"ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΟΥΠΟΓΙΑΝΝΗΣ"

"Ήθελα να γράψω μουσική απενοχοποιημένα"!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Γιώτα Γεωργουλέα

Φωτογράφηση: Αρετή Σταυροπούλου
Music Corner - 28/7/2008

Ο Γιώργος Αλουπογιάννης μετά από "Τα πιο μεγάλα πράγματα τα έζησα μικρός" και πέντε σχεδόν χρόνια μετά το "Μια φάση περνάω κι εγώ, μην το κάνουμε θέμα", μας εφιστά και πάλι μουσικά την προσοχή και μας τονίζει "Πρόσεχε"!!!
Με αφορμή την νέα του αυτή δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό, τον συναντήσαμε στο Πάρκο Ελευθερίας για μια ακόμη παρεϊστικη κουβέντα με καλή διάθεση και χιούμορ.

Μusic Corner: Γιώργο σε συναντώ μετά από πολύ καιρό και θα ήθελα πραγματικά να μάθω σε τι φάση βρίσκεσαι σήμερα.
Γιώργος Αλουπογιάννης: (μετά από πολλά γέλια)...Νομίζω ότι βρίσκομαι σε μια από τις πιο όμορφες φάσεις της ζωής μου. Επιτέλους, μετά από πάρα πολύ καιρό έβγαλα όχι ένα cd αλλά το cd που ήθελα πραγματικά να βγάλω. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Για αρκετά χρόνια, δούλευα επάνω σε πολύ συγκεκριμένο ήχο και πολύ συγκεκριμένα κομμάτια και ήθελα αυτά ακριβώς να βγάλω. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση κάτι το εντελώς πρόχειρο.

Μusic Corner: Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος απουσίας σου από τον χώρο της δισκογραφίας; Πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια από την προηγούμενη δουλειά σου.
Γιώργος Αλουπογιάννης: Ναι, ήταν ένας από τους βασικούς λόγους. Δεν ήθελα να βγάλω μια δουλειά που θα ήταν απλά η συνέχεια των προηγούμενων. Ήθελα μια δουλειά, που θα ήταν αν θέλεις, η μεταμόρφωση του χαρακτήρα μου. Ήθελα να γράψω μουσική πιο απενοχοποιημένα. Δεν ξέρω πως ακούγεται αυτό που σου λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια.
Ήμουν και είμαι σε μια φάση της ζωής μου που δεν ήθελα με τίποτα "να βάλω νερό στο κρασί μου". Δεν ήθελα βεβιασμένες κινήσεις. Αυτό εμπορικά μπορεί να είναι θανάσιμο λάθος, καλλιτεχνικά όμως είναι αυτό που χρειαζόμουν. Ήθελα να βγάλω αυτό ακριβώς που είχα στο μυαλό μου από τον πρώτο στίχο μέχρι την τελευταία νότα, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται αυτό.

Μusic Corner: Σε μια παλαιότερη κουβέντα με το MusicCorner είχες πει: "Υπάρχουν πράγματα που δεν τολμώ ακόμη να βγάλω προς τα έξω". Σε αυτή τη δουλειά συνέβη κάτι τέτοιο; Αυτό ακριβώς μου λες;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Ναι, ναι .Από την μια είμαι ευτυχισμένος που το έκανα και από την άλλη έχω πολύ αγωνία γιατί δεν ξέρω πως θα έρθουν τα πράγματα. Δε ξέρω τι ανταπόκριση θα έχει όλο αυτό που έκανα. Για εμένα αυτή η δουλειά δεν είναι απλώς ένα βήμα μετά, είναι μια άλλη όψη από το ίδιο νόμισμα. Δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα για τον απλό ακροατή σημαίνει κάτι, αλλά για εμένα όλο αυτό το ταξίδι ήταν πολύ γοητευτικό. Ελπίζω να το βρουν γοητευτικό και οι υπόλοιποι.

Μusic Corner: Σε αυτό τον δίσκο έχεις γράψει ο ίδιος στίχους και μουσική. Σε πoιό κομμάτι δημιουργίας έδωσες μεγαλύτερη έμφαση;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Σε όλα. Γι αυτόν τον δίσκο είχα γράψει πολλά περισσότερα τραγούδια από αυτά που τελικά επιλέξαμε. Αυτά που κυκλοφόρησαν, είναι αυτά στα οποία έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μusic Corner: Υπάρχει κάποιο κομμάτι το οποίο εσύ ξεχωρίζεις ως το αγαπημένο σου;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Ναι...Εννοείται βέβαια ότι θα σου πω την χαρακτηριστική ατάκα που λέμε όλοι, ότι όλα τα τραγούδια είναι παιδιά μας και τα αγαπάμε το ίδιο. Όλο αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ τετριμμένο αλλά είναι πολύ, πολύ αληθινό .Ωστόσο ναι, υπάρχει μέσα στον δίσκο ένα κομμάτι που θέλω να το ακούω συνέχεια. Είναι το τελευταίο τραγούδι και έχει τίτλο "Πως φτάσαμε ως εδώ".

