ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
(Βαγγέλης Μαρκαντώνης)
 


"Μας ενδιαφέρει και η εικαστική πλευρά ενός cd..."


Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην Εβίτα Αντωνέλλου
Music Corner - 30/9/2002

Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε το 1996 κάνοντας κυρίως διασκευές σε γνωστά τραγούδια (Σαββόπουλο, Κατσιμίχα, Τρύπες, αλλά και Ping Floyd) και τα μέλη του παρέμειναν όλα αυτά τα χρόνια ίδια. Παρ' όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν, δούλεψαν σκληρά και απέκτησαν φήμη αλλά και ένα βραβείο στο διαγωνισμό "European Rock Prize" το 1997 στο Λυκαβηττό με κριτική επιτροπή ονόματα όπως: Μικ Τέηλορ, Άλβιν Λη, και Ρικ Γουέηκμαν.

Από το 1999 και ύστερα είναι το μουσικό συγκρότημα που συνοδεύει τους αδελφούς Κατσιμίχα στις περιοδείες τους.

Συναντήσαμε τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη στο Πάρκο Ελευθερίας και μιλήσαμε για την πρώτη δισκογραφική δουλειά που παρουσίασαν φέτος το καλοκαίρι, μετά από ούτε ένα ούτε δύο αλλά επτά συναπτά έτη που "υπάρχουν" στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού κι αυτό γιατί όπως μας εξηγούν και οι ίδιοι, τώρα ένοιωσαν έτοιμοι!

Κάντε "κλικ" για να κατεβάσετε το "wallpaper" της "Ανοιχτής Θάλασσας"
(με σκίτσα της Κάλλης Ματζώρα)
σε ανάλυση
800Χ600 ή 1024Χ768

Κάντε "κλικ" για να διαβάσετε περισσότερα για τον πρώτο δίσκο της "Ανοιχτής Θάλασσας".

Music Corner: Το 1997 ήταν σημείο σταθμός εξ' αιτίας ενός σημαντικού βραβείου. Τι συνέβη μ' αυτό;
Βαγγέλης Μαρκαντώνης (Ανοιχτή Θάλασσα): Είδαμε μια προκήρυξη ενός διαγωνισμού, μας άρεσε πάρα πολύ, διαβάσαμε και την κριτική επιτροπή, στείλαμε τη συμμετοχή μ' ένα δικό μας τραγούδι, πήγανε, εκεί οι περισσότεροι και οι διαγωνιζόμενοι περίμεναν να ακούσουν περισσότερο ροκ και μπλουζ. Εμείς παίξαμε ένα δικό μας κομμάτι το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε κάπως σαν ροκ με πολύ έντονα παραδοσιακά στοιχεία όσον αφορά τη μελωδία του.

Music Corner: Περιλαμβάνεται στο cd;
Β.Μ.: Ναι είναι το πρώτο τραγούδι με άλλο στίχο. Πήραμε το βραβείο, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η κριτική επιτροπή αποτελείτο από σημαντικούς καλλιτέχνες, παγκοσμίου βεληνεκούς, εμάς όμως δεν μας έκανε και μεγάλη εντύπωση, δηλαδή μπορώ να πω ότι από την επόμενη μέρα το είχαμε ξεχάσει. Ο λόγος ήταν ότι αυτό που μπορούσαμε να κερδίσουμε - εκείνη την περίοδο - ήταν μία πρόταση από μία δισκογραφική εταιρεία η οποία και έγινε.

Music Corner: Αυτό δεν σας έδωσε φτερά για παρακάτω;
Β.Μ.: Ναι αλλά από την άλλη, εκείνη την περίοδο δουλεύαμε μαζί ήδη ένα χρόνο, με την ίδια σύνθεση που έχουμε μέχρι σήμερα. Είμαστε πέντε άτομα τα ίδια από τότε. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, υπήρχαν προτάσεις από εταιρείες μόλις μαζευόντουσαν 3-4 άνθρωποι, είχαν κάποια δουλειά έτοιμη και ένα όνομα μπορούσαν να κάνουν συμβόλαιο σε εταιρεία, ήταν τότε με την έκρηξη του ελληνικού ροκ... Γι' αυτό το λόγο δεν μας έκανε και ιδιαίτερα μεγάλη εντύπωση, δεν μας επηρέασε και πάρα πολύ το γεγονός ότι μας ήρθε πρόταση γιατί είχαμε ήδη σχετικές προτάσεις και μάλιστα είχαμε ηχογραφήσει και ένα δίσκο, σε μια ανεξάρτητη παραγωγή, τον οποίο δεν κυκλοφορήσαμε ποτέ, γιατί δεν μας άρεσε! Είχαμε μπει λοιπόν από τότε στη διαδικασία να παίξουμε πολύ όλοι μαζί, να κλείσουμε πολλές ώρες πρόβας και δεν μας άγχωσε η διαδικασία του δίσκου.

