"DOMENICA"

"Χίλιες φορές, μουσική"...!

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στη Μάρθα Μανώλη
Φωτογράφηση: Μαρία Παπαγεωργίου
Music Corner - 24/9/2007

Mε διάθεση για κουβέντα συναντήσαμε στο "Πάρκο Ελευθερίας" τους DOMENICA μια μέρα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Η χρονική στιγμή της συνάντησης (παραμονή εκλογών) δεν ήταν και η καταλληλότερη για διάλογο που αφορά κάτι τόσο όμορφο όσο η μουσική. Παρόλα ταύτα η ανάγκη για επικοινωνία θεμάτων που αποσπούν την προσοχή από την πολιτική ρουτίνα των ημερών είναι επιτακτική.
Παρόντες στην παρέα μας ο Δημήτρης Κανελλόπουλος και ο Γιώργος Ντρες.

Music Corner: Νόμιζα ότι θα ήσασταν περισσότεροι σήμερα.
Domenica: Λόγω των εκλογών κάποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι και τρέχουν στον αγώνα!

Music Corner: Εσείς ψηφίζετε στην Αθήνα ή ψηφίζετε αλλού και βαρεθήκατε να πάτε;
Domenica: Ψηφίζω αλλού αλλά όλοι ψηφίζουν πλέον εκεί που μένουν. Το είχα κάνει και την προηγούμενη φορά και η κάρτα μου ισχύει, ισχύει για πάντα. Ψηφίζω εδώ αντί εκεί που είναι τα δικαιώματά μου.

Music Corner: Πόσοι είναι αυτοί που απουσιάζουν αυτή τη στιγμή;
Domenica:
Απουσιάζουν τα τύμπανα, το μπάσο... Απουσιάζουν οι συνεργάτες μας.

Music Corner: Ποιοι είναι οι συνεργάτες της τελευταίας σας δισκογραφικής δουλειάς;
Domenica: Οι παρόντες Δημήτρης Κανελλόπουλος και Γιώργος Ντρες και συνεργαστήκαμε επίσης (μουσικοί και παραγωγή) ο Γιώργος Λαζάρου, ο Νίκος Ζωγράφος, ο Τάσος Μπρεντάνος, ο Τάκης Σπετσιώτης, ο Γιάννης Σκουλάς, ο Γιάννης Αυγέρης & η Μικαέλα (φωνή).

Music Corner: Είσαστε αρκετοί και αυτό κάτι δείχνει. Όσο περισσότερα άτομα απαρτίζουν ένα γκρουπ τόσο περισσότερες γνώμες ακούγονται και οι πιθανότητες για διαφωνίες αυξάνονται. Εσείς για να καταφέρνετε να συνεργάζεστε σημαίνει πως αγαπάτε την ομαδικότητα;
Domenica:
Δεν έχουμε προβλήματα.

Music Corner: Πείτε μου τα νέα σας. Τι κάνατε το καλοκαίρι;
Domenica:
Ήταν ένα καλοκαίρι που κατέληξε τραγικό.

Music Corner: Γιατί είστε καταβεβλημένοι; Έχετε συγγενείς στις πυρόπληκτες περιοχές;
Domenica: Γιατί είναι οι εκλογές αύριο και μας πιάνει κατάθλιψη. Είχαμε αρκετές συναυλίες αλλά μετά τα μέσα του Αυγούστου από τις πυρκαγιές και τις εκλογές ακυρώθηκαν σχεδόν όλες. Πριν τις πυρκαγιές κάναμε κάποιες συναυλίες κυρίως στα Δωδεκάνησα.
(Μιλά ο Γιώργος) Είμαι από τη Μεγαλόπολη, έχουν καεί όλα γύρω.

Music Corner: Ας είμαστε αισιόδοξοι. Διακοπές κάνατε;
Domenica: Κάναμε αποσπασματικά κάποια τριήμερα, τετραήμερα.

Music Corner: Τι σχέδια έχετε; Σε τι φάση σας πετυχαίνουμε τώρα; (εκτός από τη φάση της απογοήτευσης η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστεί άμεσα)
Domenica: Είναι λίγο δύσκολο να ξεπεραστεί αλλά τέλος πάντων. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε κάποιες εμφανίσεις τον Οκτώβριο οι οποίες δεν έχουν "κλείσει" ακόμα. Επίσης περιμένουμε τους επόμενους μήνες την κυκλοφορία μιας κινηματογραφικής ταινίας στην οποία θα ακούγεται ένα από τα τραγούδια της τελευταίας μας δισκογραφικής δουλειάς. Η ταινία λέγεται "Deep end" (βαθύ τέλος). Το τραγούδι που θα ακούγεται ως τραγούδι τίτλων είναι η διασκευή που κάναμε στο "Όλα τα έδωσα για σένα", το οποίο θα βγει και ως video clip. Ήδη από το δίσκο έχει οπτικοποιηθεί το τραγούδι "Και συ που ήσουν".