Μusic Corner: Ποιο θεωρείς εσύ ως το δυνατό σημείο αυτής της δουλειάς;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Θεωρώ ότι είναι μια δουλειά του 2008. Δυστυχώς στην ελληνική πραγματικότητα ή ακούμε πολύ σύγχρονα πράγματα με πολύ φτηνό περιεχόμενο ή ακούμε πολύ σπουδαία πράγματα με πολύ παλιό περιτύλιγμα.
Εγώ δεν σου λέω ότι έγραψα σπουδαία πράγματα. Είναι ένας απλός δίσκος. Σίγουρα όμως έγραψα πράγματα που δεν είναι καθόλου φθηνά και προσπάθησα να τα ντύσω με ένα περιτύλιγμα πραγματικά πολύ σύγχρονο. Αν τα κατάφερα δεν ξέρω, αλλά σίγουρα προσπάθησα να το προσεγγίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μusic Corner: Είναι πάντως η πρώτη φορά που επιλέγεις έναν τόσο μικρό τίτλο για το cd. Μόλις μια λέξη. "Πρόσεχε". Αυτή είναι ίσως η πρώτη εμφανέστατη διαφοροποίησή σου από τις προηγούμενες δουλειές σου;
Γιώργος Αλουπογιάννης: (γέλια) Ίσως, ίσως. Είναι η πρώτη φορά που ως τίτλος δεν περιγράφει μια κατάσταση. Είναι ένας τίτλος που σε ιντριγκάρει. Και νομίζω και αυτός είναι και στόχος του cd.

Μusic Corner: Το "Πρόσεχε" απευθύνεται προς κάποιον ή κάποιους τρίτους ή προς τον ίδιο τον εαυτό σου;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Στο cd μάλλον το απευθύνω στον εαυτό μου. Και σημαίνει για εμένα, φιλαράκι πρόσεχε που πάς, πρόσεχε να μην πονέσεις άλλο, πρόσεχε να μην αφήσεις τους άλλους να σε πονέσουν, πρόσεχε να μην πονέσεις εσύ τους ανθρώπους που αγαπάς.

Μusic Corner: Με την εμπειρία που πλέον έχεις, εάν υποθέσουμε ότι τώρα ξεκινούσες επαγγελματικά θα έκανες τις ίδιες επιλογές;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Θα έκανα πάλι τα ίδια πράγματα σε ότι αφορά την επιλογή μου να ασχοληθώ με την μουσική, θα έλεγα όμως άλλα όχι και άλλα ναι. Θα έπαιρνα άλλες αποφάσεις. Θα ήμουν πιο τσαμπουκαλεμένος με τα θέλω μου. Θα συνεργαζόμουν με πιο διαφορετικούς όρους.
Είμαι μάλλον σε θέση να δώσω τις καλύτερες συμβουλές σε νέα παιδιά που μπαίνουν σε αυτόν τον χώρο αλλά εγώ μπορεί να έκανα πάλι τα ίδια λάθη. Πρέπει και λίγο να το ΄χεις. Είναι θέμα χαρακτήρα.


Μusic Corner: Γενικά πάντως σε όλο το cd διακρίνω μια ερωτική, ατμοσφαιρική διάθεση. Αυτό έγινε από πρόθεση ή βγήκε αυθόρμητα, επειδή έτσι ένοιωθες όταν έγραφες τα κομμάτια;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Όλα τα κομμάτια επειδή είναι βιωματικά, σίγουρα παρουσιάζουν καταστάσεις, τις οποίες έχουμε ζήσει. Έχω υπάρξει και πολύ ερωτευμένος και πολύ πονεμένος. Γενικά πάντως, αποφεύγω να γράφω όταν είμαι πολύ πονεμένος. Γράφω λίγο αργότερα, όταν έχει περάσει ο πάτος, έχω αρχίσει να νοιώθω πάλι υγιής και καλά αλλά το συναίσθημα παραμένει, δεν το έχω ξεπεράσει ακόμα. Σε εκείνη τη φάση γράφω, γιατί έτσι αποφεύγω να γίνομαι μελό, τραγικός και ακραίος. Έτσι αν θες γίνομαι πιο άμεσος γιατί δεν μιλάω μόνο για τον εαυτό μου, μιλάω και για τους άλλους με βάση τον εαυτό μου. Ενώ όταν είσαι στον πάτο, δεν βλέπεις τίποτε άλλο. Είναι τόσο προσωπικά αυτά που γράφεις που μπορεί να μην αγγίζουν και κανέναν.