Music Corner: Έχετε κλείσει πολλά χρόνια μαζί, μουσικά, δεν υπήρξαν "νέφη" μεταξύ σας;
Β.Μ.: Λογικό είναι να υπάρξουν προστριβές μεταξύ μας όλα αυτά τα χρόνια και εκτός από την κοπέλα που παίζει πλήκτρα στο γκρουπ, όλοι οι υπόλοιποι ...ανά δυάδες έχουμε τσακωθεί! Πάντα νικάει ο ...κιθαρίστας! Βέβαια υπήρχαν εντάσεις αλλά καταφέρναμε να συνεννοηθούμε και να τις χαλιναγωγήσουμε.

Music Corner: Την επιλογή των τραγουδιών του δίσκου την κάνατε όλοι μαζί;
Β.Μ.: Σ' αυτό επηρέασε πάρα πολύ και μας έδωσε την κατεύθυνση το κείμενο του κάθε τραγουδιού, αυτό μας καθόρισε και το ύφος που θα έχει το κάθε τραγούδι μουσικά. Έπειτα έγινε μια επιλογή κυρίως από τον Χάρη τον Κατσιμίχα που μας κάνει την παραγωγή. Ήταν "μέρος" των αρμοδιοτήτων του να κάνει και την επιλογή. Ύστερα λοιπόν από κοινή συνεννόηση επιλέξαμε τα δέκα τραγούδια που μπήκαν τελικά στο cd.

Music Corner: Στις μελωδίες σας υπάρχει το παραδοσιακό στοιχείο, άκουσα κρητική λύρα, αλλά και μοντέρνα στοιχεία και κλασική ενορχήστρωση. Οι τάσεις μπλέκονται;
Β.Μ.: Εδώ υπάρχει ένα θέμα που για μας είναι αυτονόητο. Πρέπει όμως να το εξηγήσουμε. Είμαστε πέντε άνθρωποι που παίζουν μουσική. Στην πρόβα δεν κρατάει ο καθένας τα όργανο του και παίζει, δηλαδή κάνουμε μία γύρα και στ' άλλα όργανα (όλοι ξέρουμε λίγο από όλα) και γίνεται ένα ψάξιμο από το οποίο προκύπτουν διάφορα πράγματα γιατί όσο και να ταιριάζεις με τον άλλο μουσικά πάντα υπάρχουν και διαφορές και αυτές είναι που δίνουν το τελικό στίγμα. Προκύπτει μια συλλογική προσπάθεια γιατί αντιμετωπίζουμε ο καθένας τον εαυτό του και τους άλλους σαν μουσικούς.
Εγώ μεγάλωσα ακούγοντας Clash, Sex Pistols, Pink Floyd ενώ παράλληλα άκουγα στο ραδιόφωνο, Καζαντζίδη, Μητροπάνο, Μπιθικώτση, Σαββόπουλο, Σιδηρόπουλο, Κατσιμίχα... Από την άλλη, επειδή ο πατέρας μου είναι Κρητικός άκουγα συχνά στο σπίτι λύρα. Δεν υπήρχε κάτι που να μου υπαγορεύει ότι αυτό είναι δόκιμο μουσικό είδος ενώ το άλλο δεν είναι...

Music Corner: Ουσιαστικά, δέσατε τα μουσικά ακούσματα και τις εμπειρίες που έχει ο καθένας.
Β.Μ.: Έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε. Για να το καταφέρουμε τα βήματα είναι δύο, το ένα είναι να έχεις καλή πρόθεση, το άλλο να έχεις το ταλέντο, το χρόνο, τη συγκυρία, υπάρχουν πολλά πράγματα που συντελούν στο να γίνει αυτή η δουλειά επιτυχημένα.

