λουλούδι δροσερό
στο κορμί μου τ' αέρινο
μάνα μου μάνα
την άνοιξη φέρε μου
πάνω στο σταυρό.

Μάνα μου μάνα
ηλιόλουστη μέρα μου
πότε θα σε βρω.

Ουρανέ μου
διώχ' τη συννεφιά
να περάσω τα σύνορα
κι ένα βράδυ
πάνω στα βουνά
να χτυπήσω τα σήμαντρα
μάνα μου μάνα
στα χέρια μου σήμερα
καίνε τα καρφιά"...


(στίχοι: Νίκος Γκάτσος - "Μάνα μου μάνα")

Music Corner

ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ

Τίτλος CD
"ΕΛΕΝΗ & ΣΟΥΖΑΝΑ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΗ"
Εταιρεία: LEGEND
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Γ. Μακράκης
Φωτογραφίες
Γιώργος Χριστάκος
1 CD 16 Tracks
Διάρκεια CD: 39:32
2/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 


Τα τραγούδια του cd

01. Ώρια μου ροντινέdda (παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας)
02. Επωδός Θράκης Ι (παραδοσιακό Θράκης)
03. Επωδός Θράκης ΙΙ (παραδοσιακό Θράκης)
04. Ηπειρώτικο
05. Ceserina (παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας)
06. Το τσιάμπασιν (παραδοσιακό Πόντου)
07. Μάνα μου μάνα (Ύμνος της Μ. Παρασκευής από τον Λίβανο) - (ποίηση Νίκος Γκάτσος)
08. Rindineddha si rindini lu mare (παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας)
09. Καληνύφτα (συμμετέχει ο Χρήστος Θηβαίος) - (παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας)
10. Ό,τι κι αν πω δε σε ξεχνώ
11. Θρυαλλίδα
12. Ξενιτεμένο μου πουλί
13. Νανούρισμα - ταχτάρισμα (παραδοσιακό Κάτω Ιταλίας)
14. Λε λε λε, μάνα μου (παραδοσιακό Μακεδονίας)
15. Ήρθε βοριάς, ήρθε νοτιάς
16. Ederlezi (παραδοσιακό τσιγγάνικο Γιουγκοσλαβίας) - (διασκευή Γκόραν Μπρέγκοβιτς)

MC Team ID