"κλικ για μεγέθυνση"
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Music Corner

"Η σβούρα και άλλες ιστορίες"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Δεν ξέρω αν τη διάλεξα ή με διάλεξε. Καλύτερα να μη μιλάς με σιγουριά για τέτοια πράγματα. Αυτό που ξέρω είναι πως βρήκα σ' αυτήν το πάθος, τον ενθουσιασμό και την επιμονή που είχα στο ξεκίνημα μου. Το ταλέντο από μόνο του δεν με συγκινεί πια. Μόνο αν συνδυάζεται με δίψα για γνώση και δουλειά και με πνεύμα ανήσυχο. Το πνεύμα της "σβούρας που γυρνάει".
Ένα κορίτσι απ' το Βόλο που άφησε στα δεκαεννιά την ασφάλεια της ζωής της εκεί για να ρισκάρει τα πάντα στη μεγάλη πόλη. Τη θυμάμαι να τραγουδά ένα παραδοσιακό στον Κεραμεικό και μετά να
έρχεται στις παραστάσεις μου στο Σταυρό του Νότου και μετά να τραγουδάμε μαζί στο ίδιο πάλκο και τέλος να ηχογραφούμε στο υπόγειο.
Μια διαδρομή πέντε χρόνων...
Η όλη διαδικασία ήταν παιχνίδι και σχολείο. Δεν αποφασίσαμε ποτέ αν κάνουμε δίσκο η απλώς δοκιμάζουμε τραγούδια για το κέφι μας. Σκαλίσαμε όλο μου το ρεπερτόριο και σιγά σιγά κατασταλάξαμε σ' ένα υλικό μικτό: άλλα είναι παλιά κι άλλα καινούργια, άλλα ήδη ηχογραφημένα κι άλλα ανέκδοτα.
Εγώ έπαιζα σχεδόν όλα τα όργανα, ενορχήστρωνα και ηχογραφούσα και η Βασιλική τραγουδούσε και ενίοτε χόρευε. Έτσι βγήκε χωρίς να το πολυκαταλάβουμε αυτός ο χειροποίητος δίσκος. Κι είναι ο πρώτος που κάνω με μια τραγουδίστρια.
Της εύχομαι να αγαπήσει και να αγαπηθεί όπως της αξίζει και να μη χάσει ποτέ αυτή τη φόρα. Τη φόρα της σβούρας...
»
Νίκος Πορτοκαλογλου Αθήνα

Ο Νίκος Πορτοκαλογλου μας συστήνει μια νέα εξαιρετική φωνή. Η Βασιλική Καρακώστα, που έχει ήδη ξεχωρίσει από τις live εμφανίσεις της στο πλευρό των σημαντικότερων Ελλήνων τραγουδοποιών, κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό album με τίτλο «Η Σβούρα και άλλες ιστορίες».
Πρόκειται για μια προσεγμένη παραγωγή του Νίκου Πορτοκαλογλου με 11 μελωδικά τραγούδια με σύγχρονο ήχο, τα οποία υπογράφει ο ίδιος τη μουσική και τους στίχους.

Ήδη έχει ξεχωρίσει στα ραδιόφωνα το τραγούδι «Αστροπαλιά», το οποίο οπτικοποιήθηκε από τους White Room. Η γνωστή σκηνοθετική ομάδα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την τεχνική του light painting και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.
Στο album περιλαμβάνεται επίσης, ένα ντουέτο της Βασιλικής Καρακωστα με τον Νίκο Πορτοκάλογλου με τίτλο «Σιωπή».


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ MUSIC CORNER

Είναι η τρίτη φορά που ο Νίκος Πορτοκάλογλου ανοίγει την πόρτα της δισκογραφίας σε μια νέα ερμηνεύτρια. Η πρώτη φορά ήταν το 1996, όταν εμπιστεύτηκε στη Ροβένα Αλευρά το τραγούδι "Τι σε νοιάζει εσένα" στο δίσκο του "Άσωτος υιός". Η δεύτερη το 2001, όταν έγραψε για την Ανδριάνα Μπάμπαλη το τραγούδι "Δεν είν' αργά για θαύματα" στο σάουντρακ της ταινίας "Μπραζιλέρο". Κι όταν, στον πρώτο της δίσκο "Και η γη γυρίζει", τραγούδησε μαζί της το δικό του "Μόνο εσύ", τραγούδι που ξεχώρισε. Η Ροβένα Αλευρά δεν προχώρησε δισκογραφικά, ενώ η Ανδριάνα Μπάμπαλη έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει τρεις προσωπικούς δίσκους. Αυτά τα λίγα για την ιστορία...