Music Corner: Πώς έγινε η επιλογή του συγκεκριμένου κομματιού;
Domenica: Κυκλοφόρησε το cd και μετά από μερικές εβδομάδες μας φώναξαν σε ένα ραντεβού και μας έκαναν την πρόταση. Δεν είχαν ακούσει τα τραγούδια. Είχαν το όνομα DOMENICA στο μυαλό τους, άκουσαν το cd και επέλεξαν το κομμάτι.

Music Corner: Η ιδέα διασκευής του συγκεκριμένου τραγουδιού πως προέκυψε; Έχεις και άλλα ακούσματα, εκτός από U2, που γνωρίζω ότι σου αρέσουν;
Domenica: Υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα τραγούδια που μου αρέσουν. Αυτό το άκουγα από παλιά, από το στρατό πιο πολύ και μου άρεσε. Είχαμε κάνει μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια. Καθόμασταν σε μια ταβέρνα και τρώγαμε, το άκουσα εκεί. Όταν γύρισα πίσω το έφτιαξα. Ήταν έτοιμο ένα χρόνο πριν βγει ο δίσκος.

Music Corner: Πότε κυκλοφόρησε η τελευταία σας δουλειά και πόσο καιρό πριν την ετοιμάζατε; Ποιος κάνει την τελική επιλογή των τραγουδιών; Μόνοι σας επιλέγετε τα τραγούδια που θα συμπεριληφθούν στο δίσκο ή αυτό γίνεται σε συνεργασία με τη δισκογραφική σας εταιρία;
Domenica: Αυτή είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλειά μας. Ο δίσκος κυκλοφόρησε μέσα Μαΐου. Ουσιαστικά Ιούνιο, είχαμε μια μικρή καθυστέρηση λόγω αλλαγής ιδιοκτησίας της δισκογραφικής μας εταιρείας. Ισχύει ακόμη το label LYRA απλά έχει αλλάξει ιδιοκτησία.
Τα περισσότερα κομμάτια ήταν ήδη έτοιμα. Ήταν να βγει ένα cd νωρίτερα που δεν βγήκε, αναβλήθηκε η παραγωγή και η κυκλοφορία του, οπότε είχαν μείνει κάποια κομμάτια. Επίσης γράφτηκαν και κάποια καινούργια.
Εμείς κάνουμε την επιλογή των τραγουδιών, μόνοι μας, εμείς και την παραγωγή. Αν βέβαια μας προτείνουν κάτι ενδιαφέρον τότε το συζητάμε. Μέχρι στιγμή δε μας έχουν προτείνει κάτι ενδιαφέρον, ό,τι βρίσκουμε μόνοι μας.

Music Corner: Δεν είστε από αυτούς που κυκλοφορούν cd κάθε χρόνο γιατί κάτι πρέπει να κυκλοφορήσουν.
Domenica: Συνήθως κάθε δυο χρόνια, αν και αυτή τη φορά ήταν τρία. Αν δεν είσαι έτοιμος κάτι να πεις, αν δεν είσαι σίγουρος δεν υπάρχει λόγος. Μπορεί βέβαια να βγάλουμε και μετά από ένα χρόνο, ανάλογα τι υλικό υπάρχει, τι όρεξη.

Music Corner: Τι αποδοχή έχουν τα συγκεκριμένα τραγούδια;
Domenica: Το άλμπουμ είναι ακόμη στη διαδρομή. Το καλοκαίρι ουσιαστικά δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση. Οι εταιρείες κλείνουν μέσα Ιουλίου. Το cd βρίσκεται "σε λειτουργία" ενάμιση μήνα. Δεν έχει προλάβει ακόμη να δουλέψει. Τώρα ξεκινάει το βαρύ πυροβολικό.
Αυτή η δουλειά με τον τίτλο "Χίλιες φορές έτσι" περιλαμβάνει έντεκα κομμάτια σε στίχους και μουσική των Δημήτρη Κανελλόπουλου, Γιώργου Ντρες, Άννας Μπενάκη, Μαρίας Μαρκάτου και Μήτσου Παπανικολάου. Επίσης τις δύο διασκευές των οποίων δημιουργοί είναι οι Αλέκος Χρυσοβέργης, Σπύρος Γιατράς και David Gray.

Music Corner: Πως τα πάτε με τις δημόσιες σχέσεις; Τι κάνετε συνήθως για να υποστηρίξετε μια δουλειά;
Domenica: Ό,τι μπορούμε. Για να πω την αλήθεια δεν είμαστε και τόσο των δημοσίων σχέσεων. Είμαστε κλειστοί άνθρωποι. Προσπαθούμε όσο μπορούμε. Πρέπει να μας βοηθάτε και εσείς. Χτυπάτε την πόρτα και εμείς ανοίγουμε το παράθυρο. Προτιμάμε να μαζευτούμε και να παίξουμε μουσική, να κάνουμε πρόβα παρά αυτά τα κοσμοπολίστικα.