Music Corner: Πάνω στο cd. στο δισκάκι, έχετε γράψει "Ο χρόνος είναι το κοινό μας μυστικό" και μέσα στο ένθετο υπάρχουν κάποια σκίτσα, ειλικρινά πάρα πολύ όμορφα, με στίχους. Πως δημιουργήθηκαν;
Β.Μ.: Την επιμέλεια όλου του cd, όλης αυτής της δουλειάς την είχαμε εμείς. Αυτό ξεκίνησε ως εξής: εγώ που είμαι υπεύθυνος για τα περισσότερα κείμενα των τραγουδιών δεν ήθελα να είναι μέσα γραμμένοι οι στίχοι, να μπορεί δηλαδή κάποιος να τους διαβάσει πρώτα χωρίς να έχει ακούσει τη μουσική. Ένας δίσκος δεν είναι ποιητική συλλογή, είναι μουσική και λόγια που κάποιος πρέπει να τα ακούσει μαζί. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δώσουμε μία εικαστική αντίληψη στο cd. Παραγγείλαμε σε μία φίλη μας αυτά τα σκίτσα, ένα για κάθε τραγούδι και ύστερα "κλέψαμε" ένα στίχο από το κάθε τραγούδι και τον γράψαμε πάνω στο σκίτσο.

Music Corner: Έχετε σκεφτεί να δουλέψετε πάνω σε ξένο στίχο;
Β.Μ.: Ακόμα έχουμε πολλά να πούμε στα ελληνικά γιατί μας αρέσει να εκφραζόμαστε μ' αυτό τον τρόπο. Δεν υπάρχει προς το παρόν τέτοια σκέψη. Αν κάποια στιγμή μας προκύψει να γράψουμε κάτι σε αγγλικό στίχο και μας αρέσει μπορεί να το προχωρήσουμε σαν ιδέα σε κάποιο δίσκο.

Music Corner: Ζωντανές εμφανίσεις κάνετε εδώ και πολλά χρόνια.
Β.Μ.: Ναι, από το 1999 κάνουμε συναυλίες με τους αδελφούς Κατσιμίχα, αλλά όλοι είμαστε μουσικοί και δουλεύουμε μόνο μ' αυτό. Από το 1996 παίζουμε χειμώνα καλοκαίρι σαν "Ανοιχτή Θάλασσα" είμαστε επαγγελματίες μουσικοί, το έχουμε κάνει αυτό με μεγάλη αξιοπρέπεια απ' όσο κρίνει η αισθητική μας.
Ήμασταν στο "Σταυρό του Νότου", στο "Κάμελ", ύστερα γίναμε "ελεύθεροι σκοπευτές" και αρχίσαμε να παίζουμε επιλεκτικά.

Music Corner: Τι δίνει μια συναυλία, ποια δυναμική έχει; Μπορεί να βγει ακόμα και καινούργιο κομμάτι από αυτή;
Β.Μ.: Πολλά ορχηστικά μέρη, που υπάρχουν και σ' αυτό το cd, έχουν προκύψει από live.

Music Corner: Η επαφή με τον κόσμο;
Β.Μ.: Το cd είναι κάτι καινούργιο και ακόμη δεν έχουμε νιώσει ιδιαίτερα την αποδοχή του κόσμου. Εμείς το cd το βλέπουμε σαν μια δουλειά που μας αρέσει γι αυτό και το κυκλοφορήσαμε και ενσωματώνουμε κάποια από τα τραγούδια του δίσκου μέσα στο πρόγραμμα μας, όπως παλιά κάναμε με τα τραγούδια που διασκευάζαμε.

Music Corner: Πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα μιας συναυλίας;
Β.Μ.: Επειδή παίζουμε πολλά χρόνια μαζί, υπάρχει ευχέρεια στη συνεννόηση μεταξύ μας πάνω στη σκηνή και αν εξαιρέσουμε τα αφιερώματα υπάρχει κάποιος σκελετός στον οποίο βασιζόμαστε και από κει και ύστερα αυτοσχεδιάζουμε.