Και τώρα, ο Νίκος Πορτοκάλογλου ετοίμασε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά για τη νεαρή Βασιλική Καρακώστα, που τη χαρακτηρίζει σα ..."σβούρα που γυρνάει"! Σχετικός, άλλωστε, είναι και ο τίτλος του άλμπουμ: "Η σβούρα και άλλες ιστορίες". Το θέμα είναι, βέβαια, τι μένει όταν τελειώσει το ...σβούρισμα. Στην προκειμένη περίπτωση, μένει μόνο η δυναμική ορμή της νεαρής αοιδού κι από 'κει και πέρα... Το cd αποτελείται από έντεκα τραγούδια, κάποια απ' αυτά καινούργια και μερικά ήδη ηχογραφημένα στη δισκογραφία του Πορτοκάλογλου, όπως το "Δώσ' μου να πιω" και το "Όσο κρατά ένα φιλί" από τη "Δίψα" ή το "Πόσα χρωστάς" από τα "Παιχνίδια με το διάβολο".

Δεν είναι κακά ούτε αδιάφορα τα τραγούδια του cd "Η σβούρα και άλλες ιστορίες". Απλά, έχεις την αίσθηση ότι κάπου τα 'χεις ξανακούσει! Έχουν ωραίο ήχο, σύγχρονο και "καθαρό", αποτέλεσμα μιας πολύ προσεγμένης ενορχήστρωσης, ακούγονται ευχάριστα, αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Μουσικά και - κυρίως - στιχουργικά δεν έχουν να πουν ή να προτείνουν κάτι καινούργιο, που να δείξει ότι η συνθετική και η στιχουργική γραφή του Νίκου Πορτοκάλογλου εξελίσσεται, ότι προχώρησε εδώ ένα βήμα πιο μπροστά. Το μόνο που σε κάνει να σταθείς στο υλικό και να το προσέξεις είναι η ερμηνεύτριά του. Καινούργια φωνή η Βασιλική Καρακώστα, άρτια στην τεχνική της, τραγουδά με πάθος και με πειθώ. Την καλωσορίζουμε στο δύσκολο χώρο της ελληνικής δισκογραφίας και της ευχόμαστε να 'χει διάρκεια η τωρινή της φόρα.

Και κάτι ...στατιστικό. Είναι η δεύτερη φορά που ο Νίκος Πορτοκάλογλου γράφει εξ ολόκληρου σε ένα δίσκο τραγούδια για μια συγκεκριμένη γυναικεία φωνή κι ας μη το ...θυμάται ο ίδιος στο σημείωμά του πιο πάνω, στο δελτίο τύπου. Το 'χε ξανακάνει και στο παρελθόν, το 1990, στο δίσκο "Καιρός για δύο" με την Αφροδίτη Μάνου.


HIGHLIGHTS:

... Η παρουσία του Νίκου Πορτοκάλογλου. Έγραψε τη μουσική και τους στίχους των τραγουδιών κι ακόμα, όπως αναφέρει ο ίδιος, "εγώ έπαιζα σχεδόν όλα τα όργανα, ενορχήστρωνα και ηχογραφούσα". Υπάρχει κι ένα ντουέτο του με τη Βασιλική Καρακώστα στο τραγούδι "Σιωπή" ...


ΕΝΘΕΤΟ CD:
Πολύχρωμο και φωτεινό! Και επιπλέον, τα έχει όλα: Στίχους των τραγουδιών, φωτογραφίες, σημείωμα του Πορτοκάλογλου.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ:
"Αστροπαλιά", "Παραμιλητό", "Κανείς δεν ξέρει", "Σβούρα" ...

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ:

"Κανείς δεν ξέρει πως πονά
η κρυφή του μαχαιριά
όταν μου ρίχνει βιαστικά
μες στον κόσμο μια ματιά.

Κανείς δεν ξέρει πως για σένα ζω
κι όλο τις λίγες ώρες μας μετρώ
κανείς δεν ξέρει το μυστικό
που 'χω στο αίμα μου κρυμμένο"...


(στίχοι: Νίκος Πορτοκάλογλου, "Κανείς δεν ξέρει")

Music Corner

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ

Τίτλος CD
"Η ΣΒΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"
Εταιρεία: AKTH
SONY BMG
Είδος: CD

Διεύθ. Παραγωγής
Νίκος Πορτοκάλογλου
Ενορχήστρωση
Νίκος Πορτοκάλογλου
Φωτογραφίες
Τάσος Βρεττός
Artwork
k2design
1 CD 11 Tracks
Διάρκεια CD: 42:43
6/2008 ©


Εκτυπώστε το!
Εκτυπώστε τη σελίδα!

 

 

 

 Τα τραγούδια του cd

01. Αστροπαλιά
02. Παραμιλητό
03. Δωσ' μου να πιω
04. Πόσα χρωστάς
05. Λόγια
06. Κανείς δεν ξέρει
07. Τον καιρό μου χάνω
08. Σβούρα
09. Όσο κρατά ένα φιλί
10. Σιωπή (ντουέτο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου)
11. Μην ξεχνάς

MC Team ID