Μusic Corner: Σήμερα είσαι ερωτευμένος;
Γιώργος Αλουπογιάννης: (γέλια). Πού είπαμε θα πας διακοπές; Ναι είμαι.

Μusic Corner: Χωρίς να είμαι ειδικός, αυτό το οποίο διακρίνω στιχουργικά σε αυτή τη δουλειά σου είναι η επανάληψη στίχων σε ορισμένα κομμάτια. Δεν φοβάσαι ότι αυτό ίσως κουράσει το αυτί του ακροατή;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Όχι καθόλου γιατί δεν νομίζω ότι το κάνω με τρόπο κουραστικό. Για παράδειγμα, το "Δεν θα σ' αφήσω να φύγεις" είναι ένα κομμάτι που συμβαίνει αυτό που λες. Κυρίως προσπαθούσα να βάλω τον ακροατή σε μια ατμόσφαιρα με έναν τρόπο χαλαρό...Το βάζεις, το ακούς, το σιγοτραγουδάς και παράλληλα μπορεί να κάνεις και κάτι άλλο. Και αυτό δεν είναι διόλου προσβλητικό για την μουσική.

Μusic Corner: Ποιοι άλλοι πίστεψαν πολύ σε αυτή την δουλειά;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος, γιατί πράγματι υπήρξαν πολλοί άνθρωποι πρωτίστως μέσα από την εταιρεία μου που πίστεψαν σε αυτή την δουλειά και τη στήριξαν. Οι πολύ δικοί μου άνθρωποι, μου έκαναν εύστοχες παρατηρήσεις, πράγματα που είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα, χωρίς να ξέρω αν θα μπορούσα να τα πετύχω μέσα από αυτή τη δουλειά. Ελπίζω έτσι να 'ναι. Θα δούμε.

Μusic Corner: Κάποια στιγμή συνεργάστηκες με τον Στέλιο Ρόκκο. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία και πόσο σε βοήθησε στην συνέχεια;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Ο Στέλιος είχε έρθει να μας δει σε μια παράσταση που κάναμε με τον Ν. Ζιώγαλα και τον Δ. Κοργιαλά. Γνωριστήκαμε μέσω του Δημήτρη και κάναμε παρέα Κάποια στιγμή, με πήρε τηλέφωνο ο Στέλιος και μου είπε για κάποιο τραγούδι που ετοίμαζε. Είχε γράψει την μουσική, είχε βρει και το ρεφρέν αλλά είχε κολλήσει στο κουπλέ. Του είπα να μου το στείλει και έτσι έγραψα κάποιους στίχους για το "Η καρδιά μου θα σπάσει". Οπότε κάπως έτσι η φιλική μας σχέση προχώρησε και σε κάπως πιο επαγγελματικό επίπεδο. Και μετά τα πράγματα ήρθαν λίγο από μόνα τους. Αυθόρμητα μέσα από την παρέα είπαμε να δουλέψουμε μαζί τον χειμώνα.
Για εμένα πραγματικά αυτή ήταν μια πολύ ιδιαίτερη συνεργασία, γιατί εγώ δεν είχα ξαναπαίξει σε μια σκηνή που να είναι με το ένα πόδι στο ποπ-ροκ και με το άλλο στο λαϊκό. Μοναδική εμπειρία. Αφού στο τέλος, έλεγα στον Στέλιο, "θέλω να λέω λαϊκά τραγούδια."

Μusic Corner: Μπορεί δηλαδή να σε δούμε και σε πιο λαϊκά μονοπάτια;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Όσοι έχετε έρθει σε παραστάσεις μου, θα έχετε προσέξει ότι πάντα λέω λαϊκά τραγούδια ακόμη κι αν τα ντύνω με μουσικές πιο μοντέρνες και σύγχρονες. Μου αρέσει να παιδεύω τα τραγούδια, να τα ντύνω με άλλα ρούχα αλλά να παραμένουν τα ίδια.
Οι γνήσιοι λαϊκοί δρόμοι μου αρέσουν και με αγγίζουν πολύ. Αυτό που με ενοχλεί πολύ, είναι η φθήνια που πολλές φορές υπάρχει στο περιτύλιγμα.

Μusic Corner: Η επανάληψη κάποιων τραγουδιών από το ραδιόφωνο, τηλεόραση βοηθάει τα κομμάτια ή μπορεί να λειτουργεί αρνητικά γιατί κάνει τον κόσμο να τα βαριέται;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Η επανάληψη μπορεί κάποια στιγμή να γίνεται κουραστική για τον ακροατή αλλά σίγουρα δεν είναι κακή για τα κομμάτια. Οι περισσότεροι, ακούμε μουσική κυρίως ασυνείδητα. Είμαστε παθητικοί δέκτες και αυτό που τελικά μένει είναι ένας ήχος που μπορεί να μας αρέσει και κάποια στιγμή μπορεί και να τον βαρεθούμε.