Music Corner: Η φράση "ανοιχτοί ορίζοντες" - "ανοιχτά πανιά", χαρακτηρίζει το γκρουπ; Ταιριάζει με την ταυτότητα του;
Β.Μ.: Ναι, αυτό που θέλουμε να εισπράξει ο κόσμος για μας είναι ότι δεν έχουμε στεγανά. Χωρίς να σημαίνει πως είμαστε ...σούπερ μάρκετ! Εμείς ποτέ δεν κάναμε πρόγραμμα που να βασίζεται στις επιτυχίες του μήνα, δηλαδή να λέμε τι ακούγεται τώρα να το βγάλουμε για να έχουμε επιτυχία. Πάντα παίζαμε αυτά που μας αρέσανε σε συνδυασμό με αυτά που θεωρούσαμε ότι μπορούμε να παίξουμε καλά. Θεωρούμε ότι βγαίνει ένα εντελώς συγκεκριμένο στυλ από αυτό που ακούει κάποιος όταν έρχεται να μας ακούσει και επειδή παίζουμε αρκετά χρόνια μαζί είμαστε σε θέση να έχουμε σαφή εικόνα από αυτό και ένα σταθερό πυρήνα του κόσμου ο οποίος έρχεται και μας ακούει.

Music Corner: Τι ετοιμάζετε για το χειμώνα;
Β.Μ.: Εξακολουθούμε να δουλεύουμε τραγούδια με τον ίδιο ζήλο όπως και πριν και κάνουμε ζωντανές εμφανίσεις. Θα πάμε Θεσσαλονίκη για πέντε μέρες στο "Americain", θα είμαστε στο "Club22" μία Κυριακή κάθε μήνα κ.α.

Music Corner: Στη Θεσσαλονίκη έχετε ξαναπαίξει;
Β.Μ.: Ναι είχαμε παίξει ένα μήνα με του αδελφούς Κατσιμίχα το '99.

Music Corner: Υπάρχει διαφορά στον κόσμο;
Β.Μ.: Ναι είναι αλήθεια, υπάρχει. Βέβαια δεν έχουμε παίξει μόνοι μας. Μόνο μία φορά, όταν παίζαμε στον "Μύλο" κάναμε μία εμφάνιση σ' ένα μικρότερο χώρο αλλά από μία βραδιά δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα. Κατά τ' άλλα παίζαμε με τους Κατσιμιχαίους σαν συγκρότημα του Χάρη και του Πάνου οπότε εισπράτταμε μέρος της αποδοχής που εισέπρατταν οι δύο μπροστά.

Music Corner: Μετά από ένα πετυχημένο live, μια δυνατή συναυλία, τι συναίσθημα ακολουθεί... Πως είναι όταν κατεβαίνεις από τη σκηνή;
Β.Μ.: Θα 'θελες να ξανανέβεις! Εγώ προσωπικά αισθάνομαι, γιατί δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους, μια ερωτική διάθεση, μία δίψα για επικοινωνία... Εμείς καμιά φορά το παρακάνουμε γιατί υπάρχουν βραδιές που έχουμε κλείσει οκτώ ώρες live!

Music Corner: Υπάρχει ένα κομμάτι που μου έκανε εντύπωση. Η "Μόμο".
Β.Μ.: Η "Μόμο" είναι ένα παραμύθι του Μίχαελ Έντε, ενός γερμανού συγγραφέα που το θέμα του το έχουμε δώσει με μια μορφή τραγουδιού, αλλά δυστυχώς από λάθος αυτό δεν γράφτηκε στο cd. Το ηχογραφήσαμε με φυσικά όργανα.

Music Corner: Αν δεν κάνω λάθος το "Ακρωτήρι Γραμβούσα" για το οποίο γίνεται λόγος στο cd, είναι το τελευταίο των Χανίων. Ποιος είναι από την Κρήτη;
Β.Μ.: Είναι και ο ντράμερ και εγώ. Η Γραμβούσα είναι το δυτικότερο ακρωτήριο της Κρήτης. Αυτό το τραγούδι το λέγαμε καμιά φορά στα live και παρόλο που είχαμε πολλά τραγούδια από διασκευές να βάλουμε στο cd, βάλαμε αυτό που αν και το παίζαμε σπάνια μας άφηνε πολύ καλή αίσθηση και μας ταίριαζε πολύ και με τα τρία τελευταία τραγούδια, οπότε τα κάναμε σαν μία ενότητα.

