"ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ"

"Ο Παράδεισος δεν φτιάχτηκε για μας, αλλά
...θα τον φτιάξουμε εμείς για μας"!


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Εβίτα Αντωνέλλου

Φωτογράφηση: Αρετή Σταυροπούλου
Music Corner - 3/12/2007

Συναντηθήκαμε στο Clemente VIII στο City Link, ένα καταπληκτικό cafe που βρίσκεται στη Βουκουρεστίου, στη Στοά Σπυρομήλιου, δίπλα στο Παλλάς που περνάει πολλές ώρες η Δέσποινα Ολυμπίου κάνοντας πρόβες (τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι εμφανίσεις με τον Γιώργο Νταλάρα). Ομολογώ ότι αυτό που με κέρδισε ήταν η ηρεμία, η χαλαρότητα, η σιγουριά, ο όμορφος τρόπος που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους γύρω της, ο σεβασμός και η αγάπη απέναντι στη μουσική, η υπευθυνότητα, το θάρρος και φυσικά ένα πολύ γλυκό χαμόγελο που διαθέτει για να αντιμετωπίζει τη ζωή και τις δυσκολίες, λέγοντας με αισιοδοξία και ρεαλισμό ότι ...ο παράδεισος δε φτιάχτηκε για μας αλλά ...θα τον φτιάξουμε εμείς για μας!

Music Corner: Πείτε μας λίγα πράγματα για την καινούργια σας δουλειά...
Δέσποινα Ολυμπίου: Το "μαζί χωριστά" κυκλοφόρησε Μάιο, αφού πρώτα είχε κυκλοφορήσει το single "πες το δυνατά" το Μάρτιο. Πήγε πάρα πολύ καλά και είναι πολύ ευχάριστο για μας για ένα τραγούδι που αγαπάμε να βλέπουμε ότι έχει ανταπόκριση. Αυτό βέβαια το βίωσα ιδιαίτερα με τα live που έκανα τον προηγούμενο μήνα, γιατί όταν κυκλοφόρησε το cd ήμουν σε διακοπές! Ήθελα να κάνω μια μεγάλη παύση απ' όλα, όχι μόνο από τα live. Είχα κούραση κυρίως ψυχολογική.
Όταν νοιώθω ότι διανύω μία περίοδο που δε έχω ηρεμία και έμπνευση, προτιμώ να μην τραγουδάω, γιατί το τραγούδι είναι και μουσική και διάθεση και θέλω να μπορώ να νοιώθω καλά, ικανοποιημένη και ωραία για να μπορώ να το μεταφέρω όλο αυτό και στον κόσμο.
Έτσι λοιπόν έκανα ένα μεγάλο διάστημα διακοπών και τον Οκτώβριο αποφάσισα αφού πρώτα το καλλιέργησα στο μυαλό μου, να φτιάξω μια ομάδα δική μου, μια καλή ομάδα από ικανούς μουσικούς και να κάνω κάποια live σε μια μουσική σκηνή. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω εδώ και χρόνια επειδή είναι πολύ διαφορετικό να συμμετέχεις σ' ένα μεγάλο πρόγραμμα όπου θα έχεις ένα μικρό ρόλο από το να είσαι υπεύθυνη για μία ομάδα ανθρώπων, να διαμορφώνεις εσύ το πρόγραμμα με μία μουσική που έχεις στο μυαλό σου και να βγάζεις την εικόνα του εαυτού σου προς τα έξω καλύτερα. Σ' αυτό το πρόγραμμα έβαλα τραγούδια από το τελευταίο μου cd αλλά και παλαιότερα. Μ' αυτό το πρόγραμμα μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω τη δισκογραφία μου πιο ολοκληρωμένα.

