"κλικ για μεγέθυνση"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

Music Corner

Έντεχνα
Γράφει ο Αλέξης Λιόλης
alexli@musiccorner.gr
"...περί μπάζων & λοιπών απορριμάτων"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Περί μπάζων ...και λοιπών απορριμμάτων» είναι ο ανατρεπτικός τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς που έρχεται «εκτός των τειχών», από τη Λάρισα, να διεκδικήσει τη θέση της στα μουσικά πράγματα.
Με στίχο οξύ των Κώστα Ντόλκου και Λάμπρου Καραγεώργου, με μουσικές αρχέγονες του Θωμά Μπέκου και τη φροντίδα παραγωγής του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού Δημήτρη Ζερβουδάκη, εκπλήσσει από το πρώτο κιόλας τραγούδι. Η έκπληξη μεγαλώνει από την εμπνευσμένη ενορχήστρωση του 17χρονου Ευριπίδη Μπέκου, πρωτότοκου γιου του
Θωμά, που ξεδιπλώνοντας το πολύπλευρο ταλέντο του, δημιουργεί ένα αποτέλεσμα μεστότητας και αρτιότητας.
Η συγκλονιστική ερμηνεία στο «Παράπονο του Ιούδα» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, η αισθαντική διαμαρτυρία του Γιάννη Ζουγανέλη στο «Τότε κι εγώ...» και η ολοκληρωμένη, για άλλη μια φορά, ερμηνεία σε δημοτικό τραγούδι του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο «Εν τέλει τι είναι ανθρώπινο...» δημιούργησαν εξ αρχής το στίγμα της νέας δουλειάς. Τα
τραγούδια συμπληρώνονται με τις ζεστές ερμηνείες του Παντελή Θεοχαρίδη, Μαρίας Φωτίου, Ελισάβετ Καρατζώλη, Έλσας Μουρατίδου και Ελένης Φωτιάδου. Ξεχωριστές είναι οι συμμετοχές του συγκροτήματος δημοτικής μουσικής (Θ.Ρούμπο, Ν.Ευθυμιάδη, Γ.Σκίμπα, Κ.Δεδούση, Κ.Παπαδημητρίου, Κ.Τσόκα) και του φωνητικού συνόλου του Σύγχρονου Ωδείου Λάρισας (Γ. Γράμψα, Ν. Ευθυμιαδη, Κ. Καπνογιαννη, Στ. Αναστασιαδη). Τέλος, στο δίσκο συμμετείχαν οι μουσικοί: Α.Δημητρακόπουλος, Ν.ΨωφογιώργοςΧ. Τσαπράζης,
Β. Καράμαλης Ε.Τσακίρης Ε. Μπέκος Σ. Καβαλλιεράτος . Ν. Ευθυμιάδης, Γ.Σκίμπας, Κ. Δεδούσης , Κ. Παπαδημητρϊου, Κ. Τσόκας, Θ. Ρούμπος.
Τα σχέδια ανήκουν στο ζωγράφο Χρήστο Παπανικολάου.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Αυτό που σε κάνει, από την πρώτη στιγμή, να προσέξεις το συγκεκριμένο cd "Περί μπάζων ...και λοιπών απορριμμάτων" είναι ότι πίσω του βρίσκεται ο συμπαθέστατος τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, που ανέλαβε την παραγωγή και τη φροντίδα της έκδοσης. Χρόνια στο χώρο ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, έχει δώσει μέχρι σήμερα τέτοια δείγματα γραφής, που σε κάνουν να τον εμπιστεύεσαι.

Μετά έρχονται τα τραγούδια. Σε μουσική και στίχους των Λαρισαίων δημιουργών Θωμά Μπέκου, Κώστα Ντόλκου και Λάμπρου Καραγεώργου, που δείχνουν ότι με την τέχνη τους έχουνε να πούνε πράγματα. Τα τραγούδια τους δεν τα προσπερνάς, το αντίθετο μάλιστα. Μένεις σ' αυτά, ακολουθείς τους μουσικούς τους "δρόμους", "ακούς" όσα θέλουν να εκφράσουν με ένα τρόπο δικό τους. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πόσο "έντεχνος" ή όχι είναι αυτός ο τρόπος, όμως νιώθω ότι είναι απολύτως αληθινός... Σ' αυτό, βοηθάει και η επιλογή των ερμηνευτών: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θεοχαρίδης, Ελένη Φωτιάδου, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελισάβετ Καρατζώλη και η εξαιρετική Μαρία Φωτίου, συνοδοιπόρος του Δημήτρη Ζερβουδάκη από την εποχή των "Νέων Επιβατών" στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα.

Θέλω να σταθώ στους στίχους των δεκατεσσάρων τραγουδιών. Στίχοι πρωτότυποι και "αλλόκοτοι", ακατέργαστοι πολλές φορές, με ρίμες ασυνήθιστες και αταίριαστες... στίχοι που δύσκολα μένουν στο μυαλό σου, δύσκολα τους αποστηθίζεις, αλλά με τίποτα δεν περνούν απαρατήρητοι!

Ακούστε τα τραγούδια και θα καταλάβετε...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Θα βρείτε τους στίχους των τραγουδιών σ' ένα περιποιημένο και καλοφτιαγμένο ένθετο δεκατεσσάρων σελίδων, με σχέδια του ζωγράφου Χρήστου Παπανικολάου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Το παράπονο του Ιούδα", "Σμαραγδή", "Στοιχειωμένο λεωφορείο" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Γύριζα πίσω
το στίγμα του προδότη για να σβήσω
είμαι ο χαμένος
προδότης και μαζί ο προδομένος..."

(στίχοι: Κώστας Ντόλκος - "Το παράπονο του Ιούδα")

                               ---------

"Ζωή από χίμαιρες και φούμαρα φτιαγμένη
σαν στοιχειωμένο λεωφορείο φωτισμένη
κερδίζεις από έρωτα και χάνεις από οίκτο
γέννα στιχάκι ζόρικο και στον Καιάδα ρίχτο..."

(στίχοι: Κώστας Ντόλκος - "Στοιχειωμένο λεωφορείο")

Music Corner

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ

Τίτλος CD
"...ΠΕΡΙ ΜΠΑΖΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ"
Εταιρεία: ΗΩΣ
ΜΟΥΣΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Δημήτρης Ζερβουδάκης
Σχέδια
Χρήστος Παπανικολάου
1 CD 12 Tracks
Διάρκεια CD: 43:22
1/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Εν τέλει τι είναι ανθρώπινο - Δημήτρης Ζερβουδάκης
02. Το παράπονο του Ιούδα - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
03. Al - tair - Έλσα Μουρατίδου
04. Σμαραγδή - Παντελής Θεοχαρίδης
05. SOS Διαπασών - Ελένη Φωτιάδου
06. Τότε κι εγώ - Γιάννης Ζουγανέλης
07. Περί μπαζών και λοιπών απορριμάτων - Δημήτρης Ζερβουδάκης
08. Νεράιδες - Ελένη Φωτιάδου
09. Λυκαβηττός σε ξένη πόλη - Παντελής Θεοχαρίδης
10. Άσε το τραγούδι - Ελισάβετ Καρατζώλη
11. Στοιχειωμένο λεωφορείο - Μαρία Φωτίου
12. Όταν τον δείτε - Δημήτρης Ζερβουδάκης

MC Team ID