Music Corner: Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;
Β.Μ.: Εμένα προσωπικά το "στις Τελευταίες σπηλιές του μυαλού".

Music Corner: Πόσο καιρό παίρνει για να φτιαχτεί ένα cd; Υπάρχουν σχέδια από τώρα για το μέλλον, κάποια δουλειά;
Β.Μ.: Δεν βάζουμε πρόγραμμα. Έχουμε βέβαια αρχίσει και δουλεύουμε ήδη το επόμενο cd, έχουμε μία ιδέα για το πώς μπορεί να είναι. Αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σαν μουσικοί.

Music Corner: Με τη νέα τεχνολογία πως τα πηγαίνετε;
Β.Μ.: Στο cd που κάναμε εκτός από ένα τραγούδι στα άλλα δεν έχουμε χρησιμοποιήσει παρά μόνο φυσικά όργανα. Αυτό δεν έγινε συνειδητά, απλώς παίζουμε οι πέντε μας, μετά τα ηχογραφήσαμε, δοκιμάσαμε να βάλουμε κάτι επιπλέον, δεν μας άρεσε κι έτσι αφήσαμε τα τραγούδια όπως τα παίζουμε στα live. Σε κάποια κριτική διάβασα ότι στεκόμαστε αμήχανοι μπροστά στη νέα τεχνολογία. "Αμηχανία" θα ήταν κατά τη γνώμη μου αν προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία ακόμη κι αν αυτό δεν θα κόλλαγε. Προς το παρόν σ' αυτό το υλικό είμαστε αδιάφοροι προς τη νέα τεχνολογία, δηλαδή δεν μας προέκυψε παρόλο που ασχολούμαστε. Εμείς παίξαμε τα τραγούδια όπως μας φαίνονταν πιο καλά.

Music Corner: Οι Κατσιμιχαίοι είναι το καλό αστέρι της "ανοιχτής θάλασσας", δηλαδή η παρουσία τους είναι καταλυτική;
Β.Μ.: Φυσικά και είναι γιατί και πριν τους γνωρίσουμε το 90% των τραγουδιών που παίζαμε ήταν Σαββόπουλος και Κατσιμίχα. Ύστερα τους γνωρίσαμε, διάβασε ο Χάρης κάποια κομμάτια, του άρεσε σαν κίνηση, του άρεσαν τα τραγούδια και έτσι ξεκίνησε η συνεργασία. Αλλά ο ρόλος του σαν παραγωγός ήταν ακριβώς αυτός. Όταν κάποιος σου κάνει την παραγωγή σαφώς εμπιστεύεσαι την αισθητική του και σαφώς αυτός επεμβαίνει στο τελικό αποτέλεσμα. Η πρόθεση μας ήταν να βγάλουμε τραγούδια που τ' ακούει κάποιος και καταλαβαίνει ότι η μελωδία κινείται παράλληλα με το στίχο, προσωδιακά καμιά φορά και όχι κυκλικά με τη μορφή λούπας. Μας άρεσαν οι ανοιχτές μελωδίες και εκεί ο Χάρης έβαλε την εμπειρία του την αισθητική του, τη γνώση του. Θέλω να πιστεύω ότι εμπνεύστηκε και λίγο από το υλικό που είχαμε και μπόρεσε να κάνει κάποια πράγματα τα οποία είχε στο μυαλό του και δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία να τα κάνει. Είναι δηλαδή μία συνεργασία και στην ουσία είναι το έκτο μέλος του group. Η επίδραση του ήταν και επιθυμητή και αναπόφευκτη.

Music Corner: Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε να σας δούμε και ζωντανά.


*** Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο "Πάρκο Ελευθερίας".
*** Oι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, Olympus C-3000 zoom
*** Απαγορεύεται η αναδημοσίευση υλικού (κειμένων ή φωτογραφιών) χωρίς την άδεια του Music Corner.


BAR RESTAURANT CAFE
ΠΑΡΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ (Βασ. Σοφίας) 7223784