Music Corner: Πείτε μας λίγα λόγια για το "μαζί χωριστά".
Δέσποινα Ολυμπίου: Αυτό το cd φτιάχτηκε με πολύ αγάπη όπως και όλα τα προηγούμενα, χωρίς άγχος και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι θέλω να λειτουργώ στη δισκογραφία μου. Έχω την ευθύνη και την αγωνία που έχει ένας άνθρωπος που θέλει να είναι όλα ωραία, όπως τα φαντάζεται, να είναι όμορφο το ηχητικό αποτέλεσμα, οι ενορχηστρώσεις, όλα. Οι συντελεστές ήταν εξαίρετοι. Πρωταρχικό ρόλο φυσικά είχε ο συνθέτης και οι στιχουργοί, που ήταν ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Νίκος Μωραΐτης και η Άννα Βραχάλη. Με τη συμβολή αυτών των ανθρώπων φτάσαμε σε ένα απότέλεσμα που με άφησε απόλυτα ικανοποιημένη. Μπόρεσα να το παρουσιάσω ουσιαστικά τον Οκτώβριο και στο live στη μουσική σκηνή "Εξέδρα" ένιωσα την επιτυχία του "πες το δυνατά", αλλά και την άνοδο του "παράδεισου", του ντουέτου που κάναμε με το Μιχάλη, γιατί ναι μεν αισθάνεσαι τι γίνεται από το ραδιόφωνο, από τον κόσμο που σου λέει τις εντυπώσεις του, αλλά στο live επάνω καταλαβαίνεις την αποδοχή, την ενέργεια την κίνηση.

Music Corner: Ο παράδεισος είναι ένα τραγούδι που ακούγεται πολύ και έχει γίνει και video clip...
Δέσποινα Ολυμπίου: Ναι ήταν τρυφερό και αληθινό. Για το video clip είχα τους ενδοιασμούς μου γιατί και το "να 'σουν αλλιώς" το είχαμε πει μαζί με τον Μιχάλη και έκανε μεγάλη επιτυχία χωρίς ποτέ να γίνει video clip. Ούτε και το "βάλε μουσική" οπτικοποιήθηκε. Όλα αυτά, οι φωτογραφίες, η προβολή, η διαφήμιση, το video clip βοηθάνε να ακουστεί μία δουλειά. Ίσως να γίνει πιο γρήγορα γνωστή, αλλά αν δεν αξίζει κάτι ότι και να κάνεις δεν μπορείς να κερδίσεις το σεβασμό και την αγάπη του κόσμου. Ένα καλό τραγούδι δεν έχει καν την ανάγκη όλων αυτών.

Music Corner: Πως αποφασίσατε να γίνει video clip ο "παράδεισος";
Δέσποινα Ολυμπίου: Διανύσαμε κάποιους μήνες ακούγοντας συνέχεια το "πες το δυνατά". Χρειαζόταν κάποιο διάστημα για να χορτάσει ο κόσμος το τραγούδι και να περάσει στο επόμενο. Γενικά ένα καλό τραγούδι που γίνεται γρήγορα γνωστό, μπορεί να βοηθήσει μια δισκογραφική δουλειά. Δημιουργεί περιέργεια στον ακροατή να δει τι άλλο έχει μέσα αυτό το cd.
Το video-clip μας βγήκε πολύ ευχάριστα γιατί συνεργαστήκαμε με μία ομάδα ανθρώπων που γνωριζόμασταν μεταξύ μας και νοιώθαμε οικεία, οπότε μας βγήκε πολύ άνετα και πολύ ωραία.