Μusic Corner: Δεν υπάρχουν παραπάνω από ένα καλά κομμάτια σε μια δουλειά; Γιατί πάντα επιλέγεται να προωθούνται κάποια συγκεκριμένα;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Παλαιότερα στο ραδιόφωνο ένας μουσικός παραγωγός λειτουργούσε σαν ένας μικρός dj. Είχε πολύ καλή γνώση της μουσικής και ισχυρή άποψη για το τι θα ακούσουν οι ακροατές του.
Σήμερα το ραδιόφωνο είναι μια επιχείρηση και ο διευθυντής προγράμματος είναι αυτός που ουσιαστικά χαράσσει την γενική γραμμή του σταθμού σύμφωνα με το τι θα επιφέρει μεγαλύτερη ακροαματικότητα και άρα περισσότερες διαφημίσεις και άρα μεγαλύτερο κέρδος σε οικονομικό επίπεδο.
Γιαυτό και οι δισκογραφικές από την πλευρά τους επιλέγουν να προωθούν ένα δύο συγκεκριμένα τραγούδια που ξέρουν ότι σίγουρα θα τα παίξουν και θα ακουστούν. Είναι μια αλυσίδα όλο αυτό.

Μusic Corner: Το Internet είναι, πιστεύεις, σήμερα η μεγάλη απειλή για τις δισκογραφικές εταιρείες;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Ναι είναι, αλλά μπορεί να γίνει και ο μεγάλος σύμμαχος εάν λειτουργήσουμε έξυπνα. Ήδη οι δισκογραφικές έχουν αρχίσει να εμπιστεύονται και να χρησιμοποιούν το internet. Τα sites που μπορείς να αγοράσεις τραγούδια είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μπορείς να κλέψεις μουσική. Η "πειρατεία" άλλωστε υπήρχε πάντα, από την εποχή της κασέτας και δεν πρόκειται να σταματήσει. Ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον το μέσο να το κάνουμε σύμμαχό μας και όχι να το απορρίψουμε.

Μusic Corner: Στο facebook μπαίνεις;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Έχω σελίδα αλλά έχω πάρα πολύ καιρό να μπω.

Μusic Corner: Το καλοκαίρι τι προβλέπει το πρόγραμμα;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Φέτος διακοπές. Δεν θα κάνω συναυλίες.

Μusic Corner: Αγαπημένος προορισμός;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Δονούσα αλλά δεν θα πάω φέτος γιατί έμαθα ότι ήδη έχει κλείσει όλο το νησί. Είμαι λάτρης του ελεύθερου camping και της ανεύρεσης ερημικών παραλίων. Αυτό το εντελώς στην φύση, το εντελώς μόνος σου εσύ και η παρέα σου είναι νομίζω ό,τι πιο "ξεκουραστικό" υπάρχει!

Μusic Corner: Ένα cd που θα ήθελες οπωσδήποτε να έχεις στο αυτοκίνητό σου πριν φύγεις για κάποιο ταξίδι;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Το δικό μου (γέλια). Ένα cd που έχω πάντα στο αυτοκίνητό μου είναι ένα της Billy Holiday.

Μusic Corner: Και κάποιο που άκουσες πρόσφατα και είπες πρέπει να το αγοράσω;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Α! πολλά. Εάν τώρα πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξω κάποιο, από ελληνικά θα σου έλεγα ότι μου άρεσε πάρα πολύ η δουλειά των "Όναρ" μολονότι μουσικά το ύφος είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που κάνω εγώ. Είναι μια δουλειά στην οποία βρίσκω πολλά εξαιρετικά σημεία και την ακούω πολύ ευχάριστα.

Μusic Corner: Σχέδια για τον χειμώνα υπάρχουν ή είναι πολύ νωρίς ακόμη;
Γιώργος Αλουπογιάννης: Δεν είναι καθόλου νωρίς. Έχω δυο τρία πράγματα στο μυαλό μου για το τι θέλω να κάνω τον χειμώνα αλλά ακόμη δεν έχω συμφωνήσει τίποτα. Έχω μια πολύ συγκεκριμένη ιδέα ως πρόταση στο μυαλό μου που όμως θέλω να την δουλέψω ακόμη λίγο και αν μας βγει, έχει καλώς. Θα σας ενημερώσω.

Μusic Corner: Θα περιμένουμε λοιπόν. Σου ευχόμαστε καλή επιτυχία στην καινούργια δουλειά, καλές διακοπές, καλό καλοκαίρι και τον χειμώνα σίγουρα κάπου θα τα ξαναπούμε.
Γιώργος Αλουπογιάννης: Σας ευχαριστώ και καλό καλοκαίρι σε όλους.

------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID