Νίκος Πορτοκάλογλου
"ΜΠΡΑΖΙΛΕΡΟ"

4 χρόνια μετά το "Βαλκανιζατέρ", ο Νίκος Πορτοκάλογλου προσθέτει στη δισκογραφία του ένα ακόμη soundtrack, αυτή τη φορά από την ταινία "Μπραζιλέρο" του Σωτήρη Γκορίτσα.

"Το στοίχημα για μένα ήταν να κάνω ένα δίσκο που να έχει απόλυτη αυτονομία, δηλαδή εκτός από μουσική μιας ταινίας, να είναι και ένας δίσκος αυτόνομος, να μπορεί να τον ακούσει και να τον καταλάβει και κάποιος που δεν θα δει την ταινία...", δήλωσε για το δίσκο, σε συνέντευξή του στο Music Corner, ο Νίκος Πορτοκάλογλου. Το "στοίχημα" αυτό, φαίνεται να το κερδίζει συμπληρώνουμε εμείς. Κι αυτό γιατί το cd περιέχει πράγματι τραγούδια που μπορούν να αποδώσουν και να μας κερδίσουν, χωρίς να έχουμε δει την ταινία.

Συνολικά το cd περιλαμβάνει 5 τραγούδια - εκ των οποίων μόνο το "θάλασσά μου σκοτεινή" ακούγεται στο "Μπραζιλέρο" - και 10 ορχηστρικά κομμάτια. Όπως μας είπε πάντως ο ίδιος ο δημιουργός, όλα τα κομμάτια είναι εμπνευσμένα από την υπόθεση της ταινίας, ακόμη κι αυτά που δεν ακούγονται σ' αυτήν...

Νίκος ΠορτοκάλογλουΤα τραγούδια του cd είναι βασισμένα σε ένα μίγμα δυτικών ηλεκτρονικών και ανατολίτικων ήχων και έτσι καταφέρνουν να προσφέρουν ποικιλία ακουσμάτων και πολλές φορές πρωτότυπους ρυθμούς και ήχους. Η ενορχήστρωση είναι ιδιαίτερα προσεγμένη και έχει παίξει σημαντικό ρόλο προκειμένου να δεθούν σωστά από τη μία τα δυτικότροπα σύγχρονα όργανα πλήκτρα, μπάσα, ηλεκτρικές κιθάρες και από την άλλη παραδοσιακά όργανα όπως κανονάκι, νέι, μαντολίνο μέχρι και Κρητική λύρα.

Το "Θάλασσά μου σκοτεινή" είναι το τραγούδι που ξεχωρίζει. Ένα ερωτικό κομμάτι που αγγίζει τον ακροατή μέσα από την απλότητα των στίχων του που όμως καταφέρνουν να βγάλουν πολλά συναισθήματα. Τον κερδίζει μέσα από την ταξιδιάρικη μουσική του και την, χωρίς υπερβολή, ιδανική ενορχήστρωση! Άγγιξε το ..."τέλειο" ο Νίκος με αυτό το κομμάτι.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και ερμηνεύει το "τι λείπει" με το "κρητικό" άκουσμα σε σύγχρονο δυναμικό beat και το ρομαντικό "όλα αρχίζουν εδώ". Το πρώτο μοιάζει πάντως να είναι περισσότερο ένα πολύ καλό ορχηστρικό κομμάτι που περιλαμβάνει φωνητικά από την Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Ο Σταύρος Λογαρίδης συμμετέχει κι αυτός, συνοδεύοντας τον Πορτοκάλογλου στο ντουέτο "τρέχω, τρέχω, τρέχω".

Η Ανδριάννα Μπάμπαλη είναι το νέο πρόσωπο... Πρωτοεμφανιζόμενη στην ελληνική δισκογραφία, ερμηνεύει το "δεν είν' αργά", ενώ κάνει και φωνητικά στο κεντρικό κομμάτι του cd "θάλασσά μου σκοτεινή". Αρκετά καλή φωνή, φέρνει λίγο σε Ελένη Τσαλιγοπούλου!

Τα 10 ορχηστρικά κομμάτια του cd δεν κουράζουν τον ακροατή καθώς αποδίδουν πρωτότυπους ήχους και το καθένα κινείται στο δικό του ρυθμό και στυλ. Πότε δυναμικό και πότε ρομαντικό...

Το ένθετο περιλαμβάνει τους στίχους των 5 τραγουδιών καθώς και τους συντελεστές του cd αλλά και της ταινίας. Περιέχει επίσης πολλές φωτογραφίες κυρίως από το "μπραζιλέρο".

Μη διστάσετε να προσθέσετε το "ταξιδιάρικο" αυτό cd στην δισκοθήκη σας...!


Music Corner

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

Τίτλος CD
"Μπραζιλέρο"
Εταιρεία: UNIVERSAL
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Χρυσόστομος Μουράτογλου
Ενορχήστρωση
Ν. Πορτοκάλογλου
Χρ. Μουράτογλου
Artwork
Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος
1 CD 15 tracks
Διάρκεια CD 47:55
9/2001 ©

Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

Τα τραγούδια του cd
1. Μπραζιλέρο
2. Θάλασσά μου σκοτεινή - Ν. Πορτοκάλογλου
3. Έφοδος
4. Τι λείπει - Ελ. Αρβανιτάκη
5. Χάδι
6. Λαθρομετανάστες
7. Δεν ειν' αργά - Ανδρ. Μπάμπαλη
8. Παζάρι
9. Γήπεδο
10. Άδειο σπίτι
11. Τρέχω, τρέχω, τρέχω - Ν. Πορτοκάλογλου & Στ. Λογαρίδης
12. Καλαμιές
13. Η γιορτή των νικημένων (Σούστα - ρέηβ)
14. Τέλος (Όλα αρχίζουν εδώ)
15. Βαλσάκι στο ποτάμι