Music Corner: Ο τίτλος όμως είναι "ο παράδεισος δε φτιάχτηκε για μας"...
Δέσποινα Ολυμπίου: Για μένα η μετάφραση του τίτλου δίνει μεγαλύτερη αξία στον παράδεισο. Γιατί όλοι στη ζωή μας έχουμε ή είχαμε ή θα έχουμε μία σχέση και μέσα από αυτή τη σχέση ζούμε την καθημερινότητά μας και αυτή η καθημερινότητα έχει και τα προβλήματα της έχει και τη βαριεστημάρα της έχει και το θυμό, έχει όμως και τις ωραίες στιγμές οι οποίες μετατρέπουν όλη αυτή τη ρουτίνα σε κάτι όμορφο και ξεχωριστό. Επειδή λοιπόν η ζωή δεν είναι παράδεισος, δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα, έρχεται η όμορφη σχέση και μιλάω για μία σχέση που υπάρχει κατανόηση, αγάπη, αλληλοσεβασμός. Η πραγματική αγάπη και ο έρωτας έρχεται να μετατρέψει όλη αυτή τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας. Μας θυμίζει αυτό που πολλές φορές κάνουμε το λάθος και ξεχνάμε, να ζούμε τη ζωή μας. Ξεχνάμε να πούμε "σ' αγαπώ" στον άνθρωπο που είναι δίπλα μας, ξεχνάμε να είμαστε τρυφεροί, γιατί βιαζόμαστε, όμως αν πραγματικά ξέρεις ν' αγαπάς και να δίνεσαι μετατρέπει όλο αυτό το αγχώδες σκηνικό σε έναν παράδεισο. Ο παράδεισος δεν φτιάχτηκε για μας αλλά θα τον φτιάξουμε εμείς για μας!

Music Corner: Εμένα από το cd μου άρεσε πολύ και το τραγούδι "μαζί -χωριστά".
Δέσποινα Ολυμπίου: Αυτό είναι κι εμένα από τα αγαπημένα μου. Όταν φτιάχνω ένα cd πριν καταλήξω στα τραγούδια, πριν επιλέξω, θέλω να δω πως νοιώθω όταν τα τραγουδάω. Τα παίρνω λοιπόν σπίτι τα ακούω, τα δοκιμάζω, γιατί θέλω να βρω τι μου αρέσει, επειδή είμαι πολύ επιλεκτική στα τραγούδια που θα πω. Όταν λοιπόν δοκίμασα το "μαζί χωριστά", πήρα τηλέφωνο τον Μιχάλη και του είπα είμαι πολύ τυχερή που θα πω αυτό το τραγούδι! Ήμουνα πολύ χαρούμενη γιατί πολλές φορές εμείς οι τραγουδιστές ακούμε κομμάτια από άλλους και λέμε αχ τι ωραίο τραγούδι να το έλεγα εγώ... Είναι ένα τραγούδι το οποίο θα το ζήλευα σίγουρα και για το στίχο του και γιατί θεωρώ ότι είναι μία στιγμή που ταίριαξε ωραία ο στίχος του Νίκου Μωραΐτη με τη μουσική του Μιχάλη Χατζηγιάννη.
Σημαντικός όμως ήταν και ο ρόλος του Ντίνου Χριστιανόπουλου που έκανε την ενορχήστρωση. Κατάφερε να κάνει το τραγούδι ακόμα πιο όμορφο και αυτή είναι τελικά η μαγεία της δισκογραφίας. Δεν είναι μόνο άντε να κάνεις δέκα δώδεκα τραγούδια για να βγούνε στην αγορά. Η μαγεία είναι εκεί που χτίζεται ένα τραγούδι, που παίρνει μία μορφή, που μπαίνουν τα όργανα, που χρωματίζεται. Ακόμα και η στιγμή που θα γίνουν οι μίξεις, που θα κάτσεις ν' αναλύσεις τι ακούς, τι δεν ακούς, τι όργανο θα ήθελες να ακούσεις περισσότερο, όλη αυτή η διαδικασία μου αρέσει πάρα πολύ.
Στις αρχές όταν έκανα το πρώτο μου cd ήμουν άπειρη ένιωθα άβολα μέσα στο στούντιο και θεωρούσα ότι εμένα η δουλειά μου είναι μόνο να πάω να τραγουδήσω. Από το δεύτερο cd και μετά άρχισα να μπαίνω περισσότερο στη διαδικασία, να πηγαίνω στο στούντιο συνέχεια, να αναλαμβάνω κι εγώ πρωτοβουλίες. Αυτό που φτιάχνουμε είναι ομαδική δουλειά και είναι σπάνιο πράγμα να βρεις μία ομάδα που να λειτουργεί σαν ένα.
Ανεξαρτήτως των πωλήσεων που θα κάνει μια δουλειά μου ή των κριτικών που θα δεχθεί, όταν εγώ νοιώθω ότι έκανα κάτι το οποίο με γεμίζει, νιώθω πολύ όμορφα. Πόσο μάλλον όταν αυτή η δουλειά έχει και επιτυχία. Εκεί νιώθεις απόλυτη ικανοποίηση και είναι σημαντικό να νιώθεις έτσι για τις επιλογές σου και για τη δουλειά σου.

Music Corner: Στο τελευταίο σου cd υπάρχουν τραγούδια με διαφορετικό στυλ.
Δέσποινα Ολυμπίου: Πράγματι, ας πούμε το τραγούδι "δευτερόλεπτα" είναι λαϊκότροπο, όπως και το τραγούδι "εδώ είναι οι νύχτες σου" που έχει παραδοσιακά όργανα, έχει κανονάκι, νέι, ενώ κάποιο άλλο τραγούδι έχει ροκ ενορχήστρωση ή το τραγούδι "πάρτο αλλιώς" που είναι σε ρυθμό σουίνγκ. Νομίζω όμως ότι προσαρμόσαμε σωστά τα τραγούδια έτσι ώστε όταν ακούς το cd να μην νοιώθεις ότι σε πετάει από το ένα είδος μουσικής στο άλλο.

Music Corner: Εσένα ποιο στυλ απ' όλα σου αρέσει περισσότερο;
Δέσποινα Ολυμπίου: Για να τα βάλω όλα σ' ένα cd το οποίο γράφει το όνομα μου ...είμαι παντού εγώ! Να σου πω, αδυναμία έχω και στα πιο λαϊκότροπα κομμάτια. Στο πρόγραμμα που έκανα τώρα τον Οκτώβριο, έκανα ένα πέρασμα από κάποια παραδοσιακά τραγούδια με πιο ροκ ενορχηστρώσεις και είδα τις εντυπώσεις του κόσμου που έρχοντ
αν και μου έλεγαν "σου πάνε πάρα πολύ αυτά τα τραγούδια γιατί δεν τα λες συχνότερα;"!

Music Corner: Αλήθεια γιατί;
Δέσποινα Ολυμπίου: Αυτή τη στιγμή έχω μία σημαντική επιτυχία η οποία είναι το "πες το δυνατά", ένα τραγούδι με σύγχρονο ρυθμό. Το "βάλε μουσική" είχε γίνει γνωστό ως ταγκό, το "θυμάμαι όσα είχες πει" ήταν πιο ροκ. Το "πες το δυνατά" είναι dance, που θα με κατατάξει ο κόσμος; Τα τραγούδια με τα οποία έχω κάνει επιτυχία έχουν σύγχρονα ακούσματα, δεν έχω κάνει λαϊκή επιτυχία. Βλέπω λοιπόν ότι με κατατάσσουν σε μία άλλη κατηγορία τραγουδιού και συνηθίζουν να λένε ότι είμαι pop. Εγώ να σου πω την αλήθεια δεν αισθάνομαι ότι είμαι μόνο εκεί, θεωρώ πως έχω φωνή που μπορεί να τραγουδήσει και διαφορετικά πράγματα. Και δεδομένου ότι μου αρέσει γενικά να δοκιμάζω νέα πράγματα στη καριέρα μου, ίσως στο μέλλον να δοκιμάσω και κάτι πολύ διαφορετικό.

Music Corner: Έχεις άγχος στη δουλειά σου;
Δέσποινα Ολυμπίου: Δεν έχω άγχος ούτε με τη δουλειά μου ούτε με το πως θα με κριτικάρουν. Εγώ θέλω να είμαι ελεύθερη, νοιώθω ελεύθερη, να δοκιμάζομαι, να κάνω καλές συνεργασίες, μπορεί σε δύο χρόνια να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό και ανατρεπτικό. Ωστόσο έχω πολύ άγχος όποτε κάνω μία δουλειά στο ότι θέλω να είμαι συνεπής και να σκέφτομαι τους γύρω μου, θέλω οι συνεργάτες μου να είναι ευχαριστημένοι.
Όταν όμως εγώ τελειώσω με τις ηχογραφήσεις και τα studio, νοιώθω καλά. Δε μπαίνω στη διαδικασία ούτε του τι θα γίνει μετά, ούτε του πότε θα κάνω το επόμενο βήμα.
Η δουλειά μου είναι μία μόνιμη "αλλαγή" αφού κάθε τρεις τέσσερις μήνες ψάχνουμε κάτι διαφορετικό, ψάχνουμε τραγούδια, ψάχνουμε διαφορετική συνεργασία, αλλά ποτέ μου δεν αγχώθηκα για όλο αυτό. Το αφήνω και έρχεται μόνο του, γιατί με όλη αυτή την ταχύτητα, χάνει η τέχνη την αξία της. Αν δεν σταματήσεις να χαζέψεις, να απολαύσεις, έχεις χάσει το νόημα της ζωής. Τρέχω να προλάβω τι; Έχουμε κι εμείς ημερομηνία λήξης. Μπορεί να είναι σε δέκα λεπτά, γιατί πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Γιατί λοιπόν τώρα που ζω και αναπνέω, που σε βλέπω και με βλέπεις και μιλάμε, γιατί να μην καταλάβω τι κάνω, να το ευχαριστηθώ;

Music Corner: Πως σου φαίνεται η μουσική διασκέδαση σήμερα, η βραδινή ζωή;
Δέσποινα Ολυμπίου: Το θετικό με αυτή τη χρονιά είναι ότι έχουν ανοίξει πολλές μουσικές σκηνές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Στην Αθήνα έχουν επικρατήσει τα μεγάλα μαγαζιά κάτι που δεν είναι κακό, αλλά προσφέρει μια διαφορετική διασκέδαση στο κόσμο. Έγιναν ωστόσο προσπάθειες φέτος και έχουν ανοίξει αρκετοί μικροί χώροι, όπου το κλίμα είναι πολύ πιο ζεστό. Οι μικροί χώροι όμως είναι δύσκολο να συντηρηθούν. Πρέπει να ρίξουμε τις τιμές και αυτό απαιτεί θυσίες ειδικά από εμάς τους καλλιτέχνες. Το χρήμα είναι στα λουλούδια, είναι στο ουίσκι το οποίο το πληρώνει ακριβά ο πελάτης... Όταν πας σε ένα μικρό χώρο με περίπου διακόσια άτομα και έχει δέκα ευρώ το ποτό με την είσοδο και αυτό το μαγαζί έχει έξοδα, έχει υπαλλήλους, έχει κάβα, έχει ενοίκιο, πολύ δύσκολα κάποιος μπορεί να το συντηρήσει. Πιστεύω ότι αυτοί που το κάνουν έχουν μεράκι για τη μουσική όπως εμείς και προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.
Πάντως ο κόσμος φαίνεται πως έχει διάθεση, βγαίνει, πάει παντού. Και σε παραστάσεις θεάτρου, χορού, και σε μουσικές σκηνές και στα μπουζούκια. Υπάρχει κοινό για όλα.

Music Corner: Εσύ βγαίνεις;
Δέσποινα Ολυμπίου: Ναι όταν δεν δουλεύω, αλλά μ' αρέσει και το σπίτι, η ησυχία. Πάω θέατρο και σε διάφορα θεάματα αν όμως εγώ προτείνω στην παρέα, γενικά θα επιλέξω κάτι πιο ήσυχο.

Music Corner: Εξωτερικό θα πήγαινες για να δεις κάποια συναυλία;
Δέσποινα Ολυμπίου: Ναι θα πήγαινα για να δω συναυλίες γιατί είναι εμπειρία. Και εδώ πηγαίνω σε συναυλίες. Μαθαίνω κι εγώ από άλλους. Από την άλλη το να πηγαίνω σε συναυλίες είναι ένας τρόπος να χαλαρώνω, να "φεύγω", να εξωτερικεύομαι...

Music Corner: Σ' αρέσει να φεύγεις;
Δέσποινα Ολυμπίου: Είναι ωραία να φεύγεις αλλά και να ...ξαναγυρίζεις! Δεν είμαι κατά των δεσμεύσεων, αντίθετα είμαι υπέρ. Μ' αρέσουν οι δεσμεύσεις γιατί έχεις μία βάση. Είναι όμως ωραίο να μπορείς να φεύγεις και να ξαναγυρίζεις.

Music Corner: Δέσμευση είναι και μία σταθερή μουσική ομάδα, όπως αυτή που έκανες φέτος.
Δέσποινα Ολυμπίου: Όταν είπα πριν για μία ομάδα από ικανούς μουσικούς και σωστούς ανθρώπους, είναι γιατί θέλω ο άλλος που είναι δίπλα μου την ώρα που εγώ τραγουδάω, να τον κοιτάω και να μου φτιάχνει τη διάθεση, να νοιώθω ωραία μαζί του, να ξέρω ότι έχω γύρω μου ανθρώπους που το ευχαριστούνται κι αυτοί. Αν ο άλλος παίζει δίπλα σου και έχει μούτρα, εμένα μ' επηρρεάζει αρνητικά αυτό, μου χαλάει τη διάθεση.
Το καλύτερο είναι να ξέρω ότι κάποιος έρχεται στη δουλειά και δεν έχει διάθεση γιατί κάτι μπορεί να του έχει συμβεί, ανθρώπινο είναι, και να φεύγει χαμογελαστός. Το ίδιο συμβαίνει και σε μένα. Μπορεί να πάω ένα βράδυ και να είμαι πάρα πολύ κουρασμένη ή να έχω τα ψυχολογικά μου και να σκέφτομαι τώρα πως θα βγω να τραγουδήσω στον κόσμο, τι θα κάνω; Με το που πέφτει όμως η πρώτη νότα, τα έχω ξεχάσει όλα!

Music Corner: Με τις εταιρείες πως τα πάτε; Στηρίζουν τους νέους καλλιτέχνες;
Δέσποινα Ολυμπίου: Κοίταξε έχω περάσει από όλα τα στάδια και είναι θέμα ανθρώπου, χαρακτήρα και επικοινωνίας. Το τελευταίο το τονίζω επειδή θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο μας πρόβλημα σήμερα, η επικοινωνία σε όλους τους τομείς τις ζωής. Έχω περάσει όλα τα στάδια, είχα υπογεγραμμένο συμβόλαιο σε εταιρεία και τέσσερα χρόνια δεν έκανα δισκογραφία, είχα κακές συνεννοήσεις χωρίς αποτέλεσμα, έχω αλλάξει δύο εταιρείες μέχρι τώρα. Πιστεύω όμως πως ευθυνόμαστε κι εμείς οι καλλιτέχνες για κάποια πράγματα. Μην τα ρίχνουμε όλα στην εταιρεία, που στην ουσία είναι ένας μηχανισμός, που θα βοηθήσει μια δουλειά. Ένα cd για την εταιρεία είναι απλά ένα προϊόν. Για μας ένα cd είναι κομμάτι από την ψυχή μας, είναι τέχνη, είναι πολλά πράγματα, αλλά όταν ο άλλος έχει να κάνει με αριθμητική θα το δει σαν προϊόν, θα το δει μαθηματικά, θα πει θέλω να πουλήσω, θέλω να κάνω νούμερα. Από την άλλη εσύ θέλεις να κάνεις το ψώνιο σου και υπάρχει αυτή η κόντρα. Εκεί κάνουν και οι εταιρείες λάθη κάνουν και οι καλλιτέχνες. Πρέπει να βελτιωθούμε και οι δύο. Αυτό που έχω να προτείνω εγώ, είναι να έρθουν οι άνθρωποι των αριθμών πιο κοντά στην τέχνη και να προβάλουν και πράγματα που τα θεωρούν μη εμπορικά.
Ο καθένας έχει ένα ύφος ένα στυλ που θέλει να προβάλει. Έχω κάνει αρκετούς συμβιβασμούς έτσι ώστε να βρούμε μια χρυσή τομή, να χαράξουμε μία κοινή πορεία για να βοηθήσω κι εγώ τη δουλειά μου κι εκείνοι τη δική τους, αλλά αισθάνομαι ότι βαδίζουμε σε δύο διαφορετικούς δρόμους. Ίσως να έχουμε τον ίδιο τερματισμό αλλά να χρησιμοποιούμε δύο διαφορετικά μονοπάτια. Χρειάζεται υπομονή και το ξαναλέω, σωστή επικοινωνία.

Music Corner: Με τη μουσική πως ασχολήθηκες;
Δέσποινα Ολυμπίου: Από πιτσιρίκι ήμουν μες στη μουσική. Πήρα πτυχίο πιάνου και θεωρητικά, ξεκίνησα τραγούδι μαζί με την αδερφή μου και λέγαμε ότι θα ανοίξουμε μία σχολή! Μεγαλώνοντας όμως και ωριμάζοντας συνειδητοποιείς ότι το να διδάξεις δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Θεώρησα ότι σε τόσο νεαρή ηλικία που ήμουν δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ σε αυτό. Δεν είχα την ωριμότητα και τα μυαλά για να διδάξω παιδάκια τα οποία ήταν πολύ εύπλαστα. Δεν ήθελα να το κάνω. Ύστερα ασχολήθηκα με το τραγούδι και κόλλησα εκεί. Είναι ευλογία να δουλεύεις με κάτι που σε γεμίζει και σε ευχαριστεί.

Music Corner: Οι εμφανίσεις στην "X-έδρα" ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Τώρα τι σκέφτεσαι;
Δέσποινα Ολυμπίου: Τώρα υπάρχει το Παλλάς και όταν τελειώσει κι αυτό θα κάνουμε συναυλίες στην επαρχία, με τον Γιώργο Τεντζεράκη, ένα παιδί με πολύ όρεξη που του αρέσει πραγματικά αυτό που κάνει, έχει αφοσιωθεί στο τραγούδι, πήρε ρίσκο. Μαζί του συνεργάστηκα άψογα στην "Εξέδρα", όπου είχα εξαίρετους μουσικούς, όπως τον Γιώργο τον Χατζή, που γράφει μουσική. Ήταν μια συνεργασία που με συγκινούσε και με γέμιζε. Ήταν ένα κομμάτι από την ψυχή μου, έφευγα από 'κει ικανοποιημένη γιατί είχα μια καλή ομάδα, ένα καλό πρόγραμμα ο κόσμος έφευγε ευχαριστημένος. Όποιος από το κοινό ήθελε ν' ακούσει ένα κομμάτι του το λέγαμε, όποιος ήθελε ανέβαινε να τραγουδήσει ο ίδιος! Ήμασταν τόσο κοντά με τον κόσμο που η "Εξέδρα" έμοιαζε με ένα μεγάλο σαλόνι σπιτιού!