Music Corner: Επικρατεί μια συγκεκριμένη κατάσταση στην προώθηση της μουσικής η οποία δεν ευνοεί τους κλασικούς ρομαντικούς μουσικούς. Νιώθετε να πιέζεστε από αυτή την πραγματικότητα;
Domenica: Υπάρχουν επιλογές. Αν έχεις ένα καλό τραγούδι δεν αγχώνεσαι και πολύ, απλά πρέπει να έχεις υπομονή. Δεν υπάρχει καμία πίεση, με το πώς είναι η κατάσταση κυρίως λόγω τηλεόρασης. Δεν μας κάνει βέβαια κακό η τηλεόραση, εμείς κρατάμε τα καλά στοιχεία και τα αξιοποιούμε.

Music Corner: Προωθείτε τα τραγούδια σας με άλλο τρόπο εκτός από την κλασσική πώληση ενός δίσκου στα δισκοπωλεία; Υπάρχει κάποια ιστοσελίδα που προωθεί τα κομμάτια; Έχετε εμπλακεί στο ηλεκτρονικό κομμάτι πώλησης (downloads);
Domenica: Η εταιρεία πουλάει μέσω του site της. Εμείς έχουμε site στο οποίο μπορείς μόνο να ακούσεις τα τραγούδια, όχι να τα αγοράσεις, δεν το έχουμε κάνει. Άλλωστε οι περισσότεροι τα αγοράζουν παράνομα, σιγά μην τα πληρώσουν κιόλας.

Music Corner: Όσον αφορά την τηλεόραση, δέχεστε τηλεφωνήματα από διάφορες εκπομπές που ζητούν τη γνώμη σας για θέματα εκτός μουσικής; Αν π.χ. δεχόσασταν τηλεφώνημα από μεσημεριανή εκπομπή στο οποίο το ζητούμενο θα είναι να σχολιάσετε συναδέλφους σας οι οποίοι πολιτεύονται, πώς θα αντιδρούσατε;
Domenica: Δεν μας έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Υπήρχε παλαιότερα - δυο τρία χρόνια πριν - πίεση από κάποιο κανάλι για κάποια πράγματα που είχαν συμβεί αλλά δε δώσαμε κάποια συνέχεια, δεν ασχοληθήκαμε με αυτό. Δεν αποσκοπούμε στη δημοσιότητα μέσω τέτοιων γεγονότων. Καθαρά μουσική.

Music Corner: Αν είχατε πρόταση να συνεργαστείτε με κάποιο λαϊκό καλλιτέχνη όχι σε μουσική σκηνή αλλά σε πίστα θα το κάνατε; Με αφορμή τη διασκευή που κάνατε στο "Όλα τα έδωσα για σένα" ενός τραγουδιού του οποίου η πρώτη εκτέλεση είναι λαϊκή θα ήθελα να ρωτήσω αν ακούτε γενικότερα λαϊκή μουσική και αν υπό συγκεκριμένες συνθήκες θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με ένα καθαρά λαϊκό τραγουδιστή, όπως π.χ. ο Κοντολάζος ο οποίος πρώτος τραγούδησε το συγκεκριμένο τραγούδι.
Domenica: Υπάρχουν καλλιτέχνες που αξίζουν από όποια πλευρά και αν το δεις. Για παράδειγμα ο Τερζής. Απ' όποια πλευρά κι αν το δεις, είναι ο Τερζής. Η αξία του είναι δεδομένη. Δεν μπορείς όμως να πεις ότι είναι από εκεί και εμείς είμαστε από δω. Μιλάμε για καλή μουσική και λέμε ένα τυχαίο όνομα με το οποίο εύκολα θα κάναμε κάποια συνεργασία. Με τον οποίο έχουν συνεργαστεί σχεδόν όλοι, από το Χατζηγιάννη μέχρι την Πέγκυ. Επίσης και ο Ρέμος έχει συνεργαστεί με πάρα πολύ κόσμο. Άρα λοιπόν δε χρειάζεται να το κάνουμε εμείς αυτό. Συμβαίνει ούτως ή άλλως στην πράξη.

Music Corner: Έχετε κάνει ανάλογη συνεργασία στο παρελθόν;
Domenica: Είχαμε παίξει για ένα μικρό χρονικό διάστημα με τον Αλέκο Ζαζόπουλο, στο τότε Luna Dark. Ξεκίναγε με ροκ σχήματα και μετά ερχόταν το λαϊκό, δεν υπήρξαν τελικώς άλλα ροκ σχήματα. Παίξαμε όμως εμείς εκεί για δύο εβδομάδες.

Music Corner: Ποιας ηλικιακής κατηγορίας ήταν το κοινό που παρακολούθησε αυτές τις εμφανίσεις;
Domenica: Ήταν διάφοροι. Ούτως ή άλλως και στις συναυλίες, στα live και στις μουσικές σκηνές που κάνουμε το κοινό ακούει όλα τα είδη της μουσικής. Συμβαίνει γενικά αυτό. Ο ίδιος πελάτης μπορεί να πάει σε μουσική σκηνή ή σε μια πίστα μετά το δικό μας πρόγραμμα ή το ανάποδο.

Music Corner: Πάντως φημίζεστε για τα "δυνατά" live σας. Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια...!

--------


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 210.7223784

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Ελευθερίας στην Βασ. Σοφίας, στο Μέγαρο Μουσικής (Bar-Restaurant-Cafe, τηλ. 210.7223784).
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner

MC Team ID