ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ
"Η αγάπη είναι φωτιά"

Το επιστέγασμα της καλοκαιρινής περιοδείας του Δημήτρη Μπάση με την "Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης", με τη συνεργασία του ίδιου του μεγάλου μας συνθέτη, είναι το cd "η αγάπη είναι φωτιά". Πρόκειται για μια προσέγγιση στην ερωτική πλευρά του Θεοδωράκη, στα τραγούδια του με ερωτικό λόγο και άποψη.

Ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης διευθύνει την Ορχήστρα, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διαφύλαξη του μουσικού πνεύματος και της εκτελεστικής αντίληψης του συνθέτη. Ο Δημήτρης Μπάσης ερμηνεύει τα 13 τραγούδια του Θεοδωράκη, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό του. Είναι άλλωστε χωρίς αμφιβολία η σημαντικότερη δουλειά του μέχρι σήμερα... Η φωνή του, την οποία θεωρώ ιδανική για ερμηνεία έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, έδεσε σωστά με τις συνθέσεις και το αποτέλεσμα είναι μια αρκετά αντιπροσωπευτική απόδοση των τραγουδιών του Θεοδωράκη. Τραγουδιών που πρωτοερμήνευσαν φωνές όπως της Μελίνας Μερκούρη, του Γρηγόρη Μπιθικώτση, της Δήμητρας Γαλάνη, του Δημήτρη Μητροπάνου και πολλών άλλων, ακόμη και του ίδιου του συνθέτη.

Από τη "νύχτα μαγικιά" και τον ...θρυλικό "καημό", μέχρι και ένα ανέκδοτο τραγούδι σε στίχους Ελένης Ζιώγα, το οποίο τελικά έδωσε και τον τίτλο του στο cd, περιπλανηθήκαμε στις μουσικές του Θεοδωράκη. Τα περισσότερα τραγούδια δεν είναι από τα πολυακουσμένα κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί θετικό. Ο ίδιος ο συνθέτης αποφάσισε να δώσει σε κάποια από αυτά μια νέα ενορχηστρωτική άποψη. Λογικό αφού μετά από 40 χρόνια από τη στιγμή της δημιουργίας τους, πολλά είναι διαφορετικά. Τα μέσα, οι συνθετικές αντιλλήψεις, ακόμη και η μουσική αισθητική του κόσμου.

Το 12σέλιδο ένθετο περιέχει τα λόγια των τραγουδιών, κάποια εισαγωγικά σημειώματα και φυσικά τραγούδια και συντελεστές. Είναι πάντως φτωχό σε γραφιστική επιμέλεια. Ίσως αυτό να έγινε και σκοπίμως για να τονισθεί η σοβαρότητα της δουλειάς, όμως πιστεύουμε πως χρειαζόταν κάτι περισσότερο από το ...απόλυτο λευκό.

"Μίκη σ' ευχαριστώ για το ταξίδι. Κι ακόμα για την ευωδιά του ανέμου σου, που χάρισες στα πανιά μου".
Δημήτρης Μπάσης


Music Corner

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΣΗΣ

Τίτλος CD
"Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΦΩΤΙΑ"
Εταιρεία: Warner
Είδος: CD

Επιμ. Παραγωγής
Μαργαρίτα Θεοδωράκη
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
Πέτρος Παράσχης
1 CD 13 Tracks
Διάρκεια CD 53:14
11/2001 ©

Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

Τα τραγούδια του cd
1. Νύχτα μαγικιά
2. Είν' ο καημός μου ένα πουλί
3. Μελαχρινή μου κοπελιά
4. Την πόρτα ανοίγω το βράδυ
5. Της ξενιτιάς (φεγγάρι μάγια μου 'κανες)
6. Νύχτα μέσα στα μάτια σου
7. Μην κλαις
8. Μάνα, το Μάννα τ' ουρανού
9. Η λυπημένη
10. Η αγάπη είναι φωτιά
11. Τα ναύλα
12. Αγάπη μου (Φαίδρα)
13. Καημός