Music Corner: Τι παρουσιάζετε στο Παλλάς;
Δέσποινα Ολυμπίου: Το Παλλάς είναι ένα ξεχωριστό μέρος της δουλειάς μου, στο οποίο έχω μια συμμετοχή σ ένα πρόγραμμα που είναι φτιαγμένο, για τον Γιώργο Νταλάρα. Λέγεται "όλα από την αρχή" και είναι μια μουσική αναδρομή στη δισκογραφία του Γιώργου Νταλάρα. Το εξαιρετικό σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι ο Γιώργος Νταλάρας έχει τη μεγαλύτερη δισκογραφία από όλους τους Έλληνες τραγουδιστές. Το επίσης εξαιρετικό είναι ότι έχει τόσα πολλά γνωστά τραγούδια που ο άνθρωπος δεν ήξερε πιο να πει και ποιο ν' αφήσει απ' έξω. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Σταμάτης Φασουλής, ένας άνθρωπος που θαυμάζω γι' αυτά που προσφέρει στο χώρο της τέχνης και για την ευφυΐα του και την καλοψυχία του. Γενικά είναι ένα πρόγραμμα υπερπαραγωγή. Έχει χορευτές, ηθοποιούς, ωραίους φωτισμούς, καταπληκτική ηχητική, είναι ένας χώρος όμορφος, καθαρός, που μπορεί να στηρίξει αυτή την ακριβή παραγωγή και από τεχνικής και από πρακτικής άποψης.

Music Corner: Πως συμμετέχετε σε αυτό το πρόγραμμα; Τι τραγουδάτε;
Δέσποινα Ολυμπίου: Ο Γιώργος Νταλάρας είναι ο λόγος που βρίσκομαι εγώ στο Παλλάς γιατί αυτός με κάλεσε. Είχαμε κάνει κάποιες συνεργασίες στο παρελθόν σε συναυλίες του στο εξωτερικό και είναι ένας άνθρωπος που ξεχώρισα όχι γιατί τον ήξερα δισκογραφικά, αλλά γιατί μου άρεσε ως συνεργάτης. Γι' αυτό και θέλω να είμαι δίπλα του, γιατί θέλω να πω στον ίδιο ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έχει προσφέρει στην ελληνική μουσική αλλά και για τον τρόπο που συμπεριφέρεται στους συνεργάτες του. Θεωρώ ότι από τις πράξεις μας, από τις κινήσεις που κάνουμε μπορούμε να εκφράσουμε πάρα πολλά πράγματα, χωρίς πολλά λόγια. Μπορεί να είναι κάτι που δεν του το είπα ποτέ. Αλλά θεωρώ ότι με αυτή μου την κίνηση, του το λέω.
Εγώ σ' αυτό το πρόγραμμα δεν θα πω κανένα τραγούδι από τη δισκογραφία μου και το κάνω αυτό σε μία περίοδο που οπουδήποτε αλλού να πήγαινα θα έλεγα δικό μου υλικό. Όμως τα αφήνω όλα αυτά πίσω μου, για ενάμιση μήνα ή όσο κρατήσει και τραγουδάω τραγούδια του Γιώργου Νταλάρα μαζί με άλλα τρία παιδιά. Τα παρουσιάζουμε με πολυφωνία, τραγουδάμε και οι τέσσερις τραγουδιστές μαζί και με τον Νταλάρα. Ήταν κάτι που ήθελα να κάνω. Ακόμα και ο ίδιος ο Γιώργος Νταλάρας μου έλεγε, "είσαι σίγουρη ότι θες να συμμετέχεις σ' όλο αυτό; γιατί είσαι σε μία περίοδο που ακούγεται τα όνομα σου έχεις επιτυχία και θα μπορούσες να είσαι οπουδήποτε αλλού και να λες τα τραγούδια σου"... Εγώ όμως ήθελα να το κάνω γιατί θεωρώ ότι αυτή η εμπειρία είναι μοναδική κι ας μην αναδεικνύεται τόσο πολύ η Ολυμπίου και τα τραγούδια της. Για μένα σαν τραγουδίστρια και σαν άνθρωπος που ζω όλο αυτό, είναι μια πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Θέλω να το ζήσω!

---

*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο Clemente VIII στο City Link, στη Στοά Σπυρομήλιου, Βουκουρεστίου 3.
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus.
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner...

MC Team ID