"κλικ για μεγέθυνση"
ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

Music Corner

"Πέφτω ψηλά"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αν κι έχει περάσει αρκετός καιρός από την κυκλοφορία του τελευταίου άλμπουμ του Νίκου Ζιώγαλα, τα τραγούδια του δεν έχουν πάψει στιγμή να μας συντροφεύουν από το ραδιόφωνο ή στις παρέες, αφού ο αγαπημένος τραγουδοποιός έχει γράψει επιτυχίες που έχουν αποδειχτεί διαχρονικές!
Τώρα όμως παρουσιάζει τα καινούρια του τραγούδια στο άλμπουμ με τίτλο «Πέφτω ψηλά» που κυκλοφορεί από τη Λύρα. Δεκατέσσερα τραγούδια περιλαμβάνει το νέο άλμπουμ με τον πρωτότυπο τίτλο που μπορεί στην κυριολεκτική του έννοια να αντίκειται στους νόμους της βαρύτητας αλλά στην ποιητική του διάσταση, ταιριάζει απόλυτα στην ψυχολογία κάποιου που ατενίζει ξαπλωμένος τον ουρανό!
Η μουσική είναι του Νίκου Ζιώγαλα όπως και οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια. Το «Μακριά μακριά» είναι σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, το «Είμαι δύο» σε στίχους Σούλη Λιάκου και «Τα σώματα» σε στίχους Ελένης Μανιάτη. Υπάρχει επίσης το Βλάχικο παραδοσιακό τραγούδι «Τάνα» σε διασκευή Νίκου Ζιώγαλα.
Μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα τραγουδούν η Τζώρτζια Κεφαλά (στο «Τώρα φεύγω») και η Ελευθερία Ορδουλίδου (στο ομότιτλο «Πέφτω ψηλά»).
Ο Νίκος Ζιώγαλας, συνεπής στη μέχρι τώρα πορεία του, γράφει τραγούδια που έχουν αυτό το "κάτι" που μπαίνει στην καρδιά μας. Τραγούδια ταξιδιάρικα, ερωτικά, τραγούδια που μέσα από λόγια απλά αναδεικνύουν μεγάλες αλήθειες.
Απολαύστε το!
Ήδη τα τραγούδια «Μακριά μακριά» και «Αύγουστος στην πόλη» ακούγονται πολύ στο ραδιόφωνο.


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Το καινούριο άλμπουμ του Νίκου Ζιώγαλα «Πέφτω ψηλά» είναι μια από τις σχετικά σπάνιες περιπτώσεις δίσκων που καθώς κυλάει από τραγούδι σε τραγούδι, οι ευχάριστες εκπλήξεις διαδέχονται η μία την άλλη: ο δίσκος κάνει άλματα από τη μία κορυφή στην επόμενη, χτισμένες όλες πάνω σε όμορφες μελωδίες, ζεστές ερμηνείες και έξυπνες ενορχηστρώσεις.

Ο δίσκος κινείται στο γνωστό ύφος του Νίκου Ζιώγαλα, ποπ/ροκ με δόσεις έντεχνου και παραδοσιακού τραγουδιού αλλά τα διάφορα στοιχεία δένουν αρμονικά μεταξύ τους σε ένα σφιχτοδεμένο σύνολο και κανένα κομμάτι δεν ακούγεται παράταιρο στο δίσκο ούτε καν το βλάχικο παραδοσιακό "Τάνα" (το αντίθετο μάλιστα, η παρουσία του ακούγεται άκρως φυσιολογική).

Σαν συνθέτης ο Νίκος Ζιώγαλας παρουσιάζει μια εξαιρετική δουλειά, δίνοντας μαθήματα μελωδίας καθώς οι μελωδικές του γραμμές δεν ακολουθούν απαραίτητα τους πεπατημένους δρόμους (δηλαδή τις πιο συνηθισμένες ακολουθίες συγχορδιών) χωρίς όμως οι στροφές που παίρνουν να ξενίζουν τν ακροατή. Αντιθέτως προσφέρουν όμορφες εκπλήξεις και το να ξεχωρίζεις το απλοϊκό από το ανεπιτήδευτο και το περιπετειώδες από το μπερδεμένο είναι χαρακτηριστικό ενός καλού συνθέτη στο συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα. Παράλληλα, σε πολύ υψηλό επίπεδο στέκεται και η παραγωγή με πλούσιο και καθαρό ήχο, καλοδουλεμένα φωνητικά και μια σειρά από πνευστά, πλήκτρα και έγχορδα να προσδίδουν έξτρα ηχοχρώματα στα ηχητικά θεμέλια του δίσκου δηλ. ηλεκτρικές και ακουστικές κιθάρες, μπάσο και ντραμς.

Αν υπάρχει κάτι το οποίο μπορεί να απογοητεύσει είναι ότι στιχουργικά το album περιστρέφεται κυρίως γύρω από ένα θέμα (τον έρωτα) αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι είναι "φτηνοί" ή δεν είναι προσεγμένοι οι στίχοι. Και σε καμία περίπτωση δεν αφαιρούν τίποτα από την απόλαυση του να ακούει κανείς το «Πέφτω Ψηλά», τον νέο, εξαιρετικό δίσκο του Νίκου Ζιώγαλα.


HIGHLIGHTS:

Η εναρμόνιση των φωνών στο «Τα σώματα», τα πνευστά στο 2ο ρεφραίν του «Κάθε μέρα ένα τραγούδι», οι διφωνίες με τη Τζώρτζια Κεφαλά στο «Τώρα φεύγω», οι στρώσεις από κιθάρες και πνευστά σε όλο το δίσκο, σχεδόν όλα τα ρεφραίν και πολλά άλλα ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Περιέχει τα βασικά: credits, στίχους και σημείωμα του δημιουργού ...

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
Αύγουστος στην πόλη, Κάθε μέρα ένα τραγούδι, Τάνα, Πέφτω ψηλά, Δρόμος του μεταξιού ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

Με τις ήττες του το χθες, μακρινός τόπος μοιάζει
Ένα διάλειμα ζωής, δώσε μας και μη σε νοιάζει
Θα γυρίσουμε ξανά, στις παλιές μας συνήθειες
Δευτερόλεπτα κρατούν οι μεγάλες αλήθειες

(στίχοι: Νίκος Ζιώγαλας– «Κάθε μέρα ένα τραγούδι»)

Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΖΙΩΓΑΛΑΣ

Τίτλος CD
"ΠΕΦΤΩ ΨΗΛΑ"
Εταιρεία: LYRA
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Ζιώγαλας
Όμηρος Κομνηνός
Φωτογραφίες
Γιώργος Βιτσαρόπουλος
1 CD 14 Tracks
Διάρκεια CD: 48:23
4/2009 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 


Τα τραγούδια του cd

01. Μακριά Μακριά
02. Αλεξιπτωτιστής
03. Δρόμος του μεταξιού
04. Τώρα φεύγω (συμμετέχει η Τζώρτζια Κεφαλά)
05. Κλέφτες
06. Αύγουστο στη πόλη
07. Πέφτω ψηλά (συμμετέχει η Ελευθερία Ορδουλίδου)
08. Καρδιά
09. Είμαι δύο
10. Τάνα (Βλάχικο παραδοσιακό)
11. Στην αθέατη σελήνη
12. Κάθε μέρα ένα τραγούδι
13. Σ' αγαπώ
14. Τα σώματα

MC Team ID